2022. november 11., péntek

Disney ​Hercegnők – 5 perces lovas történetek + Nyereményjáték

Sziasztok!

 A Kolibri kiadó újabb 5 perces mesekönyvvel kápráztatott el minket, ezúttal Disney hősnőkről és lovaikról olvashatunk izgalmas történeteket. Tartsatok velünk, olvassátok el mit gondolnak bloggereink a mesekönyvről, és ha részt vesztek játékunkban, egy példányt is nyerhettek a kiadó felajánlásából.

Ekkor reccsent egy ág. Csipkerózsika megfordult, és nem hitt a szemének…
A kert sarkában egy egyszarvúcsalád majszolta az éji virágokat. A kiscsikó szarván megcsillant a holdfény. Csipkerózsika megbabonázva nézte őket.
– Az egyszarvúak éjszaka bújnak elő, nehogy meglássák őket – magyarázta suttogva Flóra. – Félénk, de barátságos jószágok, bizonyára idecsalta őket az illat.

Találkozz a Disney hercegnőkkel és hű hátasaikkal ebben a tizenkét történetet felölelő mesegyűjteményben! Keress új barátokat Fülöpnek Belle oldalán, vágtass egy legendás lovon Meridával, vagy szárnyalj Jázminnal a sivatagi versenyen – és ez még csak a kezdet! Éld át a kalandokat, akár öt perc alatt!

Nagy rajongója vagyok a mesekönyveknek, a Kolibri Kiadó 5 perces történetek típusú kötetei pedig a legnagyobb kedvenceim közé tartoznak. Óriási Disney rajongó vagyok, felnőtt fejjel is rajongok a hercegnős történetekért. Kislányként nagyon szerettem a klasszikus hercegnőket, akiket a szőke/barna/egyéb hajú herceg megment a fehér lován, de aztán ahogy idősödtem egyre jobban megszerettem azokat a hősnőket, akik tevékenyen tettek saját sorsuk alakulásáért. A legújabb Disney Hercegnős mesekönyvben szinte minden kedvenc karakterem helyet kapott. Együtt versenyezhetünk Jázminnal és Hamupipőkével, megismerhetjük Maximus munkamorálját de ismét megbizonyosodhatunk arról is, hogy milyen okos és bátor Mulan. 

Az 5 perces történetek típusú könyvek amúgy már ismerősek lehetnek a gyakorlott olvasó szülőknek, hiszen a Kolibri Kiadó gondozásában, már több ilyen jellegű kötet is megjelent. Ezen történetek nagy előnye, hogy rövidek, színesek és nem utolsó sorban könnyen és gyorsan olvashatóak, így tökéletes esti olvasmányként szolgál a gyerkőcöknek. Az pedig tudvalevő, hogy esti mesék rendkívül fontosak, hiszen ezek számos pozitív hatással bírnak a gyermekekre. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a gyerkőcök, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb. Mindezek tudatában tényleg nagyon fontos, hogy a gyerekeknek rendszeresen meséljenek a szüleik. Mivel mindegyik fejezet elolvasható 5 perc alatt, így még a legelfoglaltabb szülő is nyugodtan a kezébe veheti a könyvet, hiszen ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen a mesélésre.

A könyv 12 rövid  mesét tartalmaz, melyek segítségével újabb fejezeteket ismerhetünk meg kedvenc hercegnőink életéből. A könyv nyelvezete kicsik számára is igazán élvezhető, tökéletes olvasmánynak tartom. Az egyes oldalakon nincs túlságosan sok szöveg, az illusztrációk pedig még érdekesebbé és izgalmasabbá teszik az olvasást. Akár esti meseként, akár csak egy sima közös olvasásként kerül elő ez a kötet a polcról, garantáltan jó érzés lesz lapozgatni. Kissé aránytalan volt számomra a mesék elosztása, kicsit furcsa volt, hogy Csipkerózsikáról három történet is szólt, Belle és Aranyhaj meg csak egyszer szerepelt benne. Mondjuk ez abból is akadhat, hogy én nem igazán kedvelem az ő karakterét, így nyilván jobban örültem volna, ha másra nagyobb hangsúlyt fektetnek az alkotók. De talán ami még ennél is jobban zavart, Aurora nevének a magyarosítása. Értem én, hogy a Hajnal egy létező fordítás rá, és teljesen igaza van abban, hogy ez egy használatos változat a nevére. De most őszintén, tegyük a szívünkre a kezünket. Hányszor hívtuk ezt a nőszemélyt úgy, hogy Hajnal hercegnő? Ő Aurora, vagy Csipkerózsika, ahogy Jack Sparrow-t sem emlegítjük Veréb Jánosnak, úgy viszonylag ritkán hallom a kislányokatól azt is, hogy Hajnal hercegnő a kedvencük. Mindenesetre én képtelen voltam olvasás közben így nevezni, és ha a gyerekemnek olvastam volna fel, akkor is Aurorát mondtam volna végig. Persze ez csak szőrszálhasogatás a részemről, és tényleg értem a miértjét, csak nem tudtam mit kezdeni vele. 

Nehezen tudnék kedvenc mesét választani, mert a legtöbbjét nagyon szerettem, de talán Jázmin hercegnői lovaspólóról szólója férkőzött be leginkább a kis szívembe. Valahogy ennek a történetnek a mondanivalója érintett meg a legjobban. Persze mindegyik mesének fontos tanulsága van, mindegyik szerethető valamiért. Néha nehéz bátornak lenni, de olykor szembetaláljuk magunkat olyan helyzetekkel, amikor szembe kell nézni félelmeinkkel. A csapatmunka olykor nem könnyű, de fontos, hogy mindenki örömét lelje egy adott program során. Szép dolog az, ha valaki szeretné a legjobb formáját hozni, de olykor időt kell szánni a pihenésre is, végezetük pedig minden sokkal könnyebb, ha vannak barátaink, akik mellettünk állnak és ha kitartóak vagyunk, bármit elérhetünk.

A mesék esetében nem csak a történet, hanem a tökéletes illusztráció is fontos, hiszen a legkisebbek még nem ismerik a betűket csupán a szülők segítségével tudják átélni a történetek varázslatos világát. A rajzok viszont egyértelmű jelek számukra, segítségükkel ugyanúgy át tudják élni a meséket, mintha csak olvasnák a történetet. Egy kedves illusztráció, egy szép rajz nem csak remek kiegészítőül szolgál, hanem a kedvet is meghozza az adott kötethez. Az oldalakról a már jól ismert mesehőseink néznek vissza ránk, így pedig talán még élvezetesebb lesz az olvasás a kicsik számára. 

Az a jó ebben a kötetben, hogy a legtöbb népszerű hercegnő helyet kapott benne. Mivel a kislányok nagy része már biztosan ismeri mindegyiküket, így valószínűleg már valamilyen szinten kötődik is hozzájuk. Ha van kedvenc hercegnője, szinte biztos vagyok benne, hogy az a mese lesz a kedvence. Bónuszként pedig nem igazán tudom, hogy ez honnan jön, de a gyerekek nagy része imádja a lovakat. Rengeteg ismerősöm van, akinek a kislánya egyszerűen oda meg vissza van a lovakért, az én húgom is gyerekként a lovaglás megszállottja volt. Ez a kötet pedig ötvözi ezt a két nagy kedvencet, így nem igazán lehet vele mellélőni. Így amondó vagyok, hogy ez a kötet tényleg egy tökéletes ajándék minden olyan gyerkőc számára, aki imádja a hercegnőket és a lovakat. 

A mesekönyvnek bár vastag és minőségi lapjai vannak, de egy-egy heves lapozás után bizony könnyű elszakítani. Így a legkisebbek kezébe még nem adnám, nehogy véletlenül a nagy lelkesedés miatt eltépődjön egy-egy lap. A már kissé biztosabb kezű 5-6 éves korosztály azonban bátran lapozgathatja a történetet. 

Összességében tetszett a kötet, és úgy gondolom, hogy nagyszerű ajándék lehet, akár karácsonyra is. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Híres Disney lovak neveiből szedtünk ki pár betűt. A ti dolgotok az, hogy kitaláljátok a paripa nevét, és beírjátok a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

JÁTÉK
_ü_ö_

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

11.07. Szaffi polca
11.09. Dreamworld
11.11. Csak olvass!
11.13. Utószó

 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése