2022. december 1., csütörtök

Michael Ende: A ​Végtelen Történet + Nyereményjáték


Sziasztok!

Michael Ende A ​Végtelen Történet című ifjúsági fantasy-klasszikusa csodálatos új kiadásban jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában. Tarts te is Barnabással, Atráskóval, Fuhurral és bloggereinkkel, és látogassunk el együtt Fantázia lenyűgöző birodalmába! A nyereményjáték résztvevői között kisorsolunk egy, a Kiadó által felajánlott példányt!

TEDD ​AZT, AMIT AKARSZ
ez a felirata annak a medalionnak, mely a korlátlan hatalmat jelképezi Fantáziában. De hogy ez a mondat voltaképpen mit is jelent, azt Barnabás csak hosszú, fáradtságos út után tudja meg.
Bux Barnabás Boldizsár számára, aki nem különösebben okos vagy szép, viszont gyönyörű történeteket tud mesélni, valóra válik minden gyermek álma: egy rejtélyes könyv olvasása közben hirtelen átkerül a mesébe, s ő lesz Fantázia birodalmának legfontosabb lakója, megmentője, akinek meséi nyomán új lények és tájak keletkeznek. Barnabás előtt nincs lehetetlen ebben a birodalomban, mert nála van a mindenható medál, az AURIN, s barátja lesz Fantázia legbátrabb vitéze, Atráskó és annak fehér szerencsesárkánya. Amikor azonban Barnabás túlságosan magabiztossá válik, s a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. Barnabásnak sokat kell tanulnia, és sok kalandot kell átvészelnie, hogy megtudja, hogyan lesz a fantázia hőséből a mindennapok hőse, s hogyan válhat története valóban végtelenné.
Bux Barnabás Boldizsár történetét már eddig is világszerte több millió felnőtt és gyermek ismerhette meg, hiszen Michael Ende örökérvényű meseregényét 1979-es megjelenése óta több mint harmincöt nyelvre fordították le, és egy csodálatos filmet is forgattak belőle.

A Végtelen történet különösen kedves a szívemnek. Még gyerekként láttam a filmet (és bár Artax halála kellően mély nyomokat hagyott bennem) máig nagy kedvencként gondolok a történetre. Ehhez azt hiszem, hogy hozzájárul anyukám rajongása is, aki fiatalként nagy Limahl rajongó volt, így rongyosra hallgattuk a Neverending Story című számot, ami ugyebár az adaptáció főcímdala. A regény amúgy már ezer éve a polcomon lapult, de valahogy soha nem volt időm elolvasni. A Móra Kiadó új kiadása azonban teljesen levett a lábamról és azonnal elcsábított, így nem is volt kérdéses számomra, hogy csatlakozom a turnéhoz. Olvasás közben két komoly meglepetés is ért: 

1. Én éveken keresztül full vakon voltam a történettel kapcsolatban. Azt hittem, hogy a Végtelen történet egy az egyben megegyezik a filmmel, erre kiderül, hogy a történet korántsem ennyiből áll. Én ezt miért nem tudtam eddig?! Hát kész vagyok, de komolyan. El kellett volna már sokkal régebben olvasnom. Rengeteg kalandról lemaradtam és még csak nem is tudtam a létezésükről. 

2. Ahogy olvasgattam az emberek véleményét a regényről, rájöttem, hogy az adaptációt sokan nem kedvelik. Lehet, hogy azért, mert gyerekként láttam, de bennem úgy él az emléke, hogy nagyon szerettem. Úgy látszik az idő tényleg megszépíti az emlékeket. :D Azt hiszem inkább nem is nézem meg újra, hátha túlságosan nagyot csalódnék benne. 

A Végtelen történet egy hihetetlenül izgalmas és kedves fantasy regény a fantázia erejéről, a reményről az életről és a továbblépésről. Arról szól, hogy hogyan válhat egy teljesen átlagos gyermek is hőssé a mesék és a történetek által. 

A regény két szálon halad, ezért szövegét a legtöbb kiadásban nem feketével, hanem két különböző színnel nyomták: pirossal a „való világunk”, kékeszölddel pedig „Fantázia” történéseit olvashatjuk benne. Így tökéletesen elkülön a két világ egymástól, és még a kezdő könyvmolyok fejében sem keveredik össze a történet. Minden egyes fejezet egy egész oldalas, gazdagon díszített iniciáléval indul, A mű egy cím nélküli bevezetőből és 26 fejezetből áll, s az egyes fejezetek első szavának kezdőbetűit az iniciálék adják. Michael Ende regénye egyfajta „könyv a könyvben”. A regényt olvasó főszereplő, Barnabás története egyre szorosabban összefonódik a könyvben leírt Fantázia történetével, így a szerző lassan és szinte észrevétlenül mossa egybe az olvasó világa és a regénybeli világ közti határvonalat. 

Barnabás egy remek karater, talán a kötet első felében kicsit jobban szerethető a figura, de az vitathatatlan, hogy óriási fejlődésen megy keresztül. A kötet kezdetén bizonytalanság és kishitűség jellemzi, majd ahogy haladunk előre úgy változik az ő karaktere is, ez pedig nem feltétlenül válik az előnyére. Amikor azonban Barnabás túlságosan magabiztossá válik, s a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. A fiúnak rengeteget kell tanulnia, komoly fejlődésen kell keresztülmennie ahhoz, hogy végül hazatérhessen.

Michael Ende regénye azért zseniális, mert pontosan azt mutatja be, ahogy az ember érzi magát olvasás közben. Ha olvasunk, akármik lehetünk. Hősies amazonok, harcos tündérek, elveszett királylányok, vagy éppen a tenger mélyén élő sellők. Lehetünk vadakat terelő juhászok, az élet értelmét kereső ifjak, vagy éppen kalandra induló boszorkányok és varázslók. A könyvek világa, így a fantázia világa is határtalan. Egy olvasó ezerféle életet is megélhet, ahogy Barnabás a Végtelen történet hősévé, úgy mi is akármilyen általunk olvasott kötet hősei lehetünk a fantáziánk segítségével. Szerencsére egyáltalán nem olyan vastag az a határ, ami összeköti a két világot, így akármikor a Kislány Királynő segítségére siethünk mi is. 

A Végtelen történet egy igazi, íziz vérig minőségi fantasy regény, mely kortól függetlenül, minden korosztály számára nagy kedvenc lehet. A mondanivalója örökérvényű, a cselekménye pedig van olyan izgalmas, mint bármelyik frissen megjelent, népszerű ifjúsági fantasy. A nyelvezete zseniális én imádtam az olvasás minden egyes pillanatát. Ez persze abszolút Hárs Dezső munkáját dicséri, aki remek munkát végzett. 

A borító egyszerűen csodálatos, pontosan így képzelem el a könyvbéli Végtelen történetet is. Az egyik legszebb kötet a polcomon, gratulálok a kiadónak a minőségi munkáért. 

Összességében nagyon szerettem a kötetet és biztos vagyok benne, hogy nem most olvastam utoljára. Ha nem ismeritek a történetet, akkor azért, ha csak a filmet ismeritek, akkor azért, ha pedig már régen olvastátok, akkor pedig azért szerezzétek be a Móra Kiadó változatát. Garantáltan nagyszerű olvasmányélményben lesz részetek, én csak annyit mondok, hogy olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban Michael Ende többi kötetének nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“Amit te keresel, az egyáltalán nem is létezik. Semminek sincs értelme, minden mulandó és csalóka látszat. Ezért felejtsd el a kérdésedet, barátom. Tegyél úgy, ahogy én, feküdj ki a napra, és ne gondolj semmire, egyszerűen sem-mi-re.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.30. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése