2023. január 8., vasárnap

2022 évösszegző, avagy a kedvenc 10+1 olvasmányom a tavalyi évben


Sziasztok!

2022 egy igazi hullámvasút volt számomra. Rengeteg rossz, ugyanakkor nagyszerű és izgalmas dolog történt velem. Sok minden miatt hálás lehetek, a családomért, a barátaimért és azért, hogy soha nem hagytak egyedül akkor sem, amikor begubóztam, mert tudták, hogy pontosan akkor volt a legnagyobb szükségem a támogatásra. No de nem is erről szeretnék most beszélni nektek, hanem a tavalyi évem kiemelkedő olvasmányairól. 

Összesen 150 könyvet sikerült elolvasni, ami számomra is hihetetlen. Az elolvasott oldalak száma 44.026 volt, vagyis elmondhatom, hogy az életem 32 évében tavaly voltam a legtermékenyebb ezen a téren. Igyekeztem mindenféle területen képviseltetni magam. Rengeteg zsánerből olvastam, ezt pedig igyekeztem a TOP10 kiválasztásánál is figyelembe venni. Nem volt könnyű dolgom, hiszen elsőre vagy 30 könyvet felfirkantottam, de igyekeztem szűkíteni, hogy tényleg a legnagyobb kedvenceimet mutassam meg nektek.

Igyekeztem szigorú lenni, így azokat a könyveket, amiket idén újraolvastam, nem pakoltam be a listámba, hiszen pont amiatt olvastam el újra mindegyiket, mert eredetileg is imádom az adott történetet. Számszerűsítve 5 ilyen kötetet tudok felmutatni, hozok képet mindegyik borítójáról. 



No de nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a 10+1 könyv, ami a leginkább elrabolta a szívemet 2022-ben. A számozás nem a tényleges sorrendet tükrözi, hiszen konkrétan napok mentek el az életemből amiatt, hogy a végső listán morfondíroztam, normális sorrendet nagyjából lehetetlen küldetés lenne állítani. 

1. Egyetlen szempillantás alatt

Az Egyetlen szempillantás alatt egy rendkívül izgalmas és megrendítő regény életről, halálról, szeretetről, haragról, túlélésről és megbocsátásról. Szívszorító és felemelő történet egy család pusztító tragédiájáról és ennek utóhatásairól. Arról, hogy minden döntésünknek következménye van, és ezekkel együtt kell élnünk akár akarjuk, akár nem és vannak sebek, amiket az idő nem gyógyít be. Egy igazán nagyszerű és felejthetetlen történet, mely komoly és mély témákat dolgoz fel. Nem egyszerű olvasmány, de higgyétek el, megéri elolvasni. Az évem egyik első olvasmánya volt, és egyenesen a TOP10 listára repült minden kérdés nélkül. 


2. All ​Your Perfects – Minden tökéletesed

Quinn és Graham történetének elolvasása igazi húsba vágó élmény volt, talán még soha nem tudtam ennyire azonosulni egy szereplővel sem, mint Quinn karakterével. Összeköt minket a remény, a csalódás és az az eleven fájdalom, amivel minden egyes hónapban szintén szembesülni kényszerülök. Rengeteg gondolattal tudtam azonosulni, a legfájdalmasabb és legféltetebb érzéseim köszöntek vissza az oldalakon. Az All Your Perfects egy kettősséggel megáldott kötet. Egyrészről ott sebzi meg az ember lelkét és szívét, ahol nem szégyelli, másrészről viszont egy nagyon szép történet arról, hogy ha kicsúszik a talaj a lábunk alól és minden összedől körülöttünk, akkor is képesek vagyunk arra, hogy felálljunk és továbbmenjünk. Egy igazán mély és erős történet szerelemről, csalódásról, veszteségről, fájdalomról, lelki erőről és a szeretet erejéről. 

3.  Volt egyszer egy összetört szív - Once Upon a Broken Heart

Stephanie Garber regénye különleges helyet foglal el a szívemben, hiszen nemcsak magyarul, hanem anolgul is olvastam. (Sőt, bevallom, pont most olvasom angolul a folytatását.)
Az írónő nagyon jó érzékkel alkotta meg a világot, a Fenséges Észak egyszerűen elvarázsolt, bármikor szívesen ellátogatnék én is oda. A kötet érezhetően csupán egy felvezetés, és biztos vagyok benne, hogy Jacks és Evangeline közös története, még csak most indul be igazán. A történet rendkívül érdekes és izgalmas, én csak úgy faltam a lapokat, ráadásul  csavarokban sem volt hiány. Imádtam, szóval remélem a folytatás is hasonlóan nagyszerű lesz majd. 

4. Minden kémia

Bonnie Garmus regénye az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi időben történt velem. A Minden kémia című kötet egy igazán magával ragadó és lenyűgöző könyv a női erőről és arról, hogy még a legkilátástanalabb helyzetből is fel tud az ember állni. Hiszen minden csak kémia, aminek az alapja a változás. A változás pedig magában hordozza a gyógyulást és a felemelkedést.
Az olvasás közben néha szó szerint csikorgattam a fogamat, rendkívül mérges és dühös voltam és teljes mértékben tudtam azonosulni Elizabeth gondolkodásával. Azt hiszem, hogy meg kell köszönöm a jó Istennek, hogy én 1990-ben születtem, mert engem teljesen összetört volna az 1950-60-as évek világa. Imádok nőnek lenni és imádom a nőiségemet, de tisztában vagyok vele, hogy az én személyiségem és karakterem összeegyeztethetetlen lett volna az akkori társadalmilag elfogadott normával. 

5. Kaszás

A Kaszás egy igazán izgalmas kötet életről és halálról, és a döntések súlyáról. Egy letehetetlen és sodró erejú kötet, mely garantáltan a fotelhez szegezi az olvasóját. Neal Shusterman remek stílusban reprezentálja az általa megálmodott disztópikus világot. A cselekmény érdekes és izgalmas, egy másodpercig sem unatkoztam olvasás közben, csak úgy faltam a lapokat. A könyvben nincsenek üresjáratok, Neal Shusterman végig fenntartja az ember érdeklődését és persze gondoskodik a vérnyomás szintentartásáról is. Rengeteg izgalmas fordulat és csavar teszi még élvezetesebbé az olvasást, egyszerűen zseni ez a pasi. Már az első rész során rendkívül magasra tette azt a bizonyos lécet, még csak most fejeztem be a regényt, de már a folytatásért epedezem. A Volt egyszer egy összetört szív mellett a Kaszás az, aminek a legjobban várom jelenleg a folytatását magyarul. 

6. Heartstopper - Fülíg beléd zúgtam

Vannak történetek, melyek bemásznak bőrünk alá és egyszerűen nem engednek el, megragadják az olvasót és onnantól kezdve nincs menekvés, elveszünk a betűk és a kitalált világ tengerében. Az ilyen könyveket örökké a kezünkben akarjuk tartani. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után is. Számomra pontosan ilyen volt ez a kötet is. A Heartstopper - Fülig beléd zúgtam egy rendkívül kedves történet a barátságról, a szerelemről, az elfogadásról és a másságról. Arról, hogy mindig merjünk önmagunk lenni. Ez a könyv egy igazi lélekbonbon, minden egyes oldalon úgy éreztem, hogy a fiúk története simogatja a kis lelkemet. Ezzel együtt pedig Nick felkerült a legnagyobb kedvenceim közé, azóta azt mondogatom mindenkinek, hogy a világ sokkal szebb hely lenne, ha mindannyiunk mellett lenne egy Nick. 

7. Az ember, aki Ovénak hívnak

Biztos ti is ismeritek azt az érzést, amikor megakad a szemetek egy történeten, vagy esetemben egy írón, de soha nem tudtok időt szakítani arra, hogy olvassatok valamit tőle. Na nálam Backman pontosan ilyen volt. Ezer éve szemeztem már vele, de valahogy soha nem volt időm olvasni tőle. Tavaly azonban egy könyvklubnak hála végre sorra keríthettem az első történetemet az írótól és annyira imádtam, hogy repült is a 10-es listámra. Az ember, akit Ovének hívnak egy hihetetlenül kedves és szerethető történet a barátság erejéről. Arról, hogy mennyivel szebb lehet a világ, ha figyelni kezdünk egymásra. Ove a legzsémbesebb, mégis legszerethetőbb karakter, akiről olvastam. Egyszerűen imádtam. 


8. Mindketten meghalnak a végén

Mi baj történhet a könyvmoly lelkével olvasás közben, ha úgyis tudja mi lesz majd a végkifejlet. Elárulom...összetörik. Igen, akkor is, ha tudja, hogy mindketten meghalnak a végén.  magunkhoz szorítanánk és talán soha nem engednénk el. Számomra pontosan ilyen volt ez a kötet is. A Mindketten meghalnak a végén egy igazán szívszorító és nagyszerű ifjúsági regény, mely a címe a szomorú végkifejlet ellenére sokkal inkább az élet himnusza. Felemeli az olvasóját és arra ösztönöz mindenkit, hogy úgy élje az életét, mintha az lenne az utolsó nap számára. Rendkívül inspiráló, de mérhetetlenül fájdalmas történet. Adam Silvera tulajdonképpen, fogja az ember lelkét, csordultig tölti a fiúk által érzett szimpátiával és szeretettel, majd egy jól irányzott mozdulattal a földhöz vágja és ott hagyja a szívünket védtelenül, sajogva. Sírtam nagyon a végén, de egyszerűen imádtam. 

9. Wildfell asszonya

Nem most találkoztam először a Brontë nővérek munkásságával. Charlotte méltán híres és ismert regényét a Jane Eyre-t kétszer-háromszor is olvastam, Emily alkotását az Üvöltő szeleket, pedig még ennél is többször olvastam. Anne Brontë írásai azonban eddig teljesen elkerültek. A Wildfell asszonya című írása páratlan a maga nemében, alapjaiban kérdőjelezi meg a 19. század jogrendszerét, vagyis azt, hogy a férjnek korlátlan hatalma van a felesége és a gyermekei felett. A Wildfell asszonya egy ízíg vérig feminista mű, a szó legnemesebb értelmében. Helen egy rendkívül erős nő, aki bármire képes azért, hogy megvédje a gyermekét az erkölcstelenségtől. A férjével való kapcsolata sajnálatos módon nem aszerint alakul, ahogy fiatal lányként eltervezte azt. Nagy hatással volt rám a regény, úgy érzem méltán kerülhetett be a kedvenceim közé. 

10. Jó kislányok, rossz viszonyok

Holly Jackson az első résszel anno belopta magát a szívembe. Emlékszem, hogy anno nagyon lelkesen vártam már az írónő regényét magyarul, hiszen rengeteg jót olvastam rajta a külföldi oldalakon, ezért nagy reményekkel álltam neki a kötetnek. Szerencsére nem kellett csalódnom és egyszerűen imádtam. 
Mivel az első rész ennyire tetszett, így hasonló lelkesedéssel vártam a folytatást. Kicsit aggódtam, hiszen az első rész nagyon magasra tette a lécet, de az első oldalak után teljesen megnyugodtam, hogy a Jó kislányok, rossz viszonyok nem megközelíti minőségben az első részt, hanem talán egy kicsit rá is tesz egy lapáttal. Nem hittem volna, hogy ezt mondom, de a folytatás abszolút meghaladta az elvárásaimat, így bizton állíthatom, hogy az idei évem egyik legjobb olvasmánya lett. A cselekmény rendkívül érdekes, izgalmas és fordulatos. Tökéletes folytatás. 

+1. Winter

Ha esetleg eddig aggódtatok volna, hogy én, mint nagy Holdbéli krónikák rajongó hol hagytam a listámról a sorozat befejező kötetét, akkor nem kell tovább izgulnotok. Természetesen a Winter is helyet kapott a listámon. A Cress című kötet befejezése után felemás érzésekkel álltam neki a folytatásnak. Egyik oldalról legszívesebben rekordsebességgel végigszántottam volna a lapokat és addig fel nem keltem volna az ágyamról, amit ezt a 700 oldalt el nem olvasom. Másrészről azonban szerettem volna kis dózisokban adagolni, mert úgy éreztem, hogy még nem állok készen arra, hogy elengedjem a szereplők kezét. A Winter című kötetben Marissa Meyer nagyon odatette magát. Én ezt a részt úgy imádtam, ahogy van és biztos vagyok abban, hogy a többi rajongó is szeretni fogja.  Remek lezárása egy nagyszerű sorozatnak, egy szavam sem lehet. Egy igazi kalandregény a szó legnemesebb értelmében. Néha talán sok is volt az izgalmakból, de én egyszerűen imádtam, hogy mindig történik valami a főszereplőkkel. Én tövig rágtam a körmöm, nagyon izgultam és aggódtam mindenki testi épségéért és életéért. 

Nos..ezek voltak a legkedvesebb olvasmányaim. Remélem 2023-ban is velem tartotok. Ha van kedvetek, írjátok meg kommentben, ha valamelyik kötet a ti listátokon is helyet kapott. 


















0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése