2023. január 20., péntek

Matt Haig: Evie ​és az állatok (Evie 1.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

Végre hazánkban is megjelent a sokak által kedvelt Matt Haig egy régebbi története, az Evie ​és az állatok című, sorozatindító ifjúsági regény. Ismerkedjetek meg egy különleges kislánnyal, aki képes a gondolatain keresztül beszélgetni az állatokkal, és éljetek át izgalmas kalandokat bloggereinkkel együtt! Ha helyesen válaszoltok az állomásokon található kérdésekre, meg is nyerhetitek a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!

EVIE NAGYON SZERETTE AZ ÁLLATOKAT.
Evie nem csupán szerette az állatokat. Nem csupán mindent tudott róluk. Evie-nek volt egy különleges képessége. Egy nagyon szokatlan képessége. Evie HALLOTTA, mit gondolnak az állatok.
És néha, anélkül, hogy akár csak a száját is kinyitotta volna, BESZÉLNI tudott velük.
Ez volt az ő titkos szuperereje…
Csakhogy különlegesnek lenni nem feltétlenül kellemes.
És főleg nem veszélytelen…







Matt Haig neve már jó ideje nem ismeretlen számomra, az elmúlt évek során az egyik legkedvesebb írómmá nőtte ki magát. Több regényét is olvastam már és egyszerűen odavagyok az írói stílusáért. Először a Miért érdemes életben maradni című könyve talált rám, azóta pedig falom a történeteit, nem számít, hogy gyermekeknek, vagy éppen felnőtteknek szóló írása kerül a kezembe, minden egyes alkalommal elveszek a lapok között. Alapjáraton hajlamos vagyok arra, hogy olykor kissé depresszíven és borongósan álljak hozzá a dolgokhoz és azt érzem, hogy Matt Haig is így van ezzel. Emiatt pedig nagy lelkesedéssel vágtam neki az Evie és az állatok című fiatalabbaknak szóló regényének. Bevallom, a katarzis és a szerelem ezúttal elmaradt, de összességében nagyon kedveltem a regényt.

Az Evie és az állatok egy igazán kedves és szerethető történet arról, hogy bátran merjünk önmagunk lenni, hiszen csak így győzedelmeskedhetünk a gonosz és tulajdonképpen a mindennapok szürkesége felett is. Evie bebizonyítja mindannyiunk számára, hogy nem szabad elnyomni azokat a dolgokat, melyek megkülönböztetnek minket másoktól, hiszen pontosan ez tesz minket különlegessé és egyedivé. A félelem soha nem vezet semmi jóra, tovább csak akkor léphetünk, ha szembenézünk a problémáinkkal és közös erővel megoldást próbálunk találni rá. A menekülés csupán elodázza a dolgot és végső megoldást soha nem adhat. 

Az Evie és az állatok egy igazán nagyszerű regény a fiatal olvasók számára. Amíg A fiú, akit Karácsonynak hívnak című kötetet inkább  10-12 évesnél idősebb gyermekek kezébe adnám csak a témája és a komorabb hangvétele miatt, addig Evie története abszolút jó választás lehet a 7-9 éves korosztálynak is. Matt Haig természetesen itt sem tud kilépni a saját cipőjéből és ebben az írásban is találunk nyomasztóbb gondolatokat és fájdalmas családi történéseket, de semmivel sem hat nyomasztóbban, mint mondjuk egy Disney mese cselekménye. Ha önálló olvasásnak még nehézkes is, esti mesének abszolút tökéletes választás. Rengeteg dolgot tanulhat belőle egy gyermek, még nekem, felnőtt fejjel is hihetetlenül izgalmas volt a regény bizonyos szakasza. Ahogy a fülszövegen olvashatjuk, Evie imádja az állatokat és rengeteg dolgot tud róluk. Ez pedig azt jelenti, hogy az olvasó is renteget érdekes és izgalmas fun fact-tel gazdagodhat. Vajon miért fekete a zsiráf nyelve? A kacsacsőrű emlős pedig tényleg csukott szemmel úszik? Mennyit csaphat vajon a kolibri a szárnyaival egy óra alatt? A könyv főszereplője természetesen ezekre a kérdésekre is tudja a választ, így mi, olvasók is rengeteg izgalmas dolgot tanulhatunk az állatokról. 

A történet szerint Evie egy ritka Adottsággal rendelkezik, hallja az állatok gondolatait és kommunikálni is tud velük. Azonban ez a tudás is veszélyessé válhat, főleg ha valaki olyan is rendelkezik vele, aki rosszra akarja azt használni. Az édesapja már megtapasztalta a gonoszság ezen formáját, és óvni próbálja Eviet, nehogy ő is az anyukája sorsára jusson. A rettegés azonban soha nem jó tanácsadó, a fiatal lánynak és az apukájának is meg kell tanulnia elfogadni a különleges képességet és tovább kell lépniük. Ez azonban nem egyszerű, hiszen a különleges Adottság miatt Evie komoly veszélyben lehet. Vajon sikerül legyőzniük a fenyegető veszélyeket és meg tudják menteni az elveszett állatokat?

Bevallom, nekem a főgonosz és a konfliktus egy kicsit gyengére sikeredett. A motivációját nem ismerhettük meg eléggé, továbbá nagyon kevés "játékidőt" kapott a könyvben is. Szerencsésebb lett volna, ha ez a szál jobban kifejtésre kerül, hiszen így tulajdonképpen a kötet legizgalmasabb része a fun factek voltak, nem pedig maga a cselekmény. Emiatt némileg meglepett, hogy ez a kötet egy sorozat első része, hiszen önmagában is kereknek éreztem a történetet. Mindenesetre kíváncsi leszek, hogy a jövőben milyen kalandokba keveredik a kislány. 

Összességében kellemes olvasmány volt Matt Haig regénye, de nálam sajnos nem lett kedvenc. Fiatal olvasók számára viszont tökéletes első olvasmány, hiszen kevés szöveg van egy oldalon, a fejezetek pedig rövidebbek és jól tagoltak. Ha fiatalabb könyvmolyoknak kerestek egy jó kis olvasmányt, akkor bátran ajánlom nektek Evie történetét. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban Matt Haig további köteteinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“A jövő már csak ilyen. Nem tudjuk, mit hoz. Egy adott ponton el kell fogadni, hogy nem tudhatjuk. Abba kell hagyni az előrelapozást, és arra az oldalra összpontosítani, ahol épp tartunk.”  

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

01.20. Csak Olvass!
01.23. Dreamworld
01.26. Zakkant olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése