2023. január 24., kedd

Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly + Nyereményjáték


Sziasztok!

Ecsédi Orsolya legújabb regényének főszereplője ízig-vérig könyvmoly, ráadásul eddig még csak a könyvek szereplői dobogtatták meg a szívét. Kísérjétek el Julit élete legveszélyesebb utazására bloggereinkkel együtt, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén megnyerhetitek a Kolibri kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!

Juli még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem volt: csak éppen könyvek szereplőibe. A valódi, hús-vér fiúkban nincs semmi érdekes, ha egy kitalált hőssel hasonlítja őket össze az ember, nem igaz? Hiszen a képzeletbeli könyves kedvenceink erősek és titokzatosak, angyalok és démonok, csábító rosszfiúk és született romantikusok, akikben egy a közös: vonzanak, mint a mágnes. Vagy ez csak addig igaz, míg túl közel nem megy hozzájuk az ember?
Juli megkapja a lehetőséget, hogy kiderítse a választ erre a minden valódi könyvmolyt foglalkoztató kérdésre. Élete legizgalmasabb és legveszélyesebb utazása egy könyvvel kezdődik, természetesen, a története végét viszont neki magának kell megírnia.




Mindig balzsam a léleknek olyan könyvet olvasni, amelyet átitat a történetek iránti mély szenvedély és az olvasás szeretete. Minden történet fontos és hozzánk ad valamit. "Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.", mondja George R. R. Martin és talán ez az egyik legnagyobb egyetemes igazság ami tökéletesen jellemzi a könyvmolyok életét. A könyvek hű barátaink, amikor minden összeomlik körülöttünk. Amikor már nincs mit mondani, mikor az ember némán mered maga elé, mert úgy érzi kezdi elveszíteni önmagát, akkor van a legnagyobb szükség a szavak erejére. Az ismerős mondatok, az unalomig ismételt memoriterek, az elhasználódott szamárfüles könyvtári példányok vagy éppen kedvenc hőseink képesek még a legnagyobb letargiából is kirángatni minket. Ha pedig ez nem lenne elég, minden egyes kötet újabb és újabb lehetőség a szerelembe esésre is, hiszen olvasás közben akarva akaratlanul is elvarázsolnak minket a különböző fantasy, vagy éppen romantikus karakterek. A TikTok-on rendszeresen szembejön velem az a típusú videó, amiben szó szerint ez hangzik el: "Dolgok, amik jobbak a könyvekben, mint a való életben! Férfiak!" És ezzel azt hiszem, hogy rengetegen tudunk azonosulni. Hiszen tegye fel a kezét az a könyvmoly, aki még soha nem gondolta azt, hogy bárcsak igazi lenne az adott karakter. Mindenkinek van legalább egy bookboyfriend-je és talán azt sem túlzás állítani, hogy mentally dating közben néha el-el képzeljük az életünket az adott világban a kedvenc hősünk oldalán. És ezzel nincs is baj, hiszen néha olyan jó elmenekülni a zord mindennapok világából. Én például töredelmesen bevallom, a Mr. Darcy féle karakterek a gyengéim. A könyvekben általában az ilyen típusú szereplőket szeretem meg a leginkább. Tudjátok, a komor és félreismert férfi karaktere, akiről kiderül, hogy jóval több minden van benne, mint elsőre gondolná az ember és a zord és barátságtalan viselkedés igazi érző lelket rejt. Ha választhatnék, biztosan egy ilyen karakter mellett kötnék ki a legszívesebben. De vajon milyenek lennének ezek a szereplők a valóságban? Képesek lennénk a mai modern világban elviselni egy basáskodó társat? Vajon a kedvenc szereplőink csak a papírlapokon mutatnak jól? Ecsédi Orsolya könyvének főszereplője, Juli pontosan ezekre a kérdésekre kaphat választ a kalandja során. 

Még tavaly, volt szerencsém részt venni a kötet bemutatóján, ahol is Viszkok Fruzsi beszélgetett a szerzővel a könyvről. Már akkor nagyon megtetszett a regény koncepciója, hiszen ki ne szeretne a kedvenc könyves karaktereivel, vagyis azok archetípusával találkozni? Most végre januárban sikerült sorra kerítenem a könyvet és őrült lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Nem volt könnyű dolga a regénynek, hiszen előtte Stephanie Garber új sorozatának második részét olvastam angolul (na jó, talán ha most valaki megkérdezné, hogy melyik karakterrel találkoznék legszívesebben nem is Mr. Darcyt, hanem Jacks-et mondanám), az pedig olyan szinten magába szippantott, hogy csak nehezen tudtam elszakadni a történettől és annak utóhatásától. De amint rávettem magam az olvasásra szerencsére abszolút nem volt nehéz dolgom, hiszen a kötet olvastatta magát. Bevallom, a nyelvezetet kicsit nehezen szoktam meg, egyrészről angolról kellett átállnom magyarra, másrészről pedig nehezen állt rá az agyam az egyszerű, hétköznapi közlésmódra. Szerencsére azonban néhány oldal után felvettem a fonalat és elég gyorsan sikerült is befejeznem a könyvet. 

A Juli vagyok, könyvmoly egy igazán kedves és szerehető történet egy fiatal lányról, aki leginkább a könyvek világában érzi jól magát. Egy humoros és könnyed romantikus regény, mely garantáltan rabul ejti minden könyvmoly szívét. 

A történet szerint Juli egy olyan fiatal lány, aki a saját kis könyvmolybuborékjában él. Nem igazán tud mit kezdeni az osztálytársaival, inkább a lapok között találja meg önmagát. Egy nap azonban egy különleges könyv hatására lehetősége van megismerkedni a kedvenc karaktereivel. Szép lassan azonban rájön arra, hogy néha a való élet is tartogathat meglepetéseket és hogy talán nem olyan csodálatosak a kedvenc szereplőink, mint ahogyan elképzeljük őket. Rómeótól kezdve, Draculán át egészen Sherlock Holmes-ig több olyan karakterrel találkozhatunk, akiknek a személye és személyisége a mai modern regények főszereplőit is ihlette. Ahogy haladunk előre a történetben úgy mi, olvasók is elgondolkodunk azon, hogy vajon milyen lenne, ha találkoznánk a legnagyobb kedvencünkkel. Vajon egy idő után idegesítő lenne a viselkedése, vagy pont olyan tökéletes lenne minden, ahogy elképzeltük? 
Azonban az újabb és újabb találkozások, Juli életének újabb és újabb legszebb félórái szép lassan bebizonyítják, hogy olykor a valóságban találhatjuk meg azt, amit igazán keresünk. Még akkor is, ha először nem látjuk a fától az erdőt, vagy amikor azt hisszük, hogy a padtársunk a világ legidegesítőbb embere. 

Nagyon tetszett Juli jellemfejlődése. A kalandok és tulajdonképpen Duma (az idegesítő padtárs, aki bár elsőre nem tűnik úgy, mert azt hisszük, hogy a vicces mellékszereplő, de aztán mi olvasók és Juli és látjuk, hogy a történet igazi hőse) hatására szép lassan kibújik a csigaházából, képes lesz kiállni önmagáért és elfogadja az életét olyannak, amilyen. Rájön, hogy nincs semmi baj azzal, ha valaki dilis és talán azzal sem, ha valakinek be nem áll a szája és megállás nélkül fecseg. 

Juli és Duma egyébként nagyszerű párost alkot, tökéletesen kiegészítik egymást. Duma neve egy kicsit pejoratív számomra, de mivel még azért emlékszem a középiskolás éveimre és arra, hogy milyen könnyen hívtuk ilyen és ehhez hasonló beceneveken a másikat rá kellett jönnöm, hogy annyira nem is furcsa, ha valakit így neveznek az osztálytársai, főleg akkor nem, ha az adott illető állandóan beszél. A fiú személyisége alapjáraton közelebb állt hozzám, a történet elején Juli egy kicsit idegesített, de aztán szép lassan megbarátkoztam a  viselkedésével és nagyon örültem a jellemfejlődésének is. 

Összességében kifejezetten szerettem Ecsédi Orsolya könyvét és olvasás közben rájöttem, hogy bár már 32 éves vagyok, mégis menthetetlenül Juli vagyok. Ugyanúgy el tudok veszni a lapok között, mint 17 évesen és ugyanúgy tudok lelkesedni egy-egy karakterért, mint tini koromban. A különbség csupán annyi, hogy több Darcy bukkan fel a kedvenceim között és sokkal sokkal sokkal kevesebb Dracula, vagy bukott angyal. Ha szeretitek az ifjúsági regényeket és nektek is volt legalább egy bookboyfriend az életetekben, vagy ha gimisek vagytok és úgy érzitek, hogy csak a könyvekben élnek tökéletes férfiak, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a regénynek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

 
Nyereményjáték

Nem csupán Juli szokott beleszeretni az olvasott történetek főszereplőibe, ez bizony elég gyakori a könyvmolyoknál! Ráadásul kedvenceikkel gyakran találkozhatunk a tévében is, ezért minden állomáson találtok egy-egy imádott könyv karaktert alakító színészt. Találjátok ki a megformált karakterek nevét, és írjátok be a rafi megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 

[Blogturné Klub] 24 - Csak olvass! 27 - Könyv és más  30 - Hagyjatok! Olvasok! ~ kedvcsináló idézetek 2 - Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése