2023. április 17., hétfő

Már tudok olvasni - könyvek kezdő olvasóknak 3.0 + Nyereményjáték


Sziasztok!

Mindannyiunk legnagyobb örömére a Móra Kiadó Már tudok olvasni-sorozata újabb könyvekkel bővült, amelyek kicsiknek és nagyoknak segítik játékos és izgalmas formában gyakorolni az olvasást. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a legújabb köteteket és ha nektek kedvez a szerencse, a turné végén nyerhettek is. 

A Már tudok olvasni egy 1974-ben indult sorozat, így generációk ismerhetik azokat a történeteket, amelyek az olvasást kívánják népszerűsíteni és segíteni játékos formában. Mivel azonban az elmúlt 50 évben sokat változtak az olvasási szokások, a vizuális élményekhez való viszonyunk és az olvasástanítás egyaránt, a sorozat teljes újragondolása mellett döntött a könyvkiadó. A kiadó kínálatában található megújított sorozat azoknak a gyerekeknek szól, akik most barátkoznak az önálló olvasással és az egyedül végigolvasott könyv élményére vágynak, vagy magabiztosabban fognak bele egy rövidebb könyvbe, ami több illusztrációt és viszonylag kevesebb szöveget tartalmaz. 

Forrás: https://mora.hu/hir/mto

Nincs könnyű dolga a szülőknek, hiszen a mai világban már rengeteg oldalról ömlik ránk az információ. Már a legkisebbek számára is teljesen természetessé vált az internet, a tévé és az okostelefon, egyre nehezebb lekötni a gyermekeket. A KSH Kohorsz18 kutatása szerint a kohorszban szereplő gyermekek 42%-a nézett napi gyakorisággal tévét és 20%-a használta a szülők telefonját rendszeresen. Ez óriási arány tekintve, hogy az adatfelvételkor 3-4 évesek voltak a gyermekek. 

Amikor az egész világ egy kattintásra van tőlünk és mindent azonnal megtekinthetünk, nehéz arra bíztatni a gyerekeket, hogy egy kicsit üljenek le, csendesedjenek el és olvassanak egy mesét. Nehezen veszi fel a versenyt egy kalandtörténet egy 21. századi animációs mesével, valljuk be, még minket is elvarázsolnak az újgenerációs hiperszuper grafikájú rajzfilmek. Izgalmasak, érdekesek és lenyűgöző látványt nyújtanak, ezzel az élménnyel pedig nehezen veszik fel a versenyt a mesekönyvek. Persze semmi sem lehetetlen, hiszen tudatos neveléssel, odafigyeléssel és a közös olvasás élményével igazi könyvmolyt nevelhetünk gyermekeinkből. A mesélés és az olvasás rendkívül fontos, hiszen fejleszti a fantáziát, a gyermek jellemét, szókincsét, kifejezésmódját, problémamegoldó képességét. Fontos azonban, hogy az olvasás mindig öröm és soha ne teher legyen. A Már tudok olvasni sorozat kiemelt célja, hogy a gyermekek szórakozva sajátítsák el az olvasás szeretetét és ezen kötetetek segítségével induljanak el a könyvmolyság felé vezető nagyszerű úton. A kortárs magyar szerzők és illusztrátorok tréfás, könnyen érthető művei három olvasási szinten érhetőek el, és sok olyan szórakoztató, játékos részletet, feladatot, matricát tartalmaznak, melyek az olvasáshoz való viszonyt erősítik, a jártasság megszerzésének szórakoztató formáját biztosítják.

A turné során 3 könyvet olvastam el, most ezekről írom le nektek a véleményemet. 

1. Majoros Nóra: Erdei énekverseny

Majoros Nóra Erdei hangverseny című kötete a sorozat 1. szintjén kapott helyet. A történet Zöldország mélyén, Lombfény-liget közepén játszódik, ahol az állatok egy nap úgy határoznak: énekversenyt rendeznek tölgy apó tiszteletére. Az erdő apraja-nagyja bizonyított, csak öt állat nem nyűgözte le a zsűrit: a keresztespóknak, a nyúlnak, a lappantyúnak, a pelének és a csigának.





Az első könyv, amit olvastam Majoros Nóra mesekönyve, mely egy erdei énekversenyt mutat be és emellett pedig az 1. szintű besorolást kapta. A mese könnyen és jól értelmezhető, oldalanként csupán néhány sor jelenik meg, főleg a képi világ dominál. A nyelvezete egyszerűbb, így tökéletes olvasmány kezdő olvasók számára. Az elolvasása után pedig a sikerélmény hatására szívesebben nyúlhat a gyerkőc egy következő olvasmányhoz. A kicsit hosszabb és nehezebb szavak megjelennek a lapokon szótagolva is, így biztosan könnyen megbírkózik a gyerkőc a kiolvasásával. A szótagolás segíti az olvasástechnika fejlődését, így növekedhet az olvasás sebessége is. A betűméret alkalmazkodik az olvasás szintjéhez, így könnyebbé válik az egyes szavak kiolvasása. A rajzok erős kohéziót alkotnak a szöveggel, ezáltal erősíti a szövegértést is. 

A történet rendkívül kedves és aranyos, azt hiszem, hogy nekem eddig ez a kedvenc történetem. A történet szerint az erdőben énekverseny rendeznek az állatok, ám igazságtalan módon néhány kisállatnak nem sikerült lenyűgöznie a zsűrit. A keresztespók, a nyúl, a lappantyú, a pele és a csiga azonban nem adta fel, megtalálták a módját, hogy ők is érvényesülhessenek. A történet igazán tanulságos, nem csak az olvasáshoz hozhatja meg a kedvet, hanem azt is bemutatja, hogy soha nem szabad feladni. Ha valami elsőre nem megy, akkor mindig van tovább, megpróbálhatjuk kicsit máshogyan megoldani a problémát.  Megtanulhatjuk belőle, hogy csapatban minden könnyebb, hogy soha nem szabad feladni és azt is, hogy olykor a legkisebbek is képesek nagy tettet végrehajtani. Ideális első olvasmány a kis könyvmolyok számára. 

Ha tetszett a történet, akkor ITT tudod megrendelni és ITT bele is tudsz olvasni. 

2. Nógrádi Gábor: Legyél a tesóm!


Nógrádi Gábor Legyél a tesóm! című kötete a sorozat 2. szintjéhez tartozik. A történet főszereplője, Alexandra minden áron szeretne egy kistestvért, ám szülei csak azt hajtogatják, hogy a testvér érkezése még „nem aktuális”.







Abban az esetben, ha a gyerkőc már tud egy kicsit bonyolultabb és komplexebb szöveget is értelmezni, akkor megpróbálkozhat a második szintű kötetekkel. Az újabb megjelenések közül Nógrádi Gábor, Legyél a tesóm! című írása tartozik ide. Sok gyermek álma, hogy végre kistestvére szülessen. Főleg akkor, ha a környezetében több gyerkőcnek is van már fiatalabb, vagy éppen idősebb testvére. A szöveg már egy kicsit bonyolultabb, de a nehezebb szavakat még ebben a kötetben is megtaláljuk szótagolt formában. A történet már egy kicsit bonyolultabb, de még mindig könnyen és jól értelmezhető. A kötet ezen szintjén már kiegyenlítődik a szöveg-kép arány, akár 10 sor is lehet egy adott oldalon. Egyszerű és bővített mondatok váltogatják egymást.  A rajzok pedig segítik a szövegértést. Nekem bevallom, nem ez lett a kedvenc könyvem. Az alapötlet nagyon tetszett,  és hihetetlenül aranyosnak tartottam, ahogy a főszereplő kislány próbálkozik saját magának testvért szeretni. De a kislány stílusa és viselkedése valahogy nekem nem lett nyerő. Talán az lehetett a fő problémám, ahogy Sziszi reagált az anyukájának a testének a változására. Számomra rendkívül ellenszenves volt a reakciója. Megfordult a fejemben, ha egy gyerek ilyen megjegyzéseket tehet szabadon a szüleire, akkor mi tartja vissza őt attól, hogy a kortársaival is így viselkedjen. És bevallom az sem tetszett, hogy a szülei nem mondták el neki a változások miértjét, hanem végig lövése sem volt arról, hogy neki hamarosan mégis testvére születik. Furcsa volt, hogy ennyire nem tartották partnernek a kislányt. A végén szereplő szómagyarázat nagyszerű, így a gyerkőc még jobban megértheti magát az olvasmáyt és új szavakat és kifejezéseket tanulhat általa, amelyeket innentől kezdve akár a hétköznapokban is alkalmazhat. 

Ha tetszett a történet, akkor ITT tudod megrendelni és ITT bele is tudsz olvasni. 

3. Kovács Attila: A csontváz óra - Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai

Petőfi Sándor is volt gyerek. Csak akkor még Petrovics Sándornak hívták, és senki sem sejtette, hogy felnőttként híres költő lesz, aki részt vesz az 1848-as szabadságharcban. A kis Petrovics még be sem töltötte a kilencet, amikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba. Padtársával, a talpraesett Sass Istvánnal életük végéig barátok maradtak.





A sorozat 3. szintje az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjaiba enged bepillantást nyerni. Az ifjú olvasók egy rendkívül izgalmas kalandba keveredhetnek bele Sass István és Petrovics Sándor társaságában. Ez pedig nem más, mint az elveszett csontváz esete. A történet szerint egy rendkívül ritka óra egyszercsak eltűnik szőrén szálán, kezdetben pedig a fiúkat gyanúsítják. Szóval felkerekednek és megpróbálják megoldani az esetet, ám ez nem megy olyan könnyen, mint ahogy eredetileg képzelték. De vajon képesek megoldani a helyzetet? Hova tűnhetett el a csontváz óra?

A harmadik szint mondhatni a mester szint ebben a sorozatban. Itt már kevés kép van és leginkább a szöveg dominál. A történet fejezetekre tagolódik, a hosszabb mondatok pedig már rendszeresen felütik a fejüket a könyvben. A mese rendkívül érdekes és izgalmas, én biztosan olvasnék még Petrovics Sándor kalandjairól. Úgy gondolom, ha a kicsik sokat olvasnak róla, akkor talán később, amikor a költőnk versei is sorra kerülnek talán nagyobb kedvvel állnak neki majd a memoriterek megtanulásának. Nagyon szerettem olvasni ezt a kötetet, hiszen talán ez áll a legközelebb ahhoz az olvasásélményhez, amihez én hozzá vagyok már szokva. Persze a többi kötet is nagyszerű és kihagyhatatlan, hiszen ahhoz, hogy valaki élvezhesse ezt a szintet, ahhoz az első kettőt is meg kell haladnia. A kötet végén szereplő feladatok még színesebbé varázsolják az élményt. Emellett találunk még a végén egy kis szómagyarázatot és leírást a kecskebékáról is. 

Ha tetszett a történet, akkor ITT tudod megrendelni és ITT bele is tudsz olvasni. 

Nagyon tetszett, hogy a kötetek végén különböző szövegértési és egyéb izgalmas feladatok vannak, így egyszerre kalandozhat és tanulhat a gyermek. A szövegértési eredmények a különböző felmérések során rendkívül lesújtóak, pedig ez rendkívül fontos készség a későbbiek során is. Ezekkel és az internetről letölthető játékos feladatokkal egyszerre szórakoztatjuk és tanítjuk gyermekeinket. Az olvasás és a feladatok kitöltése után kinyomtathatjuk a saját személyre szabható oklevelünket, ez pedig még motiválóbbá teheti a tanulást. A könyv végén található matricákkal nem csak az oklevelet, hanem a gyermek saját rajzait is díszíthetjük. Mindegyik matrica az adott kötethez kapcsolódik, így még személyesebbé válik az élmény. 

Ha elsős, vagy másodikos gyermekeiteknek kerestek nekik való, izgalmas olvasmányokat, akkor szívből ajánlom mindenkinek a Móra Kiadó Már tudok olvasni sorozatát. 

Értékelés: 5/4

Nyereményjáték

Könyvmolynak lenni nagyszerű dolog, sokan már kiskorunk óta faljuk a lapokat. Most rendhagyó módon arra gondoltunk, hogy az olvasáshoz és a könyvekhez kötődő személyes kérdéseket teszünk fel nektek. Hiszen tudjuk, hogy a legtöbb olvasni éppen tanuló minikönyvmoly mögött, egy még nagyobb könyvmoly szülő áll. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a válaszotok az adott kérdésre. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Melyik az a könyv, amit minden gyermek kezébe adnál?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

04.17.: Csak olvass!
04.19.: Veronika's Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése