2023. május 11., csütörtök

Amy Harmon: The ​Queen and the Cure – A királyné és a gyógyír (A madár és a kard krónikái 2.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Amy Harmon A madár és a kard krónikái sorozatának második részét  A királyné és a gyógyír címmel. Ebben a részben Kjell sorsát követhetjük, aki üldözőbe veszi csapatával a volgárokat, útja során megmenti Sashát, egy különös múltú Látó lányt. Nagyon mások ők ketten, innentől azonban mégsem tudnak elválni egymástól. Ha olvasnád ezt a remek történetet, játssz velünk és akár meg is nyerheted a regényt a kiadó felajánlásában.


„De ​csata közeleg. És óvnod kell a szívedet.”
Kjell korábban sosem kételkedett a hovatartozásában. Sosem irigyelte a bátyját, és nem akart király lenni. A néhai Zoltev király és egy szolgálólány fattyaként jött a világra, de születésének szégyenteljes volta sosem zavarta.
Azonban egy embert nem csak a származása határoz meg. Nem csak a pengéje, a termete és a képességei. Minden, amiben Kjell korábban biztos volt, most felborul és megváltozik. Már nem pusztán jerui Kjell, a koronát védő harcos. Hanem Gyógyító, egy az Igézők közül, aki nehezen boldogul az erejével.
Amikor meg kell szabadítania a királyságot a volgárok csapatainak maradékától, a sors egy olyan nőt sodor az útjába, aki aggasztó képeket lát a jövőről, de a múltra nem emlékszik. A nem kívánt adományával felvértezett, bűntudattól szenvedő Kjell kelletlen megváltóvá válik, miközben régi ellenségekkel és új elvárásokkal kell megküzdenie.
Sashával együtt olyan utazásra indul, ahol nagy próbatétel várja. Vajon megtalálható benne az a férfi, akinek a nő hiszi?

Ritka luxus az életemben, hogy egymás után ilyen gyorsan sorra tudom keríteni egy sorozat második részét is. Viszont nincsenek véletlenek, ezt a turnét igazából direkt így terveztem. Ahogy a másik bejegyzésemben is írtam, már ezer éve a várólistámon csücsölt A madár és a kard című regény, így a most megjelenő folytatás remek alkalomként szolgált arra, hogy végre sorra tudjam keríteni. 

A királyné és a gyógyír egy igazán érdekes és szerethető folytatás, ugyanakkor az első részhez képest sokkal lassabb és vontatottabb történetet kapunk.

A folytatásban Amy Harmon tovább kalauzol mint a mágia világában, ebben a részben jobban megismerhetjük a Gyógyító és a Látó képességet, továbbá egyre több és izgalmasabb képességgel találkozhatunk. Zoltev király és a volgár támadás legyőzése után Jeruban virágzani kezdett az élet. Lark királyné és Tiras király mindent megtett azért, hogy igazságosan és jól uralkodjon, az Igézők védelmében pedig komoly intézkedéseket hoztak. Igazán fellélegezni azonban nem tudnak, hiszen addig nem lehet biztonságban a vidék, míg az összes volgárt ki nem írtják. Ráadásul Ariel is elszökött, a fiú pedig megfogadta, hogy ha megtalálja megöli őt. Kjell és csapata ezért az országot járja annak érdekében, hogy megtisztítsa azt a vérengző fenevadaktól. Egy nap azonban az útjába sodorja Sashát, a fiatal rabszolganőt, akit a falu lakói ki akarnak taszítani képességei miatt. A lányt  maga mellé veszi és ezzel kezdetét veszi a különleges utazás. 

A regénye első fele nem volt kimondottan izgalmas, nem rágtam tövig a körmöm, de sokat segített azon, hogy egyre jobban és jobban megkedveljem Kjell karakterét. Annak ellenére, hogy nem a pörgő izgalmak voltak a középpontban egy másodpercre sem lankadt a figyelmem, az írónő végig fenntartotta az érdeklődésemet, csak úgy faltam a lapokat. Amy Harmon nagyszerűen ír, az általa megteremtett atmoszféra még úgy is elvarázsolt, hogy közben igazából a kóborgáson kívül más nem igazán történt. Kicsit olyan volt ez a rész, mint egy road trip. A szereplők utaztak egyik helyről a másikra, ami alatt néha történtek dolgok, aztán kész. Aztán onnan tovább utaztak, hogy megérkezzenek egy másik helyre. Az írónő ebben a részben inkább a megtett útra (mint fizikai, mint lelki értelemben) helyezte a fő hangsúlyt (mondom én, tényleg olyan, mint egy road trip). A könyv második felében, amikor is Kjell és Sasha végül megérkezik Caarnba végül beindulnak az események és ismét feszült, és izgalmas másodperceket okoz az írónő az olvasójának. A legtöbb csavar talán egy kicsit kiszámítható, de azért akadtak olyan váratlan fordulatok is a történet során, melyek megleptek engem is.

Kjell már az első részben is igazán érdekes karakter volt, ebben a részben pedig mellékszereplőből igazi főszereplővé avanzsálódik. Őszintén bevallom nektek, kezdetben annyira nem voltam oda az alakjáért, bár érdekesnek tartottam, de valahogy nem lett a szívem csücske. Sokáig nem tudtam mit kezdeni ezzel "bejössz, ezért egy seggfej vagyok, de nem tudom távol tartani magam tőled, de azért szexinek tartalak és vágyom rád, csak ha bunkó vagyok, akkor talán kevesebbet gondolok rád stílus." De aztán ahogy haladunk előre a történetben egyre kevésbé zavart a tüskés sündisznókat is megszégyenítő viselkedése, végül pedig meg is kedveltem az alakját. Rengeteget fejlődött érzelmileg a kötet során, végül bizton állíthatom, hogy teljesen felnő ahhoz a feladathoz, ami meg van írva a sorsában. Sasha személyében egy teljesen új érdekes karaktert ismerhetünk meg. Sasha rendkívül nehéz helyzetben van, hiszen nincsenek emlékei, de a tartásából és a lényéből csak úgy árad az erő és a magabiztosság. Mindketten nagy utat járnak be, nem csak fizikailag hanem fejlődés szempontjából is. 
Lark és Tiras csupán mellékszereplőként jelenik meg a történetben, régi kedves ismerősként köszöntettem őket és nagyon örültem, hogy ha csak egy kicsit is, de ismét bepillanthassak az életükbe. 

A történet legnagyobb izgalmait Sasha és Kjell mútjának titkai adják, szép lassan megismerhetjük mindkettejük származásának titkát. Az első pillanattól kezdve érezzük közöttük a kapcsolatot, azonban nincs könnyű dolguk, hiszen a kötelesség olykor felülírhatja az érzelmeket, így csak drukkolni tudunk, hogy végül révbe érjenek. 

Amit nagyon sajnáltam az az, hogy azt éreztem hogy az írónő nem bánt kellő súllyal Lady Firi, aka Ariel karakterével. Az első rész óta tudjuk, hogy egy rendkívül manipulatív és hataloméhes nőszemély, aki tényleg bármire képes azért, hogy a trónra juthasson. Bevallom, az első részt követően arra számítottam, hogy jobban bevonódik majd a történetbe és sok meglepetést és bosszúságot okoz majd nekünk. Részben persze megvalósultak ezek a dolgok, de olyan kevésnek éreztem, hogy tulajdonképpen azt mondom, hogy kár is volt megtartani az ő karakterét. Nagyjából semmi értelme nem volt, csupán Kjell frusztrációját és vérnyomását dolgoztatta meg, az enyémet csak kevéssé. Bár többször is borsot tört az utazók orra alá és a nyomait is sokszor felfedezték. Hiszen végig érezhető Kjell aggodalma, hogy a nő bárhol megfigyelheti őket, Alakváltóként nem kötik a fizikai szabályok, földön-égen-levegőben is a nyomukban járhat. Igazán, aktívan azonban nem járult hozzá a cselekményhez, hiszen pont a történet legkevésbé aktív részein tört borsot a szereplők orra alá. A végkifejlet szempontjából pedig azán tényleg semmi súlya nem maradt a szerepének. Kár érte, jó kis negatív karakter lehetett volna. 

A könyv hangulata és nyelvezete most is elvarázsolt, a történet egyszerűen olvastatta magát. Bár az első harmad után már láttam és éreztem, hogy Kjell és Sasha története nem kerül majd annyira közel a szívemhez, mint Lark és Tirasé, ugyanakkor egy másodpercig sem bántam meg az olvasást. Az epilógus pedig az egyik legkedvesebb és legszebb lezárása a történetnek, amit mostanában olvastam. 

A borító meseszép, nekem nagyon tetszik a hangulat, amit áraszt. 

Összességében nagyon örülök, hogy elolvastam mindkét kötetet. Ha szerettétek a sorozat első részét, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a folytatásnak is. Arra viszont számítsatok, hogy teljesen más élményt ad. Az első részhez képest egy sokkal lassabb történet, azonban kárpótlásul a végére beindulnak az események és minden szereplő révbe ér. Olvassátok, szeressétek!


Értékelés: 5/3,8

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashattok a történetbe. 


Nyereményjáték

A madár és a kard krónikái sorozat szörnyei a félelmetes volgárok, mostani játékunkban minden állomáson hasonló szörnyeket idézünk meg. A feladat keresni egy-egy olyan könyvet, amiben jellemzően szörnyetegként szerepelnek a megadott fantasy lények.  A választott könyvcímet írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

LÉNY
sárkány
a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.02 - Utószó
05.08 - Csak olvass! A királyné és a gyógyír

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése