2023. május 6., szombat

Amy Harmon:The ​Bird and the Sword – A madár és a kard (A madár és a kard krónikái 1.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Amy Harmon A madár és a kard krónikái sorozatának második részét  A királyné és a gyógyír címmel. Ebben a részben Kjell sorsát követhetjük, aki üldözőbe veszi csapatával a volgárokat, útja során megmenti Sashát, egy különös múltú Látó lányt. Nagyon mások ők ketten, innentől azonban mégsem tudnak elválni egymástól. Ha olvasnád ezt a remek történetet, játssz velünk és akár meg is nyerheted a regényt a kiadó felajánlásában.

A szerelem valóban nem ismer határokat?
Csitt, leányom, tartsd magadban! Minden szót, mi elhagyná ajkad!
Legyen az erőd benned rejlő, ne szólj, ne mondj, míg az idő eljő!
Tanulj, fejlődj, de ne beszélj, hallgass, lányom, hogy tovább élj!
Aznap, amikor anyámat megölték, megmondta apámnak, hogy többé nem fogok beszélni, és hogy ha meghalok, ő is velem hal. Azt is megjósolta, hogy a király eladja a lelkét, a fiát pedig elnyeli az ég.
Apám igényt tart a trónra, és most a háttérben várakozik, várja, hogy anyám szavai valóra váljanak. Apám kétségbeesetten vágyik a koronára. Én csak szabad akarok lenni.
Hogy szabad legyek, el kéne szöknöm, de anyám átka és apám kapzsisága fogva tart. Nem tudok beszélni vagy bármilyen hangot hallatni, képtelen vagyok karddal bánni, vagy elcsábítani a királyt. Egy olyan földön, ahonnan minden mágiát kiirtottak, talán a szeretet az egyetlen varázserő. De ki lenne képes szeretni… egy madarat?

Amy Harmon regényei ezer éve a várólistámon csücsülnek. Erről a kötetről is rengeteg jót hallottam, de sokáig egyszerűen nem találtam időt az elolvasására. Csak tologattam magam előtt és mindig találtam valami mentséget, hogy mi miatt nem tudom sorra keríteni. 
Most azonban, hogy megjelent a sorozat második része, kapva kaptam az alkalmon és csatlakoztam a turnéhoz az első és a második résszel. Bevallom egy kicsit aggódtam, hogy talán nem tetszik majd annyira, mint amennyire vártam, de szerencsére nem kellett csalódnom. Lark és Tiras története nagyon tetszett és hihetetlenül örülök, hogy végre adtam egy esélyt a történetnek. 

A madár és a kard című kötet egy rendkívül kreatív és izgalmas fantasy, ami bemutatja, hogy a szavaknak milyen óriási ereje van. A történet nagyon érdekes és fordulatokban gazdag, az írónő által megteremtett világ rendkívül különleges és izgalmas. A kötet az első pillanattól kezdve magához láncolt, mondhatni teljesen beszippantott. Nemhogy nem bántam meg az elolvasását, hanem tűkön ülve várom, hogy a folytatást is sorra kerítsem. 

Amy Harmon egy olyan világba kalauzolja az olvasóját, ahol kezdetben a mágia és a különleges képességgel megáldott egyének szabadon és minden korlátozás nélkül élhettek. Isten amikor megteremtette a világot minden gyermekének adott egy szót: fonj, gyógyíts, változz, szólj. A Fonó minden tárgyból aranyat tudott fonni. A Gyógyító meg tudta gyógyítani a testvéreit. Az Alakváltó át tudott változni az erdő állataivá, vagy bármelyik madárrá. Az Ékesszóló pedig meg tudta jósolni az eljövendő dolgokat. A négy testvér sokáig élt, rengeteg gyermekük született. Életük tragikusan ért véget, utódjaik szétszéledtek. Ahogy telt az idő, úgy változtak a képességek is. Egy idő után, pedig az emberi kapzsiság felülkerekedett és néhányan ártó szándékkal kezdték használni a mágiájukat. Azok, akik nem rendelkeztek ilyen jellegű adománnyal félni kezdtek minden Igézőtől, szép lassan pedig elkezdték üldözni és kiírtani őket. Ezért az emberek elkezdték titkolni a képességeiket, mert ha valakiről kiderült, hogy mágikus képességei vannak, azt kivégezték. 

A világot azonban más veszélyek is fenyegetik. Egy misztikus lényekből álló csapat, a volgárok tizedelik a tartományok lakóit. Ezeket a szörnyetegeket csupán egy valami élteti, a gyilkolás és az, hogy vérbe borítsák az egész világot. De vajon ki áll a támadások mögött? Ki lehet a vezetőjük és mi a célja?

Lark, a történet főszereplője Ékesszóló, akinek kiskorában meghalt az édesanyja. Azóta nincs hangja, és a képességét sem ismeri annyira. Édesapja elzárja őt mindentől, tulajdonképpen fogolyként éli az egész életét. Olyan, mint egy kalitkába zárt pacsirta. De milyen pacsirta az, akinek nincs hangja? 
Egy nap Tiras király magával viszi a várba, és egy teljesen új világ nyílik ki számára. Vajon, ha megismeri a szavakat és a betűket az milyen hatással lesz az életére? 
Lark igyekszik fallal körbevenni magát, nem akar semmit a királytól. A sorsuk azonban szép lassan összefonódik, a kapcsolatuk megváltozik és napról napra fejlődik, súlyos titkok látnak napvilágot és Larkon a sor, hogy eldönste hova is húz a szíve. 

Lark egy igazán szerethető és erős karakter. Rendkívül konok és makacs, de olyan erővel bír, amivel talán az egész világot megmentheti. A fiatal lány azonban csak egy valamire vágyik, arra hogy szabad legyen. A kapcsolata a királlyal nem indul zökkenőmentesen, de én nagyon szerettem a párosukat. Tiras egy igazi király a szó legnemesebb érdekében. Kötelességtudata példaértékű. Az egyetlen célja, hogy megmentse az egész országot, ennek érdekében pedig kész arra, hogy bebiztosítsa a királyság sorsát. Arra azonban nem számított, hogy egy madár elrabolja majd a szívét. Egy idő után Lark rájön arra, hogy Tiras komoly titkot rejteget, ez pedig jóval túlmutat a jelenen. A megoldás pedig a múltban gyökerezhet. Az egyik legérdekesebb mellékszereplő Kjell, aki a király féltestvére. Nagyon kíváncsian várom a  második részt, mert a fülszöveg alapján a folytatásban az ő karakterét ismerhetjük meg jobban. 

A könyv bővelkedik csatákban és véres eseményekben, egy másodpercig sem unatkozunk olvasás közben. A kötet atmoszférája igazán erős, a csatajelenetek véresek, és hitelesek. Az írónő nem finomkodik, a kötet lapjairól süt a pusztítás és a fájdalom. Rengeteg dolgot megtudhatunk az Igézők világáról is, már alig várom, hogy ismét elmerüljek a sorozatban és az Ékesszólók után megismerkedhessek a Gyógyítókkal is. 

Összességében nagyon örülök, hogy végre sikerült sorra kerítenem a regényt. Ha szeretitek az izgalmas fantasy történeteket és szívesen elmerülnétek egy szerethető olvasmányban, akkor csak ajánlani tudom nektek Lark és Tiras történetét. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashattok a történetbe. 


Nyereményjáték

A madár és a kard krónikái sorozat szörnyei a félelmetes volgárok, mostani játékunkban minden állomáson hasonló szörnyeket idézünk meg. A feladat keresni egy-egy olyan könyvet, amiben jellemzően szörnyetegként szerepelnek a megadott fantasy lények.  A választott könyvcímet írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

LÉNY
szirén

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.02 - Utószó
05.06 - Csak olvass! A madár és a kard
05.08 - Csak olvass! A királyné és a gyógyír
05.10 - Veronika’s Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése