2023. május 4., csütörtök

Sarah Adams: Ha ​Rómában jársz + Nyereményjáték

Sziasztok!

Tavaly nagy sikert aratott a magyar olvasók körében Sarah Adams Csalóka szerelem című kötete. A jó hír, hogy idén sem maradunk az írónő művei nélkül, hiszen a Next21 Kiadó gondozásában megjelent a Ha Rómában jársz, ami egy híres énekesnő és egy kisvárosi pitebolt-tulajdonos románcát meséli el. Ha érdekel, hogy mit gondolnak erről a szuper romantikus komédiáról a bloggereink, illetve játszanátok a kiadó által felajánlott nyereménypéldányért, tartsatok velünk!


„Audrey ​Hepburn klasszikus filmjének, a Római vakációnak felújítása – mókás, szellemes: igazi lassan kiforró romkom.” – Abby Jimenez, a Barátnak tartalak című bestseller szerzője
NPR – Az év egyik legjobb könyve
Amelia Rose-t Rae Rose művésznéven ismerik rajongói. Kiégett, már évek óta fenn kell tartania a „pophercegnő” imázst. Ihletet merít kedvenc Audrey Hepburn filmjéből, a Római vakációból, és az éjszaka közepén autóba ül, hogy Rómába hajtson. Na jó, a Kentucky állambeli Rome-ba.
Amikor Noah Walker rátalál Ameliára a háza előtt, lerobbant autóval, rögtön közli, se ideje, se türelme problémás celebekre, így is elfoglalt. Jobb belátása ellenére megengedi a lánynak, hogy ott maradjon nála a vendégszobában – de csak ameddig megjavítják az autót, utána mehet Amelia, amerre lát.
Noah-nak lassan feltűnik, hogy a sztárallűröket félretéve milyen kedves és mókás ez a lány, aki a rivaldafényben töltött évek alatt egészen magányos lett. A fiú akarata ellenére közel kerül hozzá, és Amelia sem marad közömbös a bájos kisváros és a morcos idegenvezető iránt. De mint tudjuk, végül Audrey Hepburnnek is haza kellett utaznia Rómából.

Ha egy ideje követitek már a blogomat, akkor tudjátok, hogy a romkomok a gyengéim, abszolút a guilty pleasure kategória nálam, egyszerűen imádom őket nézni. Ezek azok a típusú filmek, amiket a lányok nem azért néznek, mert komoly filmesztétikai és filmművészeti értékeket várnak az alkotástól, hanem egyszerűen csak simogatja az ember lelkét a történet. Alapjáraton nem vagyok egy tipikus romantika rajongó (bár igen, ha megnézitek a moly oldalamat, akkor ott virítana a romantikarajongó pecsét), inkább a szomorkásabb, drámaibb romantikus írásokat kedvelem. Szeretem, amikor összetöri a szívemet egy kötet. Jobban szeretek sírni a könyveken, mint nevetni rajtuk. Az utóbbi időben azonban egyre többször vetődök ki a komfortzónámból és egyre több chicklit, vagy romkom típusú regényt is olvasok. Egyrészről szeretem magam minél több műfajban képviseltetni, másrészről pedig tudatosan is terelem magam ebbe az irányba. Igyekszem olykor vidámabb és könnyedebb történetekkel is körbevenni magam. Ezért mikor megláttam, hogy Sarah Adams egy újabb regénye megjelenik magyarul, arra gondoltam, hogy oké, akkor adok egy esélyt az írónőnek. 

A Ha Rómában jársz című kötet egy igazán kedves és szórakoztató romantikus történet, melynek a középpontjában tulajdonképpen a mentális egészség  fontosságának a kérdése áll (nekem legalábbis ez jutott eszembe elsőre). 

A kötet alapját Audrey Hepburn klasszikus filmje, a Római vakáció adja. A történet szerint Anna hercegnő belefárad a sok kötelességbe és protokolláris eseménybe, egy este elkóborol és az orvosa által adott nyugtatóinjekció miatt elalszik egy padon. Találkozik Joe Bradley amerikai újságíróval, akinek történetesen az a feladata, hogy interjút készítsen vele egy sajtóeseményen és a férfi lakásán tölti az éjszakát kábult állapotban, ugyanis végül a férfi nem hagyta őt ott a padon. Másnap miután meglátja egy újságban a fényképét, felismeri a fiatal lányt és megegyezik a főszerkesztőjével, hogy 5000 dollárért egy exkluzív, részletes interjút készít Anna hercegnővel, fényképekkel ellátva. Ezt követően visszamegy a szállására ott találja még a lányt, Anna nem fedi fel kilétét és Joe sem árulja el, hogy tudja, ki ő. Elbúcsúznak, Anna sétára indul a római belvárosban (előtte pénzt kér kölcsön a férfitól), Joe pedig titokban követi őt. A lány csupa olyan dolgot tesz a városban, amit neki nem szabad, az átlagemberek életét éli. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy alakul kettejük kapcsolata, azonban a fiatal lánynak kötelességei vannak, így a szerelmük végül nem teljesedhet be. 

Sarah Adams legújabb magyarul megjelenő kötetének a főszereplője, Amelia Rose (művésznevén Rae Rose) óriási Audrey Hepburn rajongó. Fiatalkorában édesanyjával együtt nézte a filmeket, ez pedig akkora hatással volt rá, hogy később is a színésznő filmjeihez fordult útmutatásként. A fiatal énekesnő elfáradt és teljesen kiégett, már nem élvezi annyira az éneklést sem. Hálás a sorsnak, de úgy érzi, hogy elveszítette önmagát. Egy nap úgy dönt, hogy ihletet merít kedvenc fimjéből, de mivel Róma nagyon messze van, így  a Kentucky állambeli Rome-ba hajt. Ezzel pedig kezdetét veszi az ő vakációja. De vajon sikerül megtalálnia önmagát? Képes lesz a mentális egészségének az érdekében kezébe venni az irányítást és kitörhet a mindig csak bólogató és udvarias sztár szerepéből? 

A romantikus könyveket soha nem azért olvassa az ember, mert világmegváltó történetet vár tőle. Valószínűleg a Ha Rómában jársz sem tökéletes, én mégis kifejezetten kedveltem. Az ilyen regények olvasása közben általában mindannyian tisztában vagyunk a végkifejlettel, ezért általában az addig megtett út az, ami izgalmakkal szolgálhat. Ugyan a cselekmény és a csavarok is kiszámíthatók de ez engem egy másodpercig sem zavart, szórakoztató és kedves olvasmányélménynek bizonyult. Amelia és Noah jó kis párosnak bizonyult. Az első pillanattól kezdve érezhető volt közöttük a kémia, én pedig minden idegszálammal annak drukkoltam, hogy minden bukkanó ellenére végül tényleg egymásra találjanak. Bevallom, szokatlan módon most nem a férfi karaktert kedveltem meg elsőre, Noah sokáig nem volt szimpatikus. Valahogy nekem nem jött be sokáig ez a bejössz, ezért egy seggfej vagyok, mert úgyis elmész és már összetörték egyszer a szívemet, de azért szexinek tartalak és vágyom rád, csak ha bunkó vagyok, akkor talán kevesebbet gondolok rád stílus. Még nekem, olvasóként is kapaszkodnom kellett ahhoz, hogy most éppen milyen napja van és képes lesz-e normálisan vieslkedni Ameliával vagy sem. De aztán ahogy haladunk előre a történetben egyre kevésbé zavart a tüskés sündisznókat is megszégyenítő viselkedése, végül pedig meg is kedveltem az alakját. Ezzel szemben Amelia az első pillanattól kezdve szimpatikus volt. Egy igazán szerethető karakter, akinek az első pillanattól kezdve látszik, hogy komoly problémái vannak. Teljesen kimerült lelkileg és fizikailag is, elvesztette a belső békéjét és már az éneklés sem jelent neki kikapcsolódást. A sztárság alatt valamikor egy ATM automatává válozott, akiből mindenki csak hasznot húzhat, de az senkit sem érdekelt, hogy mi van vele valójában. Látszólag megromlott a kapcsolata az édesanyjával, legközelebb a menedzser áll hozzá, akire bármikor számíthat. Egy ideje azonban inkább megfojtja őt a nő és nem veszi észre, hogy mennyire ki van merülve. De ha igazán törődne vele, akkor nem kellene ezt is észrevennie? Miért csak az a fontos, hogy ott legyen minden sajtóeseményen és a tökéletesség szerepében tetszelegjen? 

Olvasóként is azt érezzük, hogy jó döntés volt számára kiszakadni a mókuskerékből, egy másodpercig sem hibáztatjuk. Az alakja arra emlékeztet minket, hogy mennyire fontos a mentális egészség és felhívja a figyelmet a kiégés veszélyeire. Látjuk, hogy a sok munka mellett időt kell szakítania az emernek önmagára is. Hiszen ha az ember szétesik és elveszíti önmagát, akkor annak egy idő után komoly fizikai következményei. Nagyon tetszett, hogy Amelia végül kezébe vette az irányítást és ezáltal elindulhatott egy egészségesebb úton.

Ugyan ahogy írtam, megjelenik benne a mentális egészség kérdése, mégse számítsatok komoly és mélylélektani részekre. A kötet abszolút megmarad a romkomok határán, annyira van cszupán jelen ez a kérdéskör benne, ami éppenhogy megmagyarázza Amelia viselkedését és keretbe foglalja az utazását. 
Szerintem nagyon jó választás lehet strandra vagy nyaralásra. Nem az a típusú regény, ami megváltja a világot, nem járunk be vele komoly mélységeket, de ezzel nincs is semmi baj, hiszen nem is várjuk tőle. A kötet pontosan azt adja, amit ígér, néhány órányi kellemes kikapcsolódást. 

Összességében kifejezetten kedveltem Sarah Adams regényét, pontosan azt adta, amit vártam. Egy igazán kedves és szerethető történet egy pékről és egy énekesnőről. Ha szeretitek a hasonló történeteket, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a könyvnek. Olvassátok, szeressétek!


Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az írónő megismerésére koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy Sarah Adams-hez kapcsolódó kérdést, a ti dolgotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Mi annak a könyvének a címe, amely a napokban fog megjelenni angolul?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

05. 04. - Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése