2023. május 28., vasárnap

Neal Shusterman: Viharszem (Kaszások kora 2.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Rowan és Citra kalandos története a Kaszások kora sorozat második részében folytatódik! Tartsatok bloggereinkkel a Viharszem blogturnéján, ismerjétek meg Lucifer kaszást, aki a rossz útra tért kaszásokat iktatja ki, és Anasztaszija kaszást, aki belülről próbálja helyretenni a Kaszáskört! Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a Lampion Könyvek kiadónak hála!

A Kaszás című bestseller folytatása!
„Az emberek tanulnak a hibáikból. Én képtelen vagyok. Soha nem hibázom.”
A Viharszem a világ összes gondját képes megoldani. Szeretettel és megvesztegethetetlenül uralkodik az emberiség felett, de a Kaszáskör ügyeibe nem avatkozhat bele.
A Kaszás című bestseller izgalmas folytatásában Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára.
Rowan már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört, tűzzel irtja a korrupt kaszásokat. Rettegett hőssé vált, legendáját mindenütt borzongva suttogják.
Citrából Anasztaszija kaszás lett. Könyörületesen végzi a begyűjtéseket, és belülről küzd a rendszer romlottsága ellen, de minden igyekezetét meghiúsítják az új rendhez tartozó kaszások.
Rowannek és Citrának egyetlen reménye maradt csak: a Viharszem. De vajon segít-e? Megszegi a saját törvényeit, és beavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy tétlenül végignézi, ahogy a tökéletes rend összeomlik?

A Kaszás című könyv a tavalyi évem egyik  legkiemelkedőbb olvasmánya volt. Teljesen magával ragadott Neal Shusterman világa és azóta is nagy kedvencként tartom számon. Az elmúlt időszakban sajnos több könyvben is csalódnom kellett, így nagy reményekkel vágtam neki az olvasásnak. A zsigereimben éreztem, hogy a Viharszem biztosan bevátlja a hozzá fűzött reményeimet és szerencsére pontosan így is lett. Egy hihetetlenül érdekes és izgalmas olvasmányélménynek bizonyult, ami méltó folytatása a sorozatnak. 

Az első részben megismerkedhettünk azzal az utópisztikus világgal, melyben az emberek korlátok és következmények nélkül élnek. A könyv egy olyan társadalmat fest le, melyben az emberiség legyőzte halált és a különböző betegségeket, ám az egyensúly fenntartásához mégsem élhetnek az emberek örökké. Mivel a népesség száma nem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket. Ez persze rengeteg morális kérdést vet fel. Azoknak, akik ezt a tisztséget viselik pártatlannak kell lenniük és szigorú szabályok szerint kell kiválasztani a következő áldozatot. Az első részből kiderül, hogy a kaszások körében is komoly ellentétek húzódnak és két ellentétes iskola kerül szembe egymással. A klasszikus stílus követőei, akik szent küldetésüknek érzik a kaszásság mesteréséget és az új iskola követői, akik sokszor perverz örömet éreznek egy-egy begyűjtés során. Ebben a részben tovább mélyül a szakadék a két tábor között, és félő, hogy az egész világra hatással lesz az új rend követőinek mesterkedése. Vajon képes a Viharszem megfékezni ezeket a törekvéseket, vagy végül magára hagyja az emberiséget, hogy tanuljanak hibáikból?

A folytatásban Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára. A fiú már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört a romlástól. A lányból pedig Anasztaszija kaszás lett, aki belülről küzd a rendszer romlottsága ellen. Egy teljesen új formáját fejlesztette ki a begyűjtéseknek, ezzel pedig sok ember szemében szálkává vált. Arra azonban senki sem számított, hogy a világot pusztulás fenyegetheti, az egyetlen, aki pedig megakadályozhatná azt maga a Viharszem, akit kötik a saját szabályai. Vajon segít valamilyen módön hőseinknek és beleavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy hagyja, hogy az emberiség viselje a tettei következményeit?

A cselekmény érdekes és izgalmas, egy másodpercig sem unatkoztam olvasás közben, csak úgy faltam a lapokat. A könyvben nincsenek üresjáratok, Neal Shusterman végig fenntartja az ember érdeklődését és persze gondoskodik a vérnyomás szintentartásáról is. Rengeteg izgalmas fordulat és csavar teszi még élvezetesebbé az olvasást, egyszerűen zseni ez a pasi. Ezekről azonban nem szeretnék írni nektek, mert úgy lesz igazán hatásos a kötet, ha a cselekményről semmit sem tudtok.Még csak most fejeztem be a regényt, de már a folytatásért epedezem. Főleg úgy, hogy az ilyen típusú befejezéseket szerintem eleve büntetni kellene. Legszívesebben mindent eldobnék és azonnal a harmadik részre ugranék. Neal Shusterman már az első résszel megvett kilóra, és szerencsére a folytatás sem okozott csalódást.

Bevallom, bár nagyon szerettem a második részt, azért voltak olyan dolgok is, amelyek kissé furcsák voltak a számomra, Tyger történetszálán például erőteljesen ráncoltam a szemöldökömet. Valahogy ez nekem teljesen kilógott, erőltetettre sikerült. Ne értsetek félre, nem az a bajom, ami történt, hanem sokkal inkább az, ahogy megtörtént. Ráadásul Faraday kaszás nyomozása is csak lógott nekem a levegőben, kicsit nagyobb súlyt fektettem volna rá is. Remélem a folytatásban azért nagyon szerepet kap. Tudom tudom, ez a néhány mondat most egy kicsit olyan nesze semmi fogd meg jól módjára sikeredett. De higgyétek el, tényleg nem jó, ha bármit is megtudtok a cselekményről. Ez a néhány gondolat viszont kikívánkozott belőlem. 

A karakterek még mindig nagyon szimpatikusak. Bár Rowen hajlamos arra, hogy fejjel menjen a falnak, mégis nagyon kedvelem az ő karakterét. Citra és ő tökéletes párost alkotnak, bár ebben a részben csak kevés közös jelenetük van. Citra, vagyis Anasztaszija kaszás az egyik legkedvesebb karakterem. Hihetetlenük okos és bátor karakter, aki nagy dolgokra hivatott. Biztos vagyok benne, hogy a folytatásban sokat várhatunk tőlük. Bár vitathatatlanul fontos szereplők a regényben, ebben a részben úgy éreztem, hogy mégsem ők vannak a középpontban. A folytatásban megismerhetünk egy új szereplőt, Greysont, aki legalább annyira fontossá válik, mint Rowen és Citra. Nagyon szerettem őt és biztos vagyok benne, hogy sokat várhatunk még tőle. Curie kaszás még mindig a szívem csücske, az egyik nagy kedvencem az előző rész óta. Anasztaszija mentoraként ismerhettük őt meg, ebben a részben pedig barátként is támogatja a lányt. Úgy érzem, hogy a könyv egyik legerősebb jelenete is hozzá köthető.

A kötetben hangsúlyosan megjelenik az ármánykodás, a politikai csatározás és a hatalomra jutás problematikája. Az egész kötetet átjárják a hatalmi játszmák, érezhetően a fő céja, hogy megágyazzon a harmadik résznek, vagyis a nagy finálénak. Láthatjuk, hogy akármilyen utópisztikus is az a világ, melyet a Viharszem működtet, az emberek soha nem tudnak kilépni a saját bőrükből. Egy idő után menetrendszerűen felüti a fejét a romlottság. Bár Viharszem mindent kézben tart, egy idő után el kell gondolkodnia azon, hogy mi szolgálja az emberiség fejlődését. Az emberek már megszokták, hogy az AI mindent megtesz helyettük, de vajon mi történne a világgal, ha visszavonulna és többé nem lehetne rá számítani? 

Az egyes fejezetek között Viharszem gondolataiba nyerhetünk bepillantást. A mesterséges intelligencia rendkívül pontosan látja az emberiséget, a különböző problémákat és a kaszáskörben megjelenő ellentéteket. Továbbá azzal is tisztában van, hogy ez milyen következményekkel járhat. Közbe viszont nem léphet, hiszen ez súlyosan megsértené a törvényeket. Ez a könyv pontosan annyira az ő története, mint Anasztaszija kaszásnak, vagy éppen Rowennek. Rendkívül érdekes volt megismerni őt, hihetetlenül kíváncsi vagyok, hogy miként folytatódik majd a történet. Az utolsó néhány oldal magasra teszi a lécet és egy nagyon érdekes és brutálisan izgalmas záró kötetet helyez kilátásba. 

Összességében remek olvasmányélménynek bizonyult a Viharszem is, mondhatni Neal Shusterman hozta a kötelezőt. Már alig várom a folytatást, remélem hamarosan azt is a kezünkben tarthatjuk majd. 
Ha szerettétek az első részt, akkor mindenképpen olvassátok el a második kötetet is. Olvassátok, szeressétek. 


Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

Nyereményjáték

A Kaszás folytatásának megnyeréséhez el kell olvasnotok a könyv első pár fejezetét, amit meg is találhattok beleolvasóként a kiadó honlapján, és válaszolnotok kell az állomásokon található kérdésekre! (Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!)
KÉRDÉS
Kinek a bölcsődalát játsszák le?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

22 - Utószó
28 - Csak olvass!
31 - Sorok között
3 - Könyv és más
6 - Fanni's Library
9 - Spirit Bliss Sárga könyves út
12 - Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése