2023. május 30., kedd

Axie Oh: XoXo + Nyereményjáték

Sziasztok!

Már magyarul is megjelent Axie Oh regénye, a XoXo. A történet egy olyan lányról szól, aki tudtán kívül egy K-popsztárba szeret bele. A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, ha pedig szerencsés vagy, egy példányt meg is nyerhetsz.

Mi van akkor, ha rálelsz életed szerelmére,
de kockára kell tenned miatta az életet, amit szerettél?
Jenny élete szinte minden percét annak szánja, hogy valóra váltsa az álmát, és világklasszis csellistává váljon. Egyfolytában gyakorol, különórákat vesz, a szórakozásra nem marad ideje.
Egy este azonban összefut egy titokzatos idegennel, aki a feje tetejére állítja megszokott rutinját. Cseu, a rejtélyes, jóképű és kissé meggyötört fiú pont olyan veszélyforrás, amit Jenny messziről elkerülne, mégis egész éjszaka együtt járják Los Angeles utcáit, mielőtt Cseu hazamenne Dél-Koreába.
Nincs értelme azon töprengeni, "mi lett volna, ha", hiszen egy óceán választja el őket egymástól. Ám Jennynek és anyukájának egy időre Szöulba kell költözniük, hogy gondját viseljék Jenny nagymamájának. És vajon kivel találkozik az elit művészeti akadémián, ahova beiratkozott a félévre? Cseuval.
De Cseu nem csak egy átlagos álompasi, akivel egy osztályba kerülnek - hanem az egyik legnagyobb k-pop-banda tagja, egy idol, akinek tilos randiznia... 

Axie Oh legújabb regénye a Kolibri Kiadó könyvsorozatában #POV -ban jelent meg. A sorozat célja, hogy olyan könyvekkel kedveskedjen a 14 évesnél idősebb olvasók számára, amik a szerelemről, a barátságról és a közelgő felnőtté válásról szólnak. Továbbá erősen megjelenik a köteteikben a felelősség és az egyéni felelősségvállalás kérdése. 

Az írónő neve már nem volt ismeretlen számomra, hiszen A lány, aki a tenger alá esett című kötete az idei évem egyik legkedvesebb olvasmányává vált. A koreai és ázsiai világ az utóbbi időben nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így kapva kapok minden egyes alkalmon, amikor közelebb kerülhetek a kultúrához. A XoXo című kötet azért tetszett meg azonnal, mert úgy éreztem, hogy ezáltal bepillantást nyerhetek ebbe az izgalmas és idegen világban, továbbá arra számítottam, hogy egy nagyon cuki romantikus történettel lehetek gazdagabb. 

Bár a könyv nem lett a legnagyobb kedvenc számomra, mégis csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Vannak könyvek, melyek bár fiataloknak íródtak, felnőtt fejjel is élvezetes olvasni. Számtalan middle-grade és YA könyvet olvastam az utóbbi időben, melyeknek bár nem én vagyok az elsődleges célközönsége, mégis el tudtam veszni a lapok között. A XoXo című kötet esetében azonban ez nem történt meg, ez viszont nem hiszem, hogy a könyv hibája. Egyszerűen úgy éreztem, hogy ehhez a regényhez én egyszerűen öreg vagyok. Nem tudtam azonosulni a szereplőkkel, a vágyaikkal és igazából a problémáikkal sem. Kicsit olyan volt ez nekem, mint egy Netflix sorozat. Ledaráltam, mert egyszerűen olvastatta magát, de sajnos igazán mély nyomokat nem hagyott bennem. Viszont meg vagyok róla győződve, ha fele ilyen idős lennék, tuti nagy kedvenc lenne nálam ez a regény. Hiszen minden benne van, ami szerintem egy jó ifjúsági romantikus kötet ismérve. 

És itt szeretnék egy nagyon fontos dologra kitréni. Lányok (és fiúk) ne érezzétek azt 14-16 évesen, hogy nektek lelkileg megterhelő könyvet kell olvasni. Lehettek bármennyire érettek, egyszerűen nem értitek azokat a helyzeteket és problémákat, amelyekkel a felnőttek szembesülhetnek. Nem tudjátok, hogy milyen elveszíteni egy kisbabát, vagy milyen az, ha nem sikerül teherbe esni. Nem tudjátok, hogy milyen menekülni egy gyerekkel a bántalmazó férjetek elől. És jó esetben azt sem tudjátok, hogy milyen bántalmazó kapcsolatban élni. Ettől nem vagytok kevesebbek, nem vagytok cikik. Egyszerűen tinik vagytok és ez így van jól. Olyan könyveket érdemes keresni, ami rólatok és a ti problémáitokról szól. És pontosan ilyen könyv Axie Oh regénye is. Ez az a romantikus történet, amit szívesen a 14 éves lányom kezébe adnék. 

A XoXo egy kedves és romantikus történet a szerelemről, az útkeresésről és arról, hogy az ember miként tudja összehangolni az életét a szenvedélyével és vágyaival. Egy igazán szerethető írás, melyet ízig-vérig átjár a koreai kultúra és amúgy a gasztronómia is. Komolyan mondom, én ennyire soha nem voltam még éhes olvasás közben. Annyi érdekes és izgalmas étel megjelent benne, hogy egy idő után azt vettem észre, hogy elkezdem kiguglizni az ételeket és a legközelebbi éttermet keresem, ahol ki is próbálhatom őket. Axie Oh nagyon ért az atmoszféra megteremtéséhez, a karakterek igazán szimpatikusak. Nagyon vicces amúgy, mert múlthéten néztem meg a XO, Kitty sorozatot, szóval tényleg elvesztem a koreai világban. Valahogy nagyon hasonlított nekem a két történet egymáshoz, még úgy is, hogy ennél különbözőbbek nem is lehetnének. Biztos csak azért gondolom ezt, mert mindkettő esetben egy amerikai leányzó kezdte meg tanulmányait egy fancy és jóhírű koreai suliban. (Amúgy nekem ez a regény sokkal jobban tetszett, mint az említett sorozat. Valahogy jobban megszerettem a szereplőket és az egész történetet.)

A romantikus könyveket soha nem azért olvassa az ember, mert világmegváltó történetet vár tőle. Valószínűleg a XoXo sem tökéletes a maga nemében, én mégis kifejezetten kedveltem. Az ilyen regények olvasása közben általában mindannyian tisztában vagyunk a végkifejlettel, ezért általában az addig megtett út az, ami izgalmakkal szolgálhat, nem pedig a végkifejlet. Ugyan a cselekmény kiszámítható de ez engem egy másodpercig sem zavart, szórakoztató és kedves olvasmányélménynek bizonyult. Ráadásul Jenny és Cseu hihetetlenül szimpatikus párosnak tűnt. Bár ahogy írtam, nem igazán tudtam velük azonosulni, mégis a szívembe zártam őket. 

Jenny egy kedves és rendkívül tehetséges fiatal lány, ráadásul a kedvenc hangszeremen, vagyis csellón játszik. A technikája tökéletes, de egy verseny után azt a kritikát kapja, hogy hiányzik belőle a szikra. Miközben azon gondolkodik, hogy miként változtassan a kiszámítható kis világán, belebotlik Cseuba, a k-pop sztárba. Egy csodás estét töltenek együtt, majd elveszítik egymást szem elől. A lány azonban egy rövid időre Dél-Koreába utazik az édesanyjával a nagymamájához, és kiderül, hogy ugyanabba az iskolába jár a fiúval. Jenny itt jön rá, hogy a fiú egy népszerű banda énekes, ez pedig fenekestül felforgatja a kis világát. Ezzel azonban nincs egyedül. Cseu egy szupermegbízható fiú, aki mindig a bandát és a családját helyezte előtérbe. De vajon mit kezd azzal a ténnyel, hogy a szíve hevesebben ver a lány társaságában. Vajon képes lesz életében talán először önzőnek lenni és végre kimondani, hogy mit is akar valójában?

A mellékszereplők is kedvesek, igaz vajmi keveset tudhatunk meg róluk. Nem igazán kerültek fókuszba. Kivételt talán Szori képez, aki Jenny szobatársa. A kapcsolatuk ugyan nehezen indult, de egy idő után talán képesek lesznek félretenni az ellentétet, amit éreznek egymással kapcsolatban. Ki tudja, talán még jó barátokká is válhatnak. 

A könyv egy igazi egynapos olvasmány, tökéletes kikapcsolódás. Jó volt egy kicsit kiszakadni a hétköznapok szürkeségből. Az egyetlen bajom, hogy egyre inkább vonz ez a kultúra és el akarok menni Dél-Koreába, vagy Japánba, vagy akár Kínába szentélyekre vadászni, cseresznyefavirágzást nézni, cuki fánkokat enni és Pikachu plüssöt vadászni. 

Nagyon tetszett, hogy a könyvben megjelenik a sznobizmus kérdésköre. A zene az, ami összeköti az embereket, nem pedig az adott műfaj. Mindegy, hogy valaki csak komolyzenét hallgat, vagy szereti a K-popot. Senkit sem szabad lenézni az ízlése miatt. (Milyen ismerős problémakör. Jegyezzétek meg, az olvasás is pontosan ugyanilyen. Ne érezd soha kevesebbnek magad, mert a mainstream, vagy éppen a nem mainstream műveket részesíted előnyben. A lényeg, hogy olvassunk, nem pedig az, hogy mit.)

Némi hiányérzetem azért akadt a történettel kapcsolatban. Szerettem volna látni, hogy Jenny és édesanyja kapcsolata hogyan fejlődik, illetve, hogy milyen viszonyban maradnak a koreai nagymamával. Plusz szerintem nagyszerű lett volna az is, ha a könyv végén egy koreai-magyar miniszótárt is kaphattunk volna. Sajnos nem mindig derült ki a szövegkörnyezetből, hogy éppen mi is az az idegen szó. Bár én szuperlelkesen kigugliztam tényleg mindent, ez néhány embernek esetleg zavaró lehet és talán emiatt kicsit megcsappan a lelkesedése olvasás közben. 

A XoXo talán nem váltja meg a világot, de ez nem is igazán várható el minden könyvtől. Olykor a legtöbb amit várhatunk, hogy néhány órára kiszakadjunk a mindennapokból és egy igazán kedves könyvet olvassunk. Ennek a kritériumnak pedig teljes mértékben megfelel Axie Oh regénye. Az írónő stílusa nekem nagyon bejön, biztos fogok még tőle olvasni. 

Összességében ha nem is életem legjobb olvasmánya volt a XoXo, mégsem hagytam volna ki a világért sem. Ha a jövőben az adott korosztály esetleg tanácsot kérne tőlem, hogy melyik romantikus könyvet ajánlanám, ez a kötet tuti ott lenne az általam felsoroltak között. Olvassátok, szeressétek!


Értékelés: 5/4

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

A kötet férfi főhőse egy K-popsztár, így a mostani játékunk során híres és sokak által imádott K-popsztárokról találtok képet. A feladat, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok, hogy ki van a képen. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.22. - Fanni's Library
05.24. - Sorok Között
05.26. - Dreamworld
05.30. - Csak olvass

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése