2023. június 19., hétfő

Colleen Hoover: It ​Starts With Us – Velünk kezdődik

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Colleen Hoover: It Starts With Us - Velünk kezdődik regényét, mely az elsöprő sikerű Velünk véget ér regény folytatása. Kövesd végig bloggereinkkel Lily és Atlas sorsának alakulását a blogturné állomásain, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában. 

Mielőtt véget ért, Atlasszal kezdődött el.
Lily és a volt férje, Ryle éppen csak beleszokik a közös gyerekfelügyelet ritmusába, amikor Lily hirtelen újra összefut első szerelmével, Atlasszal. A csaknem két külön töltött év után Lily fellelkesül, hogy az idő most az egyszer az ő javukra játszik, és azonnal igent mond, amikor Atlas randevúra hívja.
Ám lelkesedését csírájában fojtja el a gondolat, hogy noha többé nem házasok, Ryle azért nagyon is része az életének, és gyűlölni fogja Atlas Corrigant, amiért jelen van a volt felesége és a kislánya életében.
A Velünk kezdődik ott veszi fel a fonalat, ahol a „lebilincselő, lüktető” bestseller, a Velünk véget ér elejtette azt. Egyre több részletre derül fény Atlas múltjából, és követhetjük a volt férjével hadakozó, közben pedig ismét az igaz szerelem lehetőségébe kapaszkodó Lilyt, mindezt olyan romantikával átitatva, amire csak Colleen Hoover képes. 

Nagyon kedvelem Colleen Hoover munkásságát, bár őszinte leszek, nem olvastam még az összes könyvét, de az elmúlt 2 évben megjelent regényeivel teljesen képben vagyok. Általában kedvelem az írásait, még akkor is, ha az adott kötet nem feltétlenül válik kedvenccé, ezért minden egyes újabb és újabb megjelenés kíváncsisággal és várakozással tölt el. Az egyik legnagyobb hiányosságaim közé tartozott az It Ends With Us című regénye, amit anno rengetegen ajánlottak nekem. Azt hiszem, hogy joggal írhatom, hogy ez az egyik legnépszerűbb CoHo regény. Tavaly végül sikerült sorra kerítenem, és bár nem lett a legnagyobb kedvencem, megértem miért rajonganak ennyire érte. Rám ugyan nem volt olyan elemi hatással, hiszen a bántalmazó kapcsolatok dinamikájával nem most találkoztam először, de Atlas karakterét én is a szívembe zártam. Emiatt hihetetlen lelkesedéssel vártam az It Starts With Us című regényt, mert kíváncsi voltam, hogy végül milyen sorsot szán az írónő Lily és Atlas karakterének. 

Colleen Hoover legtöbb könyve (legalábbis azok, amiket eddig olvastam) nem a kedves és aranyos romantikus cselekményeiről ismertek. A fájdalom és olykor a kilátástalanság érzése pont ugyanannyira jellemzi történeteit, mint a szerelem és boldogság tündérporos ösvénye. Semmi sem egyszerű, vagy magától értetődő, a szereplőknek meg kell küzdeni a boldogabb és kiegyensúlyozott jövőért. Az It Starts With Us egy kedves és szerethető történet az újrakezdésről és arról, hogy azok, akiket egymásnak teremt az ég, mindig visszatalálnak egymáshoz akkor is, ha az útjuk olykor elválik egymástól. Egy laza kis komfortolvasmány volt, ami tulajdonképpen azért íródott, hogy a két főszereplő végül megkapja azt a befejezést, amelyet olvasók százezrei kívántak. 

Az út persze nem egyszerű, az első pillanattól kezdve érezzük és érzékeljük, hogy Lilynek egyáltalán nincs könnyű dolga. Egy bántalmazó kapcsolatból soha nem könnyű kilépni. Ha sikerül, az ember legszívesebben maga mögött hagyná a múltját és soha vissza sem nézne. Lilynek azonban ez nem adatik meg, hiszen Rylenak és neki van egy közös kislánya, így a férfi mindig az életének a része marad. De hogyan húzhatná meg a határokat? Hogyan bízhatná rá  jó szívvel a kislányukat, ha minden egyes alkalommal attól fél, hogy esetleg őt is bántja majd? Hogyan kezdhet új életet, ha a múlt árnyai folyamatosan a fejük felett lebeg? És persze mi legyen Atlasszal? Vajon ott tudják folytatni, ahol tiniként abbahagyták? 

Már az It Starts With Us olvasása közben éreztem, hogy Atlas az egyik legszerethetőbb romantikus figura, akiről eddig olvastam. Azonnal levett a lábamról, így nagyon örültem, hogy kicsit jobban megismerhettük őt ebben a részben. A múltja még mindig elemi erővel hatott rám. Soha senkinek sem szabadna megtapasztalni azt a szeretet nélküli közeget, amiben ő felnőtt. Ugyan rossz dolgok történtek vele, mégis megrázta magát, továbblépett és nagyszerű emberré, tulajdonképpen igazi példaképpé vált. Érdekes látni őt és Ryle karakterét egymás mellett. Hiszen ha valaki, akkor Atlas tényleg elmondhatná magáról, hogy elcseszett gyerekkora volt, mégsem tudna bántani senkit, főleg nem azokat, akik fontosak a számára. Ezzel szemben Ryle komoly problémákkal küzd, amiket ugyan felismer, de mindig talál kifogást, hogy ezeken változtatnia kelljen. A kapcsolata Lilyvel az ő olvasatában nem azért ment tönkre, mert egy agresszív pöcs, hanem mert Atlas bekerült a képbe. Hihetetlen torz a világképe, és azt hiszi, hogy a manipulatív viselkedésével célbe érhet. Amúgy el sem tudom mondani, hogy mennyire ellenszenves nekem ez a srác. Soha, semmi nem lehet mentség azért, hogy valaki kezet emeljen a másikra. Nincs olyan, hogy valaki idegesít, vagy nem tetszik a viselkedése, ezért megvered, vagy lelököd a lépcsőn. 

És itt szeretnék egy kicsit reagálni azokra a videókra, amiben sokan mentegetni kezdték Ryle karakterét, vagy arról beszéltek, hogy esélyt kellett volna kapnia még Lilytől. Lányok (és persze fiúk), soha nem normális, ha a párotok meg akarja mondani, hogy mit vehettek fel, ahogy az sem, ha teljesen rátok telepszik, vagy kizsigerel. Nem normális, ha tojáshéjon kell lépkedned, hogy ne idegesítsd fel a párodat, vagy azt, ha patikamérlegen kell kimérned minden egyes kimondott szót, hogy ne bosszantsd fel. Nem normális, ha valaki birtokolni akar, nem normális, ha bántanak, vagy ha folyamatosan csak bírálnak. Az igaz szerelemben a felek mindig egyenlők. Adunk és kapunk, szeretünk és szeretve vagyunk. Ezt kérlek jegyezzétek fel. Nem romantikus, ha a másik annyira félt, hogy nem akar elengedni a barátokkal szórakozni ahogy az sem, ha óránként jelentkezni kell nála, utána pedig a telefonunkban turkál. Nem normális, ha valaki teljes függőséget alakít ki velünk szemben és azt sugallja, hogy csak ő tart minket életben, nélküle nem vinnénk semmire. Nem romantikus, ha valaki azonnal nekimegy annak, aki csak ránknéz. Az egészsséges féltékenységgel nincs baj, de ha ez fizikai tetteket von maga után, akkor arra egyszerűen nincs bocsánat. Egyszerűen nem normális az, ha valaki bánt. És ha kilépsz egy ilyen kapcsolatból, akkor az nem a te szégyened. Az emberek nem mindig tudnak megváltozni, főleg úgy, ha nem kérnek segítséget. Ha egyszer megütnek, akkor minden esély megvan arra, hogy ez megismétlődik majd. Nem szabad romantizálni egy ilyen toxikus kapcsolatot, ezért határozottan kijelentem nektek, hogy a legjobb dolog, amit Lily tehetett, hogy kilépett ebből a kapcsolatból. Az egyetlen dolog, amit sajnálok,  hogy soha nem tett feljelentést az ügyben. De az, hogy otthagyta azt a gyökeret az egyetlen olyan kimenetel, ami egy hasonló esetben elfogadható. Bárcsak mindenki képes lenne erre. 

No de vissza is a történethez. A cselekmény során Atlas és Lily egyre közelebb és közelebb kerül egymáshoz, de ahogy írtam, nincs könnyű dolguk. Lily folyamatosan aggódik Ryle reakciói miatt, ráadásul Atlas élete is fenekestül felfordult. Mindkettejüket próbára teszi a múlt és csak rajtuk áll, hogy miként küzdenek meg a fennálló helyzettel. Szerettem, hogy Lily nem ugrott bele azonnal a kapcsolatba, jó volt látni, hogy szép lassan közelítenek újra egymáshoz. Így vált igazán hitelessé az ő kapcsolatuk. 

Maga a történet tulajdonképpen két szálon fut, Atlas és Lily fejébe láthatunk bele. Szeretem az ilyen váltott nézőpontú történetet, hiszen mindig érdekes és izgalmas belelátni a főszereplők fejébe és gondolataiba. 

Az It Starts With Us szerintem egyáltalán nem egy nehéz olvasmány, bár természetesen CoHo most sem spórol a drámával, de valahogy ebben a kötetben mégsem éreztem olyan hangsúlyosnak ezeket. Bár nem kínálta tálcán a boldogságot a főszereplőknek, mégsem volt érezhető egy másodpercig sem az, hogy a kapcsolatuk veszélyben lenne. Így rám bevallom, ezek a helyzetek nem is voltam rám elemi hatással. Érdekesek voltak, színessé és izgalmassá tették a történetet, de még a drámai eseményekkel együtt is inkább egy jutalomjátéknak éreztem. Nem az a kérdés, hogy a két szereplő egymás mellett végzi-e, mert az első másodperctől kezdve érezhető, hogy nanáhogypersze. Inkább az, hogy az életükben felmerülő problémák milyen hatással lesznek rájuk. Mindezek miatt számomra egy tipikus egydélutános könyv volt. Nem éreztem, hogy nagy hatással lenne rám, ugyanakkor szerettem olvasni, hiszen mindig jó látni, ha két szereplő végül révbe ér. Bár azt hiszem, hogy nem fog ez a könyv a kedvenceim közé tartozni, de hihetetlenül sajnáltam volna, ha nem kerítem sorra. Atlas és Lily története így kerek, igazán remek lezárás. 

Összességében úgy gondolom, hogy aki szerette az írónő It Starts With Us című regényét, az semmiképpen se hagyja ki a folytatást. Egy igazán kedves és szerethető történet, melyet néhány drámai fordulat tesz igazán érdekessé. Nem mondom, hogy kedvenccé vált, de számomra így kerek ez a történet. Sajnálnám, ha a folytatás kimaradt volna. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4
Ha mindezek után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a a történetbe. 

Nyereményjáték

A regény izgalmas beleolvasóját feltétlenül olvassátok el, ez alapján meg tudjátok válaszolni az állomásokon feltett  kérdéseket. A helyes válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

KÉRDÉS
Milyen ételt akar adni Ryle a kislányuknak, amiről üzenetben kérdezi meg Lily-t?

a Rafflecopter giveaway 

A turné állomásai

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése