2023. július 26., szerda

Mechler Anna: Levedi ​lánca + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat Mechler Anna regényével bővül, melyben egy lapos kavics furcsábbnál furcsább események sorozatát indítja el. Tartsatok velünk, kalandozzunk együtt Budakeszin, legyünk társai Leventének és Mirának az izgalmak során. Fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 

A hetedikes Levente életét a fociedzések, a tanulás és az évfolyambulira szervezett szabadulószoba tölti ki, míg egy délután, kutyasétáltatás közben egy lapos kavicsra nem bukkan, ami furcsa események sorozatát indítja el. A fiú aznap éjjel különös álmot lát: csúcsos fejfedőt viselő férfiak árulónak kiáltanak ki egy Levedi nevű táltost, aki elátkozza őket. Másnap a szertár szekrényéből ájultan esik ki a portás, és a rendőrség is nyomozni kezd, míg Levente és évfolyamtársa, Mira újabb és újabb kavicsokat találnak…
A kalandokban bővelkedő regény Budakeszire viszi olvasóját; a település múltja egy izgalmas nyomozás során bontakozik ki.




Azt hiszem, hogy lassan bátran kijelenthetem, hogy a Manó Könyvek gondozásban megjelent Új Kedvencek sorozat nem csak a nevében, hanem az én számomra is új kedvenccé vált. Egyszerűen nem tudok mellényúlni, az összes megjelent kötet egytől-egyig nagyszerű olvasmányélménynek bizonyult. Már a megjelenésekor tudtam, hogy a Levedi lánca sem maradhat ki a sorból, mindenképpen sorrakerítem majd a Blogturné Klub keretein belül. 

Először az ígéretes fülszöveg és az illusztráció keltette fel a figyelmemet, végül azonban teljesen elmerültem Levente és Mira kalandjaiban. A Levedi lánca egy hihetetlenül kedves, izgalmas és szerethető történet két hetedikesről, néhány furcsa és misztikus kőről, egy átokról és Budakeszi történelméről. 

Bár a cselekmény alapötlete, Levedi sámán meggyanúsítása és átka ugyan a képzelet szüleménye, de a történet több valós eseményt és személyt is megjelenít. Az írónő mesterien fűzi a szálakat, így a kitalált és valós események tökéletes elegyet alkotnak, és egy igazán nagyszerű regény született. 

A történet alapját Levedi átka adta és az a titkos küldetés, ami a két fiatal feladata volt annak érdekében, hogy a rontás lekerüljön a településről. Furcsa, egyforma fehér kövek jelentek meg a történelmi jelentőségű helyszíneken, és a kiskamaszok minden éjjel megmagyarázhatatlan álmokat látnak, melyek összefüggésben állnak a különböző történelmi tényekkel. Bár Levente inkább a racionalitás és a logika bajnoka, a történelmet pedig általában igyekszik elkerüli mégis egy olyan helyzettel találja szemben magát, ahol elengedhetetlen a település történetének ismerete. 

Levente egy igazi kiskamasz, teljesen tipikus gondolkodással és mentalitással. Vicces volt bepillantást nyerni a gondolataiba. Tetszett, hogy nagyjából minden helyzetre volt egy csípős beszólása a felnőttek felé, de ezt általában megtartotta magának és csak a gondolatiság szintjén jelent meg. Az első pillanattól kezdve érezhető, hogy Mira tetszik neki, de a romantika egyáltalán nem jelenik meg a kötetben. Ez pedig pontosan így van jól, ettől lesz hiteles a történet. A kiskamaszok még csak ismerkednek ezekkel az érzésekkel, még magukkal sincsenek tisztában, a fiúk elkezdenek mutálni, megjelennek a pattanások. Még önmagukkal is meg kell küzdeniük, egyszerűen nem fér bele, hogy a lányok is azonnal előtérbe kerüljenek. Mira amúgy tökéletes társ a kalandban, nagyon jól kiegészítik egymást Leventével. Látszik, hogy szimpatizálnak egymással, így a közös nyomozás sem jelent problémát.

Tetszett nagyon, hogy a kötetben előtérbe került Budakeszi történelme, és ezzel számos Magyországot érintő esemény. Ahogy Levente is egyre közelebb került a történelemhez, úgy talán az olvasók is érdeklődni kezdenek a saját településük történelme iránt. Hiszen nem kell, hogy száraz és unalmas dolog legyen, mint az iskolában az órákon. Számtalan érdekes és izgalmas esemény történt velünk a honfoglalástól kezdve, ezek feldolgozása kreatív módon pedig sokat ad hozzá a gyermekek érdeklődéséhez. Legyen szó a jobbágyok szöktetéséről, vagy a németek kitelepítéséről, mindegyik esemény elgondolkodtatja a fiatalokat. Együttéreznek az érintettettekkel, ezáltal pedig jobban tudnak kapcsolódni szülővárosukhoz és országukhoz. 

Érdekes volt látni a szerző utószavát és azt, hogy mennyire váratlan helyekről érkezhet az ihlet. Mikor megfogalmazódott a kötet, az írónő újra végigjárta a már jól ismert budakeszi nevezetességeket. Térképet rajzolt és bejelölte azokat a helyeket, amelyek fontosak voltak számára és két helyszín kivételével egyazon körív mentén helyezkedtek el. Azonnal beugrott a nyaklánc képe és ezzel megszületett a kötet vezérfonala. Hihetetlenül érdekes volt számomra ez a plusz információ, visszagondolva így még jobban tetszik a kötet azon része, ahogy Levente próbálja megtalálni az utolsó kő helyét. 

Mindig nehezen viselem, amikor egy fiataloknak szóló könyv nyelvezete túlságosan egyszerű és gyenge. Attól még, hogy valaki fiatal, még nem buta. Képes arra, hogy összetett mondatokat olvasson és értelmezzen. Szeretem, ha egy regénynek korosztálytól függetlenül választékos és gördülékeny a nyelvezete. A Levedi lánca című történet pedig abszolút megfelel ennek a kívánalmamnak. Egyszerűen jó volt olvasni, nem éreztem azt, hogy túl öreg lennék hozzá, még 33 évesen is jó kis olvasmányélménynek bizonyult. 

Az illusztráció mellett sem mehetek el szó nélkül. Egyszerűen imádom Láng Anna munkásságát, teljesen oda meg vissza voltam a rajzaiért. Ez már a sokadik kötet, amely Anna munkái közül a polcomra kerül, de még mindig újra meglep a végtelen profizmusával és kreativitásával. Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy ő az egyik legnagyobb kedvencem a magyar illusztrátorok közül.

A Könyvhét alkalmából szerencsére dedikáltatni is sikerült a könyvemet, az pedig már csak hab a tortán, hogy az írónő olyan színnel írta alá, mint amilyen a könyv borítója. 

Összességében engem teljesen levett a lábamról Mechler Anna regénye. Nagyon szerettem a történetet, bátran ajánlom mindenkinek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Az Új kedvencek sorozat borítói Láng Anna munkáját dicsérik. Így arra gondoltunk, hogy ebben a játékban, most arra vagyunk kíváncsiak, mennyien ismeritek az illusztrátor munkásságát. Minden állomáson találtok egy borítórészletet, melynek a rajzai Láng Anna keze munkáját dicsérik, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, ahonnan a borítórészlet származik. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

BORÍTÓRÉSZLET


a Rafflecopter giveaway

Állomások

Blogturné Klub
07.20.: Szembetűnő
07.23.: Könyv és más
07.26.: Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése