2023. november 24., péntek

James Norbury: A ​macska, aki zent tanított + Nyereményjáték

Sziasztok!

James Norbury illusztrált történetei egyszerre bölcsek és kedvesek. Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt már bemutattuk nektek korábban két kötet kapcsán is, most pedig egy új szereplőt, Macskát fogadjuk társunkul zen kalandozásaink során. Játszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.

Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.
Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.
Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval.
Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál.
De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt.




James Norbury nevével és a Nagy Panda és Kicsi Sárkány karakterével még a tavalyi évben ismerkedtem meg. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy tökéletesen elvarázsolta a két jó barát története és örökre a szívembe zártam ezt a két csodás kis könyvecskét. Emiatt persze óriási lelkesedéssel vártam az író újabb könyvét. A zsigereimben éreztem, hogy a másik kiadványokhoz hasonlóan ezt a könyvecskét is azonnal a szívembe zárom és örömmel lapozgatom majd, ha sötét fellegek gyülekeznek felettem és szerencsére nem kellett csalódnom, a másik kötethez hasonlóan, A ​macska, aki zent tanított is óriási kedvenc lett nálam. 

Vannak könyvek, amelyeket örökké a kezünkben akarunk tartani és olvasni. A sorok bekúsznak a bőrünk alá, megragadják a szívünket és többé el sem eresztik. Pontosan ilyen volt számomra az összes James Norbury kötet. Már az első pillanatban a szívembe zártam ezt a csodálatos könyvecskét, magával ragadott és minden egyes bölcs gondolatot elraktároztam magamnak, hogy majd a szükséges pillanatokban azonnal eszembe jussanak és gyógyírként szolgáljanak nehéz helyzetemben. 

A ​macska, aki zent tanított  című könyv egy rendkívül szerethető történet, melyet teljesen átjár a buddhizmus és a zen szellemisége. Egy csodás könyv, mely tökéletes mankóként szolgál a mindennapok sűrűjében, amelyhez nyúlhatunk, ha úgy érezzük, hogy inspirációra van szükségünk, vagy egy kicsit megrekedtünk az életünkben. 

James Norbury klasszikus tanmeséket válogatott össze, melyek igyekeznek gyakorlati úton megközelíteni zent és annak alapvetéseit. Egyszerűen feldolgozható és jól hasznosítható történeteket igyekezett választani, melyeket könnyen be lehet építeni a hétköznapokba. Segít felismerni, hogy csupán azzal a ténnyel, hogy áthelyezzük a fókuszt, mindent teljesen új fényben láthatunk. Rávilágít arra, hogy minden percet úgy kell megélni, hogy az ember tudatosítsa önmagában, hogy az adott pillanat egyszeri és megismételhetetlen, ezzel pedig kinyílhat a csodák végtelen tárháza. Olykor az ember tétovázik, nem mer belevágni az új dolgokba, még akkor sem, ha egy idő után a zsigereiben érzi, hogy szükség van a változásra. Ahogy a macska utazik, hogy eljusson céljához, több állattal is találkozik. A tanításokat erre a láncra fűzte fel az író, minden egyes találkozás egy olyan élethelyzetet mutat az olvasónak, amellyel könnyen lehet azonosulni. A macska a bölcsességével pedig útmutatást biztosít, ezeket pedig elraktározhatjuk és beépíthetjük a mindennapjainkba. 
Természetesen a macska élete sem tökéletes, amikor találkozik a kiscicával, felismeri ő is a hibáit. Soha nem vágyott egy ilyen társra, de talán éppen rá van szüksége. 

A képi világ is tökéletesen illeszkedik a zen filozófiájához, a képek jelentős része tradícionális stílusban készült. A rajzok és a színhasználat tökéletes elegyet alkotnak, már az is megnyugvással tölti el az embert, ha csak belelapozgat a kötetbe. A kedves és bölcs gondolatokat ugyan lenyűgöző illusztrációk kísérik, azonban fontos kiemelni, hogy nem gyerekkönyvről van szó. Örök érvényű. könnyen befogadható univerzális bölcsességeket tartalmaz. Bár a könyv rövidke, mégsem lehet azt mondani, hogy az ember könnyen és gyorsan a végére ér. Bizonyos sorok annyira az elevenemre tapintottak és olyan mélyen érintettek, hogy meg kellett állnom egy pillanatra. Egyszerűen imádom ezt a könyvet, az írás tökéletesen alkalmas arra, hogy az ember egy rövid időre elmeneküljön a rohanó világ fojtogató szorításából, minden egyes oldalából árad a nyugalom, erőt meríthetünk belőle a belső egyensúly eléréséhez. 

Külön kedves volt számomra, hogy Nagy Panda és Kicsi Sárkány is meg lett a történetben említve, nagyot dobbant a kis szívem, mikor megláttam. Meg is jött a kedvem az újraolvasáshoz, azt hiszem, hogy nem forgatom elég sűrűn, pedig mennyire sokat segítenek az ember mentális jóllétén. Már egy-két oldal is javított a kedélyemen. 

Összességében engem teljesen lenyűgözött James Norbury kötete, biztos vagyok benne, hogy még sokszor leemelem a polcról, ha egy kis nyugalomra, vagy éppen erőre lenne szükségem a szürke mindennapok legyűréséhez és a változások elfogadásához. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hiszen most már három James Norbury kötet csücsül a polcomon, akármelyiket leemelhetem, biztosan nem nyúlok mellé. Ha eddig nem ismertétek a munkásságát, akkor nagyon ajánlom a másik két kötetét is, ha pedig Nagy Panda és Kicsi Sárkány rajongók vagytok, a zent tanító macska sem hiányozhat a polcotokról. Olvassátok, szeressétek! 

Értékelés: 5/5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.

Nyereményjáték
Ebben a játékunkban könyves cicák nyomába eredünk. A feladatotok nem lesz más, mint minden állomáson megnézni az ott található képet, majd kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, mi a neve az adott macskának.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.24. - Csak olvass!
11.25. - Fanni’s Library
11.26. - Szembetűnő
11.27. - Dreamworld
11.28. - Readinspo
11.29. - Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése