2023. november 14., kedd

Soman Chainani: Szörnyek ​és Szépek - Tizenkét borzongató mese + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Jók és Rosszak Iskolája szerzője, Soman Chainani ismét a fantázia világába kalauzol el bennünket. Ezúttal ismert, klasszikus mesék átiratait olvashatjuk tőle, melyek a borzongatás jegyében íródtak. A horror műfaját kevésbé szeretőknek, de Halloween idején rémségekre vágyóknak ajánljuk. És ne feledjétek, ha velünk tartotok a turné során, lehetőségetek van szert tenni egy példányra a könyvből!

Azt hiszed, hogy ismered a régi meséket? Tévedsz. Semmit sem tudsz róluk.
A Jók és Rosszak Iskolája című népszerű sorozat szerzője, Soman Chainani ezúttal tizenkét klasszikus mesét írt át, úgy, hogy azok a mai fiatalokat is megszólítsák. A különleges hangulatú történetek mintha lelkünk legbelső zugait is ismernék, mintha közvetlenül rólunk és hozzánk szólnának…
A borzongató történetek lázadó főhőseit rejtélyes, varázslatos világ veszi körül. Mindegyikük azért küzd, hogy feltárja a szívében rejtőző igazságot, amely az élet titkát rejti… na meg a halálét.

A herceg, akit minden este meglátogat valaki…
A szépséges lány, aki úgy küzd, mint egy szörnyeteg…
A fiú, aki elhatározza, hogy nem lesz áldozat…
A boldogsághoz vezető ösvény, amely eltűnik… és később újra előbukkan.

Lapozz tovább, ha mersz…

Ahogy egy kicsit borongósabbra fordul az időjárás, nekem is kedvem támad némi borzongató olvasmány után nézni. Alapjáraton nem vagyok horror rajongó (ennek ellenére rendszeresen látogatom a mozikat, mert Miklós imádja a műfajt), de nem azért, mert félek tőlük. Inkább az az oka, hogy ritkán találok olyat, ami tényleg elgondolkodtat és hatással van rám.  

Soman Chainani könyve az első pillanattól kezdve tetszett, egyrészről imádom a mesék különböző átiratait, másrészről kíváncsian vártam, hogy mivel rukkol elő a szerző, hogyan csavar egyet a már jól ismert meséken úgy, hogy azok igazi, hátborzongató élményt nyújtsanak. 

A Szörnyek ​és Szépek egy érdekes, izgalmas és olvasmányos ifjúsági könyv. A könyv hangulata egyedi, néhol kicsit furcsa és groteszk, máshol pedig meglehetősen izgalmas. Ugyan nem tetszett minden történet egyformán, de egyáltalán nem bántam meg, hogy sorra kerítettem. Bevallom kicsit másra számítottam, azt hittem, hogy sokkal borzongatóbb és horrorisztikusabb élményben lesz részem. Ez azonban nem így volt. A mesék egyáltalán nem voltak félelmetesek, bár azt is be kell vallanom, hogy néha elképesztő módon meghökkentettek, így mindenképpen érdekes komfortzónából kilépésnek bizonyult. 

A kötet 12 ismert Grimm mesét dolgozott fel 21. századi köntösben. Soman Chainani szerint a legtöbb mese eredeti célja nem a szórakoztatás, hanem az útmutatás. Állítása szerint ezek a történetek olyan élethelyzeteket dolgoznak fel, amelyekkel egyszer mindenkinek szembe kell néznie. Így sokszor félelmetesek és nyugtalanítóak, pontosan úgy, ahogyan a való világ is az. Ebben könyvben azonban az volt a célja, hogy olyan módon írja át ezeket az ismert történeteket,  hogy azok a körülöttünk lévő világra reflektáljanak a mai olvasó számára. Ezekkel a történetekkel az író leginkább az útkereső kamaszokat és a felnőtteket kívánja megszólítani.

Ahogy általában az lenni szokott egy ilyen jellegű kötetben, nem minden történet egyforma. Vannak szerethetőbb és kevésbé szerethető történetek is. A mesék határozottan újszerűek voltak, Soman Chainani érezhetően beemelt olyan modernkori kérdéseket és problémákat, mint a bőrszín vagy éppen a feminizmus kérdése. De megjelenik benne a családi kötődések, a szabad szerelem és a felnőtté válás kérdése is. 
Ezek egyes esetekben érdekes pluszt adtak a történetnek, egy újabb szintre emelték a már jól ismert történetet. Azt azonban fontos kiemelni, hogy ez az újszerű megközelítés nem minden mesének állt jól, néha kissé erőltetettnek hatott a végeredmény. Míg Pán Péter, vagy Jancsi és Julisa történetét kifejezetten kedveltem, addig Rózsapiros meséjével egyszerűen nem tudtam mit kezdeni. 

A kötet nyelvezetét nehezen szoktam meg, általában jobban szeretem a lírai mondatokat, én úgy érzékeltem, hogy itt inkább a hétköznapi lazább szövegstílus dominált. Ez persze nem feltétlen baj, hiszen a kötet nem titkolt célja, hogy a fiatal korosztályt szólítsa meg és számukra nyújtson érdekes és izgalmas olvasmányélményt. 

A könyv legnagyobb erőssége talán az, hogy minden egyes mesében van legalább egy momentum,  amely elgondolkodtatja az olvasóját. Vajon mennyire fontos a bőrszín? Mit tegyünk, ha nem akarunk áldozatokká válni?

Úgy érzem, hogy a kötet határozottan kíván némi nyitottságot  az olvasójától. A történetek ugyan érdekesek és sokszor izgalmasak, de ha valakit nem érdekelnek a fentebb is említett témák, akkor vélhetően nem fogja élvezni a könyv olvasását. De ha egy kicsit el tudunk szakadni a megszokástól, akkor tényleg egy érdekes élményben lehet részünk. 

A könyvben szereplő illusztrációk nagyszerűek, rengeteget hozzáadnak az olvasás élményéhez. A kötet egy igazán remek és minőségi kiadvány, csak gratulálni tudok a kiadónak érte. 

Összességében érdekes élmény volt Soman Chainani kötete. Új kedvencet ugyan nem avattam, de jó kis komfortzónából kilépős olvasmány volt. Ha szeretitek a meghökkentő történeteket, vagy az újszerű köntösbe csomagolt jól ismert meséket, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a könyvnek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/3,9

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Játékunkban a könyvből hozunk rövid idézeteket – minden meséből csak egyet. A feladatotok, hogy kitaláljátok, az idézetek mely ismert, klasszikus mese átiratából származhatnak (pl. Hófehérke, Rumpelstiltskin).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“- Milyen játékot akarsz játszani?
- Azt akarom, hogy találd ki a nevemet - feleli az ördög. - Ha helyes a válasz, akkor segítek neked.”


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

11.04. Readinspo
11.14. Csak olvass!
11.16. Dreamworld
11.18. Szembetűnő

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése