2023. december 16., szombat

Ben Miller: Egy ​karácsonyi manó naplója + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ben Miller idén karácsonyra is elhozott nekünk egy különleges történetet, az Egy karácsonyi manó naplóját! Tarts te is velünk, olvasd el az értékeléseinket, és ha velünk játszol, akár nyerhetsz is egy példányt a kötetből!

Tógi egész életében arra vágyott, hogy karácsonyi manó lehessen. De azt nem sejtette, milyen bonyolult dolog a játékkészítés – főleg, ha közben rengeteg kalamajkába is keveredik. De hogy kerülnek a képbe plüss makik és beszélő rénszarvasok? És ki lehet a titokzatos játéktolvaj, akinek Tógi többször is keresztezi az útját? Ben Miller kalandos karácsonyváró könyvéből minden kiderül!









Nem most találkoztam először Ben Miller nevével, tavaly már olvastam tőle egy szuperkedves mesekönyvet, aminek a címe: Amikor ​megmentettem a karácsonyt. A kötet nagyban táplálkozik Dickens örökérvényű klasszikusából, a Karácsonyi énekből. Tavaly igazán megkedveltem ezt a kis könyvet, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy legújabb, magyarul megjelent regényében milyen izgalmakkal szolgál nekünk az író.

Az Egy ​karácsonyi manó naplója című kötet egy igazán kedves és szerethető történet, melynek főszereplője Tógi, akinek minden vágya, hogy karácsonyi manóvá váljon. Bár úgy tűnik, hogy az álma egy-kettőre valóra válhat, de sajnos nincs egyszerű dolga. Mikor azt hiszi, hogy végre révbe érhet őrült kalamajkába kerül, veszélyben forog a jó híre és a becsülete is. De vajon ki az a titokzatos tolvaj, aki egyre több és több játékot csen el a gyárból és miért teszi? Vajon mi köze a rejtélyhez a furcsa tetoválásoknak. De talán a legfontosabb kérdés, vajon képes arra egy egyetlen manó, hogy megmentse az egész karácsonyt? 

Ben Miller regénye leginkább az ifjú korosztály célozza meg, a kiadó 9 éves kortól ajánlja, én viszont úgy érzem, hogy talán a 6-7 évesek számára is izgalmas és remek élmény lehet az Egy ​karácsonyi manó naplója című kötet. Igaz úgy gondolom, hogy míg a 9 évesek számára tökéletes önálló olvasmányélmény lehet, addig a kisebbek számára inkább közös olvasás és esti mese szempontjából tudnám elképzelni. A könyv nem fejezetekre, hanem napló bejegyzésekre tagolódik, hiszen ahogy a címbe is láthatjuk, ez a regénye tulajdonképpen egy napló. Ebből természetesen az következik, hogy  a kötet E/1-ben íródott és Tógi fejébe nyerhetünk bepillantást. Vannak kicsivel hosszabb, akár 10 oldalnál is hosszabb bejegyzések, de olyan is van, hogy csupán 1-2 szóból áll az adott nap. 
A betűk nagyok és egy-egy oldalon nincs olyan sok sor, így talán nem tűnik annyira ijesztőnek a kezdő olvasók számára. Néhány oldalon pedig illusztráció található, ez pedig megtöri az olvasást, így az nem válik monotonná. A mese nyelvezete tökéletesen érthető, így az olvaással is könnyen lehet haladni. 

A cselekmény rendkívül izgalmas, hiszen az ifjú olvasók egy igazi bűnesettel szembesülnek. Valaki titokban játékokat lop a gyárból, ezzel pedig veszélybe kerülhet a karácsony. A manók egyre nyugtalanabbak, de nem tudják, hogy ez még csak a kezdet, hiszen ez csupán az első lépése egy igazán gonosz és kapzsi tervnek. Kinek állhat érdekében megtorpedózni a karácsonyt és ki akarja ellehetetleníteni Karácsony apót?

A történet október 21-én kezdődik, és december 25-ig tart. Ahogy haladunk előre a történetben egyre jobban megismerjük Tógit, és az élethelyzetét. Ha egy kicsit többet olvashattunk volna a világról, amelyben a mese játszódik, akkor még élvezetesebb lehetett volna a meseregény. Persze rossznak így sem mondanám, csupán úgy érzem, hogy ez is hozzáadott volna egy kicsit a könyv varázsához. 

A történet főszereplője Tógi egy igazán kedves karakter. Nincs semmilyen szuperképessége, pontosan olyan, mint bármelyikünk, így rendkívül könnyű vele azonosulni. Rendkívül kreatív, kitartó és bátor manó, aki bebizonyítja, hogy nincs lehetetlen. Barátokkal pedig még a legádázabb ellenség is könnyűszerrel legyőzhető. 

A tanulság könnyen és jól érthető. Egy ajándék értékét nem az ára adja. Nem attól lesz jó egy ajándék, hogy divatos, vagy éppen attól, hogy egy hiperszuper modern készülék. A legjobb ajándék szívből jön és nem kell mindig, hogy tökéletes legyen. A legjobb ajándékoknak lelke van, hiszen a készítője a lehető legjobb szándékkal készítette. Emellett fontos tanulság az is, hogy soha nem szabad feladni és az, hogy az igazság mindig győzedelmeskedik a hazugság felett. 
Azért szeretem az ilyen jellegű könyveket, mert a legtöbbjük túlmutat a puszta mese tényén. Az Egy ​karácsonyi manó naplója című kötet sem csak egy mese. A könyv elolvasása után, vagy éppen közben is, rengeteget lehet beszélgetni a gyerkőccel az adventről, a karácsonyi készülődésről és az ajándékozásról. Így még tartalmasabb lehet a közösen eltöltött idő. 

Az illusztráció nekem nagyon tetszik, sokat hozzáad az olvasás élményéhez. Plusz talán nem olyan ijesztő az első-másodikos korosztály számára az elolvasása, hiszen ugyan több szöveg van benne, mint egy sima mesekönyvben, de az illusztráció jól tudja ellensúlyozni azt. Talán így kevésbé ijednek meg tőle. 

Összességében nagyon megkedveltem  ezt a kedves történetet, tökéletesen karácsonyi hangulatba hozott engem is. :) Ha valami egyszerű, de mégis nagyszerű karácsonyi könyvet kerestek a gyerkőcnek akkor ajánlom nektek Ben Miller legújabb, magyarul megjelenő regényét. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 


Nyereményjáték

Nyereményjátékunkban ezúttal karácsonyi regényekből idéztünk, a te feladatod pedig csupán az, hogy kitaláld, melyik regényből származik a blogokon található részlet, és a megoldást beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
"A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre elképzelhetetlennek találsz."

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

Blogturné Klub
12. 16. Csak olvass!
12. 17. Zakkant olvas
12. 18. Szembetűnő
12. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 20. Könyv és más
12. 21. Sorok között könyves blog
12. 22. Utószó
12. 23. Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése