2023. december 16., szombat

Marék Veronika: A ​karácsonyi felhő + Nyereményjáték

Sziasztok!

Marék Veronika egy igazán cuki karácsonyi mesével lepte meg idén legkisebb olvasóit. A karácsonyi felhőben egy csapat krampusz igyekszik megakadályozni, hogy Franciska és ifjú angyalcsapata célba érhessen a karácsonyi ajándékokkal. De hogy lehet, hogy az angyalkák és a krampuszok is tökéletesen végzik a dolgukat? Járj utána a Blogturné Klub három bloggerével, s a turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből a Móra Könyvkiadó jóvoltából!

Figyelem, figyelem! Különleges riasztás! A 458-as ajándékosztó karácsonyi felhőt veszély fenyegeti! Ha Franciska és kezdő angyalcsapata nem végez elsőként, a 458-as hamarosan esőfelhővé lesz minősítve. A felhőn alighanem egy krampuszcsapat is tartózkodik, akik megpróbálnak borsot törni az angyalok orra alá. Mindenki védje az ajándékokat - és a csokiját!
Marék Veronika karácsonyi meséje tele van szeretettel, humorral, izgalommal, huncutsággal, valamint Szabó-Nyulász Melinda szívderítő rajzaival.




Most egy pillanatra kapaszkodjatok meg, de bizony Marék Veronika már 85 éves. Hihetetlen, de tényleg. Mind a mai napig minden fontosabb könyves eseményen (Könyvhét, Könyvfesztivál) jelen van, és nem csak, hogy jelen van, hanem mindig hatalmas sorok kígyóznak a standja előtt, ahol több órán keresztül dedikál, fotózkodik, beszélget és bizony - ahogy egyébként  róla alapvetően elképzelnénk - mindenkihez van egy-két kedves szava. Ez a csodálatos teljesítmény is mutatja, hogy a kor ebben az esetben tényleg csak egy szám, mert ha valaki, akkor az ő élete és munkássága bizonyítja, hogy hogyan lehetséges folyamatosan megújulni és lélekben örök fiatalnak maradni. Nagyon remélem, hogy a jövőben még sok ilyen eseményen láthatjuk őt dedikálni.

A karácsonyi felhő című mesekönyv azonnal megfogott a bájos fülszövegével és azzal, hogy egy régi, kedves karácsonyi mesekönyvet juttatott az eszembe. A 24 adventi mese című könyv gyermekkorom nagy kedvence, egyszerűen imádtam a Bumfordi nevű  angyalkáról szóló történeteket és a karácsonyi mennybolt világát. Ugyan a két könyvnek semmi köze egymáshoz, de a kis szőke göndör hajú angyalkák valahogy mégis ezt a történetet juttatták elsőre eszembe. Emiatt extra lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak. 

A karácsonyi felhő című könyv így karácsony előtt nagyon jólesett a kis szívemnek. Egy hihetetlen bájos, szerethető történet az összetartásról, barátságról és arról, hogy sosem szabad feladni. Nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szolgálhat tanulságul, így alapvetően egy közös olvasáshoz is tudom ajánlani. A történet szerint a felhőkben lakó kis angyalok szállítják karácsonykor az ajándékokat a gyerekeknek, azonban ezek a szállítások nem várt problémákba is ütközhetnek. Az egyik ilyen probléma vagyis inkább problémák a krampuszok, akik folyamatosan szabotálni próbálják az angyalokat, elérve, hogy a gyerekek rossz ajándékot kapjanak és szomorúak legyenek. Erről a macska-egér harcról szól tulajdonképpen a mese, de természetesen a végén minden a helyére kerül, így talán az is kiderül, hogy ezek a krampuszok talán mégsem annyira velejéig gonosz kis lények. 


A főszereplő angyalka, Franciska, aki a 458-as számú felhő lakója idén nagyon nehéz helyzetbe került. Történt ugyanis, hogy a 458-as felhő már évek óta nagyon rosszul teljesít az ajándékszállítmányozásban, ezért meg szeretnék szüntetni és esőfelhővé változtatni. Ezt a helyzetet megakadályozván Franciska és csapata (Meskete, Minilili és Majmóci) minden megtesznek, hogy idén a legjobbak legyenek és megnyerjék az ajándékszállítmányozási versenyt, de persze ehhez a krampuszoknak is lesz egy-két szava. A verseny tulajdonképpen három körből áll, az angyalkák fő célja természetesen az, hogy minden gyermek megkapja a tökéletes ajándékot, a krampuszoknak pedig az, hogy minél nagyobb káoszt teremtsenek. 

A karakterek hihetetlenül kedvesek és aranyosak, tényleg ezt nem lehet jobb szóval kifejezni, mert hát milyenek is lehetnének az angyalok? A krampuszoknak is megvan a magukhoz való eszük, rafinált kis lények, akiknek szintén megvan a saját motivációja és annak érdekében mindent meg is tesznek. Ami biztos, lesz itt izgalom bőven! Jó volt látni ugyanakkor, hogy még egy rövid kis mese alatt mekkora jellemfejlődésen tudnak keresztül menni a karakterek, különösen a kis krampuszok.

A könyv modern stílusa nekem összességében tetszett, de azért egy kicsit meglepődtem. Az angyalkáknak már a táblagép az egyik legfőbb munkaeszköze, ezen az eszközön tárolják a fontos információkat és ezen kapják a központtól az üzeneteket. A krampuszok is elektronikusan kommunikálnak egymással, ők is online kapják a feladatokat és válaszüzenetben adnak hírt a csínytevések sikeréről. Furcsa belegondolni abba, hogy a táblagép/telefon és maga az internet is a mai gyermekek mindennapjainak a részét képezik, számukra teljesen természetes ezen eszközök jelenléte a háztartásban és a szülők kezében is. 

A könyv minősége szerintem csodálatos. Mind az írónő stílusa, mind az illusztrációk által egy nagyon bájos mesekönyv készült, melyet garantáltan imádni fognak a gyerekek, egy tökéletes olvasmány lehet akár a karácsonyfa előtt olvasva, akár esti mesének. A lapok minősége kifogástalan, így akkor sem kell különösebben aggódni, ha egy kisebb gyermek kezébe kerül.

Összességben nagyon szerettem ezt a mesekönyvet. A karácsonyi felhő c. kötet a tökéletes karácsonyi történet, hiszen minden megvan benne, amit a karácsonytól is várunk: a kedvesség, a barátság, az izgalom és a megbocsátás. Ajándéknak is kiváló lehet, ezzel garantáltan nem lehet mellélőni, csak úgy ontja magából a karácsonyi hangulatot. Én nagyon megkedveltem Franciskát és barátait, de tovább megyek, még a krampuszokkal is leülnék beszélgetni egy finom forró csoki társaságában. :) Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

Nyereményjáték

Nyereményjátékunkban Marék Veronika korábbi könyveinek eredünk nyomába. Minden állomáson találtok egy fülszöveg(részlet)et a szerző valamely könyvéből, a feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok a könyv címét!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

FÜLSZÖVEG RÉSZLET
„Sokáig hordtam a zsebemben egy háromszögletű fekete kövecskét. Pici volt, csillogott – és semmire se volt jó. Hol eltűnt, hol előkerült. Mindig megörültem, ha láttam, és gyönyörködtem benne. Ő adta az ötletet ehhez a meséhez.”-mondja a szerző.

a Rafflecopter giveaway

A turné menete

12.16. Csak olvass!
12.18. Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése