2023. december 14., csütörtök

Agatha Christie: Őszi ​borzongás - Fejtörők a krimi királynőjétől + Nyereményjáték

Sziasztok!

Mi passzolhatna jobban az őszhöz, mint egy Agatha Christie-regény? Ha pedig ebben még nem vagy olyan biztos, van egy javaslatunk: a Christie-novellákból való válogatás, amely garantáltan meghozza a kedvedet a borzongáshoz. Az Őszi borzongás című válogatás a Krimik minden évszakban kiadói sorozat tagjaként jelent meg, magyar nyelven a Helikon Kiadó jóvoltából. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről és szert tennétek akár egy példányra is belőle!

„Száz évvel az első könyve után még mindig az ő árnyékában állunk.” Andrew Taylor
Ősz… párás reggelek, bekuckózós esték… de amikor a levelek hullani kezdenek, az éjszakák hosszabbakká, az árnyak pedig sötétebbé válnak.
Borzongató kalandozásra hívjuk Agatha Christie rajongóit. A napsütötte Rodosztól és Afrikától a ködös Londonig, vidéki udvarháztól az Old Bailey tárgyalóterméig vezet az utunk. Magányos házikók, baljós kastélyok, kószáló kísértetek, elátkozott családok népesítik be ezt a kötetet, valamint Hercule Poirot, Miss Marple és Agatha Christie további kedves nyomozói.




Általánosságban véve elmondható rólam, hogy szeretem úgy jellemezni magam könyvmolyként, hogy nagyjából mindenevő vagyok az irodalom területén. De ha őszinte akarok lenni magammal, ez korántsincs így. Persze, igyekszem a lehető legszélesebb körből meríteni az olvasmányaimat és tényleg rengeteg műfajban képviseltetem magam, de egyes zsánerek esetében tagadhatatlanul és vitathatatlanul le vagyok maradva. Például nagyon kevés önsegítő irodalmat olvasok és legalább ilyen ritkán veszek a kezembe memoárokat is. Szégyen ide, szégyen oda a krimik világa is eddig ebbe a szürke zónába tartozott. A környezetem a megmondhatója, nem utálom én a műfajt, csak valahogy soha nem alakult úgy, hogy teljesen elmélyedjek ebben a világban. Azzal még együtt tudok élni, hogy nem olvasok sok önsegítő könyvet, de a krimik világából nem szeretnék kimaradni. Nagy terveim között szerepel, hogy több Agatha Christie könyvet olvassak a jövőben, ennek első állomásaként az Őszi borzongás című novellás kötetet kerítettem sorra.

A kötetben 13 izgalmasabbnál izgalmasabb novella kapott helyet, mindegyik eltérő hangulattal és egyedi bűntényekkel. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt írom, hogy Hercule Poirot és az ő bűnesetei számomra felülmúlhatatlanok, de helyett kapott még a kötetben többek között Miss Marple és Parker Pyne is. A történetek hangulatát talán két dolog köti össze, ezek pedig a folyamatos bizonytalanság és az őszre jellemző "creepy" érzés. Agatha Christie mestere a feszültségteremtésnek, mindeközben folyamatosan vakon tudja tartani az olvasót a történettel kapcsolatban, egyszerűen tényleg zseniális a stílusa. Hihetetlen, hogy amikor már éppen azt hinnéd, hogy sikerült kitalálnod a gyilkost kilétét, akkor jön az igazán nagy csavar. A krimit és ahogy ezt a műfajt most a jelenlegi formájában ismerjük nagyrészt tényleg neki köszönhetjük. 

Ahogy említettem korábban kicsit talán elfogult vagyok Poirot-val kapcsolatban, hiszen imádom a stílusát, ezért talán nem nem meglepő, hogy az ő főszereplésével íródott két novella a kedvencem: A gyilkosság a csendes házban és A szedertorta. Összességében véleményem szerint mindegyik történet hoz egy stabil, magas színvonalat, én tulajdonképpen egyiken sem unatkoztam, illetve kifejezetten gyengének egyiket sem tartom, mindegyikben volt valami kis kikacsintás vagy érdekesség, ami a másikban például nem volt meg és ezek tették egyedivé az összes novellát. A karakterek típuskarakterek voltak, ahogy egy krimiben általában lenni szokott, ebből kifolyólag a nyomozók egyértelműen ellopták a show-t a történetekben, amivel szerintem alapvetően semmi probléma nincs. 

A kötet borítója szerintem csodálatos, nagyon jól sikerült, tényleg fantasztikus őszi hangulatot sugároz a különböző motívumaival és a színeivel, már kézbe fogni is egy hatalmas élmény. Az biztos, hogy bérelt helye lesz a könyvespolcomon a többi hasonlóan szép kiadás mellett.

Nagyon tetszik ez az, új tematikus irány, amit most a Helikon Kiadó képvisel az Agatha Christie novellákkal kapcsolatban, tényleg egész évben tartalmas kikapcsolódást tudnak nyújtani ezek a fantasztikus, izgalmas történetek, legyen szó akár tavaszról, nyárról, őszről vagy télről. 

Összességben nagyon szerettem ezt a novelláskötetet, Agatha Christie tényleg nem tud hibázni. Olyan ösztönösen tudja a történeteiben kavarni a lapokat, mint senki más. Én azt gondolom, hogy egy bekuckózós estéhez egy forró tea vagy forró csoki mellé ideális választás lehet ez a kötet, én bátran ajánlom mindenkinek, nem csak a krimik kedvelőinek. Olvassátok, szeressétek!

Ui: Csak aztán vigyázzatok, nehogy méreg legyen abban a teában vagy forró csokiban! :)

Értékelés: 5/4

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.  

Nyereményjáték

Játékunkban az a feladatotok, hogy megtaláljátok, az adott bejegyzés melyik szavához linkeltük be a faleveles képet. A Rafflecopter dobozba a megfelelő szót írjátok bele. De figyelem, faleveleket keresünk, nem pedig… egyebeket. :) (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.12. Readinspo
12.14. Csak olvass!
12.16. Pandalány olvas
12.18. Booktastic Boglinc
12.22. Könyv és más
12.25. Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése