2024. január 19., péntek

Móra Kiadó Tesz-Vesz város könyvek turné (Mentsük meg a bolygót, A-tól Z-ig)

Sziasztok!

Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg júniusban ünnepelné a 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

A Tesz-Vesz város mesék gyermekkorom nagy kedvencei voltak. Emlékszem, hogy minden hétvégén már korán felkeltünk a tesómmal, hogy nézhessük a tévében. Imádtuk az egész mese koncepcióját és a városka lakóit. Mikor megbeszéltük a lányokkal, hogy milyen szuper lenne egy Tesz-Vesz város turné, egy másodpercig sem tétováztam. Ezen az állomáson most két könyvet ismerhettek meg: 

- Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót
- Tesz-Vesz város - A-tól Z-ig

Kezdjük is az elsővel. 

Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót

Mindannyiunk kedvence, Richard Scarry ezúttal a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A szórakoztató, színes ábrákkal illusztrált könyvet rímes versek gazdagítják, amelyek még befogadhatóbbá teszik Tesz-Vesz város lakóinak fontos üzentét: sok apró cselekedettel hatalmas változást érhetünk el.





Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem. Tudatosan próbálok figyelni arra, hogy mennyi szeretetet termelek és figyelek arra, hogy lehetőleg ne használjak túlságosan sok egyszer használatos műanyagot. Próbálom szelektíven gyűjteni a szemetet és figyelni arra, hogy a környezetemben élők is így tegyenek. Azonban sokszor azt veszem észre, hogy másoknak ez egyáltalán nem fontos. Az emberek néha azt gondolják, hogy nem probléma, ha egy-egy műanyagzacskó a kuka mellett landol, vagy a partról a vízbe esik. Nem tisztelik az állatokat, pusztítják az élőhelyüket. Egyre több és több állatot fenyeget a kihalás veszélye, ez pedig a mi közös felelősségünk. Azt szokták mondani, hogy a földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Mégsem vagyunk képesek arra, hogy vigyázzunk a természetre és a jó öreg bolygónkra. Sokan csak legyintenek a különböző környezetvédelmi problémákra, nem baj, ha nem használunk vászontáskát és az sem árt senkinek, ha néhanapján egy-egy cigi csikk a földre esik. Nem baj, ha kihal az adott állat, úgysincs semmi haszna. Az ember egy igazán érdekes faj. Képes arra, hogy csodát alkosson, de a pusztítás és a rombolás sem áll tőle messze. Napjainkban rengeteg káros anyaggal szennyezzük környezetünket ez pedig hatással van a bolygónkra. A változáshoz rengeteg egyszerű, átlagember, átlagos cselekedetére lenne szükség. Ha csak néhány ember hordana magánál rendszeresen vászontáskát a bevásárláshoz, vagy zsákokat a zöldség/gyümölcs leméréséhez, már több tonnányi szeméttől óvnánk meg a bolygónkat. Kötelességünk megóvni, hiszen ha nem lesz több fa, nem lesznek tiszta vizeink, mi lesz velünk emberekkel? 

A környezet védelme, szeretete és tisztelete mindannyiunk közös feladata. Ennek az alapjait már egészen kiskoruktól kezdve megtaníthatjuk gyermekeinknek. Ha azt látják a gyerkőcök, hogy a szeméttel elsétálunk a legközelebbi kukáig és őt is erre bíztatjuk, akkor talán felnőttként sem fogja egyszerűen ott eldobni a szemetet, ahol éppen kedve tartja. 

A könyvben rövid, könnyen és egyszerűen befogadható formában olvashatnak a kicsik arról, hogy miként is menthetjük meg a bolygónkat. A szemetelés kérdése, a szelektív hulladékgyűjtés, a bicikli/séta/tömegközlekedés előnyei mind- mind megjelennek benne. De olvashatunk arról is, hogy nem kell mindent kidobni, ha elromlani látszik, mert könnyen lehet, hogy meg lehet még javítani. Arról, hogy a lámpát le kell oltani, ha nem vagyunk a szobában és arról is, hogy nem szabad feleslegesen folyatni a vizet. Hangsúlyozza, hogy elég, ha valami apróságot teszünk bolygónk védelmében, már azzal is előrébb vagyunk, hiszen tudjuk, hogy kicsi, sokra megy. 

A lapokon Tesz-Vesz város lakói elevenedenek meg, így még izgalmasabb a téma. A kötet végén néhány remek feladat található. A feladatokról hosszasan lehet beszélgetni is, így talán még jobban elmélyülhet a gyermekek tudása a környezetvédelemmel kapcsolatban. 

Tesz-Vesz város A-tól Z-ig


Hogy néz ki Hatalmas Hilda? Hány karja lehet Okto Puszinak? Vajon mihez ért Kont Áron? És milyen járművel száguldozik Kabrió? Tesz-Vesz város lakóiról olvasva észrevétlenül megismerheted több száz szó jelentését. A szavaknál ugyanis nincs érdekesebb építőjáték a világon. A Tesz-Vesz város A-tól Z-ig képes értelmező szótár, ahol az egyes szavakhoz mulatságos képek tartoznak.






A Tesz-Vesz város értelmező szótár azonnal levett a lábamról. A könyvben több száz szó jelentését ismerheti meg a gyerkőc. 
Ahogy a cím is jelzi, a kötetben A-tól Z-ig találhatunk szavakat. Vannak olyan szavak, melyeket biztosan ismer már a gyermek, ilyen például a hálószoba és a játék. De mondjuk a határ, a szerenád, vagy a szemmérték nagy valószínűséggel újdonság lesz majd. Minden egyes szó mondatba van foglalva és a vidám képek is segítik a megértését. 

A lapokon Tesz-Vesz város lakói elevenednek meg, mulatságosabbnál mulatságosabb szituációkban. A könyv segítségével játssszva fejleszthetjük a legkisebbek szókincsét, ezen felül a tartalmas időtöltés erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot is. 

Összességében én imádtam mindkét könyvet, csak ajánlani tudom. Olvassátok, szeressétek!

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT és ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomások


Blogturné Klub

01.19. Csak olvass! (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Tesz-Vesz város A-tól Z-ig)

01.21. Csak olvass! (Tesz-Vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)

01.22. Könyv és más (Tesz-Vesz város, Tesz-Vesz szótár)

01.23. Szembetűnő (Tesz-vesz város, Esti mesék)

01.25. Veronika's Reader Feeder (Tesz-Vesz szótár, Tesz-Vesz város iskolája)

01.26. Szembetűnő (Tesz-vesz város iskolája, Tesz-vesz város A-tól Z-ig)

01.27. Könyv és más (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban)

01.29. KönyvParfé (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót! ,Tesz-Vesz város - Légy jól nevelt!)

01.31. Szembetűnő (Ahogy illik, Légy jól nevelt!)

02.02. Veronika's Reader Feeder (Tesz-Vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)

02.04. KönyvParfé (Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor )


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése