2024. január 21., vasárnap

Móra Kiadó Tesz-Vesz város turné (Tesz-Vesz város, Még több sürgés-forgás Tesz-Vesz városban)

Sziasztok!

Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg júniusban ünnepelné a 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

Az előző állomáson más olvashattátok, hogy mennyire szerettem anno a Tesz-Vesz várost.  Teljesen lenyűgözött a város sokszínűsége és imádtam, hogy mindig történt valami érdekes és izgalmas. A mesekönyveket ugyan eddig nem ismertem, de most a különleges turnénknak hála elkezdtem behozni a lemaradásomat. A mostani állomásom ezt a két könyvet mutatom be nektek:

- Tesz-Vesz város 
- Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban


Tesz-Vesz város
Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban


Tesz-Vesz városban senki sem unatkozik. Tarts velünk, és ismerd meg, mi minden történik az iskolában, az utcán, az orvosi rendelőben, a tűzoltóságon vagy épp a kikötőben. A jó hangulatot nemcsak a szeleburdi szereplők, hanem Réz András remek fordítása is szavatolja.









Tesz-Vesz városban folyik a munka kint és bent, lent és fent. Még a föld alatt is. Richard Scarry több tucat szakma rejtelmeibe vezeti be a gyerekeket. A legendás kötet most először jelenik meg teljes terjedelmében, 32 oldalnyi új mesével. Cicóék izgalmas repülőútja, Szimat őrmester éjszakai nyomozása vagy épp a villamos áram születése is szerepel a bővített kiadásban.





Először külön szerettem volna írni mindkét könyvről, de az olvasás után rájöttem, hogy az nem fog működni, hiszen a két kötet rendkívül hasonló. Ugyanazokat a témákat dolgozzák fel, a különbség csupán annyi, míg a Tesz-Vesz város című könyvben  röviden és inkább vázlatosan kerülnek bemutatásra az egyes témák (pl. posta működése, járművek, vagy éppen a tűzoltóság bemutatása), addig a Még több sürgés-forgás című kötetben jobban kidolgozásra kerültek és kerekebbek voltak a történetek. 

Mindkét kötet tökéletes első lépés ahhoz, hogy a gyerkőc megismerje Tesz-Vesz várost és lakóit. A városka különlegessége, hogy pontosan olyan, mint egy igazi város. Ugyanolyan szabályokkal találkozhatunk náluk, ugyanolyan boltjaik, járműveik vannak és pontosan ugyanolyan szakemberek dolgoznak náluk, mint Veszprémben, Miskolcon, vagy éppen Budapesten. Így a gyermek azonnal kapcsolódni tud a szereplőkhöz és élethelyzetekhez, játszva tanulhatja meg a különböző írott és íratlan társadalmi szabályokat. Mindkét könyv rendkívül életszagú, nincsenek benne furcsa, vagy túlságosan elrugaszkodott történetek. A lapokon Tesz-Vesz város lakói elevenednek meg, olyan mindennapi szituációkról olvashatunk, mint az utazás, útépítés, vagy éppen egy kórházi kezelés. Bepillantást nyerhetnek egy építkezésbe, a posta működésébe, vagy éppen egy rendőr és tűzoltó mindennapjába. Megtanulhatják többek között, hogy mire jó a fa, hogyan dolgoznak a malomban, és abból a munkából hogyan lesz végül kenyér.

A könyv segítségével játszva fejleszthetjük a legkisebbek szókincsét, ezen felül a tartalmas időtöltés erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot is. Ráadásul ha jól láttam, minden oldalon elbújt Egon, a kukac. Így rendkívül mókás az is, ha minden egyes elolvasott oldal után hagyjuk, hogy a gyermek megkeresse őt. 

A rajzok rendkívül bájosak és részletgazdagok, rengeteget hozzáadnak az olvasás élményéhez. Mindkét kötetben rövid, könnyen és egyszerűen befogadható formában olvashatunk az egyes témákról. A könyv nyelvezete rendkívül egyszerű, de mégsem érzi az ember bugyutának. 

A sima Tesz-Vesz város könyvhöz képest a Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban című kötet nem csupán abban más, hogy kicsit részletesebben olvashatunk az egyes témákról, hanem abban is, hogy 32 oldalnyi új mesével jelent meg. Olvashatunk Cicóék izgalmas repülőútjáról, Szimat őrmester éjszakai nyomozásáról vagy éppen arról, hogy miként születik meg a villamos áram.

A Tesz-Vesz város című kötetben talál a Nem bántja a szemét? című fejezet volt a kedvencem, ahol röviden a szemétgazdálkodásról olvashatunk. Ez a fejezet teret biztosíthat annak, hogy a szülő hangsúlyozza, hogy mi a baj a szemeteléssel és felhívhatja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is. De amúgy én eleve azt gondolom, hogy érdemes a szülőnek minden fejezet után elbeszélgetnie a gyermekkel az adott témáról.
A Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban című könyvben pedig az Anya csak egy van, de munka annál több fejezet volt a kedvencem, ahol a házimunkáról beszélgethet a szülő a gyerkőccel. 

Mindkét könyv rendkívül hasznos és fontos, sokat segíthetnek abban, hogy a gyerekek jobban megismerjék és megértsék a világot, amelyben élünk. Összességében én imádtam mindkét könyvet, csak ajánlani tudom. Olvassátok, szeressétek!

(Ezt a mondatot azért írom le nektek, hogy szerepeljen benne egy Ó betű, mert a megfejtéshez szükséges. :) )

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT és ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomások


Blogturné Klub

01.19. Csak olvass! (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Tesz-Vesz város A-tól Z-ig)

01.21. Csak olvass! (Tesz-Vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)

01.22. Könyv és más (Tesz-Vesz város, Tesz-Vesz szótár)

01.23. Szembetűnő (Tesz-vesz város, Esti mesék)

01.25. Veronika's Reader Feeder (Tesz-Vesz szótár, Tesz-Vesz város iskolája)

01.26. Szembetűnő (Tesz-vesz város iskolája, Tesz-vesz város A-tól Z-ig)

01.27. Könyv és más (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban)

01.29. KönyvParfé (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót! ,Tesz-Vesz város - Légy jól nevelt!)

01.31. Szembetűnő (Ahogy illik, Légy jól nevelt!)

02.02. Veronika's Reader Feeder (Tesz-Vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)

02.04. KönyvParfé (Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor )




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése