2019. november 28., csütörtök

Sophie Collins: Infografika – Kahlo + Nyereményjáték



A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első kötetből a híres festőművész, Frida Kahlo életét ismerhetjük meg rendhagyó formában. A kötet az életmű legfontosabb adataira és a főbb érdekességekre fókuszál, mindezt pedig könnyen emészthető és látványos módon, infografikákon keresztül tárja elénk. Tarts bloggereinkkel a nyolc állomáson keresztül, és nyerd meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!



Frida Kahlo létezéséről nagyjából a gimnáziumi éveim óta tudtam, de valahogy soha nem foglalkoztatott a munkássága. Közelebbről akkor találkoztam vele először, amikor egy szívemnek kedves sorozat egyik főszereplője oda meg vissza volt a festőnő képeiért és stílusáért. Már éppen kezdtem egy kicsit elfelejtkezni róla, de aztán megjelent a Coco című mesében is, így újult erővel vetettem bele magam Frida Kahlo művészetébe. Mikor tavaly megnyílt a kiállítás a Nemzeti Galériában hatalmas lelkesedéssel indultunk útnak Miklóssal. Szerencsénkre pont egy olyan napot választottunk, amikor idegenvezetésre is lehetett jelentkezni, így még többet megtudhattunk Frida-ról. Nagyszerű élmény volt, sokáig a hatása alatt voltunk.  Amikor megláttam ezt a könyvet, azonnal tudtam, hogy mindenképpen szeretném beszerezni. A kötet stílusa igazán rendhagyó, ami igencsak felkeltette az érdeklődésem. No de lássuk miről is van szó pontosan.

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel, rendkívül innovatív módon mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon keresztül tárja elénk. A végeredmény pedig egy rendkívül látványos, színes és könnyen befogadható életrajzi kötet lesz. Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető módon fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Beszéljünk először egy kicsit arról, hogy mi is az az infografika. Ez tulajdonképpen nem más, mint az információ átadása egy dizájnos, könnyen befogadható üzenetben. Szükségszerűen információkat kell, hogy hordozzon, anélkül csak egyszerű rajz. Több mint egy sima kép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés.

A könyv teljes mértékben megfelel ezeknek a feltételeknek. A rajzok rendkívül mutatósak és a kötet rövidsége ellenére is sok információval gazdagítja az olvasóját. Nagyon tetszik, hogy ennyire színesek a lapok, hiszen ezzel válik számomra igazán hitelessé a könyv. Minden olyan fontos momentum helyet kapott a könyvben, ami meghatározó volt Frida Kahlo számára. A balesete, a festészete, a szerelmi élete mind-mind olyan témák, melyeket egytől-egyig érint a könyv.
Bár sok képét ismertem és nagyjából az életrajzával is tisztában voltam, nekem is tartogatott meglepetéseket ez a kötet. Csak úgy faltam a lapokat, egyszerűen imádtam ezt a kötetet. Nagyon remélem, hogy minél előbb bővül majd ez a sorozat, a Jane Austen-es változatot például mindennél jobban várom.

Nagyon tetszik, hogy a könyv nem csupán azt helyezi előtérbe, hogy bemutassa a festőnő életét és munkásságát, hanem arra törekszik, hogy érthető módon adja át a tudást az olvasójának. Mesél a könyv a képek szimbolikájáról, hátteréről, és még a színek használatáról is. Így válik élvezhetővé a könyv mindenki számára.

Összességében nagyon hasznos és érdekes könyv, bátran ajánlom mindenkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik Frida Kahlo iránt. Rendkívül jól összerakott kötet, mely innovatív módon ismerteti a festőnő életét és munkásságát. A képek nagyszerűek és informatívak, úgy tanul az ember, hogy észre sem veszi. Én nagyon szerettem és lelkesen várom a hasonló kiadványokat.


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Fülszöveg


A legnagyobbak élete infografikákban
Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.
Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.
Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.


Nyereményjáték


Mostani játékunk során Frida Kahlo festményei állnak a középpontban. Minden állomáson találtok egy képet a híres festőnőtől, a feladatotok pedig, hogy a festmény címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.(Amennyiben több alternatív magyar cím is tartozik hozzá, természetesen bármelyiket elfogadjuk).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.18: Spirit Bliss Sárga könyves út
11.20: Hagyjatok! Olvasok!
11.22: Könyv és más
11:24: Flora the Sweaterist
11:26: Readinspo
11:28: Csak olvass!
11:30: Never let me go
12:02: Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése