2019. december 1., vasárnap

Brian Clegg: Infografika – Einstein + Nyereményjáték



A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első megjelent kötetben a tudományos életet alapvetően meghatározó híres fizikus, Albert Einstein nyomába eredhetünk, hogy a hozzá kapcsolódó legérdekesebb és fontosabb információkat látványos módon ismerhessük meg. A Brian Clegg által összeállított kötet gazdagon illusztrált, és a legtöbb ismeretet infografikák felhasználásával adja át az olvasóknak. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!


Szerintem nincs olyan ember a földön, aki ne hallott volna Albert Einsteinről. Általános iskolában még egy olyan tolltartóm is volt, amin az elméleti fizikus arcképe volt látható. A fizika fő célja a világegyetem viselkedésének a megértése, de én azt hiszem, hogy a világegyetemnek nemhogy a viselkedését nem értettem meg soha, de még közelebbi kapcsolatba sem sikerült kerülnünk egymással.

Be kell vallanom az Agymenők című sorozat volt a legközelebbi és legkellemesebb emlékem a fizikával kapcsolatban, de még Sheldon sem tudta megszerettetni velem ezt a tudományágat. Bár a könyv elolvasása után sem lettem a fizika szerelmese, de még jobban megkedveltem Einstein személyét és egyszerűen csodálattal adózom a munkássága előtt. Ha valaki ennyire képben van ezzel a tudománnyal kapcsolatban, az csakis egy hős lehet az én szememben. A Frida Kahlo könyv után hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba, hiszen tudtam, hogy ez a kötet hatalmas meglepetéseket tartogat majd a számomra. És abszolút igazam lett. De miről is szól a könyv? Lássuk!

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel, rendkívül innovatív módon mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon keresztül tárja elénk. A végeredmény pedig egy rendkívül látványos, színes és könnyen befogadható életrajzi kötet lesz. Az Infografika – Einstein segítségével közérthető módon fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és az elméleti fizikus mögött rejlő embert.

Bár a Frida Kahlo könyvnél már beszéltem róla, de itt is írnék egy kicsit nektek arról, hogy mi is az az infografika. Ez tulajdonképpen nem más, mint az információ átadása egy dizájnos, könnyen befogadható üzenetben. Szükségszerűen információkat kell, hogy hordozzon, anélkül csak egyszerű rajz. Több mint egy sima kép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés.

A könyv teljes mértékben megfelel ezeknek a feltételeknek. A rajzok rendkívül mutatósak és a kötet rövidsége ellenére is sok információval gazdagítja az olvasóját. Nagyon tetszik, hogy színesek a lapok, emiatt csomó információ akaratlanul is megragadt a fejemben. Minden olyan fontos momentum helyet kapott a könyvben, ami meghatározó volt Albert Einstein életével kapcsolatban.

Bár ismertem Einsteint, de nagyon sok mindennel nem voltam tisztában az életrajzával kapcsolatban. A könyvből megismerhetjük az életét és a munkásságát, továbbá olyan információkat is megtudhatunk a tudósról, amelyeket eddig még csak nem is sejtettünk. Én speciel nem tudtam róla, hogy aktívan részt vett abban, hogy a náci Németországból kimenekítsék a zsidó tudósokat. Hatalmas meglepetés volt számomra Albert Einstein öröksége is, nagyon sok minden van, amibe eddig bele sem gondoltam, hogy a tudóshoz köthető.

Nagyon tetszik, hogy a könyv nem csupán azt helyezi előtérbe, hogy bemutassa az elméleti fizikus életét és munkásságát, hanem arra törekszik, hogy érthető módon adja át a tudást az olvasójának. Igyekszik úgy írni a különböző elméletekről, hogy az befogadhatóvá váljon. Nem mondom, hogy teljesen képbe kerültem a speciális és az általános relativitáselmélettel kapcsolatban, de már nem nézek olyan kétségbeesetten, ha meg hallom ezeket a fogalmakat.

Összességében nagyon hasznos és érdekes könyv, bátran ajánlom mindenkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik Albert Einstein személye és munkássága iránt. Rendkívül jól összerakott kötet, mely innovatív módon ismerteti az elméleti fizikus életét és munkásságát. A képek nagyszerűek és informatívak, úgy tanul az ember, hogy észre sem veszi. Én nagyon szerettem és lelkesen várom a hasonló kiadványokat.


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Fülszöveg

A legnagyobbak élete infografikákban
Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.
A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.
Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.

Nyereményjáték

Einstein mellett akadtak szép számmal a történelem folyamán olyan gondolkodók, akik nagy hatással voltak a tudomány fejlődésére. Aktuális játékunkban híres fizikusok nevét rejtettük el a bejegyzésekben, a ti feladatotok pedig, hogy a helyes sorrendbe állítva a betűket beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
Állomáslista

11.21: Utószó
11.23: Never let me go
11.25: Hagyjatok! Olvasok!
11.27: Könyv és más
11:29: Readinspo
12.01: Csak olvass!
12.03: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése