2019. november 24., vasárnap

Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani? + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában hamarosan ismét a boltokba kerül Sophie Kinsella nagysikerű története: Tudsz titkot tartani? A vicces, de ugyanakkor megható történetből film is készült, mely az idén került a mozikba.
Kövesd blogturnénkat, s amennyiben helyesen válaszolsz játékunk kérdéseire, kis szerencsével a tiéd lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.


Sokat gondolkodtam azon, hogy miről is írjak nektek a bevezetőben. Aztán arra jutottam, hogy a legkézenfekvőbb, ha beszélünk egy kicsit a hazugságokról.
Füllentés, kamuzás, megtévesztés, blöffölés, elhallgatás, átverés, csúsztatás, lódítás – ez csak néhány olyan szó, melyek a hazugság szinonimáiként funkcionálnak. Bár ezek közül mindegyik hazugságnak tekinthető, mégis sokan azt gondolják, hogy például a blöff azért mégiscsak más, mint az elhallgatás vagy az átverés. Továbbá az sem mindegy, hogy valaki lódít, füllent vagy pofátlanul a szemünkbe hazudik. Tegyétek a szívetekre a kezeteket és valljátok be, nem mindig mondotok igazat. Biztos Ti is mondtátok már azt, hogy nagyon tetszik valami, aztán elrejtették a szekrényetek legmélyebb részeibe, vagy mondtatok már le programot „betegségre” hivatkozva…és mennyi példát tudnék még felhozni. Álszentség lenne azt állítani, hogy én mindig és minden körülmények között igazat mondok, pedig tudatosan törekszem erre. Nagy dolgokban soha nem hazudok és mindig megmondom őszintén a véleményemet az adott helyzetben, de bevallom én is hallgattam már el információkat mások elől és volt, hogy füllentettem is. Ezzel szerintem nincs is semmi baj. A probléma szerintem ott kezdődik, amikor valaki öncélúan, másokat eltiporva hazudik annak érdekében, hogy a saját előmenetelét nagyban elősegítse, vagy saját pozícióját erősítse.  

Az utóbbi időben annyi depressziós, szomorú és világháborús könyvet olvastam, hogy már konkrétan szomjaztam egy könnyed, vicces és kedves történetre. A Tudsz titkot tartani a fülszöveg alapján pedig teljesen megfelelt ezeknek az elvárásoknak. És hogy mi miatt beszéltünk a hazugságokról? Lássuk a mai könyvünket!

Emma (amúgy képzeljétek, az Emma az egyik kedvenc női nevem…szóval már az elején a szívembe zártam őt) egyáltalán nem szeret repülni, ezért amikor a repülőgép egy kis viharba keveredik, teljesen kétségbeesik. Vannak emberek, akik a félelem hatására megbénulnak, vannak, akik felfokozott állapotba kerülnek az adrenalin miatt és van olyan aki, aki megállíthatatlanul fecsegni kezd. Nos…Emma az utolsó kategóriába esik ezért minden féltve őrzött titkát rázúdítja a mellette ülő, jóképű, ám vadidegen férfira. Mesél neki a szüzessége elvesztéséről, a pasijáról és a szülei aranyhaláról, megosztja vele a tangákról alkotott véleményét, sőt azt is elmondja, hogy sosem volt még igazán szerelmes. Az utolsónak szánt gyónásba azonban apró hiba csúszik: a gép gond nélkül földet ér. Mikor Emma rájön, hogy földi pályafutása még nem ért véget, csak egy dolgot akar. Minél előbb hazamenni, és soha többé nem találkozni a kedves, és most már minden titkát ismerő idegennel. A sors azonban néha nagyon kiszámíthatatlan….

Olyan sokszor mondtam már nektek, hogy a thrillerek és a különféle rázósabb könyvek olvasása mindig egy hatalmas kilépés a komfortzónámból…de azt nem hiszem, hogy említettem, hogy az igazi tipikus csajos, romantikus könyvek is ugyanebbe a kategóriába tartoznak nálam. Nagyon ritkán olvasok könnyed történeteket, az összes kedvenc könyvem szomorú és drámai.

Bevallom nektek őszintén, nagyon nehezen indult a kapcsolatom a könyvvel. A sok komoly mű után kellett jópár oldal ahhoz, hogy megszokjam ezt a könnyed stílust. A történet kicsit esetlen, kicsit bugyuta, de határozottan szerethető.

A cselekmény elég egyszerű és kiszámítható, tipikus chick lit könyv. Tudjátok, az a típus amikor nem kell gondolkodnod az eseményeken, csak kellemesen sodródsz az árral. A történet egyetlen célja a szórakoztatás, ezt a funkcióját pedig maximálisan betöltötte. A könyv teljesen lekötött, jókat mosolyogtam rajta. Határozottan úgy érzem, hogy Sophie Kinsella nagyszerű választás egy kis kellemes kikapcsolódásra. Nem ez volt az első könyvem az írónőtől és biztos vagyok benne, hogy nem is ez lesz az utolsó. Bár a Tudsz titkot tartani nem lépett az első helyre (a Csörögj rám! úgy tűnik letaszíthatatlan nálam a trónról), de egyáltalán nem csalódtam benne.

Magyarországon amúgy abszolút nem újdonság ez a történet, a könyvmolyok már korábban is találkozhattak a kötettel. Most azonban a film apropójából a Könyvmolyképző Kiadó újra megjelentette a könyvet, méghozzá filmes borítóval. Általában nem szoktam szeretni ezeket a borítókat, de most megtörtént azon ritka alkalmak egyike, amikor az új változata sokkal jobban tetszik a réginél.

A szereplők teljesen átlagosak és kellően szerethetők voltak.

Emma egy teljesen átlagos és hétköznapi lány. Kicsit esetlen és sokszor nagyon naiv. Szomjazza az elismerést, nagyon szeretne a családjának bizonyítani. Meg akarja mutatni mindenkinek, hogy igenis képes az előrébb jutásra és nem csak egy buta leányzó. A történet során abszolút felfedezhető nála a fejlődés, egyre magabiztosabb és komolyabb lesz. Szép lassan rájön arra, hogy nem kell féligazságok és apró füllentések mögé rejtőznie.  Jack a könyv másik főszereplője egy titokzatos és sármos fiatalember. (A könyv borítója olyan mély nyomokat hagyott bennem, hogy már a kezdetektől fogva Tyler Hoechlin-t láttam a lelki szemeim előtt. )

Nagyon szerethető a párosuk, de sokáig rendkívül egyenlőtlen ez a kapcsolat. Míg Jack mindent tud Emmáról, addig a fiú alig árult el magáról valamit. Ez pedig egyáltalán nem nevezhető ideálisnak. Ha együtt vagyunk valakivel, van, amikor az egyik fél tesz bele a kapcsolatba többet, és van, amikor a másik – ha azonban csak az egy valaki „dolgozik” a kapcsolatért akkor, egyikük boldogtalan lehet, és úgy érezheti, egyenlőtlen szerelemben éli le az életét, és ő sokkal jobban szeret, mint a másik őt. Ez pedig komoly konfliktushoz vezethet.

Azt kell mondjam, hogy ez a könyv tökéletes romantikus film alap, így egyáltalán nem lepett meg, hogy a mozikban is találkozhatunk Emma és Jack történetével. Nekem volt szerencsém megnézni a filmet, így határozottan állíthatom nektek, hogy szuper választás egy csajos programnak. Ugyan nekem a könyv sokkal jobban tetszett, de ez abszolút ne szegje a kedveteket.

Összességében a könyv abszolút hozta azt, amit vártam tőle. Könnyed, vicces és szerethető olvasmány, amely elfeledtette velem a depressziós és második világháborús könyveket. Nem volt életem legjobb, vagy éppen legkiemelkedőbb története, de kellemes kikapcsolódás volt. Tipikus chick lit könyv, nem váltja meg a világot, de megmosolyogtatja és szórakoztatja az embert. Ha valami kedves és laza könyvre vágytok, akkor mindenképpen adjatok neki egy esélyt. A borongós őszi/téli napokon tökéletes választás, garantáltan elmulasztja a rosszkedvet.

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Fülszöveg

Így amikor a repülőgépe viharba kerül, azonnal tudja, le fognak zuhanni. A halál közelsége különös reakciót vált ki belőle: minden, addig féltve őrzött titkát rázúdítja a mellette ülő, jóképű, ám vadidegen férfira. Mesél neki a szüzessége elvesztéséről, a pasijáról és a szülei aranyhaláról, megosztja vele a tangákról alkotott véleményét, sőt azt is elmondja, hogy sosem volt még igazán szerelmes.Az utolsónak szánt gyónásba azonban apró hiba csúszik: a gép gond nélkül földet ér. Mikor Emma rájön, hogy földi pályafutása még nem ért véget, csak egy dolgot akar. minden titkát ismerő idegennel. Minél előbb hazamenni, és soha többé nem találkozni a kedves, és most már minden titkát ismerő idegennel. Az élet azonban mást tartogat számára…
Imádod vagy éppen ki nem állod az Egy boltkóros naplóját? A szerző most el fogja rabolni a szívedet. Az év leghumorosabb, imádni való könyve, Sophie Kinsella tollából! Dobd fel a napod az olvasásával!


Nyereményjáték

Sophie Kinsella népszerű könyvéből film készült, ezért játékunk is a filmadaptációkhoz kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy szerző neve lesz található, akinek legalább egy könyvéből mozifilm vagy televíziós sorozat készült. A ti feladatotok az lesz, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a könyv címét
Figyelem, a beírt válaszokon nem áll módunkban változtatni. A kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
SZERZŐ

Andre Aciman


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.15 Betonka szerint a világ…
11.17 Sorok között
11.19 Veronika’s Reader Feeder
11.21 Sorok között (extra)
11.24 Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése