2019. december 8., vasárnap

Christina Lauren: Autoboyography - Egy fiús könyv + Nyereményjáték


Sziasztok!

Már megjelent Christina Lauren gyönyörű kötete, az Autoboyography, amiben két srác szerelmének az elképesztően szép történetéről olvashatunk. A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek.


Arra gondoltam, hogy beszéljünk egy kicsit a coming out fogalmáról. A coming out vagy coming-out kifejezés arra utal, amikor valaki elmondja egy másik embernek, vagy nyilvánosan felvállalja másságát, vagyis azt, hogy nem heteroszexuális. Ez egy komoly pszichológiai folyamat, mely során az adott illetőnek rengeteg kétséggel és bizonytalansággal kell megküzdeni. 
Az első és legfontosabb lépés a saját szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk felismerése. Általában az előbújás a saját magukkal való őszinteséggel kezdődik. Ahogy az egyén egyre jobban elfogadja a szexuális orientációját és/vagy nemi identitását, elkezd előbújni a barátainak, családtagjainak, munkatársainak, akik nem részesei az LMBTQ közösségnek. Mielőtt azonban ténylegesen előbújna, elejt néhány dolgot a beszélgetésekben, hogy tesztelje a lehetséges reakciókat, vagy általánosságban beszélget a sokszínűségről, hogy felmérje a másik hozzáállását anélkül, hogy konkrétan ki kellene mondania szexuális orientációját vagy nemi identitását. Ilyen lépések tudják kevésbé váratlanná tenni az igazi kinyilatkoztatást.

És hogy miért is beszéltünk most erről? Lássuk a mai könyvet!

Tanner és családja Kaliforniából költözött Utah államba. A biszexuális kamasz nehezen illeszkedett be új környezetébe, amit egyáltalán nem könnyített meg a konzervatív és vallásos mormon közeg. Most, hogy már csak egy féléve van hátra a középiskolából, alig várja, hogy szabad lehessen, úgy tervezi, hogy az utolsó, Utahban töltött hónapjain nem fogja megerőltetni magát. Amikor azonban a legjobb barátja, Autumn felveti, hogy jelentkezzen a Provo High nagy presztízsű kreatív írás szemináriumára, Tanner úgy dönt ő is jelentkezik az órára. Már csak azért is, hogy bebizonyítsa Autumn-nak, hogy már az ötlet is komolytalan. Miért ne lehetne négy hónap alatt megírni egy regényt? Semmiség: négy hónap egy egész örökkévalóság! Kiderül azonban, hogy Tannernek csak részben van igaza: négy hónap csakugyan hosszú idő. Bár az csak egy pillanatba kerül, hogy felfigyeljen Sebastian testvérre, a mormon csodagyerekre, aki tavaly már kiadót is talált a szemináriumon írt regényéhez, most pedig az osztályt tanítja. Ahhoz pedig egy hónap sem kell, hogy Tanner fülig belé is szeressen.

Ha követtek rendszeresen a blogon és olvassátok az írásaimat, akkor tudjátok, hogy az utóbbi időben rengeteg komoly könyvet olvastam. Az Autoboyography-t azért választottam, mert szerettem volna egy kicsit ellensúlyozni a komolyságot egy igazán kedves és szerethető történettel. Az az igazság, hogy már nagyon régóta vártam ezt a könyvet, a fülszöveg alapján abszolút szerelem volt első látásra. Mikor megtudtam, hogy a Könyvmolyképző Kiadó idén kiadja a kötetet, nagyon örültem neki és hihetetlen lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba.

Be kell vallanom nektek, kicsit nehezen szoktam meg a könyv nyelvezetét. No nem azért, mert rossz lenne. Egyszerűen csak más volt, mint az eddig olvasott kötetek. Annyi szépirodalmi művet olvastam, hogy a laza és könnyed stílus megszokása nem volt zökkenőmentes. Nagyjából 20-30 oldal után azonban csak úgy faltam a lapokat. 

Az a jó ebben a könyvben, hogy bár egy könnyed olvasmány, mégsem bugyuta a történet. A vallás, a konzervatív gondolkodás, a családi kapcsolatok erőssége és fontossága mind - mind erősen jelen vannak a könyvben. 

Tanner egy zseniális főszereplő, nagyon megkedveltem őt. Határozottan állítom nektek, hogy ő az egyik legszimpatikusabb karakter, akivel az utóbbi időben találkoztam. Nem vallásos, ezért kívülállónak érzi magát a konzervatív közegben a mormon diákok között. De kik is azok a mormonok? Lehet, hogy erről is beszélni kellene egy kicsit.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, vagy ahogy szélesebb körben ismerik őket, a mormonok visszaállítják azt az Újszövetségi kereszténységet, amelyet Jézus és apostolai tanítottak. Nem protestáns, nem evangélikus, nem katolikus, de nem is ortodox vallás. Az egyház által támogatott alapvető értékek: erkölcsösség, udvariasság, család. Az egyház tagjai menedékre lelnek a világ bizonytalanságától az evangélium reményt és boldogságot adó üzenetében. Az utolsó napi szentek hisznek egy szerető, személyes Istenben, aki a mi Mennyei Atyánk. Mivel Ő a lelkünk Atyja, minden ember az Ő gyermeke, tehát mindenki testvére egymásnak. A mormonok hisznek a Szent Bibliában, az Ó- és az Újszövetségben is. Ezeken kívül más szentírásokat is használnak, például a Mormon könyvét, amely másik tanúbizonyságként szolgál Krisztus szolgálatára és isteni eredetére. Együtt használva ezek a szentírások fényt derítenek olyan fontos kérdéskörökre, mint Isten természete, a szabadulás és az engesztelés. A homoszexualitást elfogadhatatlannak tartják. Azt, ha valaki vágyat érez egy azonos nemű társa iránt még nem ítélik el, azonban ha az érzések tettekké válnak, már abszolút elítélendő. Emiatt nehéz még csak elképzelni is, ha a hit milyen mértékben egyeztethető össze azzal, ha valaki a saját neméhez vonzódik. 

Sebastian a könyv másik főszereplője pontosan ezzel küzd. Édesapja a mormon közösség egyik vezető személyisége. A fiú vallásos közegben nevelkedett fel, így nagyon nehéz számára saját érzéseinek elfogadása. Sokszor nagyon zavart a viselkedése, de teljes mértékben megértettem a dilemmáit. 

Autumn, Tanner legjobb barátja szintén kedvelhető karakter. A lánynak nagyon sokat jelent a fiú, érezhetően vonzódik hozzá.

A könyvben nagyon szimpatikus Tanner családja, az anyukája viselkedése is abszolút érthető, bár nem mindig lehet azonosulni vele. A múltban történt események nagyban meghatározzák az gondolkodásmódját és viselkedését. Vallásos, mormon családban nőtt fel, ám bizonyos okok miatt már nem követi a vallásának tanításait. Kiábrándult és csalódott a családjában, ezért félti a fiát nagyon attól, hogy a városban megismerjék a titkát. 

A két fiú nagyon jó párost alkot szerintem, de komoly nehézségekkel kell megküzdeniük annak érdekében, hogy együtt lehessenek. Nincs könnyű dolguk. Tannernek türelmesnek kell lennie, hiszen Sebastiannak írtó nehéz dolga van. Meg kell küzdenie saját magával, hogy végre az lehessen, aki igazán lenni szeretne. Az első perctől kezdve drukkoltam a fiúknak, biztos voltam benne, hogy őket a sors is egymásnak teremtette. 

A borító egyszerűen zseniális, imádom hogy összhangban van a könyv tartalmával. Az egyik legszebb kötetem lesz a polcon, az tuti!

Az Autoboyography összességében egy nagyon jól megírt és remek könyv. A cselekmény nagyszerű, a szereplők szerethetők. Végig érezhető közöttük a kémia, nagyon drukkoltam nekik. Én egyszerűen imádtam ezt a történetet, konkrétan az év kedvenc romantikus könyve lett számomra. Mindenképpen olvassátok el! És ami a legfontosabb, soha ne felejtsétek el: Love is love!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.
Fülszöveg

Tanner Scott és családja három éve ezelőtt költözött el Kaliforniából Utah államba. A biszexuális kamasz nehezen illeszkedett be új környezetébe. Most, hogy már csak egy féléve van hátra a középiskolából, alig várja, hogy szabad lehessen az egyetemen, így hát elhatározza, hogy az utolsó, Utahban töltött hónapjain nem fogja megerőltetni magát. Amikor azonban a legjobb barátja, Autumn felveti, hogy jelentkezzen a Provo High nagy presztízsű kreatív írás szemináriumára (ahol csábítóan nagy jutalom jár annak, aki egy félév alatt képes összerakni egy saját könyvet), Tanner nem tud ellenállni a kísértésnek, és belevág. Már csak azért is, hogy bebizonyítsa Autumn-nak, hogy már az ötlet is komolytalan. Miért ne lehetne négy hónap alatt megírni egy regényt? Semmiség: négy hónap egy egész örökkévalóság! Kiderül, hogy Tannernek csak részben van igaza: négy hónap csakugyan hosszú idő. Bár az csak egy pillanatba kerül, hogy felfigyeljen Sebastian testvérre, a mormon csodagyerekre, aki tavaly már kiadót is talált a szemináriumon írt regényéhez, most pedig az osztályt tanítja. Ahhoz pedig egy hónap sem kell, hogy Tanner fülig belé is szeressen.
Bárminek is vallod magad és bármit is tanít a vallásod, a szerelem az szerelem.

Nyereményjáték

A történetben nagy szerepet zajlik az írás, hiszen Tanner egy írós szemináriumon vesz részt a gimiben, ahol az oktatója a tavaly végzett Sebastian, aki már kapott egy könyvszerződést - tizennyolc évesen!
A könyv is bizonyítja, a tehetség kortalan, így olyan írók debütáló regényeinek a fülszövegeiből találtok részleteket, akik nagyon fiatalon publikáltak először. A feladatotok, hogy felismerjétek az írót, és beírjátok az író nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyes megfejtők között a könyv 3 példányát sorsoljuk ki.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

FÜLSZÖVEG RÉSZLET

"Pippa Kenn tizenkét évesen veszítette el az édesapját: ő volt az egyetlen ember, akit valaha ismert. A lány egyedül marad az erődházban, ahol a napok egyformák, és társaságot csak színes digitális magazinok adnak."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.07. - Sorok Között értékelés
12.08. - Csak olvass!
12.10. - Veronika's Reader Feeder
12.12. - Booktastic Boglinc
12.14. - Deszy Könyvajánlója
12.16. - Hagyjatok! Olvasok! blog
12.18. - Angelika blogja
12.20. - Sorok Között extra állomás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése