2019. december 11., szerda

Kollár Borbála: Alkoss szabadon! + Nyereményjáték



Sziasztok!

Kollár Borbála nevével Borarti workshopjai és táborai kapcsán találkozhattunk már, és most a BOOOK Kiadó gondozásában megjelent saját könyve is, Alkoss szabadon! címmel. A kötetben 38 olyan a gyerekekkel otthon is könnyen elkészíthető ötletet találunk, amely kreativitásra és környezettudatosságra ösztönzi a kicsiket és nagyokat. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!


Az alkotás tulajdonképpen egy önkifejezési forma, egy lehetőség arra, hogy megmutassuk azt, hogy kik is vagyunk valójában. Olyan érzések kifejezésére tesz alkalmassá, amelyeket máshogy képtelenek lennénk átadni. Ezáltal pedig átélhetjük a flow élményét. De mit is jelent ez? Ez nem más, mint az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik. Ennek pozitív hatása vitathatatlan, a mentális egészség szempontjából is sokat jelent. Azt is fontos kiemelni, hogy a közös alkotás közelebb hozhatja egymáshoz az embereket, hiszen ha a családtagok együtt végzik a különböző kreatív tevékenységeket, akkor minőségi időt töltenek egymással. 

De miről is szól a könyv? Lássuk!

Szabadon alkotni azt jelenti önállóan gondolkodni, döntéseket hozni, cselekedni. A természetet tisztelni, szeretni, megbecsülni. A Borarti - Alkoss szabadon! program olyan lehetőségeket kínál a gyerekek és szüleik számára, melyek mindezeket az értékeket a különféle alkotásokon keresztül - legyen az egy gyurmafigura, festett kavics vagy növényi szövés - segítenek hétköznapjaik szerves részévé tenni. A program vezetője és egyben a könyv szerzője azt vallja, a gyerekeknek a természet közelségére, megértő családi környezetre és rengeteg szabad alkotásra van szükségük a mai teljesítményorientált világban ahhoz, hogy önmagukra találjanak, és merjék azt csinálni, amit igazán szeretnek.

A könyv 38 inspiráló feladat nagyszerű gyűjteménye, melyek újrahasznosított alapanyagokból, háztartási hulladékból vagy éppen a természetből gyűjtött kincsekből készülnek. A totyogós korúaktól a kiskamaszokig, sőt, a felnőttekig mindenkihez szól a kiadvány, hiszen mindegyik alkotás elkészíthető szinte minden korban, csak másképp. A szerző saját élményein keresztül kalauzolja el az olvasót a szabad alkotás varázslatos világába, készüljön az otthon, a szabadban, útközben, festékkel, agyaggal, fával, textillel, közösen vagy önállóan.

A könyvre már a megjelenésekor felfigyeltem, hihetetlenül kíváncsi lettem arra, hogy mit is rejt ez a csodás kötet. A borító igencsak felcsigázott, hatalmas maszatolásokra, nagyszerű és izgalmas kreatív projektekre számítottam. Kicsit más volt ez a könyv, mint amire első körben számítottam, de ennek ellenére kifejezetten tetszett. 

A könyv alapvetően két részből áll. Az elsőben megismerhetjük az "Alkoss szabadon" koncepció alapjait, technikáit. A kötet második felében pedig 8 témában 38 megvalósítandó ötletet találhatunk, melyek részletes leírással rendelkeznek. 

Nagyon tetszett, hogy a könyv a természetből és az újrahasznosításból merít ihletet, nagyszerű ötlet arra sarkallni az embereket, hogy használják fel azokat az eszközöket, mely körülveszi őket. A környezettudatosság igencsak aktuális téma. A fogyasztói társadalomban nagyon fontos arra ösztönözni az embereket, hogy tekintettel legyenek a Földre és arra, hogy ne termeljenek nagy mennyiségű szemetet. Nagyszerű, ha a gyerekek már korán megtanulják, hogy nem kell mindent azonnal kidobni.  Egy kupak nagyszerű dísz lehet a koszorún, egy műanyag palackból pedig rengeteg mindent lehet elkészíteni. Továbbá az egész könyvet áthatja a természet tisztelete és szeretete, rengeteg olyan alkotást találunk a könyvben, melyekhez egy erdőben, parkban találjuk meg a megfelelő hozzávalókat. 

A leírások érthetőek és könnyen követhetőek, nem zavarodik bele az ember, hogy mi jön mi után. Nagyszerű délutáni elfoglaltságot nyújt, mely lefoglalja a család apraját és nagyját. Már az előkészületek komoly örömöt és fejtörést okozhatnak, így az alkotás fázisát még hosszabbra lehet nyújtani. A közös falével, vagy kavics gyűjtögetés a parkban mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az emberek minőségi időt tölthessenek a gyermekeikkel. Azonban egy fontos dolgot szeretnék kiemelni, a könyv nem csak gyerkőccel élvezhető. Rengeteg olyan inspiráló ötletet találhatunk, melyet egyedül, vagy akár a barátokkal is elkészíthetünk.  

Mindig is szerettem kreatívkodni, így lelkesen vetettem bele magam a könyv olvasásába. Egy valamit azonban szeretnék leszögezni. Nagyon sajnálom, hogy ez a kötet nem nyáron akadt a kezembe, akkor sokkal több mindent ki tudtam volna próbálni. A budapesti betondzsungel közepén, egy 59 négyzetcentiméteres panelban viszonylag korlátozottak a lehetőségeim, de még így is találtam olyan ötleteket, amiket szívesen megvalósítanék.  Mindenképpen szerettem volna elkészíteni valamit, ám a kiválasztás folyamata bonyolult és nehéz feladat volt. Minden második oldalnál úgy éreztem, hogy megtaláltam a szerelem projektet, majd minden egyes alkalommal sikerült azonnal elbizonytalanítani magamat.


Bár már igencsak elmúlt Halloween és már a jó öreg Karácsony kopogtat az ablakunkon én mégis úgy döntöttem, hogy tököt fogok varrni. Pont tönkrement az egyik nadrágom, szóval adott volt a lehetőség, hogy elkészítsek egy helyes kis textil tököt. Nem mondom, hogy életem munkája lett, de minél tovább nézem, annál cukibbnak tartom. 
A hozzávalók könnyen beszerezhetőek voltak, nagyjából szerintem minden háztartásban lehet találni lyukas pólót/nadrágot és varróeszközöket. Az elkészítése nem volt bonyolult, de nekem azért meggyűlt a bajom a kötözéssel. Egy tanács...ne használjatok vastag anyagot, mert akkor nehezen fog menni a tök kötözése. Nem lett tökéletes, és csak nyomokban tartalmaz tök formát, de azért nekem tetszik. 

Összességében az Alkoss szabadon egy szép és igényes album, melynek minden egyes oldala inspirálja az olvasóját. Nekem nagyon tetszett, biztos más ötleteket is el fogok majd készíteni a könyvből. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

A kötetben számos tematika köré csoportosítva találunk ötleteket, többek között különböző ünnepkörökkel kapcsolatos alkotásokra is találunk javaslatokat. A turné állomásain egy-egy olyan ünnep leírását találjátok meg, amellyel a könyv is foglalkozik. A feladat annyi, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok az adott ünnep nevét. A játék végén a BOOK Kiadó felajánlásának köszönhetően két példányt sorsolunk ki a könyvből.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ÜNNEP

A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

a Rafflecopter giveaway

Állomások
12/11 Csak olvass!
12/13 Veronika’s Reader Feeder
12/15 Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése