2019. december 22., vasárnap

Stephen Fry: Mítosz - Görög mitológia angol humorral + Nyereményjáték


Sziasztok!

Stephen Fry nemcsak színész, író de rendszeresen nagyon komolyan beleássa magát a kultúrtörténetbe is. Mítosz című kötetében, ami magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg a rá jellemző angolosan elegáns, könnyed stílusban meséli el a jól ismert történeteket. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen az ő szemén keresztül olvasni a görög istenek viselt dolgairól, tarts bloggereinkkel a turnén és megnyerheted a könyv egyik példányát is, amit a Kossuth Kiadó ajánlott fel.


Az angol vagy brit humor tulajdonképpen híres érthetetlenségéről a nem angol anyanyelvűek számára. Ez az érthetetlenség pedig a különböző célzások, hátterek, kontextus ismeretének hiányából fakad. Kifejezetten kedveli a szójátékokat és a helyzetkomikumot. Nem tudom hogy vagytok vele, de én egyszerűen imádom az angol humort. Imádom a különböző célozgatásokat és szójátékokat. Szerintem hihetetlenül vicces és hajlok arra, hogy saját magamnak is egy vicces, humoros emberként aposztrofáljam magam.  Itt viszont meg kell osztanom veletek egy fontos dolgot. Mélységesen felháborító és érthetetlen okokból, Miklós egy kicsit sem gondolja így. Kifejezetten fárasztónak tart, és hajlamos úgy gondolja, hogy favicceim vannak. No de mindegy is. 

Egy kis angol humor Karácsony előtt. :)
No de lássuk miről is szól a mai könyv!

A Mítosz című könyvében Stephen Fry tulajdonképpen újrameséli a görög mitológiát a kezdetektől Midász király történetéig. A brit humorista ebben a könyvében sem fukarkodik a szellemességgel: modern nyelvezetű előadásában a klasszikus történetek olykor felhőtlenül vidámak, máskor meghatóan szépek vagy éppen szívbemarkolóan szomorúak, és kivétel nélkül rendkívül szellemesek.

Az a helyzet, hogy én ezt a könyvet egyszerűen imádtam. Mindig is szerettem a görög mitológiát, szóval ez a kötet egyszerűen telitalálat volt nálam. 

A könyv élvezetéhez abszolút nem szükséges háttérismeret vagy klasszikus műveltség. Nincs benne tudományoskodás, sem pedig elvont bölcselkedés. A szöveg abszolút közérthető és rendkívül szórakoztató. 

Az olvasás során eszembe jutottak a régi történelem órák és mindazon történetek, amiket akkor tanultunk. Nagyon sok mindent felelevenített a könyv, de még ennél is több plusz tudást adott számomra. Több olyan nevet és történetet is megismerhettem, amikről eddig még csak nem is hallottam. (Vagy ha igen, akkor már teljesen elfelejtkeztem róluk. ) Sokat nevettem és mosolyogtam olvasás során, az információk pedig minden erőlködés nélkül megragadtak bennem. A brit humor hihetetlenül jól működik, igazán élvezetessé teszik az olvasást. Az én egyik kedvenc részem a méhes történet volt, nem is tudtam, hogy a görög mitológiában van egy történet arról, hogy milyen módon tett szert a fullánkra. 

Stephen Fry könyvében az a nagyszerű, hogy komoly tudásról tesz tanúbizonyságot. A lábjegyzetek és tárgymutatók mind-mind azt bizonyítják, hogy az író hihetetlenül tájékozott és művelt. Imádtam benne a különböző utalásokat az aktuális politikai és kulturális eseményekre és helyzetekre. 

A könyv olvasása közben, mikor a görög istenekről olvashattunk folyamatosan eszembe jutott a Hercules és a Xéna című sorozat. Ott is hasonlóan ábrázolták őket, hasonlóan emberiek voltak. Nem túlmisztifikált szuperhősök, hanem ugyanolyan személyek, mint mi. Nem áll távol tőlük a szerelem és a szenvedély, de a harag és a féltékenység sem. Játékosak, fondorlatosak, érzékenyek. Pontosan ugyanolyanok, mint az emberek. Jó volt őket így látni, közelebb hozza őket az olvasóhoz. 

Nagyon tetszett, hogy a könyvlapok között színes oldalak is lapulnak. Olyanok, amelyek bemutatják a görög mitológia hatását a művészetre. Híres festmények és szobrok is helyet kapnak benne. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a kötetet. Nagyszerű és szórakoztató olvasmány, mely nagyszerűen mutatja be a görög mitológia kezdetét egészen Midász királyig. A tudás észrevétlenül ragad meg az olvasóban. A görög mitológia rajongóinak kötelező darab, ha pedig még a brit humort is kedvelitek, akkor irány a könyvesbolt. Tökéletes last minute ajándék így Karácsony előtt. Csak ajánlani tudom. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Fülszöveg

"Mítosz című könyvében Stephen Fry újrameséli a görög mitológiát a kezdetektől Midász király történetéig. Az angol humorista e könyvében sem fukarkodik a szellemességgel: modern nyelvezetű előadásában a klasszikus történetek olykor felhőtlenül vidámak, máskor meghatóan szépek vagy éppen szívbemarkolóan szomorúak, és kivétel nélkül rendkívül szellemesek.
A könyv élvezetéhez nem szükséges háttérismeret vagy klasszikus műveltség: épp úgy nincs benne tudományoskodás vagy elvont bölcselkedés, mint ahogy a görög mitológiában sincs, „csak rabul ejtő, szórakoztató, közérthető és lenyűgözően emberi történetek halmaza”.

Nyereményjáték

Stephen Fry nem csak termékeny író, de színészként is jó hosszú a filmográfiája. A játékban minden állomáson találtok egy képet filmből, amiben Stephen Fry játszott. A Rafflecopter megfelelő sorába a címeket írjátok be.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

KÉP 



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12.16 Flora the Sweaterist
12.19 Olvasónapló
12.22 Csak Olvass!
12.25 Könyv és más
12.28 Utószó
12.30 Spirit Bliss

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése