2020. március 6., péntek

Jégvarázs ​2. – Filmkönyv + Nyereményjáték


Sziasztok!

Anna és Elza története végre nemcsak a mozivásznon, hanem könyv formában is folytatódik! A Kolibri jóvoltából most már ebből a gyönyörűen illusztrált mesekönyvből is megismerhetjük a Jégvarázs II. cselekményét, és követhetjük, hogyan menti meg a két testvér az otthonukat, Arandelle-t. Tarts hét bloggerünkkel, játssz velünk, és nyerd meg te ennek a gyönyörű könyvnek az egyik példányát!

Manapság már számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a gyerkőcök, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb.

Bár már csak egy hajszál választ el attól a bizonyos bűvös 30-astól, de imádom a meséket...a Jégvarázs pedig az egyik nagy kedvencem. Elza és Anna története már az első részben levett a lábamról a mesekönyvet pedig azonnal beszereztem a jövőbeli gyerkőceimnek. 
Miután megnéztem a moziban a második részt, biztos voltam benne, hogy az ebből készült könyvet is be szeretném majd szerezni. 

No de miről is szól a történet? Lássuk!

Arendelle népe boldog új királynőjük gondos uralkodása alatt, de Elzát egyre jobban foglalkoztatja, hogy honnan eredhet a mágikus ereje. Egy napon rejtélyes hang szólítja, és Elza Anna, Kristoff, Sven és Olaf társaságában útnak ered, hogy válaszokat találjon a kérdéseire.

Hagyd, hogy a nagy sikerű Jégvarázs várva várt folytatása varázslatos helyekre repítsen, és éld át a kalandot e gazdagon illusztrált mesekönyv segítségével!







Elöljáróban szeretném elmondani nektek, hogy én nagyon szerettem ezt a könyvet. Egyáltalán nem hibátlan, sőt...számtalan negatív dolgot fel tudok sorolni a kötettel kapcsolatban, de valahogy úgy érzem, hogy mindezek ellenére nagyszerű esti mese alap a gyerekeknek. 

A történet nekem nagyon tetszett. Az előző résztől eltérően itt nincs konkrét negatív karakter, a bonyodalmat a múltban elkövetett hibák okozzák, melyek komoly és mély hatással vannak a jelenre. Ahhoz, hogy létezzen jövő Arendelle számára a két lánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy győzedelmeskedni tudjon. Ennek érdekében meg kell ismerniük a múltat és jóvá kell tenniük az elkövetett hibákat. 

Imádtam, hogy a mese tele van mágiával...nagyon tetszett az elemek beemelése. Az pedig már csak hab a tortán, hogy megismerjük Elza erejének az eredetét. 

Az egyik legnagyobb negatívum, amit fel tudok hozni a mesével kapcsolatban, az a könyv szövegezése. Mivel a film alapján készült a kötet, így kissé döcögősre sikerült a történet. Egy egész estés rajzfilmet nem tud egy rövid kis mese pótolni. Az oldalaként megjelent pár sor egyszerűen képtelen arra, hogy ugyanazt az érzést nyújtsa, mint a mozifilm. 

Azt gondolom, hogy aki nem látta a mesét, annak kissé nehéz dolga van a történet értelmezésével, továbbá a legviccesebb jelenetek sem jelennek meg a mesekönyvben, így egy remek szórakozástól fosztja meg magát az, aki csak a könyvet olvassa el. Itt szeretném azért jelezni, hogy így is élvezhető a mese, csupán teljesen más élményt nyújt, mint a film. 

Mindezek ellenére azonban fontos kiemelnem, hogy remek alternatíva ez a kötet arra, hogy a legkisebbek is megismerhessék a történetet. Véleményem szerint a kicsik nem fogják érzékelni ezeket a szövegezési hiányosságokat, szóval tökéletes a könyv esti mesének.


Az illusztráció egyszerűen csodás, már az is hatalmas élmény az embernek, ha csak végiglapozza a könyvet.  A képek meseszépek, tökéletesen követik a film képi világát. A lapok minőségiek, kellően vastagok, szerencsére nem a nagyon könnyen tépődős fajta, így egy túl lelkes gyerkőc sem tudja könnyen elszakítani a lapokat.


Külön tetszett a könyvben, hogy pár olyan dolog is le lett írva, ami nekem nem volt egyértelmű a film közben, vagy egyszerűen csak nem gondolkodtam el a dolgon. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a mesekönyvet, az illusztráció egyszerűen csodás...biztos sokat fogom még lapozgatni ezt a kötetet. Bár azt gondolom, hogy ez a könyv akkor tökéletes, ha a gyerkőc látta már a mesét, de akkor sem szabad senkinek kétségbe esni, ha még nem sikerült megnézni a mesét. A gyerekek teljesen máshogy érzékelik a dolgokat, mint egy felnőtt...ami nekünk bugyuta, az neki még simán tetszhet. Én nem aggódnék ezen, szerintem minden kisgyerek imádni fogja ezt a könyvet. Ha pedig mesélés közben a képeket is nézegethetik, akkor garantált az élmény. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

A Jégvarázs és a Jégvarázs II. is tele van emlékezetes jelenetekkel, ezért a mostani játékunkban idézeteket kell felismerned a filmekből. Minden állomáson egy-egy emlékezetes kijelentést találsz a Jégvarázs első vagy második részéből, a feladatod pedig az, hogy kitaláld, hogy ki mondta az adott idézetet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

„Naná, hogy nem akarok többé segíteni! Mi több, a mai eset után soha többé senkinek sem segítek!”


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

márc. 5. Utószó
márc. 6. Csak olvass
márc. 7. Nem félünk a könyvektől
márc. 8. Sorok között
márc. 9. Spirit Bliss Sárga könyves út
márc. 10. Könyv és más
márc. 11. Flora the Sweaterist

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése