2020. február 16., vasárnap

Amira Stone: Kitaszítottak (A mágia rabjai 1.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

Négy főszereplő történetét ismerhetjük meg az Aranymosás-győztes Amira Stone debütáló fantasy regényében. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg Rayjel, a hobbi ketrecharcossal, Keinnel, a feledésbe merült családnevű nemessel, Enével, a leendő uralkodóval és Menával, aki tanoncként tanul egy mágiahasználó mellett. Ne feledjétek, hogy 3 szerencsés olvasónk meg is nyerheti a turné végén a Kitaszítottak egy példányát a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából! 

Arra gondoltam, hogy a mai bevezetőmben beszélhetnénk egy kicsit a fantasy műfajáról. 

A fantasy a huszadik század fordulóján induló, és a század második felében kibontakozó fantasztikus irodalmi, képzőművészeti, és iparművészeti stílus, amely az angolszász irodalomban fejlődött először önálló irányzattá. Fő jellemzője, hogy a tartalma többnyire elképzelt, mitikus jellegű. Ez a világ mindig irreális és varázslatos természetű, távol áll a hétköznapi és megfogható dolgoktól. Tulajdonképpen az író által teremtett, csak az ő fantáziájában létező alternatív világ teremtődik meg. 
Azt gondolom, hogy egy jó fantasynek el kell tudnia varázsolni az olvasóját. Ha az ember lerakja egy kis időre, akkor is ott kell, hogy motoszkáljon az egész történet az agy mélyebb bugyraiban. Fontos, hogy a világ magába szippantson és azt érezzem, hogy én is ott akarok lenni. 

No de ne is szaporítsuk tovább a szót. Lássuk miről is szól a Kitaszítottak!

A könyv története szerint a kissé neveletlen Ene hercegnő szabadságra vágyik, és szívesen elmenekülne a rá váró királyi kötelezettségek elől. Testvére, Mena az egyetlen ember, akit az istenek mágikus hatalommal ruháztak fel, így varázslatos képességei birtokában a király és az emberek felett áll. Azonban ő sincs teljes mértékben kibékülve sorsával, bármit megtenne annak érdekében, hogy úgy élhessen, mint testvére. A fényűző bálok, a hercegnői teendők sokkal jobban csábítják, mint a magányos volur lét. 
Egy politikai gond miatt a testvérpárnak el kell hagyni a biztonságot jelentő vidéket és veszélyes helyre kell utaznia: egy néphez, akiket a királyi családjuk igázott le. Sorsuk az út során összefonódik két ismeretlen fiúval. 
Ray nehéz családi titkokat hurcol. Harcokat vállal a csőcselék szórakoztatására, hogy húgáról gondoskodni tudjon. Ám egy nap nem lapulhat tovább, dühe új útra viszi és választania kell, hogy a saját fájdalmát dédelgeti tovább, vagy kilép saját árnyékából és elköteleződik egy olyan ügy mellett, amiről álmában sem gondolta volna, hogy valaha érdekelni fogja. 
Kein csak az élvezeteket és a dicsőséget hajszolja. De eljön a nap, amikor döntenie kell a saját, és a családja sorsa között. 

A Kitaszítottak egy roppant fantáziadús és igencsak belevaló történet, azt gondolom, hogy jó debütáló regény. Bár nem avattam új kedvencet és vannak fenntartásaim a könyvvel kapcsolatban, de azt el kell ismernem, hogy nem rossz kezdés. Innentől már csak felfelé vezethet az út. 

A regény két teljesen külön választott országban játszódik. Szabad Földön az ember nem talál mást csak nyomort és erőszakot. Az emberek a mindennapi túlélésért küzdenek, sokan kilátástalan helyzetben élnek. A ketrecharcok nyújtják az egyetlen szórakozási lehetőséget a vidéken. Bár illegális, de mindenki szemet huny felette, mert az itt élők így legalább ki tudják adni a gőzt magukból. Ezzel szemben Nebessen a bőség földje. Itt él az uralkodó és azok a nemesek, akik nem kerültek száműzetésbe. A két vidéket ReetUr hídja választja el, amit 300 éve az akkori volur épített. Ezen a hídon szabad földi képtelen átkelni, ezzel elzárták Nebessent a lázadó családoktól. 

A cselekmény összességében nagyon érdekes és fordulatos, de nekem valahogy mégsem lett szerelem ez a könyv. Kicsit úgy éreztem, hogy talán a hangsúlyok nincsenek 100%-osan rendben. A könyv bizonyos részei rendkívül kidolgozottak, pedig lehetett volna kevesebb hangsúlyt is fektetni rájuk, más részek pedig kissé elnagyoltak voltak, ezek pedig lehettek volna sokkal hangsúlyosabbak. 

A történetet négy szereplő szemszögéből ismerhetjük meg. Az a helyzet, hogy általában nagyon szoktam szeretni a váltott nézőpontos könyveket. Mindig nagyon izgalmas belelátni a főszereplők fejébe, sokkal jobban megismerhetjük a gondolataikat és ezáltal jobban is tudunk azonosulni velük. Itt valahogy mégsem tudtam megbarátkozni a 4 szemszöggel.

A fő probléma talán abból fakad, hogy igazán egyik szereplővel sem tudtam azonosulni. Komoly és mély szimpátiát igazából egyik karakter iránt sem éreztem. Talán Ene volt az egyetlen, akit meg tudtam kedvelni, de maradéktalanul őt sem tudtam a szívembe zárni. 

Sokat lendített a helyzeten, hogy az én fejemben Ene=Merida. De komolyan, az első pillanattól kezdve úgy éreztem, hogy ez a lány egy az egyben Merida. Nem akar hercegnő lenni...pipa. Jobban szeret harcolni, íjászkodni, mint bálba járni és az udvarhölgyekkel csevegni...pipa. Nem akar férjhez menni...pipa. Feszült a viszonya az anyjával, mert úgy gondolja, hogy a viselkedése nem hercegnőhöz méltó....pipa. Mondom...egy az egyben Merida. Esküszöm szinte vártam azt a pillanatot, hogy az ő édesanyja és medvévé változzon. Nem lepne meg ha kiderülne, hogy Amira Stone Merida fan....
Mena karaktere annyira semmitmondó volt számomra, hogy igazából írni sem tudok róla. Ő az a lány, akit sokkal jobban érdekelnek a bálok és a hercegnői lét, mint hogy volur lehessen. És így nagyjából ennyi, ennél sokkal többet sajnos nem is tudunk meg róla a kötet során. Remélhetőleg ez a jövőben azért változik majd. 
Kein szerintem egy seggfej. Azt hiszi, hogy első látásra beleszeretett Emmába, mert nem omlott a lány azonnal a karjaiba, de az első adandó alkalommal lefekszik az első lánnyal, akit a szobájában talál. Nem tartom erős karakternek, de a további részekben majd bizonyíthat. Komoly jellemfejlődésen mehet majd át a jövőben. A remény halvány szikrája már ebben a kötetben is megcsillant, benne van abszolút a fejlődés lehetősége. 
Ray egy igazán érdekes karakter. Tele van dühvel és fájdalommal a családja miatt, és nem igazán képes logikusan és racionálisan gondolkodni. Néha kissé idegesítően forrófejű és arrogáns volt, egyszerűen elképzelhetetlen számomra, hogy valaki ennyire képtelen legyen normálisan viselkedni. Néha úgy felpofoztam volna, hogy ember...térj már észhez...elhiszem, hogy ki vagy akadva és dédelgeted a saját kis fájdalmat és bosszúdat, de vedd már észre magad, ne legyél gyökér. 

Ene és Ray erős párosa ütős lehet majd a későbbi részekben, de ebben a kötetben valahogy nem jött át nekem ez az egész. Néha felszisszentem a fiú viselkedésén és kissé kiakadtam az "utállak, de igazából nagyon akarlak, emiatt még jobban utállak, de egyre jobban akarlak" klisével. Teljesen jól működhet az ilyesmi, számtalan könyvet tudunk felsorolni, ahol a páros kezdetben erős ellenszenvet, majd aztán erős vonzalmat kezdett el érezni egymás iránt, de nekem annyira random és gyors volt a váltás, hogy egyszerűen nem tudtam mit kezdeni az ő kapcsolatukkal. Szerintem egy kicsit több időt kellett volna hagyni és fokozatosan kellett volna ennek bekövetkezni. 

A mellékszereplők közül Tiiu, aki amúgy Ray testvére és a parancsnok lett a kedvencem. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi fog velük történni a folytatás során. Őszintén remélem amúgy, hogy a folytatás során Tiiu kulcsszereplővé avanzsálódik, nagyon megkedveltem a kislányt. 

A könyv vége hihetetlenül fordulatos, csak úgy kapkodtam a fejem. A kötet vége elég durván függővéges, szóval borítékolhatóak az izgalmak a regény folytatásában is. 

Ami nekem borzasztóan hiányzott a könyvből, az egy térkép az elejére. Imádom, amikor kinyitok egy kötetet és láthatom a kitalált világ minden fontos helyszínét. 

A borító csodás, az egyik legszebb, amit mostanában láttam. Igazi ékköve a polcomnak, egyszerűen jó ránézni. 

Összességében a Kitaszítottak egy nagyon érdekes és fordulatos debütáló regény, mely bár nem lett hatalmas szerelem számomra, mégis jó első könyvnek tartok. A karakterek többsége nem túl szimpatikus, de abszolút látok esélyt a komoly jellemfejlődésekre a folytatásban. Határozottan úgy érzem, hogy van potenciál ebben a sorozatban, remélem, hogy a folytatás sokkal kiegyensúlyozottabb és még ennél is ütősebb lesz. 

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.


Fülszöveg

Elég ​bátor vagy új útra lépni?
A kissé neveletlen Ene hercegnő szabadságot szeretne, és szívesen elmenekülne a rá váró kötelezettségek elől. Mena pedig az egyetlen ember, akit az istenek mágikus hatalommal ruháztak fel. Ő inkább lenne hercegnő, mint magányos volur.
Egy politikai gond miatt a testvérpárnak veszélyes vidékre kell utaznia: egy néphez, akiket a királyi családjuk igázott le.
Lehet, hogy nem csak halálos veszedelem vár rájuk, hanem a szívükre is veszély leselkedik?
Ray nehéz családi titkokat hurcol. Harcokat vállal a csőcselék szórakoztatására, hogy húgáról gondoskodni tudjon. Ám egy nap nem lapulhat tovább, dühe új útra viszi.
Kein csak az élvezeteket és a dicsőséget hajszolja. De eljön a nap, amikor dönteni kell a saját, és a családja sorsa között.
A mágia valamelyik fiút a volur társának szánja.
De vajon melyiket? Ki az, akitől felragyog a volur ereje?
Egyikük sem tervezte, hogy szerelemre, barátokra, titkokra és intrikára lel.
Miközben mindannyian a saját céljaikért küzdenek, talán a legfontosabbat kell feláldozniuk ahhoz, hogy megmenthessék a szeretteiket és a világukat.
Szívesen olvasnál egy olyan világról, ahol egyetlen ember él, akit az istenek felruháztak mágikus hatalommal, de még ő sem képes az erejét használni? Egy olyan szerelemről, ami sutba veti a rangot és a szabályokat? Egy olyan fiúról, aki mindent titkol a múltjáról és a családjáról, hogy megvédje őket, vagy egy másikról, akit épp a saját apja árul el?
Ez a regény pont neked való.


Nyereményjáték

A Kitaszítottak világában csak néhányan értenek a mágiához, de akadnak történetek, amelyekben szép számmal akadnak varázstudók! A mostani feladatotok az, hogy kitaláljátok az anagrammák alapján, hogy kire gondoltunk! Annyit segítünk, hogy eláruljuk nőt vagy férfit keresünk és melyik kiadó adta ki a regényt.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány
lyoni tel WC (nő / GABO)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 

02/06 - Hagyjatok! Olvasok!
02/08 - Sorok között (extra)
02/10 - Sorok között
02/12 - Fanni's Library
02/14 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
02/16 - Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése