2020. április 10., péntek

Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft (Kell egy csapat! 2.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

Karácsonyra jelent meg Ecsédi Orsolya új mesekönyve, a Nyanyacraft. A humorral teli történet főhősei ezúttal egy számítógépes játék világában találják magukat. Tarts velünk a blogturnén és az extrák mellett nyereményjátékok is várnak rád.

Beszéljünk egy kicsit a számítógépes és a videójátékok világáról. 
A ma felnövekvő, digitális generáció gyermekeinek a tudása messze meghaladja szüleiét. Bár igyekszem képben lenni a divatos programok, játékok, appok terén, de még így is meglepődök néha a legfiatalabb generáció digitális skilljein. Nem tudom mennyire ismeritek, de pár éve hódított nálunk is a Flappy Bird nevű játék, ami az idegesítően nehéz rage-játékok iskolapéldája. Számtalan felhasználói videó készült a játékkal kapcsolatos reakciókból, amelyeken gyakran még mobilok is törnek. Nos szerintem nagyon sokat elárul az egészről, ha elárulom nektek, hogy Miklós 10 éves tesója Boldi olyan játsszi könnyedséggel ugrándozott azzal a madárral, hogy konkrétan még a szám is tátva maradt. Ez a generáció tényleg olyan, mintha az okostelefonnal a kezében született volna. Hihetetlen érzékük van ezekhez a játékokhoz. 

De térjünk is vissza a fő gondolatmenetre. 

Az iskolákban már az alsós gyerekek is rendszeres internet használók, és szabadidejük nagy részét az interneten, vagy konzolok előtt töltik. Ezzel nincs is semmi baj, de nem szabad engedni, hogy a gyerkőc függővé váljon. Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy ami a játékban történik, az nem a valóság része. Nem baj, ha a gyerek játszik, de képes legye arra, hogy leálljon. Ne ez legyen az egyetlen dolog, amit a szabadidejében csinál. 

És miért is beszéltünk most erről? Lássuk miről szól a Nyanyacraft!

Ha szereted a számítógépes játékokat, ez a te könyved!
Mi történik, ha a legjobb barátunk eltűnik?
Hát persze, hogy meg kell keresni. És ha veszélyes helyre keveredik? Világos, ki kell menteni onnan. De mi a helyzet akkor, ha eszében sincs hazatérni? Ha egyáltalán nem vágyik arra, hogy megmentsék?
Zizu és Anka mindhárom kérdéssel kénytelen szembenézni. Sőt, ahogy egyre messzebbre sodorják őket a kalandok az otthonuktól, egy még súlyosabb dologgal is. Azaz inkább személlyel. Magával az elveszett barátjukkal. Ha vissza akarják kapni Bátit, cserébe fel is kell áldozniuk valamit. Maguk sem lehetnek biztosak abban, hogy ez a valami nem a barátságuk lesz-e. Te mit tennél? És hogyan döntenek ők? Megtudhatod. Könyvben átélhető online játékvilág.
Filmszerű, pörgős, izgalmas történet, ami kiszakít a valóságból. Kísérd el Bátit, Ankát és Zizut a digitális világ határain túlra, és megtudsz még egyebeket is.

Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de a második rész még az elsőnél is jobban tetszett. Egyszerűen imádtam. A történet igazán pörgős, a főszereplők pedig hozták a formájukat. Semmit sem változtak az első rész után, még mindig pontosan olyanok, mint bármelyik fiatal az ő korukban. 

A Nyanyacraft egy igazán fontos kérdéssel foglalkozik, ami nem más, mint a játékfüggőség, és a virtuális világba való menekülés. A történet nagyon igazán időszerű, nagyon izgalmas izgalmas és igazán szórakoztató. Remek eszköz ahhoz, hogy a gyerekek megtalálják az egyensúlyt a virtuális valóság és a való világ között. Továbbá a könyv igazán remekül megágyaz egy szülő-gyerek beszélgetésre, mely következtében ki lehet jelölni a megfelelő határokat és korlátokat. 

És ez miért is fontos?

Számtalan olyan kisgyerek van a világban, aki nem találja a helyét. Nincsenek barátai, vagy egyszerűen nem érzik jól magukat abban a közegben, ahova tartoznak. A játékok egyfajta menekülést jelenthetnek ilyenkor a valóságból. Hiszen ki ne szeretne 99-es szintű varázsló, vagy szuper erős amazon lenni. Ha az ember egy avatar mögé rejtőzhet, akkor minden egy kicsit könnyebb. Ilyenkor bátrabbnak és erősebbnek érezzük magunkat, hiszen a játék pillanatában mi nem is létezünk. Eggyé válunk a játékkal, és ha csak rövid időre is, de igazi hősök lehetünk. Irányíthatunk egy egész királyságot, vagy éppen leigázhatjuk az egész világot. Néha mindenki szeret kiszakadni a valóságból, így nincs is baj azzal, ha valaki így ereszti ki a gőzt. A gond akkor kezdődik, ha az ember elveszíti a kontroll és túlságosan is magába szippantja a játék. Amikor már nem érzékeli a külső világot, és az élet egyetlen értelmét abban látja, ha bekapcsolhatja a hőn áhított programot. 

Valami ilyesmi történik Bátival is a kötetben. Az első rész óta tudjuk, hogy milyen nehéz dolga van valakinek akkor, ha Bátornak hívják. Valahogy mindenki elvárja tőle, hogy erős és bátor legyen. De mi van akkor, ha ez a való életben nem sikerülhet? Mikor megkapja a mindenki számára ismeretlen Nayna konzolt egyre több és több időt tölt előtte, elhanyagolja a barátait és nagyszerű #fotozzfelfele projektet is. Szép lassan egy olyan virtuális valóság rabja lesz, melyben végre úgy érezheti, hogy igazán hű lehet a nevéhez. Igazán nagy és erős mágussá válik, akitől mindenki fél a környéken. 

A lányok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megmentsék a barátjukat. Hosszú utat kell mindhármuknak megtenni, míg rájönnek, hogy "Az iskola csak iskola. Olyan, mint egy fordított tükör." Semmi sem tart örökké. Az iskola nem határoz meg semmit. Attól, hogy valaki nem érzi győztesnek magát még nem jelenti azt, hogy soha is viszi semmire. Ami az iskolában még hátrányt jelent, hozzásegítheti őket ahhoz, hogy igazán sikeres felnőttekké váljanak. Egy túlságosan kíváncsi gyerek például nagyszerű felfedező, vagy tudós lehet. Egy pimasz és rettenthetetlen gyerek pedig akár még haditudósító is lehet. Ahogy a könyvben a lányok megállapítják: "Az iskola nem tart örökké. Utána bármi lehetsz. Érted? Bármi. Rocksztár. Testszobrász. Bázisugró. Macskadivattervező. Vagy egyszerűen az első ember, akinek eszébe jut valami őrültség, ami megmenti az emberiséget a kipusztulástól." Az iskola nem jelenti az egész világot, csak egy állomás. 

A könyv cselekménye  izgalmas és mozgalmas. Bár nem én vagyok a célközönség, de együltő helyemben elolvastam. Egy tízévesnek talán kicsit több időre lesz szüksége, de biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy magába szippantja majd a történet, ahogy engem is. 

A szöveg igazán humoros, rendkívül jól emészthető. A könyv nyelvezete hihetetlenül igényes, az első részhez hasonlóan könnyen és jól olvasható. Ebben a kötetben kevesebb versidézet került beépítésre, de itt is jó móka volt azon gondolkodni, hogy honnan is ismerős az a bizonyos mondat. 
László Maya rajzait ismét csak dicsérni tudom, ismét nagyon jól kiegészítik a könyvet. A borító nagyon kifejező, imádom, kár, hogy nem látszik rajta a Craft felirat. 

Összességében a Nyanyacraft nem csak hozta, hanem magasan túl is szárnyalta az elvárásaimat, amit az első rész olvasása után állítottam a kötettel kapcsolatban. A történet izgalmas, a szereplők pedig igazi hús-vér gyerekek. Itt is kiemelem, hogy tökéletes ajándék lehet a fiatalabb korosztály számára, így bátran ajánlom mindenkinek, aki ezzel szeretné meglepné a gyerkőcöt valamilyen alkalomra. Ha ez így folytatódik, ez lesz az egyik kedvenc olyan könyvsorozatom, amely gyerekeknek szól. Mindkét résznek helye van a 8-12 éves korosztály polcán, ajánlom mindenkinek!

Ha kíváncsiak vagytok az sorozat első részének az értékelésire, akkor kattintsatok IDE.

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.



Nyereményjáték

A Nyanyacraft főhősei egy számítógépes játékban találják magukat. Azoknak, akik szeretik ezeket a játékokat, most fellélegezhetnek :)
Minden állomáson egy népszerű játékból találtok képet, nektek pedig a rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírni, hogy mely játékról van szó.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.08. - Spirit Bliss
04.10. - Csak olvass!
04.12. - Könyv és más
04.14. - Sorok között
04.16. - Hagyjatok! Olvasok!
04.18. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
04.20. - Spirit Bliss extra állomás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése