2020. április 8., szerda

Lovranits Júlia Villő: Bajban ​az öreg tölgy (Bodza, a természetmentő 1.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

Lovranits Júlia Villő legújabb gyerekkönyvében megismerkedhetünk egy különleges és bátor kislánnyal, Bodzával, aki mókás nagymamájával benevez egy természetfotó pályázatra. Miközben éppen egy csodaszép, öreg tölgyfát szeretnének lefotózni, megtudják, hogy a hatalmas növény nagy bajban van, ugyanis ki akarják vágni. Vajon sikerül Bodzának megmentenie a tölgyfát? Ha három bloggerünkkel tartotok, ti is megtudhatjátok, és még a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt is megnyerhetitek!

Természetvédelmen tulajdonképpen tudományos, kulturális gazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű természeti értékek védelmét, megőrzését és fenntartását értjük. A természetvédelem a természet, az élő és az élettelen természeti értékek, valamint a természeti területek megóvását, hosszú távú fenntartását jelenti. Természetesen a fák védelme is ebbe a kategóriába esik.
Földünk minden kontinensén megtalálhatók a fák. Lombkoronájuk sok állatnak nyújt táplálékot és lakóhelyet, törzsük és gyökerük szintén. A Föld légkörének oxigéntartalmát jórészt a fáknak köszönhetjük, így azok az élőlények is nagyban kötődnek a fákhoz, melyek nem eszik, vagy nem laknak a fa lombjában. A Föld növényei felelősek azért, hogy mindig friss oxigén kerüljön a légkörbe. Ha az ezek nagy részét jelentő fákat kiirtanánk, akkor a maradék növények nem tudnának elegendő oxigént termelni, ezért a levegő sokkal kevesebb oxigént tartalmazna, mint most.
Én egyszerűen imádom azokat a parkokat, amik tele vannak fákkal. Nincs is hangulatosabb annál, mint leheveredni egy pokrócra és egy csodás fa árnyékában élvezni a jó időt. Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, mert bár Budapesten élek, a tőszomszédságomban található a Semsey-park nevű hely, ahol rengeteg növény és fa található. Egyszerűen imádom, hogy az erkélyemről nem egy nyüzsgő utcára látok rá, hanem egy nagyszerű parkra. 

Miért is írtam most erről? Lássuk a mai könyvet!

Ne félj, Természet, jövünk!
Bodza Budapesten él, és imádja a fákat, madarakat, egyszerűen az egész természetet.
Modern, vicces nagyijával együtt felcsapnak madárfigyelőnek. Találnak egy természetfotó pályázatot, amire egy öreg tölgyfát szeretnének lefényképezni.
Ám nagy baj van, a különleges tölgyet ki akarják vágni!
Bodzának és Nagyinak egyetlen esélye marad: egy csodálatos fotóval megnyerni a pályázatot és felhívni rá az emberek figyelmét.
Vajon sikerül megmenteni a környék legöregebb fáját?
És milyen további kalandok várnak rájuk a fotópályázat után?
Mit rejt a Sas-hegy?
És mit tehet egy bátortalan alsós, ha veszélyben a természet?
Lovranits Júlia Villő biológus, író, népszerű mesemondó, akinek szívügye a természet megszerettetése. Vérbeli mesélő, aki szerint egy budapesti lakótelepen is karnyújtásnyira rejtőznek a csodák, csak ki kell nyitnunk a szemünket, hogy meglássuk.
Tarts te is Bodzával, fedezd fel a világ lenyűgöző szépségét!

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, már az első pillanatban beleszerettem. Kifejezetten tetszenek azok a történetek, amelyeknek ismeretterjesztő, vagy nevelő célzata van. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek minél előbb találkozzanak például a természetvédelem kérdésével, hiszen így válhatnak majd a későbbiekben felelősségteljes és tudatos felnőtteké. A természet szeretete, megbecsülése és védelme egy olyan téma, amelyet szerintem nem lehet elég korán felvetni. Hihetetlenül aktuális téma, hiszen a bolygónk állapotának romló tendenciája szemmel látható. Sajnálatos módon az emberi tevékenység hatása megkérdőjelezhetetlen, emiatt nagyon fontos, hogy a kicsik megtanulják, hogy óvni és védeni kell a környezetet, hiszen csak így tudjuk megőrizni bolygónk állapotát. 

A Bajban az öreg tölgy egy kedves és hihetetlenül bájos mese, nagyszerű és szerethető szereplőkkel. Nagyon tetszik, hogy városi környezetben játszódik, hiszen ezzel megmutatja az olvasónak az írónő, hogy ebben a környezetben is jócskán akad megfigyelni való, ha nyitott szemmel jár az ember. 

Bodza és nagymamája igazán szimpatikus és szerethető karakterek. Nekem nagyon tetszettek, az egyszerű és hétköznapi szereplők, hiszen így könnyen lehet velük azonosulni. Ráadásul a kislány már azzal megnyert magának, hogy második a tornasorban, ráadásul hátulról. Mintha magamról olvastam volna. Én is mindig az utolsó előtti voltam a sorban. :)

Bár Bodza még csak kisiskolás mégis rengeteget tud a természetről, a fákról, a madarakról és a pillangókról. Nagymamája éppen megkezdi nyugdíjas éveit, így rengeteg szabadideje lett. Egy nap egy izgalmas és érdekes fotópályázatra figyelnek fel, melyben a kerület, ahol laknak az év természetfotósát keresi nagyszülő-unoka kategóriában. Hamar rá is találnak egy öreg tölgyfára, mely tökéletes lenne számukra a pályázatra. Bodza és Vica nagyi rengeteg kalandon megy keresztül, annak érdekében, hogy végre felfigyeljenek rájuk és megóvják az öreg tölgyet a kivágástól. 

Nagyon tetszettek a beszélő nevek, Soseérrá Kávé Manci az ügyintéző hatalmas kedvenc lett. Jót mosolyogtam rajta. :)

Az illusztráció egyszerűen csodás, nagyon jó érzés lapozgatni a mesekönyvet. Az egyik legszebb mesekönyv, amit mostanában a kezemben fogtam. A lapok minősége is nagyszerű, plusz kellően vastagok így egy vehemensebb lapozgatás során sem tépődnek el. 

A fülszövegen is olvashatjuk, hogy Lovranits Júlia Villő biológus, író, népszerű mesemondó, akinek szívügye a természet megszerettetése. Ez a mese pedig abszolút alkalmas arra, hogy megszerettesse a természetet a legkisebb korosztállyal is. 

Összességében a Bajban az öreg tölgy egy nagyon kedves és szerethető történet. A cselekmény izgalmas, a karakterek pedig egyszerűen nagyszerűek. Az illusztráció mesés, tökéletes mesekönyvnek tartom. Az egyik legfontosabb könyv lesz a babadobozban, hiszen nem lehet elég korán elkezdeni a természet iránti tiszteletre való nevelést a legkisebb korosztály körében. Mivel a kötet egy sorozat első része, így biztos, hogy a többi részét is mindenképpen beszerzem majd. Kíváncsian várom a folytatást, engem ez az első rész megvett kilóra. Mindenkinek csak ajánlani tudom! 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.


Nyereményjáték

A könyvben központi szerepe van egy fának, nevezetesen a tölgynek. Aktuális nyereményjátékunkban további fafajták után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy a fafajta nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.06. Könyv és más
04.08. Csak olvass!
04.10. Spirit Bliss Sárga könyves út
04.12. Spirit Bliss Sárga könyves út (EXTRA)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése