2020. július 4., szombat

Bajzáth Mária (szerk.): Gingalló + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Bajzáth Mária Gingalló című legújabb népmese válogatása, amelyben tíz téma köré csoportosítva találhatunk történeteket Láng Anna gyönyörű illusztrációival kísérve. A megjelenés alkalmából a Blogturné Klub négy bloggere mesél most a könyvvel kapcsolatos élményeiről. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

Manapság már számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Szerencsésnek érzem magam, nagyszerű gyerekkorom volt. Egy nap sem telhetett el esti mese nélkül. A szüleim minden este mesét olvastak nekünk, biztos vagyok benne, hogy ez vezetett a hihetetlen könyvmolyságomhoz. 

A magyar népmesevilág rendkívül gazdag. Biztos vagyok benne, hogy mindenki aki elolvassa ezt a bejegyzést legalább 3-4 mesét is meg tudna említeni, minden gondolkodás nélkül. Sokan ismerjük a Magyar népmesék televíziós mesesorozatot, és mindannyiunk fülében Szabó Gyula hangja csendül fel, ahogy visszaemlékezünk egy-egy részre. A népmeséknek nem csak a szórakoztatás a céljuk, hanem komoly többlettartalommal is rendelkeznek.  Egyszerre repíti el a gyermekeket a fantázia világába és tanítja őket az élet nagy igazságaira. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a gyerkőcök, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia vagy éppen a kitartás. Megtanulják, hogy a jó mindig elnyeri a jutalmát, a rosszak pedig meglakolnak a tetteikért. 

Amikor megláttam ezt a csodálatos kötetet, azonnal felfigyeltem rá. Láng Anna rajzaiba a Varázslatos utazás című mesekönyv során szerettem bele, így nem is volt kérdés számomra, hogy szeretném a polcomon tudni a Gingallót is. 

No de miről is szól pontosan a könyv? Lássuk!

„Mesét hallgatni és mesélni öröm. A népmesék a gyerekek számára ismerős és érthető nyelven szólnak a világról, arról, hogy minden változik és megváltoztatható, hogy az élet családdal, barátokkal, növényekkel, állatokkal együtt teljes, varázslatokkal és próbákkal teli, izgalmas kaland.
A Gingalló című, magyar népmeséket egybegyűjtő kötetet jó szívvel ajánlom nagyobb óvodásoknak éppúgy, mint alsó tagozatos iskolásoknak. A tíz téma köré csoportosított történeteket közmondások és szólások kísérik, ám az eddigiektől eltérően ezeket most elrejtettük két nagy képben is. A játék által okozott felismerés örömén túl azt remélem, hogy Láng Anna szólás-mondásokat megjelenítő böngészője segít abban, hogy a népköltészeti alkotásoknak ez a különleges szelete se merüljön feledésbe, hanem beépüljön a gyerekek aktív szókincsébe.” 
Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója


Ez a könyv szerintem egy csoda. Az egyik legszebb, amit mostanában olvastam. A Gingalló a Magyar - Népmesekincstár sorozat második kötete. A mesék rövidek, és rendkívül tanulságosak. A kötet nyelvezete sokszor nem könnyű, tele van régies szavakkal, de minden oldal megtalálható ezeknek a szavaknak a magyarázata, így nem jelent problémát az értelmezésük olvasás közben. Akár esti meseként, akár csak egy sima közös olvasásként kerül elő ez a kötet a polcról, garantáltan jó érzés lesz lapozgatni. 

A könyv egyaránt tartalmaz egyszerűbb és összetett történeteket is. A mese minden típusa megtalálható a könyvben, találunk állat-, fabula-, hazugság, vagy akár tündérmesét is. Vannak olyan történetek a könyvben, melyeket már ismertem, de olyan is akadt, amit még soha nem olvastam. 

A kötetben tíz témát találunk, a történetek ezek köré csoportosulnak. A különböző fejezetek során talákozhatunk olyan mesékkel melyek a családról, életről, igazságról, hazugságról, halálról, észről, vagy akár az erőről szólnak. A kötetet összefogó alapkérdésekhez kapcsolódóan közmondásokat és szólásokat is válogatott Bajzáth Mária a mesék köré. Ezek játékos formában meg is jelennek a mesekönyvben. Az adott témához kapcsolódó szólások és közmondások mindig a fejezetek elején találhatóak meg, de több is akad közülük, melyeket elrejtettek két nagy képben is. Segítségül a mesekönyv végén minden szólás és közmondás magyarázata is megtalálható. 

Az illusztráció egyszerűen csodás, már az is hatalmas élmény az embernek, ha csak végiglapozza a könyvet.  A képek meseszépek, színesek, nagyszerű munka. Láng Anna rajzai hatalmas kedvenccé váltak.  A lapok minőségiek, kellően vastagok, szerencsére nem a nagyon könnyen tépődős fajta, így egy túl lelkes gyerkőc sem tudja könnyen elszakítani azokat. 

Nem minden mese tetszett egyformán, de a legtöbbet kifejezetten szeretem. Azt figyeltem meg, hogy a hosszabb történeteket sokkal jobban kedveltem, mint a rövideket. Nagyon tetszett A hétszépségű királykisasszony, A csudaerejű sár és a Kígyóütött csobán is. Ami nagyon érdekes volt, hogy sokszor olvasás közben Szabó Gyula hangját is hallottam, ez főleg azoknál a meséknél volt jellemző, amelyeket már régebbről ismertem. Bevallom a bolondokról szóló meséket nem szerettem, azok kicsit idegesítettek. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a mesekönyvet, az illusztráció egyszerűen csodás...biztos sokat fogom még lapozgatni ezt a kötetet felnőtt fejjel is. A babadobozunkban abszolút kiemelt helyem fogom tartani, ez egy olyan kedves és meseszép könyvecske, amit nagy örömmel teszek el a leendő bogyókánk számára. Bátran ajánlom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

A Gingalló különlegessége nem csak abban rejlik, hogy különböző témakörök köré vannak szervezve benne a mesék, hanem ezeket különböző közmondások és szólások is kísérik, amelyeket a könyvben található gyönyörű böngészős oldalakon is fellelhetünk. Játékunk során az egyes állomásokon az egyik ilyen böngészős oldalról találtok egy-egy részletet, amely egy-egy közmondást rejt. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy melyik közmondás szerepel a képen. A teljes böngészős oldal megtekinthető Bajzáth Mária oldalán
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomások

07/02 Könyv és más
07/04 Csak olvass!
07/06 Utószó
07/08 Veronika’s Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése