2020. szeptember 8., kedd

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! + Nyereményjáték

Sziasztok!

Agócs Írisz az egyik legismertebb magyar illusztrátor és mesekönyvíró, aki a Pagony kiadóval összefogva egy rendkívül kedves, kreativitást fejlesztő kötetet jelentetett meg, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Bloggereink is lelkesen rajzolgatták a különböző krumplikat, s alkottak belőlük medvéket, lajhárokat, elefántokat. Tarts velünk, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!

Ti szerettek rajzolni? Bevallom Nektek, én sokáig utáltam. Bénának, gyengének és tehetségtelennek tartottam magam, ezen pedig nem segített sokat az általános és középiskolai oktatás. A rajz és technikaórák soha nem voltak a kedvenceim, valahogy nem sikerült átélnem az alkotás örömét. Soha nem inspirált minket igazán a tanár, csak adott egy feladatot, amit mindenki megpróbált valamilyen szinten megoldani. Arra is volt példa, hogy egy-egy rosszul sikerült rajzra olyan megjegyzéseket kaptam, amelyek hosszú időre elvették a kedvemet mindentől. Soha nem voltam Picasso, de sokat rontott az önbizalmamon, hogy soha egy bátorító szót sem kaptam tanáraimtól. Senki nem mondta, hogy nem az a lényeg, hogy az árnyékolás tűpontos legyen, vagy az hogy asztalterítő fodrozása élethű legyen, hanem az, hogy élvezzem, amit csinálok. Nagyjából a középiskola befejezése után kezdtem el rajzolgatni a saját örömömre és szép lassan rájöttem, hogy egyáltalán nem vagyok olyan reménytelen eset, mint gondoltam.

No de lássuk, hogy pontosan miről is szól a könyv. 

„Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!” Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet.
Rajzolásra fel!

Bevallom Nektek, én egyszerűen imádtam ezt a könyvet. Mikor megláttam, azonnal tudtam, hogy nekem erre szükségem van. A könyv koncepciója azonnal megfogott, igazán nagyszerű és ötletes. 

Az az igazán zseniális ebben a könyvben, hogy kicsik és nagyok egyaránt átélhetik az alkotás örömét. Mind a gyerekek, mind pedig a szülők igazán magukénak érezhetik ezt a kötetet. Sok gyakorlással hihetetlenül cuki kis állatkákat lehet készíteni. Ez a kötet fejleszti a kreativitást és az alkotási skilleket is. Nem fog többet senki kétségbeesni, amikor a család kicsi kincse egy igazán édes zsiráf rajzot kér, hiszen ha valaki átlapozta Agócs Írisz könyét, akkor többé nincs számára lehetetlen. Olyan nagyszerű rajzot fog rittyenteni, hogy mindenkinek tátva marad a szája.

A közös alkotás igazi minőségi idő lehet a családok számára, a szülők és gyerekek egyaránt átadhatják magukat a rajzolásnak és igazi flow élményben lehet részük. 

A könyvben szereplő állatok rendkívül széles skálán mozognak, mindenki megtalálja azt, amit a legszívesebben lerajzolna. A lépések szerintem könnyen és egyszerűen követhetőek. Nem mondom, hogy első nekifutásra maradéktalanul elégedett lettem a végeredménnyel, de egy kis gyakorlással szerintem profi krumplirajzoló lesz belőlem.  

Mondhat bárki bármi, egy krumplit szerintem mindenki le tud rajzolni, még az is, aki a világ legrosszabb és leggyengébb rajzolójának tartja magát. Miklós például szentül meg volt győződve róla, hogy képtelen egy épkézláb alkotást összehozni, de ahogy a képen is látjátok azért egész cuki mókust és denevért rittyentett. (A képen látható csoportkép, pedig az én alkotásom. ) Bár ő nincs meggyőződve róla, szerintem tényleg nagyon aranyosak és felismerhetőek lettek. Ő az élő bizonyíték arra, hogy tényleg bárki képes fáradt krumpliból hihetetlenül cuki állatot varázsolni. 

Összességében nekem nagyon tetszett a könyv és hihetetlenül örülök annak, hogy megismerkedhettem közelebbről is Agócs Írisz munkájával. Nagyon várom a folytatást. Őszintén hiszem, hogy ha végre szülői örömök elé nézünk Miklóssal mi leszünk a legmenőbb szülők, hiszen profik leszünk a lajhár, macska, medve, zsiráf, polip, denevér rajzokban. Hihetetlenül imádtam ezt a könyvet, biztos vagyok benne, hogy Facebookon is aktívan fogom követni az új rajzokat és mindig megpróbálkozom majd az aktuális állatkával. Bátran ajánlom mindenkinek ezt a könyvet. Ha úgy érzitek, hogy tudtok rajzolni, akkor azért, mert hihetetlenül kedves és bájos állatkákat lehet alkotni, ha pedig úgy érzitek, hogy nem tudtok, akkor azért, hogy meglássátok mennyire tévedtek. Ne felejtsétek, egy fáradt krumplit mindenki le tud rajzolni. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy mindenképpen szeretnéd beszerezni ezt a könyvet, akkor ITT teheted meg. 


Nyereményjáték

Agócs Írisz rendkívül sok mesekönyvbe lehelt életet figuráival, a mostani játék során pedig ezeket vesszük sorra. Minden állomáson találhattok egy rajzot, ami Írisz kezéből került ki, nektek pedig azt kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyv borítójáról származik az illusztráció. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09.04. - Utószó
09.05. - Spirit Bliss
09.08. - Csak olvass!
09.09. - Könyv és más
09.10. - Veronika’s Reader Feeder
09.11. - Kelly és Lupi olvas
09.12. - Dreamworld blog
09.13. - A szofisztikált macska

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése