2020. szeptember 5., szombat

Kasie West: Szerelem ​karnyújtásnyira + Nyereményjáték

Sziasztok!

Kasie West legújabb ifjúsági könyve idén nyáron jelent meg a Menő Könyvek Kiadó gondozásában. A Szerelem karnyújtásnyira főszereplője, Charlie három bátyjának hála a fiús tevékenységekért rajong, ami neki tökéletesen megfelel. Csakhogy az élet úgy hozza, hogy némi csajos dolgot is ki kell próbálnia, ami elsőként nagyon nincs ínyére. Egy idő után azonban rá kell ébrednie, hogy talán nem is olyan rossz érzés kilépni a komfortzónájából, és lehetséges, hogy nem csak egyféleképpen kell tekintenie a világra. Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Mostanában nagyon élem ezeket az ifjúsági romantikus könyveket, valahogy jól esnek a kis lelkemnek ezek az egyszerű és szerethető történetek,  melyekben csak minimális konfliktus kap szerepet. Tudjátok, olyan ez, mint amikor az ember a Netflixen elindít egy könnyed romantikus kis filmet, nem gondolja túl a történetet, csak sodródik az eseményekkel és a történettel. Valahogy így hatnak rám ezek a könyvek is. Az elmúlt időszakban rengeteg nehezebb témájú könyvet olvastam, szóval szomjazza a lelkem ezeket a történeteket. Annyira érdekes amúgy ez az egész helyzet. Amikor abban a korban voltam, hogy én voltam ezeknek a könyveknek a célközönsége egyáltalán nem csúsztak ezek a történetek. Untam őket és valahogy nem is igazán tartottam sokra ezeket a köteteket. Eléggé csőlátású voltam, csak bizonyos típusú könyveket olvastam. Aztán ahogy elkezdtem a Bookstagram oldalamat és a blogomat sokkal nyitottabb lettem és más stílusú köteteket is elkezdtem olvasni. Most már abszolút nincs bennem semmi gát és rossz érzés, a meséktől kezdve a YA irodalmon át nagyjából mindenféle könyv megfordul a kezemben. Annyira örülök, hogy sikerült levetkőzni ezt a gondolkodásmódot, hiszen így igazán színes, változatos olvasmányélményeim vannak, nem utolsó sorban pedig talán érdekesebb vagyok számotokra is.  

No de lássuk, miről is szól pontosan a történet. 

Charlotte Reynolds három bátyjával és rendőr apjukkal nő fel. A fiús kiképzésnek is vannak előnyei: Charlie mindenkinél klasszabb futó, jobb kosaras és focijátékos, a baseballról sem sokan tudnak nála többet. Amikor kénytelen megkeresni a gyorshajtásért kiszabott pénzbüntetését, egy butikban kap munkát, és hirtelen a ruhák, sminkek és egyéb lányos dolgok ismeretlen világában találja magát. És ami még ennél is furcsább, egy olyan fiúval tölti az idejét, aki még sohasem látta, mire képes a focipályán.
A sok hazugság, amit annak érdekében eszel ki, hogy meg tudjon birkózni ezzel a nyomasztó, új világgal, nagyon megviseli, ezért éjszakánként kijár a kertbe, ahol (az őket elválasztó kerítés két oldalán ülve) a negyedik bátyként működő baráttal, Bradennel osztja meg a gondjait.
Vajon ezek a beszélgetések tudnak segíteni abban, hogy megküzdjön a rémálmaival, a múlttal, és mostani életével, ami nem olyan egyértelmű, mint a sportok játékszabályai?

Mikor elolvastam a fülszöveget azonnal tudtam, hogy ezt a könyvet mindenképpen szeretném elolvasni. Egy igazán kedves és szerethető történetre számítottam, mely egy kicsit kizökkenti az agyam a felnőttek életéből. Szerettem volna egy kicsit tini lenni és átélni azt, amikor az embernek 3 bátyja is van. 

Apropó testvérek, a  három fiú tesó hihetetlenül nagy forma, szerintem mindenki ilyen bátyókra vágyik. Tetszett, hogy nem volt idealizálva a négy testvér kapcsolata, folyamatosan cikizték és bosszantották egymást. Nem kímélték Charlie-t sem, nem bántak úgy vele, mint egy porcelán babával. Mivel a mindennapi életben is az apró ugratások, szívatások a testvérlét alapjait képezik, kortól és nemtől függetlenül, így igazán vicces volt olvasni ezekről az ártalmatlan évődésekről. 
A fiúk "kiképzésének" hála Charlie egy igazán kemény és erős lány lett, aki a sportokban jeleskedik leginkább. Nem érdekli őt sem a divat, sem a sminkelés, sokkal jobban érzi magát a fiúk társaságában. Imád játszani, sportolni, különböző közvetítéseket nézni, így egy kisebbfajta sokk számára, amikor egy kis butikban kap munkát.

Nagyon érdekes volt számomra Charlie jellemfejlődése. Mivel az édesanyja elhunyt, így kiskorától kezdve csak fiúk vették őt körül. Nem volt senki a közvetlen közelében, aki egy kicsit ellensúlyozta volna a férfias túlerőt, így szép lassan eljutott odáig, hogy sokkal jobban érezte magát fiúk társaságában és nem tudott mit kezdeni a lányos dolgokkal. A mindig sportos külseje miatta alulértékelte magát, úgy érezte, hogy ő egyáltalán nem csinos és labdába sem rúghat a többi lány mellett. 
Amikor elkezdett a butikban dolgozni, minden idegen volt számára. A ruhák, a kiegészítők, a sminkcuccok nagyjából olyan távol álltak tőle, mint Makó Jeruzsálemtől. Kezdetben nagyon idegenkedett ezektől a dolgoktól, de aztán szépen lassan megtalálta a helyét és egyre komfortosabban mozgott a lányos dolgok között is. A könyv elején kicsit az volt a benyomásom, hogy egyáltalán nincs önbizalma. Úgy érezte, hogy a környezetében minden fiú, csak a kishúgot látja benne.  Ahogy elkezdett dolgozni és egyre több lány vette körül szép lassan rájött, hogy nincs akkora szakadék közte és a többiek között, mint ahogy elsőre gondolta volna. Egyáltalán nem volt fárasztó számára a társaságuk és rájött, hogy nem csak fiútársaságban érzi jól magát. Ehhez kapcsolódóan nagyon tetszett a könyv mondanivalója, hiszen azt mondja, hogy nem kell feladnod az egyéniségedet azért, hogy barátokat, vagy párt szerezz magadnak. Az a legfontosabb, hogy önmagunkat adjuk. 

Brandon, a könyv másik fontos szereplője, akit szeretnék kiemelni a tipikus szomszédsrác. Egy igazán szerethető karakter, aki nagyjából minden idejét Charlie családjával tölti és a negyedik báty szerepét tölti be. Ugyanúgy évődik a lánnyal, mint a fivérei, csupán az éjszakai beszélgetések során érezhető, hogy fontosak egymás számára.

Az éjszakai beszélgetések fontos részét képezik a történetnek. 

Charlie-t régóta rémálmok gyötrik, melyeket futással tart távol magától. Ahogy azonban elkezd dolgozni, egyre kevesebb az ideje sportolni, ezért egyre többször riad fel álmából. Olvasás közben az jutott eszembe, hogy a rémálmok és a futás erősen szimbolikus jelentőségűek a könyvben. A különböző álmokról egyértelműen kiderül, hogy egy fel nem dolgozott családi traumát jelenít meg. Mivel az álmában látott képeket úgy tudja elkerülni, ha teljesen kimerülten bújik ágyba, így rendszeresen fut lefekvés előtt. A futás pedig az én olvasatomban azt mutatja, hogy a lány menekül a problémák megoldása elől, mert valami olyasmivel kellene szembenézni, mely komoly és mély megrázkódtatással járna számára. 

Brandon élete sem egyszerű, az édesapjával nem felhőtlen a viszonya sem neki, sem az édesanyjának így rendszeresek a veszekedések náluk. Charlie és a családja egyfajta menedék számára. 

A cselekmény kissé kiszámítható, de ezzel nincs is semmi baj, hiszen így is élvezhető a történet. Biztos unalmas számotokra, hogy ezt mondom, de ez is pontosan egy olyan kötet, amelyet szívesen megnéznék filmben is a Disney+, vagy pedig a Netflix műsorán.  

Összességében nekem kifejezetten tetszett ez a könyv és abszolút nem bántam meg, hogy elolvastam. A Szerelem karnyújtásnyira egy igazán kedves és élvezhető történet, mely pontosan azt adja, amit várunk tőle. Könnyed és kellemes kikapcsolódás az ifjúság, vagy az erre fogékony felnőttek számára. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy szeretnéd megvásárolni ezt a könyvet, akkor erre ITT van lehetőséged. 



Nyereményjáték

Charile imádja a sportokat nemcsak nézni, hanem űzni is. A mostani játékunkban hozzá hasonló női főszereplők lesznek a középpontban. Minden állomáson megtaláljátok egy olyan könyv borítóját, amelyben a női főszereplő életében fontos szerepet játszik valamilyen sport. A feladat mindössze annyi, hogy kitaláljátok a borító alapján, hogy melyik könyvre gondoltunk, és beírjátok a Raffelcopter dobozba a főszereplő lány keresztnevét. (Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.05. Csak olvass!
09.07. Könyvvilág
09.09. Hagyjatok! Olvasok!
09.11. Kelly és Lupi olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése