2020. augusztus 27., csütörtök

Emily Wibberley · Austin Siegemund-Broka: Már ​nem a tiéd + Nyereményjáték

 Sziasztok!

A Már nem a tiéd a LOL-könyvek sorozat legújabb kötete, melyben a színháznak és ezen belül  a Rómeó és Júliának kulcsfontosságú szerepe van. Ismerjétek meg velünk Megan Harper történetét és legyetek Ti is részesei ennek a színházi kalandnak. Tartsatok bloggereinkkel és ha Nektek kedvez a szerencse akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike. 

Mivel a könyvben fontos szerepe van Shakespeare legismertebb drámájának a Rómeó és Júliának és a színháznak, így mi is lenne aktuálisabb, mint hogy írjak egy kicsit a darabról. 

A dráma ugyebár két ellenséges veronai család gyermekei között szövődött végzetes szerelem történetéről szól. A tragédia Arthur Brooke 1562-ben írt versének, a The Tragical History of Romeus and Julietnek és William Painter Palace of Pleasure című prózájának színpadi átirata.Ugyanazon az olasz mesén alapulnak, és bár Shakespeare mindkettőből kölcsönzött részleteket, a történet bővítése érdekében új szereplőket is létrehozott, például Mercutiót és Párist. A színmű feltehetően 1591 és 1595 között íródott, először 1597-ben jelent meg.

Annyira érdekes amúgy ez az egész, hiszen alapjáraton a szépirodalmi, ezen belül is a drámai fordulatokat rejtő könyvek a zsánereim. Egyszerűen oda vagyok a szomorú történetekért. Amikor egy könyv szétszaggatja a lelkem, akkor érzem magam a legjobban. Szeretem a komoly és mély tartalmakat és azt, ha egy történetről órákat lehet beszélgetni. Néha azonban megesik velem, hogy könnyedebb vizekre evezek és valami  szórakoztató könyvet választok. Mikor megláttam a Móra Kiadó új LOL könyvét az volt az első gondolatom, hogy ez tökéletes olvasmány lehetne a tesómnak, Virágnak, aki amúgy 15 éves. Aztán ahogy beleolvastam rájöttem, hogy bár dupla ennyi idős vagyok de, én is kíváncsi lettem nagyon a könyvre. 

De lássuk, hogy miről is szól pontosan a könyv!

A tizenhét éves Megan Harper az örök második, mellékszereplő a saját életében is. Ráadásul exei rendre a vele való szakítás után találják meg a nagy őt. Szerencsére Megan nem az az önsajnáló típus, jobb híján továbblép, ezerrel készül a továbbtanulásra. Jövőre felvételizik az Oregoni Egyetem rendező szakára, ehhez pedig színészi tapasztalatra is szüksége van. A drámacsoport vezetője Jody ráosztja Júliát, minden színésznő álomszerepét. Megan azonban egyáltalán nem akarja ezt elvállalni. Fel kéne nőnie a szerephez, amelyet önbizalomhiánya miatt szíve szerint visszautasítana. A sors azonban mellé rendel egy segítőt, a fiatal és figyelmes drámaírót, Owen Okiát. A fiú drámaírói leckékért cserébe lelket önt a lányba, és szép lassan elhiteti vele, hogy senki más, csak ő lehet saját életének főszereplője és rendezője is. Ez a barátság azonban egy idő után mindkettejük számára egyre többet jelent. Te hogy fejeznéd be ezt a sztorit?

Az az igazság, hogy nekem ez a könyv nagyot tetszett. Annyira jó érzés volt ismét egy könnyed, szerethető, bájos kötetet olvasni. Tudom, hogy már teljesen és totálisan kinőttem ezekből a regényekből, és abszolút nem az én korosztályomnak szól, de mindezek ellenére csak úgy faltam a lapokat. 

A cselekmény érdekes és izgalmas. Nekem nagyon tetszett, hogy a színház ezen belül pedig a Rómeó és Júlia került a középpontba. Megan, a regény főszereplője imád rendezni, az iskolai darabok rendszeresen az ő segítségével készülnek. A felvételi előtt azonban meg kell ismerni a másik oldalt, hiszen egy igazi rendezőnek tudnia kell a színészek fejével is gondolkodni. Megkapja minden színésznő álomszerepét. ő játssza el Júliát az iskolai színdarabban. De vajon hogyan tudja ezt a szerepet egy olyan lány játszani, aki sokkal inkább Rózának érzi magát? Vajon megtalálhatja magában Júliát? 

Megan egy igazán erős személyiség, aki pontosan tudja, hogy mit is akar. Ő az iskola flörtbajnoka, aki egyik kapcsolatból a másikba ugrál. Látszólag könnyen és gyorsan veri ki a fejéből a fiúkat, akik rendszeresen a vele való szakítás után találják meg azt a lányt, akivel hosszabb távon terveznek. Igyekszik nem ragaszkodni, hiszen ő nem az a személy, aki mellett huzamosabb ideig kitartanak. Szeretné élvezni az együtt töltött időt és kihozni a lehető legjobbat és legtöbbet a kapcsolatból, hiszen véleménye szerint neki csak ennyi jár. Ő nem egy igazi főszereplő, ő a romantikus filmek kevésbé fontos mellékszereplője, a Rómeó és Júlia Rózája. Sajnos a családjával sem túl ideális a viszonya. Elvált szülők gyermekeként nem találja a helyét a világban. Mindkét fél megtalálta már azt az embert, aki mellett szeretné leélni a hátralevő életét, de nem tudja, hogy ebben az új felállásban hol is van az ő helye. Nem csak a párkapcsolatok, hanem a családi kapcsolatok terén is úgy érezte, hogy nem fontos szereplő. 

A másik főszereplő Owen, akinek soha nem hiányozhat a kezéből a jegyzetfüzete. Folyamatosan ír, állandóan jegyzetel. Ő  az a személy, aki meglátja Rózában is a lehetőséget, hiszen szerinte sokkal több van benne, mint amit Shakespeare darabjából megismerhetünk. Ő is lehetne főszereplő egy teljesen másik történetben, ahol csakis rá koncentrálnak. Sokkal több, mint egy könnyen felejthető karakter, valakinek ő jelenti az egész világot. 

A két fiatal akkor kerül szorosabb viszonyba, amikor kölcsönösen segítenek egymásnak. Megan besegít a fiúnak a drámaírásban, hiszen Owen egy olyan történetet szeretne írni, amiben Róza a főszereplő, és ki lehetne hitelesebb segítő ebben, mint Megan. A lány pedig tanácsokat kér tőle, hogy hogyan is fűzhetné szorosabbra a kapcsolatát egy közös ismerősükkel. 

Ahogy egyre több és több időt töltenek el egymással, valami olyat is megpillantanak a másikban, amit senki más nem vett még észre. Bepillantást nyerhetnek egymás legmélyebb és legféltettebb titkaiba és csak rajuk múlik, hogy mihez is kezdenek ezzel a jövőben. 

A fejezetek mindegyike egy Rómeó és Júlia idézettel kezdődik, az egész kötetet átszőtte a Shakespeare iránti tisztelet. Hihetetlenül jó ötlet volt párhuzamba állítani Róza és Megan karakterét. Érdekes volt látni, ahogy a lány szép lassan kinyílik és végre képes lesz kilépni a saját árnyékából. Végre rájön arra, hogy ő volt az, aki mellékvágányra állította saját magát, hiszen ha ő nem hisz saját magában, akár más miért hinne? 

Mindig jó érzés, amikor egy kedvenccel találkozom egy regényben. Imádtam a Harry Potteres utalást, ez egy hatalmas pirospont volt a szememben.

Nekem nagyon tetszett a borító, az egyik kedvencem lett a LOL könyvet között. 

Összességében nagyon szerettem ezt a könyvet, a szereplőket, az egész színházi világot. Bár nem én vagyok a célközönség, de Megan és Owen hatalmas kedvenc lett. Szerettem a könyv mondanivalóját is,  senki nem érdemli, hogy saját életének a mellékszereplője legyen, hiszen mi mindannyian Júliák vagyunk.

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Mivel a könyvben központi szerepet tölt be Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája így a mostani játékunk is ehhez a történethez kapcsolódik. Nincs más dolgotok, mint megírni ki mondja az adott idézetet a könyvben. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“Megyek. Ki elbúvik előlünk,
S bujdósdozik, ördög keresse meg.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

08.19.: Könyvvilág
08.27.: Csak olvass!
08.29.: Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése