2020. szeptember 17., csütörtök

Szlukovényi Katalin (szerk.): Diridongó + Nyereményjáték

Sziasztok!

Az idén 70 éves Móra Kiadó arra vállalkozott, hogy egyetlen kötetben összegyűjtse az elmúlt 70 év legszebb, óvodásoknak írt verseit. A kötetben a régről ismert és kortárs versek válogatását Láng Anna gyönyörű illusztrációi gazdagítják. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!

Mindig is szerettem a verseket. Szerencsésnek érzem magam, hiszen nekem vannak a világon a legjobb szüleim, így nem csak az óvodában, hanem otthon is rengeteg mondókát tanultam. Sokat meséltek nekem és sokat játszottunk. Egy-egy mondóka annyira belémivódott, hogy máig emlékszem rá. 

A mesének nem feltétlenül kell csak meseszövegként szólnia, rövidebb műfaj is létezik a kisgyerekek mindennapi “tanításához”, ismeretszerzéséhez és segítéséhez. Ez pedig nem más, mint a gyermekvers, ami összeköti a realitást a gyermeki fantáziával. Nem csak a kreatitivást, hanem a szókincset is fejleszti. A gyermekversek szórakoztatnak és tanítanak is egyszerre. Annyi minden értelmet nyer a mondókák által: a hóesés, a falevelek hullása, az állatok viselkedése, a napok, a napszakok, vagy akár az évszakok váltakozása. Az a jó a versben, hogy rövid terjedelmű és könnyen tanulható, így igazából bármikor előhívható. Egy unalmas autóúton, amikor már lement az összes Halász Judit CD kifejezetten jó, ha az ember gyermeke különböző mondókákat ismer. 

Miért is volt fontos ez a bevező? Lássuk a mai könyvet!

"Ez a város meseváros, / senkiföldjével határos." A versek világában összeér a valóság és a képzelet. Van, aki piciklin száguld, más falevélből készít nyuszit, vagy épp gesztenyéből embert. Az elmúlt 70 év gyerekirodalmának klasszikusaiból és a kortársak legizgalmasabb verseiből válogat ez a kötet, hogy az óvodásoknak kedvet csináljon az olvasáshoz. Hiszen "Előttünk az egész élet: / majd még egy csomót mesélek!"





Mikor megláttam ezt a verses könyvet mindenképpen szerettem volna csatlakozni a turnéhoz. Egyrészről kíváncsi voltam arra, hogy milyen versek kerülhetnek be ebbe a kötetbe, másrészről meg Láng Anna illusztrációiba olyannyira beleszerelmesedtem, hogy mindent IS szeretnék beszerezni, amihez az Ő neve köthető. Egyszerűen imádom a munkáit. 

A Diridongó egy igazán kedves kis verseskötet, melyben az elmúlt 70 év legszebb verseit ismerhetjük meg. Természetesen mint minden gyűjtemény, ez is szubjektív. Rengeteg olyan gyermekverset ismerek, ami szerintem csodálatos, mégsem kapott helyet a kötetben, de ezzel nincs is semmi baj, így is hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Egy biztos, Szlukovényi Katalin, a kötet szerkesztője igyekezett igazán széles palettáról összegyűjteni a gyermekverseket. A kötetben többek között helyett kapott Kányádi Sándor, Zelk Zoltán, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, de megismerhetjük Finy Petra, Bartos Erika és Lackfi János egy-egy versét is. 

A könyv olvasása igazán érdekes élmény volt, hiszen rá kellett jönnöm, hogy a mondókák 80%-át még csak hallomásból sem ismerem. Volt pár klasszikus, mint a Galagonya, Pinty és Ponty, vagy a Haragosi, melyeket álmomból felkeltve és kívülről fújok, de a mondókák többségét nem ismertem, pedig mennyi kincs lapul benne. A Hugrabugos lelkem például azonnal felderült, mikor meglátta Romhányi József: Borz című versét, akinek a neve bár nem volt ismeretlen számomra, de ezt az írását nem ismertem eddig. Most mondjátok meg, hát nem aranyos?!

A büszke borzanya összetoborzott
néhány csellengő borzot,
hogy szívének féltett kincsét,
hat kicsinyét megtekintsék.
– Nézzetek! Ez itt a mennyország!
mondta dédelgetve
hat egyszülött borzát.
Ám a bámészkodók formátlannak,
torznak találták a sok torzonborz borzat.
Szólt az egyik, egy értelmesforma,
kinek kedélyét e látvány felborzolta:
– Érdekes! Ha belülről, elfogultan nézed,
ez az alom meleg kis családi fészek.
Ha kívülről, s nem vakít el vonzalom:
…egyszerűen borz-alom…


Olvasás után maradt bennem egy kis hiányérzet, hiszen például számomra kiemelkedően kedves versike a Cinege cipője, vagy a Jeromos a remeterák, de a kötetben mégsem kaptak helyet. Ezt a hiányt azonban nagyon jól enyhítette a rengeteg újdonság. Igazából rájöttem,  mondókák terén kissé retró az ízlésem, de majd ha lesz kivel verset tanulnom, akkor biztos vagyok benne, hogy nyugodt szívvel emelem majd le ezt a kötetet a polcról. 

A könyv különböző fejezetekre tagolódik, olvashatunk verseket növényekről, állatokról, városról, az otthonról és megismerhetünk pár álomverset is. Igazán nem tudok kedvencet avatni, de talán az állatos mondókák tetszettek a legjobban. 

A rajzok, ahogy már egy kicsit fentebb is írtam, egyszerűen csodálatosak. Láng Anna neve számomra egyet jelent a minőségi illusztrációval, szóval a kötet minden egyes oldala szépséges. 

Összességében kifejezetten tetszett a Diridongó című könyv, melyben az elmúlt 70 év verseiből találhatunk válogatást. A mondókák szerethetőek és bár talán lehetnének kicsit ismertebbek, de így is abszolút megállja a helyét a kötet. Az illusztrációk csodálatosak, nagyban hozzájárulnak az olvasás élményéhez. Bátran ajánlom azoknak, akik szeretik a hasonló könyveket. Rengeteg új verset lehet általa tanulni és megismerni. Garantált szórakozás lesz az egész családnak. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek bizony helye van a polcodon, akkor ITT tudod beszerezni. 


Nyereményjáték

Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy olyan szerzőről találtok fényképet, akinek a verse bekerült a kötetbe. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy ki szerepel a képen, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP

a Rafflecopter giveaway

Állomások

09/17 Csak olvass!
09/19 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/21 Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése