2020. október 6., kedd

Bella Ellis: Az ​eltűnt hitves + Nyereményjáték

 Sziasztok!

Az eltűnt hitves egy különleges krimi, ami a viktoriánus korban játszódik és főszereplői a Brontë nővérek akik itt most nyomozni kezdenek egy eltűnt hitves után. A történetet a General Press Kiadó hozta el a magyar olvasóknak, s ha követitek a bloggerek bejegyzéseit a turné alatt, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.

A Brontë nővérek, vagyis Charlotte, Emily és Anne – angol írók voltak az 1840-es, 50-es években. Regényeik megjelenése hatalmas szenzációt keltett és azóta is az angol irodalmi kánon részei. 

Visszatérve a lányokra, édesapjuk Patrick Brontë tiszteletes, aki mindig is nagy hangsúlyt fektett arra, hogy lányait önállónak nevelje. Patricknak hat gyermeke született, ők a yorkshire-i Haworth-ben nőttek fel, a négy fiatalabb felnőttkorra túlélte anyjukat és két nővérüket. 1824-ben a négy legidősebb Brontë nővért beíratták a Cowan Bridge-i Clergy Daughter's School iskolába. A következő évben Maria és Elizabeth, a két legidősebb nővér megbetegedett és rövidesen meghalt. Ezután Charlotte és Emily is otthagyta az iskolát.

Már kora gyermekkoruktól kezdve írtak otthon verseket és apróbb történeteket, amikből 1846-ban ki is adták első könyvüket saját költségükre Currer, Ellis és Acton Bell írói álnevek alatt (nevük kezdőbetűit megtartották). A könyv kis feltűnést keltett, két eladott példánnyal. A következő egy évben mindegyik lány előrukkolt egy új regénnyel. Charlotte a Jane Eyre-rel, Emily az Üvöltő szelekkel (Wuthering Heights) és Anne az Agnes Grey-jel. Hosszú időbe telt kiadót találni, de megérte, mert a regényeket hatalmas siker fogadta és rövidesen bestseller lett belőlük. Ma is rengetegen rajonganak műveikért szerte a világban. Mindhárom lánytól olvatam már valamit, de az én szívem csücske nem más, mint Emily és az Üvöltő szelek című könyve. (Forrás)

Ennyi azt hiszem, hogy elég is a lányok életéből, lássuk miről is szól pontosan a könyv. 

Amikor Mrs. Elizabeth Chester, egy jómódú földesúr felesége eltűnik a szeles yorkshire-i lápon álló kastélyból, két kisgyermeket, illetve egy vérben úszó szobát hagy maga után. És megannyi megválaszolatlan kérdést. Mi történt vele? Elrabolták volna, vagy a legrosszabbtól kell tartani? Ha egy betörő járt a házban, hogyhogy nem vették észre a férje vérebei? És miért lett a ház urának első felesége öngyilkos?

A bűntett helyszínétől nem messze lakó Brontë nővérek értesülnek az esetről, és a rejtély felkelti Charlotte, Emily és Anne érdeklődését. A hatóságok tehetetlenségét látva elhatározzák, hogy ők maguk járnak a talányos bűntény végére. Nyomozás közben azonban válaszok helyett egyre több kérdésre bukkannak, és egyre nagyobb rosszallással találkoznak, amiért három jól nevelt hölgy a vidéket járva detektívesdit játszik. Ám őket semmi sem tarthatja vissza feltett szándékuktól, hogy megtalálják az eltűnt hitvest – még az sem, ha ezzel a saját életüket is veszélybe sodorják…

Mikor először találkoztam moly.hu-n Az eltűnt hitves című könyvvel, azonnal beleszerettem. A csodálatos borító, a fülszöveg azonnal levett a lábamról. Ahogy a bevezetőben is írtam nagyon szeretem a Brontë nővérek munkásságát, az Üvöltő szelek például az egyik kedvenc könyvem, de a Wildfell asszonya és a Jane Eyre is igazán kedves a szívemnek. Ezek alapján egy másodpercig sem gondolkodtam és azonnal csatlakoztam a turnéhoz. Volt bennem némi félelem, hiszen nagy fába vágta Bella Ellis a fejszéjét, hitelesnek és karakterazonosnak kellett lennie a karaktereinek. 

A cselekmény rendkívül izgalmas és szövevényes, egy másodpercre sem eresztett, csak úgy faltam a lapokat. Nagyon tetszett, hogy az írónő mellőzte a brutalitást és a sokkoló jeleneteket, így számomra is élvezhető volt a könyv. Nem vagyok egy óriási krimi fan, nagyjából minden rajongásom Murdoch nyomozó rejtényeire korlátozódik, így volt bennem egy kis félelem, de szerencsére egyáltalán nem csalódtam a regényben, sőt...hihetetlenül élveztem az olvasást. 

Rengeteg csavar akadt a történetben, és bár bevallom én nem lepődtem meg annyira a végkifejleten, de az odavezető út azért rendesen megtornáztatta az agyamat. Ugyan számítottam a megoldásra és őszintén meglepődtem volna azon, ha az eltűnt hitves esete máshogyan végződik, de azt egyáltalán nem tudtam, hogy kinek a keze van a dologban. Ahogy haladunk előre a regényben, egyre több kérdés került előtérbe, a válaszok pedig igencsak várattak magukra. Bevallom én már annyira izgatott voltam, hogy ma a munkahelyemen (ez az a pillanat, amikor minden kedves munkatársamtól bocsánatot kell kérnem, mert a napi munka helyett a Brontë nővérek világában merültem inkább el) olvastam végül el a regényt. Hiába éreztem, hogy mi lesz a vége...de őszintén szólva mérhetetlen izgatta a fantáziámat a megoldáshoz vezető út és a miért?/hogyan?/merre?/ki? válaszokra a kérdés. 

Bella Ellis kiemelte az utószóban, hogy bár a könyv története csupán fikció, de rengeteg dolgot emelt bele a regénybe a lányok életéből. Az iskola ahova jártak, a családi ház ahol együtt éltek, az apa foglalkozása mind-mind olyan dolog, ami megismerhető a Brontë nővérek életrajzából. Az írónő nagyszerűen alkotta meg a karaktereket, látszódik, hogy komoly kutatómunka előzte meg ez írást. Igyekezett úgy ábrázolni a Brontë nővéreket, amilyennek megismerhetjük őket a leírások alapján. 

Charlotte a józan és intelligens testvér, aki ösztönesen tudja hogyan kell az emberekkel kommunikálni. Anne a szelíd és engedelmes lány, ő a legkisebb a családban. Emily pedig egy igazi nyughatatlan lélek, akiket nem kötnek a konvenciók. Kiszámíthatatlan, olyan mint a forgószél és nem mellesleg szerintem az ő karaktere a legviccesebb. (Nem meglepő módon ő volt az abszolút kedvencem. ) Mindegyik fejezet az egyik nővérhez kötődik, így jobban megismerhetjük a gondolataikat. 

Nagyon tetszett, hogy szoros kötelék van közöttük. Szerették és támogatták egymást mindenben. Persze voltak apró-cseprő viták, de soha nem felejtették el, hogy a legfontosabb az, hogy ott vannak egymásnak. Bármi is történik, mindig számíthatnak egymásra. Együtt legyőzhetetlenek és bármire képesek, még arra is, hogy belopózzanak egy idegen házba, vagy távoli tájakra utazzanak és a rejtélyek nyomába eredjenek önmagukat nem kímélve. Az igazság ugyanis mindennél fontosabb. Bár egy olyan világban élnek, ahol a nőknek nincsen sok szava a férfiakkal szemben, mégis minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy az igazság napvilágot lásson. Igazán erős és kompetens női karakterek, akik bármire képesek. Nincsenek előttük akadályok, mindenre elszántak, az igazság mindennél fontosabb számukra. Hatalmas kedvencekké váltak. 

Az utóbbi időben rájöttem arra, hogy sokkal jobban szeretem azokat a könyveket, melyek nem mellőzik a líraiságot. Bella Ellis írásmódja pontosan olyan, amilyet én is szeretek. A leírások nagyszerűek, a képek csodálatosak. Igazán élvezetes volt olvasni, egyáltalán nem volt mesterkélt a szöveg. Nem lett a kor paródiája, abszolút hitelesen adta vissza az 1800-as évek hangulatát. 

Arra jöttem rá most az értékelés írása közben, hogy imádnám, ha lenne belőle sorozat a Netflixen, én biztosan megnézném. 

Nem tudok elmenni szó nélkül a kötet borítója mellett. Egyszerűen csodálatos. Nagyon szeretek mindent, ami vintage, erről a regényről pedig abszolút ez jut eszembe. Az egyik legszebb, amit mostanában a kezemben fogtam. 

Össszességében nekem nagyon tetszett Az eltűnt hitves című könyv. A cselekmény rendkívül izgalmas és szövevényes, egy másodpercre sem eresztett, csak úgy faltam a lapokat. Rengeteg csavar akadt a történetben, és bár bevallom én nem lepődtem meg annyira a végkifejleten, de az odavezető út azért rendesen megtornáztatta az agyamat. A karakterek nagyszerűek, a Brontë nővérek nem csak írónak, hanem detektívnek is nagyszerűek lennének. Bella Ellis abszolút kitett magáért, remek munkát végzett és sikerült úgy írni a lányokról, hogy nem tűnik teljesen idegennek tőlük a történet. A kor szerelmesei és a Brontë nővérek rajongók szerintem nagyon fogják szeretni a történetet, de igazából bátran ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed kis krimire vágyik. 


5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

A Brontë nővérek nevéhez és regényeihez rengeteg filmes feldolgozása létezik, ezekből találtok képeket a bloggereknél. A feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, a filmfeldolgozások alapjául szolgálói regények szerzőjét és címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.06 Csak olvass!
10.08 Nem félünk a könyvektől
10.10 Olvasónapló
10.12 Veronika’s Reeder Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése