2020. október 6., kedd

Patrick Süskind: A ​parfüm + Nyereményjáték

Sziasztok!

A parfüm talán az egyetlen olyan regény, amelyben a legmeghatározóbb szerepet az illatok és szagok töltik be. Süskind hátborzongató klasszikusa, a német irodalom egyik legismertebb regénye, idén új köntösben kerül újra a hazai könyvesboltok polcaira. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a szagok és illatok árjában, és próbáljatok szerencsét, hátha megnyeritek a kiadó által felajánlott példányt!

Volt már példa arra, hogy egy-egy könyvet nem én, hanem Miklós értékel a blogon. Mivel ebben a háztartásban ő a thriller/krimi/horror/misztikus fan, így A parfüm is az ő asztala. Én már olvastam egyszer a könyvet és bár abszolút nem az én műfajom, de nagyon tetszett a történet. Egy igazi emberi tragédia, melyben megtapasztalhatjuk, hogy senki sem születik rossznak, a világ teszi tönkre az embereket. Mivel Miklós nagy vágya volt, hogy ő is megismerkedhessen a történettel és ki vagyok én, hogy az álmok útjába álljak, így most ő ír nektek a könyvről. Remélem elnyeri majd a tetszéseteket az írása. 

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én egyszerűen imádom azokat a könyveket, amikben sorozatgyilkosok szerepelnek. Engem mindig is érdekelt a pszichológia, azon belül is a kriminálpszichológia. Lehet hogy ezért is alakult ki ezt fajta érdeklődés bennem az történeket iránt. Az ilyen jellegű könyvekben ezek a gyilkosok nem csak karakterek, hanem összetett, komplex személyiségek is egyben, akiknek a fejével gondolkodni igazán nagy kihívás. Mostanában merült fel bennem egy másik könyv kapcsán, hogy vajon a könyvekben megjelenő brutalitást meddig lehet fokozni? Vagy el lehet-e jutni arra a szintre, amikor az emberi brutalitás sokszínűsége már nem okoz meglepetést? Jelentem Patrick Süskind: A Parfüm című regénye a brutalitást egy teljesen új szintre emelte számomra. És ebben az esetben nem feltétlenül a fizikai erőszakot értem, hanem sokkal inkább a lelki bántalmazást.

De nézzük is, hogy miről szól a könyv:

“Jean-Baptiste Grenouille a 18. század egyik legzseniálisabb és egyben legvisszataszítóbb jelensége, aki az illatok géniuszaként írta be magát korának történetébe. A sors fintoraként szag nélküli testtel, Prizs legbűzösebb negyedében, a halpiacon látta meg a napvilágot, ahol nem várta senki, így szeretet sem jutott neki. Pedig semmire sem vágyott jobban, minthogy szeressék, és kivívja az emberek elismerését. S mivel számára a világ illatok és szagok forgataga, megalkotta minden idők legtökéletesebb parfümjét. Az ellenálhatatlan szépség, a visszautasíthatatlan szeretet illatának forrása s legfontosabb alapanyaga azonban az emberi bőr, de Grenouille-t ez sem állíthatta meg.”





Ez a történet szerintem egy vérbeli tragédia. A főszereplő, Grenouille tragédiája. A könyv eleje számomra különösen meghökkentő volt. A sok naturalista ábrázolás, a főszereplő hányatott sorsának ismertetése…egész egyszerűen túl sok volt egyszerre, egy rövid időre le is kellett tennem a könyvet és elgondolkodtam, hogy te jó ég, ez a sok szörnyűség akár meg is történhetett a 18. században. Képtelen voltam belegondolni, hogy egy gyermekkel születésétől kezdve csak rossz dolgok történjenek és a szeretet legkisebb, pislákoló fénye sem talál utat hozzá. 

Mostanában egyébként több olyan könyvet is olvastam, amikor megpróbáltak motivációt adni a gyilkosok tetteinek. Egy tragikus háttértörténettel, egy gyermekkori traumával megpróbálták igazolni, hogy a gyilkosság, amit elkövetett nem jöhetett volna létre a a múlt jelenre gyakorolt hatása nélkül. Nekem tetszik ez a megközelítés, hiszen ebből is láthatjuk, hogy semmi sem fekete vagy fehér. A sorozatgyilkosok is emberek, csak sok esetben nekik több jutott az élet negatív oldalából, amihez természetesen szükség van egy alapvetően labilis személyiségre. Ebben az esetben Grenouille tettei érthetőek, de természetesen nem megbocsáthatóak. 

A könyv alapvetően egy olyan ember életét mutatja be, aki nem akar mást, csak igazolni saját magának és az egész világnak azt, hogy ő nem csak egyszerű, a halpiacon született, szagtalan gyermek, aki képtelen a szeretetre. Ő ennél sokkal több. 

A regény alapvetően négy fő részből áll. Az első részben ismerhetjük meg a hányatott sorsú fiú születésének körülményeit és gyermekkorát. A második részben a parfümkészítés mesterségébe tanul bele, mestere Baldini segítségével. A harmadik részben megalkotja a tökéletes parfümöt, ami higgyétek el, abszolút nem olyan lesz, mint amit várnátok. A negyedik rész pedig egy sokkoló jelenettel lezárja a gyilkos történetét.

Grenouille egy rendkívül összetett karakter, a körülötte lévő emberek nem is igazán tudnak vele mit kezdeni. Zárójeles megjegyzés: a fiúnak olyan brutális  immunrendszere van, hogy komolyan szerintem a történelem összes járványa elérte őt, de valahogy mindig mindent túlélt. Az író rendkívül jó érzékkel bontja ki Grenouille személyiségét, mely a regény végén, egy számomra katartikus jelenettel éri el a tetőpontját, egyben lezárását. A vége annyira meghökkentő volt számomra, hogy többször is el kellett olvasnom az utolsó oldalakat. 

Természetesen több karaktert is meg lehetne említeni, akik hozzátettek valamit Grenouille nagy utazásához (a mestere Baldini, a kis Laure Richis és édesapja), de  végső soron ez a könyv Grenouille története, egy gyilkos története.

Összességében bátran ajánlom mindenkinek a könyvet, aki szeretne megismerni egy brutális, meg nem értett és rendkívül komplex karaktert, Grenouille személyében. A sorozatgyilkosokkal foglalkozó könyvek közül ez a történet meghatározóvá vált számomra, ugyanis talán először éreztem azt, hogy valamilyen formában képes voltam meglátni egy gyilkosban a sebezhető gyermeket. Megismerhettünk egyrészről egy karaktert, akit a szeretetnek még a pislákoló fénye sem közelített meg soha, csak a halpiac bűze, ahol született és a szeretetlenség, ami körülvette egész élete során. Másrészről a könyv rávilágított arra, hogy alapvetően mennyire vágyunk a másik elismerésére, és, hogy saját magunkat az emberek visszajelzései alapján határozzuk meg leginkább. Ez az elismerési igény a regényben a szeretetlenség egyik igen fontos velejárója, amit a főszereplő folyamatosan megtapasztal, és ezáltal válik azzá a tragikus sorsú sorozatgyilkossá, akit ma is ismerünk. Én abszolút élveztem a könyvet, olvassátok el ti is!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

A regénynek egyik központi témáját az illatok és szagok adják, és mivel illatmintákat virtuálisan nem tudunk megosztani veletek, annyi lenne a feladatotok, hogy válaszoljatok az egyes állomásokon található kérdésekre. Helytelen válasz nincs, most a ti véleményetekre és kedvenceitekre vagyunk kíváncsiak! (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Egy tavaszi/nyári illat?


a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.06. Csak olvass!
10.08. Utószó
10.10. Readinspo
10.12. Never Let Me Go

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése