2020. október 10., szombat

Virginie Grimaldi: Csillagfényes ​utazás + Nyereményjáték


 Sziasztok!

Ki ne vágyna arra élete legnehezebb pillanataiban, hogy csapot-papot hátrahagyva nekiinduljon a nagyvilágnak? A Csillagfényes utazásban egy ilyen útra kísérjük el a leterhelt és anyagi problémákkal küzdő Annát, aki két lányához igyekszik közelebb kerülni a néhány hónapos skandináviai kaland alatt. Tartsatok Annáékkal és a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Az, hogy mit jelent az anyaság és milyen érzés anyának lenni talán nem is igazán lehet szavakba önteni. Ezt az ember csak akkor fogja fel igazán, ha életet ad egy aprócska lénynek. Mindenkinek vannak elvárásai és különböző gondolatai, hogy milyen is lesz majd a szülői lét, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy ezek az elképzelések ténylegesen megvalósulnak. Van amikor az anyaság egy csoda, de akár azt is érezheti az ember, hogy egy borzasztó rémálomba került. A szülői lét egy folyamatos tanulás, egy állandó készenléti állapot. Mindegy, hogy a gyerkőc 3 hónapos, 3, vagy esetleg 30 éves. Amint az a baba beteszi a lábát a családba, örökre a szüleinek a szeme fénye lesz. Ahogy a gyerekek nőnek, úgy változnak. Kezdetben egy horzsolás, egy kék folt, vagy egy elveszett játék jelenti a legnagyobb problémát, később azonban ezen problémák eltűnnek, a kétségek, a szorongások és a szívfájdalmak kerülnek előtérbe. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy tehetetlen és semmit sem tud tenni azért, hogy segítsen. Nehéz dolog anyának lenni, egy örökké tartó küzdelem, de minden másodperce csodálatos. 

No de lássuk miről is szól pontosan a könyv!

Mit ​tesz egy teljesen eladósodott, harminchét éves, kétgyerekes pincérnő, ha elveszíti a munkáját, de végkielégítésként egy nagyobb összeghez jut? Kifizeti a tartozásait, hogy megmentse a lakását, és keres egy új állást? Anna, aki mindig is biztonsági játékos volt, erre készül, ám valami azt súgja neki, hogy ez a legrosszabb, amit tehet. Hiszen a sok munka miatt évek óta alig látja a lányait, a tizenhét éves Chloét és a tizenkét éves Lilyt, akik küszködnek az iskolával, a szerelemmel, és mind anyjuktól, mind egymástól eltávolodtak. Márpedig Annának semmi sem fontosabb a gyerekeinél. Ezért mindenki legnagyobb döbbenetére úgy dönt, hogy kölcsönkéri apja új lakóautóját, és hármasban nekivágnak, hogy körbeutazzák Skandináviát. A gyerekek meg vannak róla győződve, hogy anyjuknak „elgurult a gyógyszere”, ám ahogy telik az idő, az Annában beállt változás rájuk is hatni kezd. Az északi fénnyel, fjordokkal, erdőkkel és kalandokkal teli úton új barátok, új élmények és új érzések várják őket, amelyeknek tükrében hátrahagyott életük is egészen más színben tűnik fel.
A Csillagfényes utazás finom humorral mesél a bátorságról és a feltétel nélküli szeretetről. Megmelenget, elgondolkoztat, és reményt nyújt akkor is, ha körülöttünk olyan hideg szelek fújnak, akár az északi sarkkörön.

Vannak könyvek, amelyek azonnal leveszik az embert a lábukról, Csillagfényes utazás pontosan ilyen volt számomra. A fülszöveg rendkívül ígéretesnek tűnt, a borító pedig szerelem volt első látásra. A Sarki fény, Skandinávia óriási szerelem, hatalmas álmom, hogy bebarangolhassam ezeket a csodálatos területeket. 

A regény alapja egy fantasztikus utazás, mely hatására anya és lányai végre újra egymásra találhatnak. Anna már régóta úgy érzi, hogy az élete egy taposómalom. Mindent megpróbál annak érdekében, hogy felszínen maradhasson, de egyre nehezebben sikerül neki. A sok munka, a rengeteg lemondás felőrli az egész családot. Bár Anna igyekszik erősnek tűnni, megpróbálja elrejteni a sok fizetetlen csekket és felszólítást, de mégsem tudja olyan jól titkolni ezeket a dolgokat, hiszen Chloé és Lily teljesen tisztában van az anyagi helyzetükkel. A rengeteg kimondatlan probléma, a múlt árnyai rányomják a bélyegét a család helyzetére. Nem találják a közös hangot és szép lassan elkezdenek elsodródni egymástól. 

Forrás: Pixabay

Mikor Anna egy nagyobb összeghez jut, meghozza élete egyik legmeghatározóbb és legirracionálisabb döntését és bebarangolja lányaival Skandináviát. Kezdetben nem megy könnyen a dolog, óriási vitáktól hangos a lakóautó, de szép lassan minden a helyére kerül. Rájönnek ahhoz, hogy működőképes legyen a családjuk gyökeres változásokra van szükség. Ismét egymásra kell hangolódniuk és minden múltbéli sérelmet át kell beszélniük. Ahogy haladnak előre a lakókocsival és bebarangolják az északi vidéket, úgy kerülnek egyre közelebb egymáshoz. Korábban nagyon kevés időt töltöttek el együtt, de a lakóautó jótékony hatásának köszönhetően egy szorosabb egységet kezdtek el alkotni. Szép lassan rájöttek arra, hogy milyen sokat jelentenek egymásnak. 

A könyvben a váltott fejezetek lehetővé teszik, hogy mindhárom lány gondolataiba bepillantást nyerhessünk. Anna, Chloé és Lily fejezetei teljesen különböznek egymástól. Az édesanyánál egyszerű leírást találhatunk, Chloé fejezetei tulajdonképpen blogbejegyzések, Lily pedig a naplójába ír. A regény igazából az ő fejlődésük története. 

Anna rendkívül nehéz helyzet van, hiszen egyedül neveli a  12 és 17 éves lányát. Anyagi gondokkal küzdenek, a mindennapi élet és nehézséget okoz számukra. Sokat dolgozik, alig van otthon, de mindezek ellenére rendkívül keveset keres. Ez rengeteg frusztrációt okoz mindenkinek, nem tud igazi támasz lenne gyermekei oldalán. 

Lily egy igazán kedves és szerethető karakter. Imádtam a humorát, a szarkazmusát, jókat nevettem az ő fejezetein. A naplóbejegyzésekből egy komoly és szimpatikus kislány képe rajzolódik ki előttünk. Ez az út sok szempontból volt fontos számára. Nem csak a családjához került közelebb, de olyan embereket ismerhetett meg, akik sokat változtattak a gondolkodásán és segítettek neki abban, hogy még véletlenül se váljon áldozattá az iskolában. 

Chloé egy igazi kamasz, aki leginkább saját magával van haragban. Tele van frusztrációval és félelemmel és szorongással. Fontos számára, hogy szeressék, emiatt sajnos csinál butaságokat is, de igazán helyén van a szíve. Hajlamos arra, hogy robbanjon és akkor ott kő kövön nem marad. Persze azonnal meg is bánja, de tudja, hogy a kimondott szavakat nem lehet visszaszívni. 

Hihetetlenül nagy dolog, sőt...mondhatni őrültség, amit Anna tett. A teljes bizonytalanságot választotta és minden pénzét erre az utazásra költötte. Kifizethette volna a kölcsön egy részét, de ő máshogyan döntött. Tudta, érezte, hogy válaszút előtt áll. Ha a kölcsön mellett dönt, akkor semmi sem változik és talán végleg szétesik a családja, ha viszont elindul erre az útra, akkor talán akkor találja meg önmagát és a lányaival a közös hangot, amikor már minden más elveszett. Természetesen az a sok tartozás megvárta őt és bár egy vasa sem maradt, mégis a leggazdagabb embernek érezhette magát. Megtalálta azt a kincset, amiről azt hitte, hogy már rég elveszett.

A lenyűgöző kalandok új ismertségeket és izgalmas fordulatokat rejtegetnek. A könyvben van pár meglepő fordulat, melyek hatására sok minden átértékelődik az olvasóban. 

A borító szerintem nagyon szép, igazi Sarki fény hangulatot áraszt. 

Összességében nekem kifejezetten tetszett Virginie Grimaldi legújabb regénye. Ez a történet a családról, a szeretetről, az anyaság nehézségeiről és egy óriási kalandról szól. A karakterek szerethetőek voltak, az utazás pedig maga volt a csoda. Legszívesebben fogtam volna a hátizsákomat és bepattantam volna melléjük a lakóautóba. Szívesen megismerkedtem volna az összes utazóval és hagytam volna, hogy magával ragadjon engem is Skandinávia varázsa. Végig azon izgultam, hogy Anna, Chloé és Lily végre ismét igazi családdá válhasson.  Ha szeretitek a hasonló történeteket, mindenképpen adjatok egy esélyt ennek a regénynek. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon akkor ITT vásárolhatod meg.



Nyereményjáték

Anna, Chloé és Lily Skandinávia legszebb helyeit járják be a Csillagfényes utazásban, úgyhogy mi más is lehetne a játékunk témája, mint a könyvben fellelhető csodás helyszínek? Minden állomáson találtok egy képet, amely alapján ki kell találnotok a helyszín nevét ÉS az országot, ahol megtalálható. A Rafflecopter dobozba tehát a hely nevét és az országot is várjuk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.10: Csak olvass!
10.12: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése