2020. október 9., péntek

Piotr Socha - Wojciech Grajkowski: Fák + Nyereményjáték

Sziasztok!

Piotr Socha Méhek című, látványos és izgalmas könyve után újabb ifjúsági ismeretterjesztő kötettel jelentkezik. A lengyel illusztrátor és Wojciech Grajkowski Fák című könyvében mindent megtalálunk, amit ezekről a sokszínű és különleges növényekről tudni érdemes, ráadásul a hatalmas albumban szemkápráztató, csodás tablók és képek egészítik ki az információkat és érdekességeket. Tartsatok három bloggerünkkel és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!

A fák tulajdonképpen a Föld legnagyobb és legsokoldalúbb élőlényei. Lenyűgöző látvány, amikor egy aprócska kis facsemetéből gigantikus méretű növény lesz. Földünk minden kontinensén megtalálhatóak, lombkoronájuk, törzsük és gyökerük rengeteg állatnak nyújt táplálékot és lakóhelye. Továbbá kiemelkedően fontos, hogy Föld légkörének oxigéntartalmát jórészt a fáknak köszönhetjük, ugyanis a Föld növényei felelősek azért, hogy mindig friss oxigén kerüljön a légkörbe. Ha az ezek nagy részét jelentő fákat kiirtanánk, akkor a maradék növények nem tudnának elegendő oxigént termelni, ezért a levegő sokkal kevesebb oxigént tartalmazna, mint most, az pedig végzetes lenne az egész világra nézve. Rengeteg mese és mítosz kötődök hozzájuk, egyes kultúrában varázserejű lénynek tartják őket. Sok mindenre használhatóak, gyakorlati hasznosságuk megkérdőjelezhetetlen. A könyvek, amelyeket olvasunk, a bútoraink, az újságok...megannyi dolgokat tudna mindenki felsorolni, amelyek nem léteznének a fák nélkül. Szükségünk van rájuk, így fontos, hog ismerjük és tiszteljük őket. Ebben lehet segítségünkre a Manó Könyvek legújabb ismeretterjesztő könyve. Lássuk miről is szól pontosan. 

Látogass el a fák különleges világába! Nézd meg, melyik a legmagasabb, a legöregebb és legvastagabb közöttük! Találkozz az entekkel, Ádámmal és Évával, Robin Hooddal és Buddhával! Ismerd meg a favágó munkáját, és figyeld meg, milyen épületeket, hangszereket és járműveket lehet fából készíteni! Ismerkedj meg az életfával, az emberevő fával és a szent fügefával! Ne késlekedj, vár az erdő!





Őszinte leszek veletek, erre a könyvre egyszerűen nincsenek szavak, igazán lenyűgöző. Nem ismertem a szerző másik kötetét melyek a méhekről szóltak, így kezdetben a lelkesedésem eléggé mérsékelt volt. Mikor a lányok először felvetették a turné ötletét, nem fogott meg annyira a kötetet, de végül mégis csatlakoztam a turnéhoz. Aztán amikor először a kezembe fogtam ezt a kötetet még a szavam is elakadt. Álomban sem gondoltam, hogy ennyire csodálatos és érdekes lesz. 

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, Piotr Socha és Wojciech Grajkowski arra vállalkozott ebben az ismeretterjesztő kiadványban, hogy megismerteti az olvasójával közelebbről a fákat a lehető legsokoldalúbb módon.  

Minden oldal egy új fejezetet és egy új témát villant fel. A középpontban mindig egy óriási, tablószerű illusztráció van, a szöveget pedig a lapok szélén találjuk. Igazából szerintem minden, amiről egy kicsit is érdemes beszélni ezekről a fenséges növényekkel kapcsolatban helyet kapott a kötetben. Ez a lista olyan hosszú, hogy igazából csak ezek felsorolásával is megtölthetném a bejegyzést, pár példát azonban mindenképpen kiemelnék a könyvből. Az olvasás során megismerhetjük a fák évgyűrűit, a lenyűgöző mitikus lényeket, a legidősebb és bennszülött növényeket, de még a családfáról és a szent fákról is esik néhány szó. Már ez a pár példa is megmutatja, hogy mennyire szerteágazó módon kerülnek bemutatásra a fák.

 Jó volt látni, hogy milyen mélységes tisztelettel íródott a kötet, minden oldalról árad a természet szeretetet és védelme. 

A könyv legnagyobb erőssége, hogy minden korosztály számára élvezhető. Érdeklődő óvodások, kiskamaszok, de még a szülők is tátott szájjal fogják olvasgatni ezt a nagyszerű kiadványt. Azon családok számára, akik igazi természetbúvárok, imádnak kirándulni és a természetben kalandozni egyszerűen kötelező olvasmány. 

Az első gondolatom mikor a kezembe vettem ezt a kötetet az volt, hogy a mérete harmonizál a tartalmával. Hatalmas, tekintélyt parancsoló könyv...de milyen is legyen egy olyan kiadvány, amely a fákról szól. Az illusztráció egyszerűen csodálatos, hihetetlen, hogy mennyire minőségi munka. Ezek a rajzok nem csak díszként funkcionálnak, hanem ismeretterjesztő funkcióval is bírnak. Segítségükkel sokkal jobban megismerhetjük a fák világát. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy még jobban óvjuk és tiszteljük ezeket a nagyszerű növényeket.

Összességében óriási meglepetés volt számomra ez a könyv és minden oldalát imádtam. Nincs túl sok ismeretterjesztő kötet a polcomon, de ezek után biztosan jobban figyelek majd az ilyen jellegű kiadványokra. Őszintén ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a természet iránt. Rengeteg hasznos információt tudhatunk meg a fákról és az erdőkről, nagyszerű délutáni időtöltés lehet a családnak egy-egy unalmas délutánon, vagy éppenséggel egy-egy családi kirándulás alkalmából.  

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon akkor ITT vásárolhatod meg.


Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban különleges fákat keresünk, melyek betűit elrejtettük a bejegyzésekben. Keressétek meg a kiemelt betűket, és a helyes fafajta nevét írjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére! (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.09. Csak olvass!
10.11. Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése