2020. december 1., kedd

Matthew Quick: All ​together now – A remény turnébusza + Nyereményjáték


Sziasztok!

Matthew Quick új, keserédes és szívmelengető ifjúsági regénnyel jelentkezik, melyből a Netflix filmet is készített. Tarts három bloggerünkkel az All ​together now – A remény turnébusza című kötet blogturnéján, ismerd meg egy különleges fiatal lány, Amber Appleton megható történetét, és nyerd meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!

Arra gondoltam, hogy a bevezetőben beszéljünk egy kicsit a különböző traumákról és azokról az eseményekről, melyek gyökeresen megváltoztatják az ember életét. Ezek egész biztosan nyomot hagynak bennünk. Vannak, akik könnyebben lerázzák a fájdalom súlyát, de sokan olyan mély sebeket szereznek, aminek a begyógyulására egy egész élet is kevés. Amikor valami szörnyű dolog történik velünk, egy valamit tehetünk csak, igyekszünk túlélni. Az út nem könnyű, sokszor eltemet minket a fájdalom, olykor elveszítjük régi önmagunkat, akár depresszióba is süllyedhetünk, azonban mindenkinek saját magának kell megtalálni a személyes poklából kivezető utat. No de miért is volt fontos erről beszélni? Lássuk miről szól pontosan a könyv!

Vajon ​a derű vagy a fájdalom diadalmaskodik?
A 17 éves Amber Appleton egy iskolabuszban lakik anyának alkalmatlan anyjával, mégis javíthatatlan optimista, aki rendszeres látogatója egy idősek otthonának, zene segítségével tanít angolra koreai nőket, és összebarátkozik egy magának való vietnámi veteránnal és annak kutyájával, de aztán olyan csapás éri, amit nem tud feldolgozni. Mély depresszióba süllyed.
Matthew Quick, a Napos oldal írója új regényében egy töretlenül pozitív lány elméjébe vezet be minket, ahol jól megfér a humor a sorscsapásokkal és a kisszerűség a nagyvonalúsággal. A könyvből a Netflix készített filmet.
Az év leglelkesítőbb, legreménytelibb regénye.
Éld meg a csodáját!



Mikor először láttam ezt a könyvet, azonnal beleszerettem a fülszövegébe. Éreztem, hogy igazán nekem való történet lesz. Aztán megláttam, hogy a könyvből film is készül a Netflixen, ráadásul Auli'i Cravalho-val a főszerepben, így nem is volt kérdésére számomra, hogy el szeretném-e olvasni a történetet. 

A remény turnébusza egy igazán kedves, lebilincselő és megható történet a szeretetről és barátságról. A könyv fontos és szerves részét képezi a hit, de ez egyáltalán nem szájbarágós módon van jelen a történetben, nem érzi azt az ember, hogy meg akarják téríteni. Amber különleges kapcsolatot ápol Jézussal életének minden területén, rendszeresen hivatkozik rá, imádkozik hozzá. 

A kötetet két részre lehet bontani. Az első felében Ambert és az ő életét ismerhetjük meg. Ő egy igazán kedves, szerethető, laza, nagyszájú lány, akinek fontos szerepet játszik a hit az életében. Az egyik legönzetlenebb karakter, akiről mostanában olvastam. Rendszeres látogatója egy idősek otthonának,  ahol egy szópárbajon méri össze erejét minden szerdán a legnépszerűtlenebb lakóval, zene segítségével tanít angolra koreai nőket, és összebarátkozik egy magának való vietnámi veteránnal és annak kutyájával. Mindent megtesz a barátaiért, ami a szívén az a száján. Rendkívül optimista személyiség, aki mindenben meglátja a szépet és a jót. Bár minden ideális tűnik, azonban egy komoly és súlyos titkot rejteget. Édesanyja nagyon kevés pénzt keres, nem tudnak megengedni maguknak egy lakást, így éjszakánként az iskolabuszban húzzák meg magukat. Amber életének ezt a részét féltve óvja, nem szeretné, hogy bárki is tudomást szerezzen arról, hogy tulajdonképpen hajléktalan. 

Sajnos a jó emberekkel is történnek szörnyű, rettenetes dolgok. Hiába vagyunk optimisták, kedvesek, hiába jótékonykodunk, az emberi galádságtól semmi sem védhet meg minket. Amikor valami szörnyű dolog történik velünk, egy valamit tehetünk csak, igyekszünk túlélni. 

A kötet második felében Amber is egy ilyen helyzettel találja szemben magát, olyan csapás éri, amit nem tud feldolgozni, mély depresszióba süllyed. Teljesen szétesik, csak árnyéka lesz önmagának. Kételkedni kezd mindenben, amiben eddig hit. Komoly és fontos kérdéseket tesz fel Chee atyának, a plébánosnak, akivel szoros kapcsolatot ápol, de egyikre sem tud az atya válaszolni neki. Miért történnek rossz dolgok a világban? Hogy engedheti ezt Isten? Mért történnek rossz dolgok a jó emberekkel? Ha valamit máshogy cselekedtünk volna, akkor is így történt volna? Elkerülhető a szörnyű végkifejlet?
Ezek olyan egyetemes kérdések, melyek mindannyiunkban megfogalmazódnak hasonló helyzetben. Válaszolni azonban sajnos nem lehet rá. Vannak dolgok, melyekre egyszerűn nincs válasz. 

Egy váratlan fordulat azonban arra készteti Amber-t, hogy elhagyja szobája rejtekét. Barátai segítségével egy jótékonysági gálát szervez, ez pedig megváltoztatja az életét. 

A karakterek szerethetők és nagyszerűek. Az idősek otthona lakóitól kezdve, a zsémbes veterántól át, az iskolai kívülállókon keresztül mindenkiből kapunk egy kis szeletet. Annyira jó volt olvasni mindenkiről egy keveset. A SNI-s diákok elfogadása, a bullying kérdése, a társadalmi munka értéke és hasznossága mind-mind jelen van ebben a történetben. Egyik szál sincs elnagyolva, a könyv minden része komoly és mély tanulságokkal szolgál a YA korosztály számára is befogadható módon. 

A kötet hangulatát imádtam, olvasás közben rengeteget nevettem, de bevallom párszor el is sírtam magam. Annyira szép és felemelő volt Amber története, hogy úgy érzem még sokáig velem fog maradni. Alig várom, hogy megnézhessem a filmet is Netflixen, remélem az is ennyire fog majd tetszeni. Bevallom, kicsit nehezen szoktam meg a könyv stílusát, de ahogy túllendültem a laza és hétköznapi megfogalmazási módon csak úgy faltam a lapokat. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a könyvet, az utóbbi hónapok egyik kedvenc olvasmánya lett. A remény turnébusza egy igazán kedves, lebilincselő és megható történet a szeretetről, hitről, reményről és barátságról. A karakterek szerethetők, Amber az egyik legszimpatikusabb és legszerethetőbb főhős, akiről mostanában olvastam. A regény cselekménye komoly és mély tanulságokkal szolgál a YA korosztály számára is befogadható módon. Bátran ajánlom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a regénybe. 



Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban Matthew Quick további, magyarul megjelent regényeinek címét keressük. Minden állomáson összekevertük és kiemeltük az egyik főszereplő nevének betűit, a ti feladatotok, hogy kitaláljátok a nevet, és a rafflecopter dobozba beírjátok a hozzá tartozó regény címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.01. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése