2021. február 22., hétfő

Móra Kiadó baba-mama turné (Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú/Örülj, hogy lány)

Sziasztok!

Turnénk során a Móra Kiadó kiadványaival ismerkedhetünk meg közelebbről, a babavárástól kezdve, a születésen át, a legkisebbeknek készült foglalkoztatókig. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott három babás könyvcsomag egyikét!

Janikovszky Éva már gyerekkorom óta óriás kedvenc számomra. Kicsiként az Égigérő fű, a Kire ütött ez a gyerek?, a Velem mindig történik valami című kötetei varázsoltak el. Imádtam az írónő humorát, minden mondatából sugárzott a gyermeki jókedv és a pozitivitás. Jókat kuncogtam az írásain, teljesen oda meg vissza voltam a stílusáért. Gyerekként nagy hatással volt rám, hogy Janikovszky Éva tűpontosan ábrázolja a gyermeki lelket és gyermeki gondolatmenetet, teljesen tudtam azonosulni főszereplőjével. Később az Aranyeső című regénye majd a felnőtt könyvei varázsoltak el. Azt hiszem határozottan állíthatom, hogy az egyik kedvenc magyar írónőm. 

No de lássuk miről is szól pontosan ez a két könyv!

Van, amit az ember előre megérez. Különösen akkor, ha babát vár. Nem is akartam előre megtudni, hogy mi lesz, mert nekem csak lányom lehet. És az az érdekes, hogy amikor meghallottam, hogy én most már igazán anyuka vagyok, és kisfiam van, eszembe sem jutott, hogy lányt akartam, csak annak örültem, hogy végre megszületett és egészséges, és amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk. Hogyan is lett volna lány, mikor fiú!






Van, amit az ember előre megérez. Különösen akkor, ha babát vár. Nem voltam kíváncsi, hogy mi lesz, mert tudtam, hogy nekem csak fiam lehet. De amikor meghallottam, hogy én most már igazán anyuka vagyok, és kislányom van, eszembe se jutott, hogy fiút vártam, csak annak örültem, hogy végre megszületett és egészséges, és amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk, senki más. Hogyan is lett volna fiú, mikor kislány!





Már régen elhatároztam, hogy beszerzem az írónő Örülj, hogy lány/Örülj, hogy fiú című könyvét. Sőt azt is fontolgattam, hogy majd ezen könyvek segítségével áruljuk el a leendő nagyszülőknek a baba nemét. A szerveződő baba-mama turné kapcsán, mikor felmerült, hogy írhatunk erről a két könyvről szuper lelkes lettem, hiszen ezer éve már, hogy a kívánságlistámon voltak. 

Elárulok Nektek valami szuper személyes dolgot magamról. Miklós és én nagyon vágyunk már egy kisbabára, szóval rengeteget beszélgetünk a témáról. Szóba került már az is, hogy mit szeretnénk, mi legyen a baba neme. Természetesen mindannyian egyetértünk abban, hogy a legfontosabb az, hogy egészséges legyen majd a pici, de nem léphetek ki a saját bőrömből. Ahogy a könyvben is le van írva, az ember sokszor meg van arról győződve, hogy kisfia, vagy kislánya lesz. Valahogy az egyik nem felé jobban húz az ember szíve. Nem azért, mert a másikat el sem tudná képzelni, csak egyszerűen kisfiús/kislányos anyukának látja magát. Őszinte leszek veletek, amikor elképzelem magam elé a leendő kisbabámat, az esetek 99%-ában kislánynak látom. Nem vagyok én fiú ellenes és ha kiderül, hogy a leendő bébibogyó kisfiú lesz természetesen minden megváltozik majd. Ahogy a könyvben is le van írva, ha minden máshogy alakul, az sem jelent semmit, nem jött el a világvége, vagy az apokalipszis.  Ha kiderül, hogy másmilyen a baba neme, mint amire először gondoltunk, átkattan valami az agyban és az ember már el sem tudja képzelni másnak a kisbabáját. Hogyan is lehetne valaki más, mikor pont úgy tökéletes ahogy van. 

A két kis könyv pontosan ezt meséli el. Egy anyuka (vagy éppenséggel egy apuka) ezerféleképpen elképzeli a leendő kisgyermekét. Akár fiúról, akár lányról van szó, megannyi kép lepereg az ember szeme előtt. Janikovszky Éva is rengeteg vicces és szórakoztató képet vetít az ember elé, hogy mit tesz majd a leendő gyermek fiúként, vagy éppenséggel lányként. Persze vitatkozhatunk arról, hogy a könyvben tálalt nemi szerepek miként is állják meg manapság a helyüket a 21. század világában, de én egyszerűen nem tudtam és igazából nem is akartam komolyan venni az írást. Nem hiszem, hogy az írónő komolyan gondolta volna az általa leírt sorokat, inkább csak felsorakoztatta az összes sztereotípiát, amit az adott nemű gyermekről szoktak mondani a szülők és a rokonok. Persze rengeteg találó pont van benne, de nem lehet és nem is szabad általánosítani. Persze, hogy a kislányok is lehetnek nagyok és erősek, és a kisfiúk is szavalhatnak szépen majd Anyák napján. De álljunk meg egy pillanatra és tegyük a szívünkre a kezünket. Mi az első mondata az embernek, ha meglát, egy kislányt? Mi az első mondata, ha meglát egy kisfiút? Lássuk be egy kislányra ritkán mondják azt, hogy erős és bátor, egy kisfiúra pedig azt mondják ritkán, hogy kedves, aranyos, szép és melegszívű. A társadalmi sztereotípiák pontosan úgy működnek, ahogy a könyvben is le van írva. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének mások a gyerekek, ez csupán egy kedves kis görbe tükör némi humorral fűszerezve. 

Örülj, hogy fiú, Örülj, hogy lány, mondja a két kis könyv címe is. Hiszen bármilyen is lesz a kisbaba neme, pontosan olyan, amilyennek lennie kell. És pontosan ez adja a könyv lényegét. Mindegy, hogy fiú, mindegy, hogy lány...a lényeg az, hogy egészséges legyen és amikor majd felsír, tudni fogják a szülők, hogy az ő kis pöttömük pontosan olyan, amilyennek lennie kell.

Olvasás közben rengeteget mosolyogtam, egyszerűen imádom Janikovszky Éva stílusát. Réber László rajzai pedig tökéletesen kiegészítik ezeket a kis könyveket. Nem igazán tartom gyerekkönyvnek, inkább egy tökéletes ajándék babaváró buliba a leendő kismamának/kispapának, ha már tudja a baba nemét. Plusz ahogy említettem a nagyszülőknek is kedves kis ajándék lehet, amivel elárulhatja az ember, hogy a leendő unoka kisfiú, vagy kislány lesz. 

Összességében én nagyon szerettem mindkettő kiskönyvet, jókat mosolyogtam olvasás közben. Azt hiszem, hogy újra előveszem majd, ha végre megfogan a mi kis csodánk és kiderül majd a neme. Semmiképpen sem szabad komolyan venni az írást, hiszen rengeteg sztereotípia van benne, aminek nem az általánosítás a célja, sokkal inkább a szórakoztatás. Leendő anyukáknak, apukáknak, nagymamáknak, nagypapáknak nagyszerű és tökéletes olvasmány. Én csak ajánlani tudom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT  és ITT tudod megrendelni a kis könyveket. 



Nyereményjáték

Játékunk során az állomásokon olyan híres mesehősökkkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter vagy rajzfilm nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagok egyikét. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway


Állomáslista

02.22. - Csak olvass! : Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! 
02.24.  - Könyv és más: Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!
02.26. - Veronika’s Reader Feeder: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?, Babageometria -Ritmusok
02.28. - Könyv és más: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?
03.02. - Csak olvass!: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?,  Babageometria -Ritmusok, 
03.04. - Könyv és más:  Állatszálloda, Kisvakond utazik, Tíz színes pici paca, Vuk és Karak - Kirakóskönyv
03.06. - Csak olvass!: Kisvakond utazik, Kisvakond játszik, Vuk és Karak - Kirakóskönyv
03.08.- Veronika’s Reader Feeder: Indulás! Buszozzunk!, J. Kovács Judit: Kerekítő évkerék Dalok - mondókák - jeles napok - játékok, Kisvakond utazik, Vuk és Karak - Kirakóskönyv

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése