2021. március 26., péntek

Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Szép sötét Vanessám hatalmas sikereket ért el külföldön, és ez nem véletlen. A Libri Könyvkiadó jóvoltából már a magyar olvasók is megismerkedhetnek Vanessa történetével, ráadásul ha a turné során velünk tartotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Az okos és ambiciózus, mindössze tizenöt éves Vanessa Wye viszonyba bonyolódik nála huszonhét évvel idősebb, karizmatikus irodalomtanárával, Jacob Strane-nel. Tizenhét évvel később egyre több, a hatalmával és a tekintélyével visszaélő férfi ellen indul eljárás, és váratlanul Strane-t is szexuális zaklatással vádolja meg egy volt tanítványa, aki Vanessához fordul segítségért.
Vanessa lehetetlen választással szembesül: hallgasson, hiszen hajdani kamasz énje önként vállalta ezt a kapcsolatot, vagy értékelje újra a múlt eseményeit?
Hogyan hagyhatná cserben az első szerelmét, aki alapvető hatást gyakorolt az egész életére? Lehetséges lenne, hogy a férfi, akit tinédzserként szeretett, egyszerűen csak manipulálta őt? De hogyan lehetne ő áldozat, ha semmire sem kényszerítették? Egyáltalán mi az igazság, és mi történt valójában az iskolában?


Kicsit nehéz helyzetben érzem magam. Már pár napja befejeztem a könyvet, de még mindig keresem a szavakat. Folyamatosan kavarognak bennem a gondolatok, miután becsuktam a könyvet sem tudtam elszabadulni Vanessa történetétől. Valahogy beleivódott a bőröm alá és képtelen vagyok elengedni. Nagyon felemás érzéseim vannak. Az egyik legzseniálisabb könyv, amit mostanában olvastam, ugyanakkor legszívesebben a sarokba hajítanám és elfelejtkeznék a létezéséről is. Egyik oldalról azt kívánom bárcsak sose ismertem volna meg a történetet, hiszen rendkívül megterhelő olvasmány, olyan, mintha egy sötét felleg telepedett volna a lelkemre, mely azóta sem tűnt el. Másik oldalról viszont egy hihetetlenül fontos regénynek tartom, melyet mindenkinek meg kellene ismernie. A szexuális visszaélések témája egy olyan dolog, amiről nem lehet egyszerűen eleget beszélni. Az utóbbi időben a Me Too mozgalom hatására rengeteg történet látott már napvilágot, mégis minden egyes alkalommal vérezni kezd a szívem, ha ilyesmit olvasok. A Szép sötét Vanessám egy rendkívül erős és megterhelő olvasmány, melynek középpontjában egy erőteljesen megkérdőjelezhető kapcsolat áll. 

A társadalom efebofílianak azt a szexuális irányultságot, amikor valaki a kora ellenére tartósan a 15-18 évesekhez vonzódik. Az efebofíliára adott társadalmi reakció nagyban függ attól a kultúrától és történelmi kortól, amelyben ez előfordul. A középkorban például ez egy széles körben elfogadott jelenség volt. A tehetős és gazdag középkorú férfiak szívesen választottak maguknak fiatal feleséget. A felvilágosult 21. században, főleg a nyugati kultúrában azonban kissé máshogy tekintenek az emberek az ilyen típusú kapcsolatokra. A megítélése rendkívül kettős, sokan a szabad szerelmet hirdetve semmi kivetnivalót nem látnak az ilyen típusú kapcsolatokban, mások azonban erőteljes aggályaikat fejezik ki. 

A regény története szerint a 15 éves fiatal Vanessa viszonyba bonyolódik nála huszonhét évvel idősebb, karizmatikus irodalomtanárával, Jacob Strane-nel. A regény két idősíkon játszódik; a jelenben és a múltban. Megismerhetjük kapcsolatuk kialakulását, az azt követő  időszakot mely ahhoz a jelenhez vezetett, ahol a tanárt nyíltan szexuális zaklatással vádolják. A kötet főleg Vanessára koncentrál, a kapcsolat kezdetétől követhetjük őt a felnőtté válás útján, láthatjuk, hogy milyen hatással van a férfi az életére. 

A kamaszkor alapjáraton egy feszült és sérülékeny időszak. A testi és lelki fejlődés hatására a fiatalok hirtelen más szemmel kezdik el látni a világot. Sokan nem tudnak még mit kezdeni ilyenkor a nőiességükkel, vagy éppen férfiasságukkal, kissé esetlenek és félszegek. Egy idősebb személy figyelme azonban mindent megváltoztat. Nincs is jobb érzés annál, mint amikor valaki azt érezteti velünk, hogy különlegesek vagyunk. Pontosan így kezdődött Vanesse és Strane kapcsolata. 


Az afrikai szavannán is mindig azokat a zebrákat cserkészik be a tigrisek, akik lemaradtak a falkájuktól, így nem meglepő, hogy Strane is hasonló módon "vadászik" az iskolában. Lenyűgöző hatékonysággal választja ki azt a diákot, aki nem kötődik szorosan a többiekhez. Minél kevesebb kapcsolódási pontja van a közösséghez a tanulónak, annál jobb, hiszen így még kisebb a lebukás veszélye. A férfi közeledése módszeres, mindig csak akkorát lép, hogy Vanessa ne ijedjen meg. Azt érezteti a lánnyal, hogy az irányítás az ő kezében van, csak olyan történhet közöttük, amit engedélyez a tanár számára, mégis ő teszi meg a kezdő lépéseket. Még ha a lány nemet is mond valamire, egy kis idő után újra próbálkozik és mivel Vanessa nem szeretne csalódást okozni neki, így soha nem mond neki nemet. Kétségbeesetten igyekszik különlegesnek érezni magát, fontos számára Strane figyelme. Ha néha meg is fogalmazódik benne, hogy helytelen dolgot tettek vele, azonnal elhessegeti ezt az érzést és újból visszatér a férfihoz. Belekapaszkodik abba, hogy az irányítás az ő kezében volt mindvégig. Strane mesteri módon manipulálta őt. Az öncélú irodalmi óráktól kezdve, az apró érintéseken át, az érzelmi zsarolásig mindent bevetett annak érdekében, hogy maga mellett tartsa a lányt. Soha egy másodpercig sem törődött igazán azzal, hogy mi lesz Vanessa sorsa, ha kiderül kettejük viszonya, mégis elérte, hogy a lány feláldozza magát a férfiért, ráadásul büszkén és bátran vállalja azt. Ahogy haladunk előre az időben és egyre idősebb lesz Vanessa is, egyre furcsább lesz kettejük kapcsolata. Képtelenek elszakadni egymástól. Sokszor olyan érzésem volt, hogy Vanessa azért tartja fenn a férfivel ezt a furcsa viszonyt, hogy saját maga és mások előtt is igazolja, hogy ami vele kamaszként történt az nem volt szexuális visszaélés, csupán egy izgalmas párkapcsolat. Mindent megtesz azért, hogy így gondoljon vissza azokra az időkre, nem akar áldozat lenni egy másodpercig sem. Ő különleges volt, kiválasztott, ő beleegyezett, őt szerették és megbecsülték...ha hirtelen máshogy kezdene tekintene a dolgokra, akkor talán az egész élete összeomolna. 

Kate Elizabeth Russell egy másodpercig sem árul zsákbamacskát, nem romantizálja a kapcsolatot. Az olvasó számára az első másodperctől nyilvánvaló a férfi szándéka és mesterkedése. Strane nem egy kétségbeesett hős szerelmes, aki 42 éves kora ellenére, egy 15 évesbe szeretett bele. Nem egy szegény pára, aki a társadalmi konvenciók ellenére csak boldog szeretne lenni az imádott lánnyal. Ő csupán egy manipulatív seggfej, aki megkívánt egy fiatal lányt, és kénye kedve szerint formálta és használta őt. Nem volt semmi lányregényes, vagy romantikus ebben a kapcsolatban...ez egy lélekromboló, gyomorforgató viszony volt, melyet teljes mértékben ő uralt. 

Vanessa nem igazán egy szimpatikus és szerethető karakter, de nem is az a regény célja, hogy szeressük őt. Az életét teljes mértékben meghatározta ez a kapcsolat, mondhatni nem lett túlságosan egészséges a lelke. Strane olyan mély sebeket ejtett rajta, amelyet még önmagának sem képes beismerni. Olvasás során sokszor eszembe jutott a környezet felelőssége. Vajon mi okozhatta azt, hogy Vanessa ilyen mélyre sodródjon? Miért nem ismerte fel senki, hogy egy rendkívül diszfunkcionális és romboló kapcsolat függője lett? Miért volt fontosabb az iskolának a hírneve, mint egy fiatal lánynak az élete? És végezetül, miért gondolták azt a szülők, hogy ha nem beszélnek a dologról, akkor az olyan, mintha meg sem történt volna? Hol kezdődik az egyén felelőssége? És vajon mit tehet a környezet annak érdekében, hogy az ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg? Hisz látjuk, hogy Strane számára nem Vanessa volt az egyetlen lány. Több szexuális visszaéléssel is meggyanúsították őt, mégis éveken át taníthatott az iskolában. Legjobb tanárnak választották meg, a közösség megbecsült tagjaként tekintettek rá. Ne legyünk naivak, nem azért Vanessa volt az egyetlen, akivel szexuális kapcsolatot létesített, mert ő annyira különleges lett volna a szemében. Nem hiszem, hogy egy másodpercig is szerelmes lett volna a lányba. Egyszerűen csak a többiekkel nem jutott el odáig. Ahogy már írtam is, ő nem egy hősszerelmes, sokkal inkább egy ragadozó. 

A Szép sötét Vanessám nem igazán az egy nap alatt kiolvasom könyv kategória. Egyszerűen képtelen az ember egyhuzamban végigolvasni. Néha meg kell állni és szünetet tartani benne, mert egy idő után a feszültség szinte elviselhetetlenné válik. Az első pillanattól kezdve drukkoltam Vanessának, hogy képes legyen végre kilépni a kapcsolatból és végre elinduljon a gyógyulás útján. Szívből remélem, hogy egyszer sor kerül majd erre. 

A regény nagyon jól bemutatja, hogy nem minden esetben könnyű a #metoo mozgalomhoz történő csatlakozás. Nem mindenki képes kiállni és elmondani a saját történetét. Ettől nem lesz gyenge, vagy szánalmas az illető, csupán több időre van szükség a gyógyuláshoz. A szexuális zaklatást nem mindenki képes emelt fővel vállalni. Vannak, akik örökre csendben maradnak és szép lassan tönkre mennek. Ezért fontos, hogy meghallgassuk őket áldozathibáztatás és értékítélet nélkül. Nincs is annál nehezebb dolog, amikor valaki az egész lelkét tárja a nagy nyilvánosság elé, ezért ha hasonló történettel találkozunk körültekintően kell nyilatkoznunk. Ezzel a kis lépéssel talán erőt adhatunk azoknak is, akik még az árnyékban vannak. 

A Szép sötét Vanessám egy rendkívül erős és nagyszerű olvasmány. Az egyik legzseniálisabb könyv, amit mostanában olvastam, ugyanakkor legszívesebben a sarokba hajítanám és elfelejtkeznék a létezéséről is. Komoly és fontos témával foglalkozik, melyet egyszerűen nem lehet a szőnyeg alá söpörni.  Ez nem egy romantikus történet két szerető szív tiltott kapcsolatáról, sokkal inkább egy fiatal lány megrontásának a története, ahol az idősebb férfi nem riad vissza a manipulációtól, vagy érzelmi zsarolástól sem.  Strane nem egy hősszerelmes, csupán egy manipulatív seggfej, aki megkívánt egy fiatal lányt, és kénye kedve szerint formálta és használta őt. Nem egy könnyed olvasmány, szétcincálja az ember lelkét és sokáig beférkőzik a bőrünk alá. Bár nem tudom azt mondani, hogy szerettem ezt a könyvet, de az biztos, hogy óriási hatással volt rám. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvben a polcodon van a helye, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Az erőszak minden formája egy életre szóló trauma az áldozatoknak, de ez egy olyan dolog, amiről muszáj beszélni. Minden állomáson találtok egy írónőt, aki szintén feldolgozta ezt a nehéz témát, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a képen szereplő hölgy nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

03. 20. – Fanni’s Library
03. 22. – Könyv és más
03. 26. – Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése