2021. március 25., csütörtök

Mérgezett almás pite, avagy a Gonosz Mostoha kedvence + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ki ne gondolkozott volna még ez azon, hogy egy-egy gonosz karakter hogyan vált azzá, ami? És ki ne volna kíváncsi rá, hogy mitől váltak a Disney legsötétebb karakterei olyan szívtelen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Serena Valentino új sorozata, melynek minden kötetében egy-egy gonosz karakter kap főszerepet, és melynek első kötete, a Hófehérke mostohájával foglalkozó Ki a legszebb? a Manó Könyvek jóvoltából most már magyarul is elérhető. Neked is felkeltette az érdeklődésedet ez a különleges könyv? Akkor csatlakozz bloggereinkhez, kövesd nyomon az extráinkat, és nyerd meg a kötet egy példányát!

Az előző bejegyzésemben már írtam arról, hogy mit is gondolok a könyvről. Bár nagyon tetszett a Gonosz Mostoha története, még sem vagyok maradéktalanul boldog, nem igazán avattam új kedvencet. A történet nagyszerű, igazán izgalmas és érdekes mélységet adott Serena Valentina a Királynő karakterének. Talán emiatt is sajnálom annyira, hogy nem lett egy kicsit hosszabb a kötet, szívesen olvastam volna még arról a folyamatról, mely örökre megváltoztatta a korábban vidám és mosolygós fiatal nőt, aki a jót látta az emberekben és szeretettel halmozta el a körülötte élőket. Disney rajongóknak szerintem kötelező olvasmány, nagyon érdekes egy kicsit bekukkantani a felszín alá és megismerni az általunk ismert szereplők eredetének egy történetét. 

Forrás: Pinterest

Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy milyen extra bejegyzéssel rukkoljak elő, aztán eszembe jutott, hogy nagyon régen osztottam meg veletek receptet, így adta magát a dolog és sütöttem egy pitét, melyet még a Királynő is megirigyelne. Mielőtt azonban rátérnék a receptre, lássuk miről szól a könyv pontosan!

A ​fiatal királylány Hófehérke, és gonosz mostohája, a Királynő történetét mindenki ismeri. A mesélésről mesélésre változó apró különbségeket leszámítva a történet mindig ugyanaz: a Királynő féltékeny lesz a lányka szépségére, és ez odáig vezet, hogy megpróbálja eltenni láb alól az édes, naiv kislányt. Arról már sokkal ritkábban szól a történet, hogy a Királynő mitől is lett ilyen gonosz. Sokan próbálták már találgatni az okokat. Talán már a természeténél fogva is egy gonosz boszorka volt, szépsége pedig mindössze a Király elcsábításának eszközeként szolgált. Mások szerint a Királynő azért gyűlölte a lánykát, mert a Király első feleségére emlékeztette. Ám a leggyakrabban egy romlott lelkű nőszemélynek festik le, aki egész nyomorult életében nem szeretett egyetlen teremtett lelket sem. Valójában oly sokféle magyarázat létezik, amely a Királynő végtelen hiúságát és féltékeny dühét találgatja, hogy bajos is lenne számba venni őket. A sorozat első könyve egy olyan változatát meséli el a történetnek, amellyel az olvasóközönség eddig nem találkozott. Egy történetet, mely szerelemről, veszteségről, és egy csipetnyi mágiáról szól. Ez a Gonosz Mostoha könyve.

Hófehérke története hosszú időre nyúlik vissza, szinte biztos vagyok benne, hogy a legtöbb generációnak, ha egy Disney mesét kellene egy bizonyos gyümölcshöz társítani, akkor az almáról garantáltan mindenkinek ez a történet jut eszébe. Mindezek után mi mást is választhattam volna, mint egy almás pitét a mai bejegyzéshez. Lássuk is a hozzávalókat!


Tészta

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só
  • 30 ml víz

Töltelék

  • 80 dkg alma
  • 15 dkg barnacukor
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió (opcionális)
  • 4 dkg vaj
  • fél citrom leve

1. lépés Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, fontos, hogy hideg legyen a vaj, a kezünk hőjétől kell megolvadnia morzsolás közben. Ezt követően hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a kevés vizet, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha készen vagyunk fóliába csomagolva 15-20 percre betesszük a fagyasztóba. 

2. lépés A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk. Fontos, hogy nagyjából egyforma vastagságúak legyenek az almaszeletek, így egyenletesen sülnek majd. Ha ezzel megvagyunk beletesszük egy nagyobb edénybe, majd a barnacukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük. Mire végzünk ezzel a lépéssel ki is vehetjük a tésztánkat a fagyasztóból.

3. lépés A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat rászórjuk.

4. lépés A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, majd kivágjuk belőle a megfelelő formát és az almák tetejére rakjuk. A tetejét vízzel megkenjük és porcukorral megszórjuk. A forma kiválasztásának csak a képzeletetek és az ügyességetek szabhat határt, mi a stílusosság jegyében a mérgezett alma szimbóluma mellett döntöttünk. Ahogy láttátok én egy kicsit elrontottam, kevés tésztát hagytam, így kicsi lett a minta rajta. Az interneten persze találhattok ennél szebb kivágott formát is, de első nekifutásra úgy gondolom, hogy egyáltalán nem panaszkodhatok. 

Ha nem szeretnétek formát a tetejére akkor csak simán borítsátok le a kinyújtott lappal, csak szurkáljátok meg egy kicsi a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon, miközben sül. 

5. lépés A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük (légkeveréses funkción).

6. lépés Mi bekentük színes ételfestékkel az almát, hogy jobban látszódjon, de ez persze csak opcionális. 

7. lépés A formában, melegen, vagy hidegen tálaljuk. 

Ennyi is lett volna ennek a rendkívül finom pitének a receptje. Nem akarom nagyon fényezni magam, de Miklós szerint ez volt a legfinomabb almás pite, amit eddig valaha kóstolt. :D Remélem tetszett ez a kis különlegesség az oldalon, én nagyon imádtam az elkészítését. 

Ha kipróbáljátok a receptet, akkor mindenképpen jelöljetek minket a képen, vagy akár el is küldhetitek nekünk üzenetben. Nagyon kíváncsian várjuk!

Ha most a Gonosz Mostoha inspirálta recept után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban - csak hogy a témánál maradjunk - gonosz mesehősöket gyűjtöttünk össze, akikkel valószínűleg mindenki találkozott már. De vajon emlékszel még, hogy melyik mesében keserítették meg ezek a szereplők a főhősök életét? Ahhoz, hogy nyerhess, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy melyik meséből származnak a blogokon lévő gonoszok, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


KÉP

a Rafflecopter giveaway

Állomások

03. 15. Utószó
03. 17. Dreamworld extra
03. 19. Fanni’s Library
03. 21. Csak olvass!
03. 23. Dreamworld
03. 25. Csak olvass! extra

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése