2021. március 7., vasárnap

Mayim Bialik: FelNŐni


Sziasztok!

Mikor megláttam, hogy Mayim Bialik egy felvilágosító könyvvel rukkol elő a nagyközönségnek azonnal kíváncsi lettem a kötetre. Óriási sitcom rajongó vagyok, az Agymenők volt az egyik kedvenc sorozatam, ezen belül is Amy Farrah Fowler volt a legkedvesebb karakterem. Kezdetben persze semmit nem tudtam róla, de aztán szép lassan a sorozat egyik központi karakterévé vált és engem is érdekelni kezdett, hogy ki is ő valójában. Bevallom, konkrétan leesett az állam amikor megtudtam, hogy valójában ledoktorált és tudományos munkát is folytat. Hihetetlenül kíváncsian vártam a kötet magyar kiadását és óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Mielőtt azoban rátérnék az értékelésre, lássuk miről is szól pontosan a könyv.

A ​mai világban lányként felNŐni nem egyszerű feladat. Egyensúlyozni kell a család, a barátok, a szerelem, a hobbik és az iskola között… lehet, hogy úgy gondolod, erre csak egy szuperhős lenne képes. Pedig valójában semmi másra nincs szükséged, csak egy kis információra!
Mayim Bialik, az Agymenők sztárja tudományos tények, saját történetei és az élet során felszedett bölcsessége segítségével mesél nekünk a nővé válás folyamatáról – biológiai, pszichológiai és szociológiai szempontból.
Kötelező olvasmány minden tinilánynak!
Mayim Bialik leginkább Amy Farrah Fowlerként ismert Amerika első számú vígjátéksorozatából, az Agymenőkből. Mayim a kaliforniai egyetemen szerezte BSc-diplomáját neurológiából, illetve hebraisztikából és judaisztikából, majd a PhD-ját szintén a kaliforniai egyetemen végezte neurológiából. Mayim egy normális, tökéletlen anyuka, aki igyekszik mindent simán intézni egy olyan világban, mely gyakran kicsúszik a kezei közül. Díjnyertes színésznő, idegtudós, anya és felNŐtt lány.

Mayim Bialik könye a FelNőni nem más, mint egy útmutató ahhoz, hogyan legyünk erős, eszes, magabiztos és elbűvölő fiatal lányok. Persze én már régen felNŐttem, de nagyon kíváncsi voltam arra, hogy az általam nagyra tartott színésznő és neurológus miként ír a kamaszkorról, erről a rendkívül zavaros és nehéz időszakről. 

A tinédzserkor nehéz időszak az ember életében. A különböző testi és lelki változások megijeszthetik és összezavarhatják az embert. Nem igazán tudom, hogy történt-e bármilyen változás azóta, de nekem a múltból úgy rémlik, hogy a különböző felvilágosító órák és próbálkozások mindig nyögvenyelősek és rendkívül kínosak voltak. Valahogy soha nem arról volt szó, ami igazán számított volna. Vagy olyan dolgokról volt szó, amit már mindenki tudott, vagy pedig olyanról, amihez a csapat nagy része még éretlen volt. Az egész olyan volt,  mintha mindenki csak szerette volna kipipálni ezt a feladatot és senkit sem érdekelt igazán, hogy a megfelelő módon beszéljen velünk. Persze visszatekintve nem is hibáztathatok érte senkit, nyilván egy egész osztály előtt erre nem is igazán lehetett lehetőség, hiszen a csapat nagy része komolytalanul viselkedett. A füzetek, amiket kaptunk, vagy a könyvek, amiket esetleg ajánlottak csupán a biológiai változásokról írtak, a különböző lelki folyamatokról nem igazán esett szó. Mindezek miatt igazán kíváncsi lettem Mayim Bialik könyvére, hiszen a fülszöveg és a különböző megjelenések alapján úgy láttam, hogy teljes mértékben meghaladja az általam eddig ismert hasonló típusú könyveket. 

A kötet több fejezetből áll, melyekből megismerhetjük a nővé válás folyamatát – biológiai, pszichológiai és szociológiai szempontból. Rendkívül olvasmányos könyv, egy másodpercig sem száraz. Mayim Bialik nem untatja az olvasóját a száraz biológiával és pszichológiával, hanem megfelelő kontextusba helyezve a saját tapasztalait is beleszőve, rendkívül olvasmányosan ír a kamaszkor zavaros időszakáról. Többek között arról olvashatunk ebben az útmutatóban,  hogyan működik a testünk, miben különbözik a fiúk és lányok testfelépítése egymástól. Kiemeli, hogy fontos az egészség és ehhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a minőségi ételek fogyasztása és a rendszeres testmozgás, ugyanakkor nem felejtkezik el a mentális egészség fontosságáról sem.  Megtudhatunk egysmást a társas kapcsolatokról, barátságról és a szerelemről, de még a továbbtanulásról is. Egyszóval tényleg mindent érint, ami összefüggésbe hozható a tinédzserkorral. Emellett persze számtalan tippet, trükköt is olvashatunk, megemlíti a különböző stresszkezelési technikákat, ír az iskolarendszerről, vagy éppen abban segít, hogy könnyen felismerhessük, hogy megbízhatunk-e barátainkban. A könyv egy pontján az iskolarendszer témakörénél még Malala-t és az ő történetét is megemlíti, ami óriási meglepetés volt számomra. Nem tudom, hogy mennyire tudjátok, de számomra Malala az egyik legnagyobb példakép, aki fiatalsága és az őt ért merénylet ellenére rendületlenül küzd a lányok továbbtanulási lehetőségeinek kiterjesztéséért az országában. Azt hiszem ez volt az a pont, ahol végképp beleszerettem Mayim stílusába, gondolkodásába.

Nagyon tetszett, hogy a könyv az első pillanattól azt sugallja az olvasó felé, hogy minden pontosan úgy jó, ahogy van. Kiemeli, hogy fontos megérteni, hogy nagyon sokféle ember létezik, és semmi baj nincs azzal, ha az ember olyan, amilyen, hiszen ettől szép a világ. Nem kell és nem is szabad mindenkinek egyformán gondolkodnia és éreznie. Nem baj, ha kicsit különcek vagyunk, végül mindannyian megtaláljuk a saját utunkat. Ítélkezésmentesen ír a különböző problémákról, és arra bíztatja az olvasóját, hogy hasonló helyzetekben azonnal kérjen segítséget. 

Mayim Bialik stílusa szerintem egyszerűen zseniális, egy másodpercig sem éreztem magam kellemetlenül olvasás közben. Olyan volt, mint egy hosszú beszélgetés. A rengeteg példa és történet könnyen emészthetővé és rendkívül emberivé teszi az egész írást. Nem egy furcsa és kínos felvilágosító könyv, sokkal inkább egy igazi útmutató, mely óriási kincs lehet a tinédzserkori zűrzavaros időszakban. Persze nem tér ki mindenre és a szexualitásról rendkívül szemérmesen ír benne, de tökéletes alap lehet a gyermek számára. Ráadásul a a könyv vége felé teljesen úgy éreztem, hogy számomra is tud újdonsággal szolgálni a kötet. A stresszről szóló fejezet például még a 30 éves énemnek is nagyszerű tippekkel szolgált. 

A könyv címe szerintem nagyszerű, igazán ötletesen lett magyar nyelvre interpretálva. Külön piros pont, hogy a kiadó a kötet fordítása során vette a fáradtságot és a különböző szervezeteknek a magyar megfelelőit tüntették fel az egyes fejezetek alatt, így ha valaki szeretne utánajárni az oldalaknak, vagy ténylegesen segítségre van szüksége, akkor tudja hova fordulhat szükség esetén. 

Összességében nagyon tetszett Mayim Bialik útmutatója, biztos vagyok benne, hogy a jövőben nyugodt szívvel adom a gyermekem kezébe. A stílusa igazán könnyed, olyan mint egy hosszú beszélgetés. Nem akarja az olvasót száraz tényekkel, biológiával és különböző elméletekkel untatni, a különböző példák és történetek segítségével igazán könnyen emészthetővé és befogadhatóvá teszi az egész témát. Nem egy furcsa és kínos felvilágosító könyv, sokkal inkább egy igazi útmutató, mely óriási kincs lehet a tinédzserkori zűrzavaros időszakban. Én bátran ajánlom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

A recenziós példányt szeretném még egyszer megköszönni a Kolibri Kiadónak. Ha tetszett a könyv, akkor ITT tudjátok közvetlenül a kiadó oldaláról megrendelni. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése