2021. június 29., kedd

Gabriella Santini: 20 ​rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Manó Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Gabriella Santini által jegyzett 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot c. kötet. Ennek örömére a blogturné klub négy tagja bemutatja ezt a lenyűgöző gyűjteményt, mely méltó emléket kíván állítani húsz kivételes embernek, akik az életüket arra áldozták, hogy jobbá tegyék a világot. Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.

Vajon miért dönt úgy valaki, hogy egész életét egyetlen találmánynak szenteli? Ez a késztetés minden bizonnyal belülről jön, a többi ember szeretetéből és elhivatottságból fakad, legyen szó akár egy gyógyszerről, közlekedésről, világításról vagy éppen az internetről. Ez a könyv húsz kivételes ember történetét mutatja be, akik felfedezéseikkel vagy újításaikkal maradandó értéket hoztak létre.







Mindig is szerettem azokat a típusú könyveket, amelyek ismert emberek életét mutatják be kreatív, képes formában. Érdekesek, szórakoztatóak, és nem utolsó sorban természetesen tanító jellegűek. Olvasás közben szárnyra kap a képzelet és egy szempillantás alatt elképzelhetjük, hogy milyen is lehetett ezeknek az embereknek az élete. A könyv elolvasása után jó barátokként üdvözölhetjük az újonnan megismert feltalálókat, akik innentől kezdve inspirációként szolgálhatnak a jövő generációja számára. Mivel anno a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot nagy kedvenc lett nálam, ezért óriási lelkesedéssel vártam a sorozat újabb kötetét. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerhessék azokat az ismert és elismert embereket, akik valamilyen módon ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták az egész világot. 

A 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot egy igazán különleges és izgalmas kiadvány, mely segítségével a kötetben szereplő embereket ismerhetjük meg jobban. 4 fejezetet találhatunk a könyvben, melyek a következők: műszaki tudományok és gépészet, energetika és telekommunikáció, orvoslás és biológia, információs technológia. A könyvben szereplő feltalálók mindegyike különleges a maga módján. Óriási dolgokat vittek véghez, önmagukat nem kímélve mentek előre és küzdöttek az álmaikért, az egész életüket a tudomány szolgálatába állították. Bár az akadályok és a problémák őket sem kímélték, mégis kitartottak és óriási sikereket értek el. Rengeteg mindent köszönhetük nekik, munkásságuk a mai napig meghatározó. 

Nagyon tetszettek a történetek, a könyvben szereplő feltalálókat közelebbről megismerhetjük, így a korszakalkotó tudósok, feltalálók igazán emberinek tűnnek, úgy érezzük, hogy pontosan olyanok, mint amilyenek mi is voltunk. Látjuk, hogy a sikert nem aranytálcán kínálták nekik, így inspirálnak minket, megtanulhatjuk, hogy a kitartás nagyon fontos, hiszen csak így juthatunk előre. Mindig jó, amikor a kicsik játszva és észrevétlenül tanulhatnak. A könyvnek hála nemcsak tökéletes szórakozásban lesz részük, hanem művelődnek és okosodnak is. 

Nagyon tetszett a könyvben, hogy vegyesen válogatták össze a karaktereket. Férfiakat és nőket egyaránt találunk a kötetben. Vannak, akik jóval az 1900-as évek előtt éltek és munkálkodtak, de többen az új kor gyermekei. Bár egy kicsit a férfiak felé billen a mérleg (ha jól számoltam 6 nő és 14 férfi van), de összességében nagyon élveztem az olvasást. Ennek nyilván az lehet az oka, hogy a tudomány területén eleve több férfi tudós alkotott maradandót, hiszen a nők előtt jóval később nyílt meg az oktatás lehetősége, így nincs könnyű dolga azoknak, akik összeválogatták a kiadvány szereplőit. A 20. századtól kezdve azonban megjelennek a női alakok, akik a kislányok példaképeivé válhatnak. Természetesen nagyon lelkesen olvasgattam a férfiakról szóló részeket is, de bevallom nektek igazán a női alakok dobogtatták meg a szívemet. Egyszerűen imádtam ezeket az okos, lenyűgöző és inspiráló hölgyeket, akik méltán kerültek bele a kötetbe. Az én személyes kedvencem amúgy Telkes Mária volt, hiszen ő a mi nemzetünk szülöttje. Nagyszerű élmény volt olvasni róla, hiszen bevallom, nem ismertem annyira a nevét és a munkásságát, most azonban pótoltam a hiányosságomat. 

A grafika egyszerűen csodás, hihetetlen élmény már a könyv lapozgatása is. Az egyik legszebb kötet, amit mostanában láttam. Alig várom már a következő hasonló kiadványt, remélem a kiadó még rengeteg hasonló kötettel örvendeztet majd meg minket. Engem megvettek kilóra, szóval biztosan kiemelt helye lesz a polcon. 

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kisgyereknek jelent majd segítséget ez a kötet, hiszen megtapasztalhatják, hogy legnagyobb tudósaink és feltalálóink pontosan ugyanolyan problémákkal küzdöttek, mint bárki más. Többé nem távoli idegenek, hanem ismerős barátok, akik a könyvespolcról figyelnek minket. Bátorítanak és erőt adnak annak érdekében, hogy ki merjünk lépni a komfortzónánkból és naggyá válhassunk. Nem számít, hogy a természettudományok, az informatika, vagy éppen a különböző műszerek és eszközök szerelmesei vagyunk...ha igazán akarjuk, akkor mi is eljuthatunk oda, hogy egy egész világ megismerhesse a nevünket. Nincs előttünk lehetetlen, ha elkötelezzük magunkat egy adott irányba, legyen az a mérnöki tudomány, vagy a biológia/kémia akkor elérhetünk bármit és mi is naggyá válhatunk. 

Nagyon tetszett a kötet végén az idővonal, így jobban el tudjuk helyezni a lángelméket a fejünkben és jobban átlátjuk, hogy mikor is éltek. Igazán ötletes a könyv végén az alkotók bemutatkozása, sokkal személyesebbé vált így számomra. Látszik, hogy az alkotók tényleg a szívükön viselték a mesekönyv sorsát. 

Összességében nekem nagyon tetszett ez a könyv, igazán nagyszerű olvasmány kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akár esti mesének, akár délutáni közös olvasásnak is kiváló. Azon ritka mesekönyvek egyike, amit nem csak a gyerekek, hanem a szülők is élvezhetnek. A grafika csodálatos, álmodni sem lehetne szebbet. Bátran ajánlom mindenkinek. Ha szerettétek a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot című könyvet, akkor ez a kiadvány is nagy kedvenc lesz nálatok. 

Értékelés: 5/4,5


Nyereményjáték

Mostani játékunk során a feltalálóké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy nevet, illetve egy a) és b) állítást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, melyik találmány köthető a megnevezett személyhez.  Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

FELTALÁLÓ
Antonio Meucci
a) tűzijáték  b) telefon

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06/25 Utószó
06/29 Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése