2021. szeptember 10., péntek

Fodor Marcsi: 20 ​rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer + Nyereményjáték

Sziasztok!

A rendkívüli történetek sorozat következő részében 20 olyan magyar személyt ismerhetünk meg, akik az élet valamilyen területén kiemelkedőt alkottak és öregbítették országunk hírnevét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeknek a különleges és inspiráló személyeknek az életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 

Fodor Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben. Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír.










Mindig is szerettem azokat a típusú könyveket, amelyek ismert emberek életét mutatják be kreatív, képes formában. Érdekesek, szórakoztatóak, és nem utolsó sorban természetesen tanító jellegűek. Olvasás közben szárnyra kap a képzelet és egy szempillantás alatt elképzelhetjük, hogy milyen is lehetett ezeknek az embereknek az élete. Az pedig már csak hab a tortán, ha az ember olyan könyvet olvas, melyben a saját nemzetének szülöttjei kaptak helyet. A kötetben szereplő személyek mindegyike óriási hírnévre tett szert, a szabadulóművésztől kezdve, a feltalálón és a tervezőn át rengeteg terület képviselteti magát. A Rendkívüli történetek sorozat eddig kötetei nagy kedvencek lettek számomra, ezért óriási lelkesedéssel vártam a legújabb kötetet. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerhessék azokat a magyar származású  ismert és elismert embereket, akik valamilyen módon ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták az egész világot. Fontos tudniuk, hogy honfitársaink az élet minden területén helytállnak és attól még, hogy egy kis ország vagyunk a Kárpát-medence szívében mégis nagy elmékkel és igazán tehetséges művészekkel büszkélkedhetünk. Ezek az emberek igazi büszkeségei az országnak, a magyar identitás és büszkeségtudat szerves részét képezik. Öregbítik kis hazánk hírnevét és bebizonyítják, hogy nincs számunkra lehetetlen. Ha igazán elhivatottak, tehetségesek és szorgalmasak vagyunk előttünk is ugyanúgy megnyílhat a lehetőségek tárháza, nem kell ehhez Amerikában születni. 

A könyv elolvasása után jó barátokként üdvözölhetjük a karaktereket, akik inspirációul szolgálhatnak a jövő nemzedék számára. Bár az írások E/1-ben íródtak, mégsem a kötetben szereplők saját írásai. Sokkal inkább fiktív vallomások, melyek során jobban megismerhetjük őket. A személyes hangnak köszönhetően pedig könnyebben tudunk azonosulni velük. Megtudhatjuk, hogy hazánk büszkeségei milyen problémákkal küzdöttek, honnan indultak és milyen út vezetett az áttörő sikerig. Óriási dolgokat vittek véghez, önmagukat nem kímélve mentek előre és küzdöttek az álmaikért, az egész életüket a hivatásuknak szentelték. Bár az akadályok és a problémák őket sem kímélték, mégis kitartottak és óriási sikereket értek el. Rengeteg mindent köszönhetük nekik, munkásságuk a mai napig meghatározó. Nevüket az egész világ ismeri, elismeréssel adóznak tehetségük, tudásuk, vagy éppen szorgalmuk előtt. 

Nagyon tetszettek a történetek, a könyvben szereplő feltalálókat közelebbről megismerhetjük, így a korszakalkotó tudósok, feltalálók igazán emberinek tűnnek, úgy érezzük, hogy pontosan olyanok, mint amilyenek mi is voltunk. Látjuk, hogy a sikert nem aranytálcán kínálták nekik, így inspirálnak minket, megtanulhatjuk, hogy a kitartás nagyon fontos, hiszen csak így juthatunk előre. Mindig jó, amikor a kicsik játszva és észrevétlenül tanulhatnak. A könyvnek hála nemcsak tökéletes szórakozásban lesz részük, hanem művelődnek és okosodnak is. 

Nagyon tetszett a könyvben, hogy vegyesen válogatták össze a karaktereket. Férfiakat és nőket egyaránt találunk a kötetben. Vannak, akik jóval az 1900-as évek előtt éltek és munkálkodtak, de többen az új kor gyermekei. Bár egy kicsit a férfiak felé billen a mérleg (ha jól számoltam 5 nő és 15 férfi van), de összességében nagyon élveztem az olvasást. Ennek nyilván az lehet az oka, hogy az 1800-as években még kevésbé termett babér a nők számára, sokkal kevesebb lehetőségük volt arra, hogy maradantót alkossonak, vagy éppen arra, hogy a világ egyenrangúként tekintsen rájuk. Maga az oktatás lehetősége is később nyílt meg számukra. A 20. századtól kezdve azonban megjelennek a női alakok, akik a kislányok példaképeivé válhatnak. Természetesen nagyon lelkesen olvasgattam a férfiakról szóló részeket is, de bevallom nektek igazán a női alakok dobogtatták meg a szívemet. Egyszerűen imádtam ezeket az okos, lenyűgöző és inspiráló hölgyeket, akik méltán kerültek bele a kötetbe. Az én személyes kedvencem egyértelműen Karikó Katalin volt, akinek a neve egyszerűen megkerülhetetlen a pandémia miatt. Nem tudom tudjátok-e, de az idei év augusztusában az amerikai Columbia egyetem bejelentette, hogy az idei Horwitz-díjat Karikó Katalinnak és kutatótásának, Drew Weissmannak adja. Ezt a díjat a Nobel-díj előszobájaként is szokták emlegetni, a neve pedig egyre többször merül fel, ahogy közeledünk a Nobel-díj jelöltek megnevezéséhez. El sem tudom mondani, hogy mennyire drukkolok neki. Ő egy igazi példakép, ráadásul az első női magyar díjazott lenne. 

A grafika egyszerűen csodás, hihetetlen élmény már a könyv lapozgatása is. Az egyik legszebb kötet, amit mostanában láttam. Alig várom már a következő hasonló kiadványt, remélem a kiadó még rengeteg hasonló kötettel örvendeztet majd meg minket. Engem megvettek kilóra, szóval biztosan kiemelt helye lesz a polcon. 

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kisgyereknek jelent majd segítséget ez a kötet, hiszen megtapasztalhatják, hogy legnagyobb tudósaink és feltalálóink pontosan ugyanolyan problémákkal küzdöttek, mint bárki más. Többé nem távoli idegenek, hanem ismerős barátok, akik a könyvespolcról figyelnek minket. Bátorítanak és erőt adnak annak érdekében, hogy ki merjünk lépni a komfortzónánkból és naggyá válhassunk. Nem számít, hogy a természettudományo vagy éppen a spoert szeremesei vagyunk, ha igazán akarjuk, akkor mi is eljuthatunk oda, hogy egy egész világ megismerhesse a nevünket. Nincs előttünk lehetetlen, ha elkötelezzük magunkat egy adott irányba, legyen az a mérnöki tudomány, vagy a biológia/kémia akkor elérhetünk bármit és mi is naggyá válhatunk. 

Nagyon tetszett a kötet végén az idővonal, így jobban el tudjuk helyezni a lángelméket a fejünkben és jobban átlátjuk, hogy mikor is éltek. 

Összességében nekem nagyon tetszett ez a könyv, igazán nagyszerű olvasmány kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akár esti mesének, akár délutáni közös olvasásnak is kiváló. Azon ritka mesekönyvek egyike, amit nem csak a gyerekek, hanem a szülők is élvezhetnek. A grafika csodálatos, álmodni sem lehetne szebbet. Bátran ajánlom mindenkinek. Ha szerettétek a Rendkívüli történetek eddigi részeit,  akkor ez a kiadvány is nagy kedvenc lesz nálatok. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, a könyv kiemelt célja, hogy bemutasson 20 olyan magyar személyt, akik valamilyen módon öregbítették országunk hírnevét. Ebben a játékban sajnos összekeveredett néhány ismert magyar személy neve, így nektek kell segíteni kibogozni, és kideríteni, hogy kiről is van szó. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő személy nevét. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

AZ ÉN KARAKTEREM

Ó R I K K A   T A K L I N A


a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.10.: Csak olvass!
09.12.: Dreamworld
09.14.: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése