2021. szeptember 10., péntek

Tóth Gábor Ákos: Balatoni ​futár + Nyereményjáték

Sziasztok!

Tóth Gábor Ákos legújabb könyvében a millenniumi Balatonra kalauzol el bennünket, egész pontosan Balatonfüredre. Bloggereink egy utolsó balatoni kiruccanásra invitálnak benneteket, mielőtt elbúcsúzunk az idei nyártól. Tartsatok velünk, és ha ügyesen válaszoltok az állomásokon feltett kérdésekre, egy nyereménypéldányt is nyerhettek a kötetből!

Három évvel vagyunk az utolsó magyarországi kolerajárvány után. Egy évvel az egész országot (sőt még a császárt is) megmozgató millenniumi ünnepségek előtt. Egy fiatal újságírót a rossz magaviselete miatt úgymond száműznek Balaton-Füredre…
Az országos történésektől mentes kis település lakói, de a fővárosi zaj elől idemenekülő nyaralóvendégek is csak egy különc, fura szerzetet látnak benne… Ám vannak, akik mégis kíváncsiak az ő belső világára: a Jókai villát felépítő mester, a füredi társaságot elkápráztató szakácsnő, a szeretetotthont igazgató „svájci” fantaszta, az egyik első hazai női fotós, az egyik utolsó bakonyi betyár, és nem utolsósorban Eötvös Károly, a Balatoni utazás című könyv szerzője…
Mindez akár idilli végkifejletet is jelenthetne, ha… a Balatoni Futár alapító-főszerkesztője nem botlana bele abba az eltűntnek hitt szerelmi levelezésbe, amelyet a házas Jókai folytatott a tizennyolc éves gyámleányával…
Az Édesvízi mediterrán sorozat szerzője ezúttal a 19. század végi Balaton partra kalauzolja el az Olvasót, ahol együtt talán felfedezhetjük azokat az ízeket, illatokat, mámorokat, amik után titkon mindig is vágyakoztunk…

Mikor először megláttam a regényt két dolog miatt lettem igazán kíváncsi rá. Nincs mit tagadni ezen, egyrészről teljesen beleszerelmesedtem a borítóba. Tudjátok, vannak azok a retró hangulatú fémtáblák, amelyeket kirakodó vásárokon, vagy éppen a boltoban lehet kapni. Na nekem pontosan ezek a képek jutottak róla eszembe. A kép hangulata annyira magával ragadott, hogy már csak egy kicsit kellett győzködni magam azért, hogy részt vegyek a turnén. A második dolog, ami az olvasás felé billentette a mérleget, az cselekmény helyszínének otthont adó város, Balatonfüred volt. Veszprémi lány vagyok, a Balaton közelsége mindig természetes volt számomra. Egyszerűen nem tudok olyan évet felidézni az elmúlt 31 évem során, amikor legalább egyszer ne sétáltunk volna egyet a családommal Balatonfüreden. A Tagore-sétány és a kikötő szerves részét képezi az életemnek, mondhatnak nincsen nyár ezek nélkül. Mindig jó szívvel emlékszem ezekre a sétákra és hajókázásokra, ezért bíztam abban, hogy Tóth Gábor Ákos regénye csak fokozza a rajongásomat az északi - part és Balatonfüred irányába. 

Nagyon szeretem a történelmi regényeket, ha pedig az író részben fikciós, részben pedig valós eseményekre és személyekre épít, akkor nagy valószínűséggel elrabolja a szívemet. Mindig érdekes és izgalmas téren és időn át a gondolatok erejével átlényegülni és egy teljesen más korba és más élethelyzetbe belehelyezkedni. Az 1890-es évek amúgy is a szívem csücske, mióta megismertem a Murdoch nyomozó rejtélyei című sorozatot, egyszerűen rajongok ezért a korszakért. 

A Balatoni futár című regény cselekménye 1895-96-ban játszódik, Balatonfüreden. A városban pezseg az élet, a magyar nemesség és külföldi látogatók már felfedezték a város szépségét és pezsgését, rengetegen járnak a Balaton mellé pihenni. A városban egyre több és több villa kezd el épülni, ahogy fellendül az élet, úgy kezd a lakosság is zúgolódni, hiszen ha a város fellendülése ebben az ütemben folytatódik, akkor az ott élő lakosságnak nem lesz nyugta. Csengődi Istvánt, a kétes hírű budapesti újságírót főnöke vidékre száműzi és azzal bízza meg, hogy rendszeresen számot adjon a különböző a társasági eseményekről és botrányokról a Balatan melletti városból. (Ez úgy képzeljétek el,  mintha egy Blikk, vagy éppen egy Ripost munkatársat elszalajtana a főnöke egy a magyar celebség által is rendszeresen látogatott helyszínre, ahonnan a szaftos hírok és pletykák reményében tudósítani kényszerülne.) Csengődi nem feltétlen a megbízhatóság és a józanság mintapéldánya, a pénz kifolyik a kezéből, sokat iszik és igazi szoknyapecér. Soha nincs pénze, igazából az esetek nagy részében csak a baj van vele. A balatoni száműzetést nehezen viseli az elején, nem túl őszinte a mosolya.

A fiút szerencséjére azonnal a pártfogásába veszi őt egy Strum nevű építész és felesége, nekik köszönhetően egyre könnyebbé és könnyebbé válik az élet az üdülővárosban. Egy váratlan lehetőségnek köszönhetően Csengődit azzal bízzák meg, hogy a Jókai eladott villájában készítsen leltárt az író holmijáról. Ez a lehetőség azonban egy óriási dilemmát is magával hordozt. Hozzájut azokhoz a levelekhez, melyet még anno Jókai Mór írt neveltlányának, ez a botrány pedig teljesen felforgatná a budapesti elit kedélyeit. Ez egy óriási lehetőség számára, végre megszabulhat a száműzetéséből, de ez együtt járna azzal, hogy elárulja azokat az embereket, akik fontosak lettek számára. Vajon mennyit fejlődik az ott öltött idő alatt a fiú és képes lesz hátat fordítani a pezsgő budapesti életnek, hogy új életet kezdjen?

Nem egy könnyed és romantikus történet,  az élményért meg kell dolgoznia az embernek. A regény nyelvezete régies, rengeteg leírás és elmélkedés van benne. Nekem kicsit felmás érzéseim vannak vele kapcsolatban. Bizonyos részeknél, például amikor Jókai Mórról volt szó, szinte faltam a lapokat, máskor pedig az is nehezemre esett, hogy ne csukjam be a könyvet és ne hagyjam abba az olvasást. A hangulata magával ragadó, de Csengődi gondolatai és parttalan megnyilvánulásai olykor idegesítőek és unalmasak voltak számomra. A balatoni táj az első pillanattól elvarázsolt, de a kötet néhol élvezhetetlen volt. A könyv nagyon lassú, tényleg csak akkor okoz örömet az olvasás, ha az ember közben teljesen át tud lényegülni, és el tudja engedni magát. Ez a tempó távol áll a mai embertől, a mai felgyorsult világban szokatlan, hogy ilyen lassan bontakoznak ki előttünk a szálak. Minden egyes oldalról süt az író Balaton iránt érzett szeretete. Nem való mindenkinek, az sem lepne meg, ha sokan félretennék a könyvet, de aki ad egy esélyt Tóth Gábor Ákos regényének, az biztos gazdagodik egy különleges atmoszférájú történettel. A kötet sokszor rendkívül humoros, imádtam az írásmódját. Biztos vagyok benne, hogy komoly kutatómunka kellett ahhoz, hogy ez a történet megszülessen, rengeteg információval és érdekességgel lesz gazdagabb az, aki elolvassa. Persze nem szabad mindent teljesen kézpénznek venni, hiszen a mű több ponton eltér a valóságtól, de érdekes látni, hogy akár így is alakulhatott volna egyes szereplők sorsa. 

Imádtam a regényben a régi magyar szavakat és azokat a kifejezéseket, amelyet nyugat-dunántúli lányként én is renszdszeresen használok. Rengeteg olyan kifejezés van, amelyeket még a nagyszüleimtől hallottam. A regény olvasása közben arra gondoltam, hogy megleplek titeket egy érdekes játékkal. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mennyire ismerjük azokat a kifejezéseket, amelyeket még nagyanyáink és nagypapáink használtak. Ha van kedvetek, írjátok meg kommentben, hogy hány pontot értetek el a játékban. :)


Összességében ahogy írtam is, kissé felemás érzéseim vannak a regénnyel kapcsolatban. Egyik oldalról érdekesnek és izgalmasnak találtam, bizonyos részeit azonban kissé untam. Nem való mindenkinek, az sem lepne meg, ha sokan félretennék a könyvet, de aki ad egy esélyt Tóth Gábor Ákos regényének, az biztos gazdagodik egy különleges atmoszférájú történettel. Nálam nem lett kedvenc ez a kötet, de egyáltalán nem bánom, hogy elolvastam. 

Értékelés: 5/4,

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték
A Balatoni futár főszereplője, Csengődi, a könyv során több balatoni helyszínen is megfordult. Minden egyes állomáson koordinátákat találtok, amelyek alapján megtalálhattok egy-egy nevezetességet a Balaton körül. Az állomáshoz tartozó rubrikába ennek a nevezetességnek a nevét várjuk.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

KOORDINÁTA

46.954837, 17.891750


a Rafflecopter giveaway

Állomások

szeptember 6. - Ambivalentina
szeptember 8. - Kelly és Lupi olvas
szeptember 10. - Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése