2021. szeptember 1., szerda

Ivona Brezinová: Add a mancsod! + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Móra Kiadó jóvoltából olvashatjuk Ivona Březinová Add a mancsod! című könyvét. A cseh írónő története az elfogadásról és a barátságról szól, megismerhetjük belőle egy különleges fiú és egy különleges kutya humoros, megható hétköznapjait. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Julek és Cézár történetét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 

Az első tanítási napon egy kerekesszékes fiú száguld be az iskola kapuján. Juleknek hívják, tavaly még mankóval közlekedett, idén azonban már ezzel az elektromos „versenygéppel”. Ugyanezen a reggelen Julek kutyája, Cézár is iskolába indul. Ő máshol tanul: egy olyan intézményben, ahol segítő kutyákat képeznek ki.
Ha Cézár levizsgázott, ő vigyáz majd Julekre, és segít könnyebbé tenni a fiú életét. Addig azonban még sok kaland vár rájuk: kerekesszék-verseny a parkban, nyomozás egy eltűnt osztálytárs után, végül egy rejtélyes teniszlabda titkának megfejtése. A cseh írónő története az elfogadásról és a barátságról szól, megismerhetjük belőle egy különleges fiú és egy különleges kutya humoros, megható hétköznapjait.


A fogyatékosság egy olyan hosszan tartó fizikai, értelmi, pszichoszociális vagy érzékszervi károsodás, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja egy adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását. Ahogyan a fogyatékosság, úgy a fogyatékosok történelmi megítélése is koronként és földrajzilag változott. Volt időszak, amikor az utca embere nem is igazán találkozhatott látássérült, vagy mozgássérült emberekkel, „elrejtették” őket különböző intézetekben. Manapság ez már teljesen máshogy van. A gyógypedagógia és az integráció folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre több és jobb segítő technikák látnak napvilágot, amelyek komoly támogatást jelentenek a fogyatékkal élők számára. Mivel egyre több és több fogyatékos személlyel találkozhatnak a gyerekek akár az utcán, akár a tömegközlekedésen, vagy éppen az iskolában és óvodában, ezért fontos megtanítani nekik, hogy ezek az emberek pontosan ugyanolyanok, mint mindenki más. Ugyanúgy félnek, ugyanúgy szeretnek és pontosan ugyanúgy játszanak, mint tipikusan fejlődő társaik. A szemléletformálás rendkívül fontos. A mai világban nem kell nagy dolog ahhoz, hogy valakit kipécézzenek egy osztályban. Nem kell sem fogszabályzó, sem pedig szeplő ahhoz, hogy valakit megalázzanak osztálytársai. Elég, ha kicsit gyengébb…azonnal rászállnak a többiek. Pontosan ezért ilyen fontos ez a könyv, hiszen elfogadásra és empátiára taníthatja az olvasóját. 

Az Add a mancsod! című mesekönyv egy igazi hiánypótló kötet a gyermekirodalomban. A meseregény elfogadásra és empátiára tanít minket, közelebb hozza hozzánk a mozgáskorlátozott személyek és a segítő kutyák mindennapjait. Segítségével elmagyarázhatjuk gyermekeinknek, hogy attól még, hogy valaki kerekesszékbe kényszerül pontosan ugyanolyan gyermek, mint bárki más. Vélhetően pontosan ugyanazokat a meséket és filmeket szereti, mint bárki más, ugyanazokkal a játékokkal játszik és ugyanazok a dolgok foglalkoztatják. Még az is lehet, hogy a foci a kedvenc játéka és imád úszni. Attól még, hogy valami, vagy valaki más, még nem lesz rosszabb, csupán máshogy közelíti meg a dolgokat. 

A mesekönyvben Julek és Cézár mindennapjait ismerhetjük meg. A kisfiú ettől a tanévtől kezdve kényszerült kerekesszékbe, de szerencsére rendkívül támogató közeg veszi őt körbe. Senki sem bántja őt, sokkal inkább érdeklődéssel szemlélik a széket, még egy versenyt is rendeznek vele a többiek. Egyáltalán nem tekintenek rá máshogyan, ugyanúgy az osztály oszlopos tagja marad. Kicsit kevésnek éreztem Julek részét, szívesebben olvasgattam volna még a kisfiú mindennapjairól, akár nehézségeiről is, hogy ezzel még szemléletesebben el lehessen beszélgetni a gyermekekkel a mozgáskorlátozottak helyzetéről. 


A kisfiú mellett megismerhetjük a kutyus, Cézár gondolatait is, aki iskolába jár annak érdekében, hogy Julek hű társa lehessen a mindennapokban. Cézár mozgássérült segítő kutya lesz, ha nagy lesz, így mindig ott tud lenni a kisfiú mellett, ha szükség van rá. Rengeteg dolgot tanul az iskolában. Hogyan kell odavinni és elengedni a dolgokat, hogyan kell kinyitni az ajtót...mind-mind olyan hasznos dolog, amellyel megkönnyíti kisgazdája életét. A könyv fő erőssége is ebben rejlik, hiszen segítségével rengeteget lehet beszélgetni a gyermekekkel a segítő kutyákról. Az iskolában több kutyát is megismerhetünk. Vannak olyan ebek, akik rendőrnek, mások pedig vakvezető kutyának készülnek. Olvasás után megbeszélhetjük gyermekeinkkel, hogy ezeknek a kutyáknak miért fontos és kiemelkedő a munkájuk.

A mesekönyv képi világa is igazán szerethető, Balázs Andrea illusztrációja még könnyebben befogadhatóvá és szerethetővé teszi a történetet. 

Összességében nekem kifejezetten tetszett ez a könyv és bátran ajánlom mindenkinek. Nagyon jó alap, segítségével rengeteget tudunk gyermekeinkkel beszélgetni a mozgáskorlátozott személyek és a segítő kutyák életéről és mindennapjairól. A közös olvasás alatt látják majd a legkisebbek is, hogy a mozgáskorlátozott gyermekek pontosan ugyanolyanok, mint bárki más, és ha találkoznak egyel akár az iskolában/óvodában, vagy az utcán, már nem tekintenek majd furcsán rájuk. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, az Add a mancsod! című mese Julek és Cézár barátságáról és mindennapjairól szól. Cézár egy segítő kutya, aki a kisgazdája mindennapjait teszi könnyebbé. De vajon rajta kívül milyen típusú segítő kutyák léteznek még? Minden állomáson találtok majd egy rövid leírást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az írás alapján kitalálni, hogy milyen típusú segítő kutyára gondoltunk, majd beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány

A világon több országban nagy sikerrel alkalmazzák ezeket a típusú kutyákat, ám hazánkban még kevésbé elterjedtek. Ezek a kutyák a hangok és zajok (pl. ébresztőóra, kaputelefon, ajtócsengő, kopogás, babasírás, vészcsengő) jelzésével megkönnyítik és biztonságosabbá teszik gazdájuk mindennapjait. 




a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.01: Csak olvass!
09.04.: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése