2021. szeptember 16., csütörtök

Thomas Hardy: Egy tiszta nő + Nyereményjáték


Sziasztok!

Thomas Hardy örökérvényű regénye, Tess Durbeyfield tragikus története, az Egy tiszta nő végre újra elérhető a magyar olvasóközönség számára, hála az Athenaeum Kiadó új, Érzelmes klasszikusok sorozatának! Turnénkban ezúttal Tess sorsát kísérjük végig. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt ebből a csodaszép a kötetből!

Tess Durbeyfield becsületes, szorgalmas, a jobb életért küzdő nő, aki családját mindennél előbbre helyezi. Számítását azonban már egészen fiatalon keresztülhúzza a gőgös Alec d'Urberville, amikor egy éjjel erőszakot tesz rajta. Hogyan birkózik meg a szégyennel, majd a gyásszal egy lány az ezernyolcszázas évek derekán? Ha maga mögött hagyja fájó múltja színhelyét, kezdhet-e új életet egy szerető, gondoskodó férfi oldalán?
Az Egy tiszta nő Thomas Hardy időtlen klasszikusa; kulcskérdései a bűn és a bűnhődés kettősségét, az életet behálózó titkok hatalmát, a szeretet, a vágy és az elfogadás morálon felülemelkedő erejét járják körül.
Az Athenaeum Kiadó 2021-ben útjára indított Érzelmes klasszikusok sorozatának célja, hogy - a tizenkilencedik és a huszadik század alkotásaival megszólítva a huszonegyedik század olvasóközönségét - korszakokon átívelő párbeszédet teremtsen olyan kérdések mentén, amelyeken az emberiség a kezdetek kezdete óta töpreng.

Thomas Hardy regényen nagyon régóta szerepelt a kívánságlistámon. Tess Durbeyfield, vagy d'Urberville története egy ideje már foglalkoztatott, de valahogy nem találtam a megfelelő időt arra, hogy megismerjen a lány történetét. Nem szép dolog ilyet mondani, szégyellem is magam rendesen, de a szép (vagy a régi, antik) könyvek  a gyengéim és valahogy soha nem jött velem szembe olyan kiadás, amin megakadt volna a szemem. Rajta volt az "ezt el kell olvasnom mielőtt meghalok listámon", no meg persze éreztem én, hogy ez regény egy olyan klasszikus, ami teljesen rabul ejti majd a szívemet és lelkemet, de becsületesen bevallom nem sokat tettem annak érdekében, hogy megvalósítsam a célomat. Amikor azonban megláttam, hogy az Athenaeum Kiadó 2021-ben útjára indított Érzelmes klasszikusok sorozatának első kötete az Egy tiszta nő lett teljesen felpörögtem. Tudtam, hogy végre eljött az én időm és végre megvan a tökéletes kiadás a polcomra. 

Vannak könyvek, amelyeket örökké a kezünkben akarunk tartani és olvasni. A történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja a szívünket, lelkünket és többé el nem ereszti. Számomra pontosan ilyen volt az Egy tiszta nő is. Ez nem egy klasszikus romantikus történet, sokkal inkább egy mélyreható regény a fájdalomról, gyászról, a felemelkedésről majd porba hullásról. Egy regény, melyben a tiszta szív, becsületés és tisztesség oly kevéssé számít, ha szégyen kíséri minden lépésünket és amelyben egy férfi kontrollálhatatlan vágya elég ahhoz, hogy romba döntse egy lány hírnevét és ezáltal értéktelenné váljon mások szemében. 

A cselekmény az 1800-as években, a viktoriánus korban játszódik. A korszakot definiálni igen nehéz, mivel elősorban nem formai jegyeket, hanem inkább egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjai a hagyománytisztelet, a célszerűség szem előtt tartása. Egyértelműen egy olyan korszakról beszélünk, ahol a nők legfontosabb szerepe és feladata az volt, hogy feleségként és anyaként a férjük oldalán tündököljenek. A női romlatlanság eszménye rendkívül fontos volt a korszak embere számára, ha valaki elvesztette az ártatlanságát (teljesen mindegy, hogy önszántából történt-e a dolog) akkor egy életre megbélyegezték és könnyen páriáva válhatott az illető. A viktoriánus korban játszódó történetekre jellemző a sötét és nyomasztó légkör, ez Thomas Hardy regényében sincs máshogy. Az egy tiszta nő nem egy könnyed olvasmány, sem méretében, sem pedig műfajában. A közel 700 oldalas regény nem éppen táskakompatibilis verzió, tömegközlekedésen csak nehézkesen lehet olvasni, nekem például kissé meg is fájdult a csuklóm tőle. De ami miatt igazán nehéz olvasni, az inkább a hangulata és a regényt övező nyomasztó, kissé fullasztó, néhol kissé depresszív, mégis csodálatos és lenyűgöző légkör. A könyv minden mondata egy igazi kincs, ennyire szépen megírt és fordított kötetet régen tartottam a kezemben. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy ez a regény, kívül-belül csodálatos és igényes. 

A regény nyelvezete hihetetlenül élvezetes (nem tudok elégszer adózni Szabó Lőrinc nagysága előtt) a hangulata pedig lenyűgöző. Thomas Hardy mesterien bánik a szavakkal, minden másodpercét imádtam az olvasásnak. Engem teljesen magába szippantott a kötet és egy másodpercre sem lankadt a figyelmem. Mérhetetlenül boldog vagyok, hogy elolvashattam, talán még jobban is tetszett, mint vártam. Sejtettem, hogy Tess története különleges élmény lesz számomra, de arra nem számítottam, hogy ennyire a regény hatása alá kerülök. Teljesen elmerültem a cselekményben, együtt léteztem és lélegeztem a főszereplővel. Az olvasás minden másodpercét imádtam és annyira vágytam a pozitív végkifejletre, hogy azt el sem tudom mondani. Az utolsó pillanatig bíztam és hittem abban, hogy Tess valahogy kijut a fájdalom és szenvedés mocsarából és a jól megérdemelt boldogság lesz a jussa a sok gond és igazságtalanság után. Reménykedtem benne, hogy ennyi nehézség után, amit át kellett élnie, vár rá a boldog befejezés Angel Clare oldalán. 

A kötet komoly és fontos kérdéseket feszeget. A bűn és a bűnhődés kettőssége, a titkok hatalma, a szeretet, a vágy és az elfogadás iránti vágy kulcsfontosságú momentumként jelenik meg a regényben. Vajon mi az igaz bűn és meddig kell bűnhődnie annak, aki vétett Isten törvényeivel szemben? Beszélhetünk egyáltalán a nő bűnéről, ha nem egyezett bele a nemi aktusba? Egyetlen folt az ember becsületén mennyire mérgezheti meg az illető további életét? Mit érdemel az a "bűnös", akinek csak annyi a vágya, hogy a múlt gyötrelmeit hátrahagyván szeretetteljes és boldog életet éljen? És meddig tud erős maradni a lélek, ha úgy érzi minden veszve van? Mi lehet a kiút a kilátástalan helyzetből?

Mennyi fájdalmat tud az ember elviselni? Mikor törik meg a lélek? Ez a két kérdés lebegett a szemem előtt végig. Minden egyes oldalnál azt éreztem, hogy Tess ereje és mérhetetlen szeretetvágya talán képes lesz fordítani a lány szerencséjén és végre meghozza neki azt a boldogságot, amit megérdemel. A könyv elején egy fiatal naívaként ismerhetjük meg őt, aki nem tud és nem is akar mit kezdeni a férfiak közeledésével. Édesapja és édesanyja rendszeresen iszik, igyekszik szeretettel terelgetni kisebb testvéreit. A család sokat szűkölködik, de szeretik egymást és talán úgy érezzük, hogy ez a legfontosabb. A szerelmet csak hírből ismeri, nem vágyik egyáltalán a férfiak csókjára és érintésére. Homályosan a lelki szemei előtt persze megjelenik a szerelem és házasság képe, de csak annyira foglalkoztatja ez a dolog, mint bármelyik hajadont. Miután a gőgös Alec d'Urberville ellopja azt a féltett kincsét, melyet a férjének tartogatott Tess élete teljesen megváltozik. Szüleire nem számíthat, hiszen a jobb élet reményében ők vetették oda a fiatal lány a férfi kezei közé. A család sikeretlensége miatt is őt okolják, hiszen képtelen volt megfogni a férfit. Óriási terhet raknak ezzel a lányra, nem ritka náluk az érzelmi zsarolás sem. Nem rossz emberek a szülei, félreértés ne essék, csupán rendkívül dologtalanok és bármit megtennének a jobb élet reményéért. Álomvilágot kergetnek a családi ősi nevének felkutatása után és képtelen arra, hogy kihozzák az életükből a legtöbbet. Tess a szégyen, a fájdalom és a veszteség érzésével egy tejgazdaságba menekül fejőlánynak, ahol talán élete legboldogg időszakát élhette át. Megismerhette az igaz szerelmet Angel Clare oldalán. Bár sokáig viaskodott az érzelmeivel mivel tisztátalannak tartotta magát igyekezett kellő távolságot tartani a férfival szemben, a szívnek azonban lehet parancsolni. Főleg akkor, ha az egyetlen vágya az, hogy végre szeressék és elfogadják. Hogy végre azt érezze, hogy fontos valaki számára. Egyszer azonban sajnos minden titok kiderül,  és már csak egy kérdés marad, vajon Angel meg tud bírkózni Tess múltjával és démonjaival?

A cselekmény nagyon szépen ki lett bontva, Thomas Hardy nagyszerű mesélő. Mivel én nem láttam egyik feldolgozást sem (ami késik, viszont nem múlik) így még nagyobb élmény volt elmerülni ebben a lenyűgöző regényben. Sokszor fájt a lelkem, néhol gombócot éreztem a torkomban, de egyszer sem bántam meg, hogy elolvastam. Sőt, a hangulata és a mélabús történet miatt egyenesen a legnagyobb kedvenceim közé repült az Egy tiszta nő című könyv. 

A borítót már érintettem, de képtelen vagyok arra, hogy ne adózzak csodálattal a kiadó legújabb sorozata előtt. Az Érzelmes klasszikusok sorozat igazi hiánypótló a magyar piacon, hiszen végre a magyar olvasók is meseszép kiadásban tudhatják a polcukon a régi idők nagy klasszikusait. Persze, nem a külső a legfontosabb, de szentül hiszek benne, hogy ezek a csodaszép kiadások nagyon sok ember kedvét meghozzák majd a klasszikus irodalom olvasásához. Ha eddig valaki esetleg nem találkozott Thomas Hardy nevével, akkor is csillogó szemekkel emeli majd le a könyvet a boltok polcáról. Ez pedig a legtöbb, amit egy kiadó tehet annak érdekében, hogy a klasszikus irodalom nagy regényei fennmaradjanak a jövő nemzedék számára is. 

Összességében engem teljesen magával ragadott Thomas Hardy regénye.  A történet bekúszott a bőröm alá, megragadta a szívemet, lelkemet és többé el nem eresztette el. Ez nem egy klasszikus romantikus történet, sokkal inkább egy mélyreható regény a fájdalomról, gyászról, a felemelkedésről majd porba hullásról. Nem egy könnyed olvasmány, sem méretében, sem pedig műfajában. A mű hangulata és az azt övező nyomasztó, kissé fullasztó, néhol kissé depresszív, mégis csodálatos és lenyűgöző légkör egyszerűen levett a lábamról. A könyv minden mondata egy igazi kincs, ennyire szépen megírt és fordított kötetet régen tartottam a kezemben. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy ez a regény, kívül-belül csodálatos és igényes. Ne várjatok klasszikus értelembe vett romantikus történetet, ez a mű fájni fog, de a legjobb értelem. Óriási olvasmányélmény, ez egy olyan regény, amelyet talán soha nem felejt el az ember. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.




Nyereményjáték
Thomas Hardy legismertebb alkotása az Egy tiszta nő, de ezen kívül még számos remek könyvet írt, amelyek nagy részét le is fordították magyarra a múltban. Játékunkban ezúttal ezekből a Hardy kötetekből idéztünk, a feladatotok pedig megírni az idézetek forrásának címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“A szerelem bizalom, a bizalom pedig, mint a leszakított virág, gyökér nélkül is tovább él.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09.16: Csak olvass!
09.18: Ambivalentina

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése