2021. október 7., csütörtök

Dear Evan Hansen musical és kedvenci dalaim + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Kedves Evan Hansen amerikai musical, mely az egész világban nagy sikernek örvend. A 71.Tony díjátadón kilenc jelölésből hat díjat kapott meg. A Könyvmolyképző Kiadónak hála hamarosan nálunk is elérhetővé válik a musical regény adaptációja, amit Val Emmich írt együttműködve az eredeti írókkal. A Dear Evan Hansen egy mélyen személyes és aktuális musical az életről, és ahogyan azt éljük. Egy levél, amit nem kellett volna megnézni, egy hazugság, amit nem kellett volna mondani, egy élet, amiről soha nem álmodott. . Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát. 

Egyedülálló történet a fergeteges sikerű Broadway-musical, a Dear Evan Hansen alkotóitól.
Kedves Evan Hansen! A mai nap csodálatos lesz, mert…
Egy levél, amit soha senkinek nem lett volna szabad elolvasnia…
Ez a levél egy, a fiukat gyászoló család közelébe sodorja a végzős Evan Hansent, esélyt adva arra, amire mindig is vágyott: tartozni valahová. Csupán meg kell tartania magának egy hazugságot: hogy a híresen balhés Connor Murphy titkon a legjobb barátja volt.
Evant hirtelen már nem kezelik láthatatlanként. Connor szülei, akik befogadták őt gyönyörű otthonukba a város túlsó végén, a saját fiukként szeretik, és kétségbeesetten próbálnak minél többet megtudni tőle a rejtélyes Connorról. Evan egyre inkább a család életének részévé válik. A fiú tudja, hogy nincs rendjén, amit tesz, de ha közben másoknak segít vele, annyira rossz sem lehet…
Többé már nem függve a bénító szorongástól, az új Evannek célja van. Önbizalommal tele, népszerű srácként minden napja csodálatos. Egészen addig, amíg már fenyegető veszélyt jelent a lelepleződés, és Evan szembekerül a legnagyobb akadállyal: saját magával.
Egy egyszerű hazugság bonyolult igazságokhoz vezet ebben a nagyszívű drámában, gyászról, hitelességről és a hovatartozás nehézségeiről.
Egyszerre mesél egy megkapó történetet és vesz rá, hogy átérezd az értékeidet. Hagyd, hogy elrabolja a szíved!

Kevés olyan kötet van ebben az évben, amit annyira vártam, mint a Dear Evan Hansent. Őszinte leszek veletek, teljesen ráfüggtem a musicalre. Nagyjából fél éve fedeztem fel magamnak és azóta heti rendszerességgel meghallgatom a számokat, néha naponta többször is. Tényleg teljesen a hatása alá kerültem. Pontosan emiatt voltam olyan nagyon kíváncsi a regényre. A történet alapját ismertem, a számok szövege és a színdarab leírása azért jócskán adott támpontot a cselekményt illetően, mégis biztos voltam abban, hogy igazán csak így élhetem át a sztori mélységét és erejét. A teljes értékelését ITT találjátok a bejegyzésemnek. Ebben az extra bejegyzésben arra gondoltam, hogy írok egy kicsit nektek a musicalről és mesélek a kedvenc dalaimról. 

Forrás: https://www.broadway.com/

Dear Evan Hansen (Kedves Evan Hansen) egy amerikai musical, melynek zenéjét Bej Pasek és Justin Paul, szövegkönyvét pedig Steven Levenson írta, és Michael Geif rendezte. A darab 2016 decemberében nyílt meg a Broadway-on a Music Box Theaterben. A 71.Tony díjátadón kilenc jelölésből hat díjat kapott meg: legjobb musical, legjobb szövegkönyv, legjobb zene, legjobb férfi főszereplő (Ben Platt), legjobb női mellékszereplő (Rachel Bay Jones), legjobb zenekar. A musical albuma pedig Grammy díjat is kapott. A darab hatalmas rajongótáborral rendelkezik, az amerikai turnén és a londoni előadásokon is mindig rengetegen vannak. 2018. október 9.-én jelent meg a musical regény adaptációja, amit Val Emmich írt együttműködve az eredeti írókkal. 

A musicalben összesen 16 dal van (ebből 14 szerepel a CD-n, mert két ének is duplán szerepel a darabban) A hivatalos honlapon megtalálható a dalok szövege, szóval ha ti is annyira rá vagytok függve a cd-re akkor INNEN tudjátok azt letölteni.  

Connor karakterét valós személy inspirálta. Az egyik alkotó, Benj Pasek egy interjú során mesélte el ezt a történetet. A musical alapját egy névtelen diák halála ihlette. A fiú kábítószer túladagolásban hunyt el és senki sem tudta, hogy szándékosan, vagy véletlenül okozta ezzel saját halálát. A tanuló halála óriási hatással volt az iskolai közösségre. Rengetegen emlékeztek meg róla, egyre többen és többen kezdtek el arról beszélni, hogy milyen óriási hatással volt ez a fiú az életükre. Még olyanok is voltak, akik főiskolai esszéket írtak az ő történetéről. Mikor találkozott Benj az egyetemen Justinnal és elkezdtek egy közös musicalről beszélni, ez a középiskolai élmény jutott először az eszébe. Mindenképpen a közösségbe tartozásról, és az onnan történő kiszorulásról szerettek volna írni. Minden embernek szüksége van arra, hogy valahova tartozhasson, valami nagyobb dolog részese legyen, különösen egy olyan korban, ahol az emberek hajlamosak arra, hogy elhanyagolják a kapcsolataikat és az online, virtuális térre koncentráljanak. Ahogy elkezdte őket foglalkoztatni a téma, azon kezdtek el töprengeni, hogyan lehetne ebből a témából zenés produkciót készíteni. Itt jött a képbe Steven Levenson, aki ezeket az ötleteket cselekménnyé formálta. Ha szeretnétek egy kicsit többet megtudni a jelmezekről, vagy a zenékről, akkor ITT találjátok a hivatalos információs tájékoztatót a darabról. 

Ahogy egy kicsit feljebb írtam, 14 dal kapott helyet a CD-n, szóval arra gondoltam, hogy megmutatom nektek az 5+1+1 kedvencemet. Nagyon nehezen tudtam kiválasztani amúgy a kedvenceimet, mert összességében nagyon kedvelem az egészet úgy, ahogy van. Bevallom, több kedvenc dalom van, mint 6 darab, de arra gondoltam, hogy kiválasztom azokat, amelyek a legnagyobb hatással voltak rám valami miatt, hátha ezzel is kedvet csinálok nektek a történethez. (A sorrendnek nem lesz semmi jelentősége.)

1. ANYBODY HAVE A MAP? 
RACHEL BAY JONES & JENNIFER LAURA THOMPSON

Az első dal, amiről beszélni szeretnék nektek rögtön az első szám a musicalből. Kideről belőle, hogy Evan Hansen egy szorongással küszködő középiskolás fiú, akinek a terapeutája azt a feladatot adja, írjon minden nap egy levelet magának arról, hogy miért lesz az a nap jó. Édesanyja, Heidi, azt javasolja, irassa alá a gipszet a karján a diákokkal az iskola első napján. A gazdag Murphy család (Cynthia, Larry és gyerekeik, Zoe és Connor) a családjuk szétesésével küszködik. A két édesanya azon gondolkodik, hogy hogyan oldják meg a családjaik problémáit. Arról énekelnek, hogy van-e valakinek útmutatója, vagy térképe ahhoz, hogy valahogy szót értsenek a családjukkal és gyermekeikkel, mert nekik nem megy, csupán úgy tesznek, mintha képesek lennének kezelni a helyzetet. Szükségük lenne egy jelre, vagy egy nyomra, ami útbaigazítja őket. 

2. WAVING THROUGH A WINDOW 
BEN PLATT & ORIGINAL BROADWAY CAST OF DEAR EVAN HANSEN

Az iskolában Evan találkozik Alanaval és Jareddel, egyetlen családi barátjával. Mindketten észreveszik Evan törött karját, de egyikük sem írja alá a gipszet. A dalban arról énekel a fiú, hogy olyan az élete, mintha egy ablakon keresztül nézne mindenkit. Olyan, mintha láthatatlan lenne, szól de nem hallja senki, nem látja senkit. Egyedül és magányosnak érzi magát. 

3. REQUIEM
LAURA DREYFUSS, MICHAEL PARK & JENNIFER LAURA THOMPSON

Az egyik legerősebb és legfájdalmasabb dal talán az egész darabban. Zoe és Connor kapcsolata rendkívül nehézkes, a két testvér nem igazán tudott mit kezdeni egymással. Rengeteget vitáztak, és egyáltalán nem tudott azonosulni bátyja viselkedésével. Zoe nem igazán tud mit kezdeni azzal az érzéssel, hogy elvesztette testvérét. Ellentmondásos érzései vannak. Egyrészről tudja és érzi, hogy gyászolnia kellene, de mégsem képes úgy tenni, mintha a testvére nélkül értelmetlenné vált volna az élete. Nagyon erős mondatok vannak ebben a dalban:

"Elbújhatnék a szobám rejtekében,
az ágyamban zokogva holnapig
megadva magam a sötétségnek,
de mondd csak, miért tegyek így?
Miért kell, hogy nehéz legyen a szívem?
Miért kell, hogy darabokra törjek?
Miért kell, hogy darabjaimra hulljak érted?
Miért kellene megjátszanom a gyászt,
azt hazudni, hogy hiányzol,
hogy a világom sötét lett nélküled?
Ma nem énekelek rekviemet érted."

4. IF I COULD TELL HER
BEN PLATT & LAURA DREYFUSS

Mikor Zoe elolvassa Connor "levelét", rájön, hogy Connor törődött vele, és Evant kéri, hogy mondja el, miket mondott róla a testvére. Evan még mindig nem képes elmondani az igazat, ezért elmond minden okot, amiért kedveli Zoet, mintha Connortól hallotta volna őket.  
Bár tudjuk, hogy semmi igazság nincs abban, amit a fiú mond a lánynak, Zoe mégis vigaszra lel. Evan nagyon szép dolgokat mond. 

“Ha elmondhatnám neki
mindent elmondhatnék, amit látok vele kapcsolatban
ha elmondhatnám neki, 
hogy a világot jelenti a számomra.
De sajnos egy egész univerzum választ el bennünket egymástól
és nem tudom
hogyan is kezdhetnék neki a mondandómnak. 
Ha elmondhatnám neki. 

Forrás: Tumblr


5. YOU WILL BE FOUND
BEN PLATT, KRISTOLYN LLOYD, WILL ROLAND, LAURA DREYFUSS & ORIGINAL BROADWAY CAST OF DEAR EVAN HANSEN

Az iskolai megemlékezésen Evan mond egy inspiráló beszédet a magányosságáról és a Connorral való barátságáról, a videó pedig elterjed az interneten. Egyre többen és többen osztják meg Amerika minden tájáról. A beszéd valahogy így kezdődik:

"Érezted már magad üresnek?
Vagy úgy, mint akit éppen ott felejtettek volna a semmi közepén?
Érezted már úgy, hogy eltűnhetnél és senki nem venné észre? 
Hogy ha elesnél, senki sem hallaná a kiáltásod?"

Evan arról énekel a továbbiakban, ha magányosnak és elveszettnek is érezzük magunkat, van kiút a sötétségből. Ha felemeljük a fejünket és körbenézük megtalálhatjuk egymást, megtalálhatnak minket. Nem vagyunk egyedül. 

6. GOOD FOR YOU
RACHEL BAY JONES, KRISTOLYN LLOYD, WILL ROLAND & BEN PLATT

Bevallom, ez az egyik kedvenc dalom az egész lemezről. Azután hallhatjuk, miután Evan elmegy a Murphyékhez, ahol észreveszi, hogy a család meghívta az édesanyját is vacsorára. Heidi nem örül annak, hogy a Murphyk Evannak akarják adni a Connor felsőoktatására félretett pénzt. Otthon Heidi és Evan veszekednek, aminek a végén Evan azt mondja, úgy érzi szeretve érzi magát a Murphyéknél, mivel az anyja sosincs otthon. Közben Alana elkezd ellentmondásokat találni az emailekben. Evan megkéri Jaredet, hogy segítsen, de a fiú nem hajlandó segíteni, és meg is fenyegeti, hogy elmondja mindenkinek az igazat. Heidi, Alana és Jared elkezd hatni a lelkiismeretére, és elkezdi megkérdőjelezni a döntéseit. Heidi (Evan anyukája) nagyon nehezen viseli, hogy a fia így kifordult magából. Sokat dolgozik, de csak azért, mert mindent szeretne megadni fiának, hiszen egyedül neveli őt. 
Nagyon erős dal, így kezdődik:

"Szóval találtál egy helyet, ahol még a fű is zöldebb
fogtad magad és át is ugrottál a kerítés túloldalára.
Így jobb neked?
Csak azért, mert egy olyan világot biztosítanak neked, amire én nem lennék képes?
Nos remélem büszke vagy a döntésedre. 
Nos remélem megkapsz mindent, amire csak vágytál
és végre megszabadulsz ettől a kínzó élettől, amiben eddig részed volt. 
...
Nos sajnálom, hogy ezeken kellett keresztül menned.
És sajnálom, hogy én nem vagyok elég. 
Milyen szerencse, hogy megmentettek téged."

Alana és Jared is hasonlóan erős stílusban "támad" a fiúra. És szép lassan Evan is megérti, hogy nem a jó úton jár. 

7. SO BIG/SO SMALL 
RACHEL BAY JONES

Most, hogy már a harmadik olyan dalt teszem be, amiben Evan anyukája énekel, azt hiszem, hogy színt vallhatok. Az egész cd-n azok a dalok a kedvenceim, amelyekben ő is szerepel, egyszerűen imádom Rachel Bay Jones hangját. A dal azután csendül fel, hogy Heidi is meglátja az online levelet, és ő rájön, hogy ezt nem Connor írta, hanem Evan. Bocsánatot kér a fiától, amiért nem vette észre, mennyi mindenen megy keresztül, Evan pedig bevallja, hogy amikor eltörte a karját, nem véletlenül esett le a fáról. A dalban Heidi felidézi a napot, amikor Evan apja elköltözött, és megígéri a fiának, hogy ő mindig mindig mellette lesz. 

Bár ezekről a dalokról nem írtam részletesen, említés szintjén azért mégis szeretnék megemlékezni róluk:
  • FOR FOREVER -  BEN PLATT
  • SINCERELY, ME - MIKE FAIST, BEN PLATT & WILL ROLAND
  • DISAPPEAR - MIKE FAIST, BEN PLATT, KRISTOLYN LLOYD, WILL ROLAND, JENNIFER LAURA THOMPSON & ORIGINAL BROADWAY CAST OF DEAR EVAN HANSEN
  • TO BREAK IN A GLOVE - MICHAEL PARK & BEN PLATT
  • ONLY US - LAURA DREYFUSS & BEN PLATT
  • WORDS FAIL - BEN PLATT
  • FINALE - BEN PLATT & ORIGINAL BROADWAY CAST OF DEAR EVAN HANSEN
Ha a képre kattintotok, akkor az egyenesen a Spotify-ra visz titeket az albumhoz. 

Remélem ezzel a kis válogatással és kitekintővel meghoztam a kedveteket ahhoz, hogy megismerjétek Evan Hansen történetét. (A dalokat a bejegyzésben szinte mindegyiket én fordítottam le, biztosan nem tökéletes, mert nem vagyok hivatásos fordító, de nagyjából ez a jelentésük. A Requiem szövege azonban a könyvből van.)

Ha mindezek után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni és ITT tudsz beleolvasni a kötetbe. 



Nyereményjáték

Rengeteg olyan musicalt ismerhetünk, amelyek a színpadon és a filmvásznon is nagy sikert arattak (függetlenül attól, hogy melyik készült előbb). A mostani játékunk is ezekhez a produkciókhoz kapcsolódnak. Minden állomáson találtok egy képet egy olyan musicalből, amelyet film változatban is megtekinthetnek a rajongók. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a címe a műnek. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP

a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.03.: Csak olvass! (értékelés)
10.05.: Sorok között (értékelés)
10.07.: Csak olvass! (musical + dalok)
10.09.: Deszy könyvajánlója (értékelés)
10.11.: Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)
10.13.: Hagyjatok! Olvasok! (idézetek)
10.15.: Hagyjatok! Olvasok! (értékelés)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése